• Ételallergia kisgyermeknél, van gyógyszer ami segít?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr, A következő információt találtam a neten : Gyógyszeres kezelés A véletlenszerűen elfogyasztott ételek allergiás reakciót kiváltó hatásával szemben némi védelmet a minden nap, megelőzésképpen fogyasztott 2. generációs antihisztaminok nyújthatnak. A bélben lévő (tryptaset tartalmazó) mastocyták membránjának stabilizálása (ezáltal a hisztamin felszabadulás gátlása) dinátrium chromoglycat tartalmú készítmény (Nalcrom) szájon át történő adásával érhető el. Ezt olyan esetben célszerű használni (étkezés előtt), ha biztosan tudjuk, hogy egy bizonyos (számunkra allergén) étel fogyasztását nem tudjuk elkerülni. Dr. Endre László Országos Egészségfejlesztési Intézet Kérdésem az volna, hogy szedhetné-e a 21 hónapos kisfiam ezt a gyógyszert? Vérvétel alapján állapítottak meg nála tej, tojás ,mogyoró allergiát.A DEOEC Nutritív IgG eredménye negatív és a DEOEC Nutritív IgE eredménye a pozitív.Fél éves korában vettük észre rajta az allergiát amikor egy kávéskanálnyi tejpéptől kihányt mindent amit előtte megevett, illetve egy mogyoró tartalmú krém fogyasztása után berekedt.Azóta sajnos pollenallergiája is lett amire Aerius-t és Singulair gyógyszereket szed. Nagyon vigyázok arra, hogy mit eszik, mindent én készítek el neki alapanyagokból amik vegyszermentesek és táp nélkül hízlalt állatok húsából áll.De nagyon félek attól, hogy egyszer olyat eszik majd ami számára végzetes lehet.Megoldás lehet ez a gyógyszer számunkra? Mennyire késlelteti a kinövést az, hogy ha valaki sajtot evett és csak megsimogatja már attól csalánkiütéses lesz a helye? Összefügghet-e az ételallergiával az, hogy párolt, főtt zöldségeket nem emészt meg eléggé.Azaz szinte egyben találom azokat a pelusban és amíg el nem távozik a szervezetéből addig enyhe hasmenése van. Főleg a borsó,sárgarépa,kukorica esetében veszem ezt észre.Érdemes volna ezt kivizsgáltatni- ha igen milyen orvoshoz forduljak? A minap olvastam a neten, hogy allergiásoknak talán megfelelő alternatíva lehet a kancatej esetleg a birkatej. Erről is szeretném megkérdezni a véleményüket. Válaszukat előre is köszönöm: Erka

        WEBBeteg szakértő válasza a ételallergia témában

        Kedves Erka!

        A Nalcrom adható 2 hónapos kor felett ételallergia tüneteinek enyhítésére.
        Sajnos az egyetlen hatékony kezelése az ételallergiának a korrekt diéta. Szigorú betartásával 2 év után (esetleg hamarabb) klinikai körülmények között fokozatosan megpróbálható az allergiát kiváltó étel visszaadása. A darabos ételek a székletben annyiban állhatnak összefüggésben az ételallergiával, hogy a gyomor-béltraktus éretlenségét jelzik, ami az allergia kialakulásában is szerepet játszik. A mogyoró tartalmú krém fogyasztása ismert ételallergiás gyermeknél 21 hónapos kor előtt hiba, hiszen a mogyoró közismerten erős allergén. A kancatej és birkatej fogyasztása megpróbálható, de kontrollálhatóbbnak tartom hipoallergén, vagy szója alapú tápszerek adását.
        A leírt problémák és aggodalmak miatt javaslom a gyermek gondozásba vételét gasztroenterológiai szakrendelésen.

        Tisztelettel: Dr. Gócs Viktor


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2008-08-08 09:56:31; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 12:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: