• Allergia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        14 éves múltam és olyan gondom volt hogy egyik napról a másikra feldagadt a mandulám. 2 hónapik folyamatosa jártunk orvoshoz de nem tudták hogy mi ez. Aztán elküldtek vérvételre ott megint semmi, de allergia teszt nem volt és arra gyanakodnak hogy a kutya szőrre vagyok allergiás (van 1 palotapincsit).Tüsszögök és a szemem viszket de nem tudom mert ha allergiás vagyok is rá biztos hogy nem fogjuk eladni. Egyébként a kutya velem alszik a szobába és a szőrét is csak nyáron vágatjuk bár nem hiszem hogy ez sokat segít.

        WEBBeteg szakértő válasza a mandula témában

        Tisztelt Kérdező,
        14 éves korban a mandula dagadást általában Steptococcus fertőzés és nem allergia okozza. Ezt torokváladék tenyésztés és a vérben mért ASO( antistreptolysin O) szint mutatja ki. A mandula vizsgálata szabad szemmel vagy fül-orr-gégészeten elvégezhető és kezelhető. A penicillin adása erre nagyon hatásos. Amennyiben a panasszal együtt nem járt lázas állapot, nem valószinű a  bakteriális fertőzés, viszont a laborvizsgálatok gyulladásra utaló elemeiről nem tesz említést, lehet, hogy nem történt meg, vagy normális volt? Ez fontos lenne a diagnózis pontosítása miatt.

        A mandula feldagadása, ha tényleg erről volt szó, nem szokott allergiás eredetű lenni. Az allergiás torokduzzanat a hangszálak vizenyőjében ( gégeödéma) jelentkezik, rekedtség, ugató jellegű köhögés és fulladás követi és más bőrkiütés, viszketés kíséri. A tüsszögés és szemviszketés az már bizonyára allergiára utal, de ezt bőrpróba elvégzése vagy vérből vett ún. RAST vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Ezeket a vizsgálatokat feltétlenül el kell végezni, mert nem biztos, hogy a kutyára allergiás. Lehet az házi poratka, fű, gyomnövények allergia is. Panaszai valószinüleg ezzel állnak összefüggésben. Ezt tisztázni és kezelni kell, egyrészt, mert panaszmentessé lehet tenni, másrészt a kezeletlen  allergiának  van egy olyan tulajdonsága, hogy egyre több allergénnel szemben, igy idővel a palotapincsire is kialakul az allergia. Sajnos, ha a kutyaszőrre is érzékeny, akkor a kezelés nem lesz hatásos az ok eltávolítása nélkül. Arra minden joga megvan, hogy a kiskutyáját megtartsa, sőt még a szobába is altathatja, de, ha ezzel is összefüggésbe állnak panaszai, akkor ezek bármilyen kezelés ellenére megmaradnak és idővel súlyosbodnak.


        Tisztelettel:  Dr. Brugós László  pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-20 10:27:55; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 12:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: