• Allergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Több, mint másfél éve kezdődött felső légúti infektioval, arcüreg gyulladással ez a folyamat. Házi orvos segítségével az arcüreg gyulladást kikezeltük, de továbbra is fent maradt az eős orrdugulás,lerakódott váladékok érzése, ami sokszor nem jött ki. Alig kaptam levegőt éjszaka, majd elmentem egy fül-orr-gégészhez, aki szerint allergiás lettem a novorin orrcseppre.Újabb orrcseppeket kaptam, voltam arcüreg rtg-n, ami negatív lett, allergológián, ami némi por allargiát mutatott ki.Az orr sprayk cserélődtek, állítólag a Nasonex spray-nek használnia kellett volna, de számomra az egyenlő vot a megfulladással. Saját próbálkozás képp vettem Rhinatiol orrsprayt, ami némileg könnyíti ezt a dolgot.Azt elfelejtettem, hogy az allergológiai vizsgálat óta szedek antihisztamint.Amit ha elhagytam 1 hétre, akkor sem volt rosszabb, mint egyébként. A kérdésem az lenne, hogy biztos, hogy ez allergia? Kb.1 éve használom a Rhinatiol orrsprayt (havi 1-1,5 üveggel), nem lehet, hogy teljesen hozzá szokom és a szaglásom bánja a későbbiekben? Várom tanácsát!

        WEBBeteg szakértő válasza a arcüreggyulladás témában

        Tisztelt Kérdező,

        Írása alapján nekem is az az érzésem, hogy itt nem az allergia áll az első helyen, habár egy házi por allergia, mely egész évben és folyamatosan jelen van a hálószobájában, okozhat hasonló panaszokat, de azért az alkalmazott kezelésnek (antihisztamin, szteroid spray) csak kellett volna érezni a hatását. Ha  a Rhinatiol enyhíti a leginkább, akkor ott beszáradt váladék lehet, annak ellenére, hogy ezt a fül-orr-gégész nem támasztotta alá. Én arcüreg CT elvégzését  javasolnám, mert ez olyan elváltozásokat is képes kimutatni, melyek a sima arcüreg röntgen felvételen nem jelennek meg. Amennyiben a CT negatív lenne én akkor is ott keresném a megoldás kulcsát, természetesen a légúti allergia lehetőségét továbbra is kutatnám: ismételt bőrpróba és RAST. Első lépésben erős gyulladás gátlót javasolnék 10 napig: 16 mg methylprednisolon+acethylcystein3x1 gr+orrzuhany a dugulás elhárítására. Ne féljen 10 napi szteroid nem okoz semmilyen súlyos mellékhatást. Az orrzuhanyt be lehet szerezni a gyógyászati segédeszközöket értékesítő üzletekből. Ezzel napi 3x ki kell mosni az orrát 0,9% fiziológiás sóoldattal amit 30 fokra felmelegít előtte. Ennek a segítségével mechanikusan távolítja el a váladékot az orrából. A lényeg, hogy a sósvíz befújáskor tartsa zárva a gégéjét, amit úgy tud elérni, hogy kifújná a levegőt a tüdejéből, de zárva tartja felül a gégéjét és így a levegő nem tud kijönni a tüdejéből, és a  befújt víz a száján kifolyik. Ez néhány ügyetlen gyakorlás után menni fog. Az orrába pedig azt a sprayt fújja amit a legjobbnak tartott eddig és, ha érzi, hogy javul az állapota, akkor csökkentse az adagot, egészen míg el nem hagyhatja. Ezen kívül javasolnám, hogy egy hónapig, majd 6 hónap múlva ismét szedjen napi 1x1  Bronchovaxom  kapszulát, mely egyfajta vaccinációnak felel meg és megvédi a későbbi légúti fertőzésektől. Mivel a házi poratka érzékenységet kimutatták, még ha kis mértékben is én a hálószoba "atkátlanítására" is gondot fordítanék. Habár jelenleg sajnos még nincs egyértelmű hatásos írtása az atkáknak, a gyakori ágynemű mosás 60 fokon, a "porfogók" (szőnyegek, kárpitok, plüssmacik stb) kiiktatása, gyakori ( nem Ön által végzett) porszívózás csökkentheti panaszait.

        Tisztelettel,  Dr. Brugós László


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-08-09 17:28:28; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 13:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: