A bárányhimlő tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
A bárányhimlő az egyik leggyakoribb, leginkább az őszi-téli szezonban tomboló járványos gyermekbetegség. Elsősorban zárt közösségben okoz járványt, ugyanis rendkívül fertőző: cseppfertőzéssel és légáramlattal terjed, de a használati tárgyak is közvetítik. A betegségről Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász szakorvost kérdezte a WEBBeteg.

Milyen típusú betegség a bárányhimlő?

A téma cikkei

3/1 A bárányhimlő tünetei és szövődményei
3/2 A bárányhimlő elleni oltásról
3/3 Bárányhimlő felnőttkorban

A bárányhimlő vagy orvosi nevén varicella hólyagos kiütéssel járó heveny fertőző betegség. Kórokozója a herpeszvíruscsoportba tartozó Varicella zoster vírus (humán herpeszvírus-3), amely az övsömört (herpes zoster) is okozza (övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn).

A lappangási idő 14 nap, de lehet ennél hosszabb is. A fertőzés közvetlen érintkezés és cseppfertőzés útján levegőn keresztül is terjed. Rendkívül fertőzőképes a vírus. A varicellás beteg rövid jelenléte is elég a fogékonyak fertőzéséhez (akik még nem estek át a betegségen vagy nem kaptak védőoltást). A betegség során a fertőző időszak a lappangási idő utolsó napjaitól, már a kiütések megjelenését megelőzően, a hólyagok pörkösödéséig tart. A fertőzés leggyakrabban köhögéssel, tüsszentéssel, a légáramlat útján terjed, de a hólyagok tartalma (hólyagbennék) is közvetíti a fertőzést.

Melyek a bárányhimlő tünetei?

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések 35 éves vagyok, jelenleg zajlik nálam a bárányhimlő. A későbbi esetleges övsömört el tudom-e kerülni védőoltással?

Dr. Pék Tamás, infektológus szakorvos válasza az Orvos válaszol rovatban

Elkaphatom-e az övsömört egy bárányhimlős gyerektől?


Meddig véd a bárányhimlő elleni oltás?

Az egy-két napig tartó megelőző időszakban általános tünetek jelentkeznek. Orrfolyás, fejfájás, levertség, hőemelkedés, láz lehetséges, de különösen kisgyermekeknél fordulhat elő, hogy a kiütések jelennek meg először. Láz, hőemelkedés, általában a betegség kezdetén jelentkezik, de előfordulhat azon időszak alatt, amíg újabb és újabb kiütések jelentkeznek, ez általában öt napig tart. A későbbi szakaszban kialakuló magas láz szövődmény jele lehet.

Jellemző és diagnosztikailag fontos, hogy a kiütések nem egyszerre jelennek meg, több napon keresztül újabb hullámokban lepik el a bőrt, ezért egy időben  láthatóak a kiütések fejlődési stádiumainak megfelelő különböző megjelenési formák. A bőrt megtekintve láthatóak lehetnek kis rózsaszín kiütések, hólyagocskák, és a már pörkösödő kiütések is.

A hólyagbennék eleinte víztiszta, később zavarossá válik, és kisebb udvar veszi körül. A kiütések testszerte jelentkezhetnek, általában sűrűbbek az arcon, fejbőrön, törzsön, ritkábbak a végtagokon, de olykor a tenyereken, talpakon is láthatók.

A kiütések 2-3 héten belül pörkösödnek és nyomtalanul leszáradnak, mivel a kiütések a hám felső rétegét érintik. Előfordul, hogy hónapokig látható pigmenthiányos foltokat hagy maga után, vagy felülfertőződés esetén hegesedik.

Nem ritka, hogy a garaton, a szájnyálkahártyán, nyelven, továbbá a nemi szervek nyálkahártyáján is láthatók hólyagok.

A különböző betegségek kiütéseinek összehasonlítása

Mit tegyünk, ha gyermekünk elkapta a bárányhimlőt?

Ilyenkor elsősorban ágynyugalomra van szükség, láz esetén lázcsillapításra. A viszketés okozta nyugtalanság miatt a viszketési ingert csökkentő szereket adhatunk a gyermekünknek.

Hasznos Láz és lázcsillapítás gyermekkorban

A varicella lefolyása különböző, vannak enyhe esetek kevés kiütéssel, általános tünetekkel. A súlyos formákban (amelyek különösen felnőtteknél gyakoriak) az egész arc, fej tele van hólyagokkal és a láz igen magas. Egyes esetekben a hólyagbennék véressé válik.

Korábban azt javasolták, hogy érdemes a bárányhimlőn minél korábban átesnie a gyermeknek, mivel ezzel megelőzhető a felnőttkorban kialakuló megbetegedés. Fontos azonban tudni, hogy a bárányhimlő már gyermekkorban is járhat komoly szövődményekkel, ezért mindenképp javasolható a vírus elleni védőoltás beadása.

További tudnivalók Amit a bárányhimlő elleni oltásról tudni kell

A varicella (bárányhimlő) elleni oltás a fertőzés esélyét jelentősen lecsökkenti, vagy a betegség sokkal enyhébb lefolyásban jelentkezik, a szövődmények megelőzhetők. Beadását olyan fogamzóképes korú nők esetén is érdemes megfontolni, akik vérvizsgálattal igazoltan nem estek át a fertőzésen (a terhesség korai szakaszában a bárányhimlő súlyos magzati fejlődési rendellenességeket okozhat).

További ápolási tanácsok, ha bárányhimlős a gyermek

  • A gyermek ne fürödjön, hanem inkább zuhanyozzon, a bőrét óvatosan puha törölközővel kell szárazra törölni.

  • A kis beteg ne menjen közösségbe, különösen kismamák, idősek, beteg emberek társaságát kerüljék, mert rájuk nézve a bárányhimlő végzetes lehet!

  • A kiütéseket ne kenjük be semmivel, esetleg mentolos hintőporral lehet kezelni.

  • A körmöket le kell vágni és gondosan tisztán tartani.

  • Normál hőmérsékletű szobában, nem túl meleg takaróval kell betakarni a beteg gyermeket.

  • Lázat csillapíthatunk, ha szükséges. Gyermekkorban szaliciláttartalmú készítmények nem javasoltak!

Milyen szövődményei lehetnek a fertőzésnek?

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

A varicella szövődményei szerencsére ritkák. Viszketés, vakaródzás következtében gennykeltő baktériumokkal másodlagos bőr és a bőr alatti lágyrészek fertőzései alakulhatnak ki. Szerencsére ritka szövődmény az agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás. Ez két típusban jelenik meg. Az enyhébb forma a gyakoribb, amely a kisagyra lokalizálódik és  járászavarral, remegéssel, szemtekerezgéssel (nystagmussal) jár, és utótünetek nélkül gyógyul. Jóval súlyosabb a teljes agyvelőgyulladás, ami  maradandó károsodást okozhat.

Ritka szövődmény lehet a tüdőgyulladás és a Streptococcus baktériummal való felülfertőződést követő vesegyulladás. Előfordulhat szövődményként középfülgyulladás, ízületi és szívizomgyulladás is. A szövődményes eseteket antibiotikumokkal kell kezelni. A gyermeket azért is ajánlatos bárányhimlő ellen beoltatni, mert nem tudjuk, ha a betegséget megkapja, az milyen formában zajlik le.

Az övsömör felnőtt korban alakulhat ki azokon, akik korábban már átestek bárányhimlős megbetegedésen, a vírus ismételt aktiválódásakor. Erre akkor kerül sor, ha legyengül az immunrendszer, így az addig a gerincoszlop melletti idegdúcokban lappangó vírus ismét betegséget okoz. Az immunrendszer gyengülését a szervezetet ért stressz, vagy különböző betegségek, illetve kezelések is kiválthatják, mint például a daganatos megbetegedések, HIV fertőzöttség, szteroid kezelés. Idős korban is gyengül az immunrendszer működése, ezért is gyakoribb ebben a korosztályban a herpes zoster (övsömör) előfordulása.

Bővebben Ismerje meg részletesen az övsömör betegséget is!

Bárányhimlő a várandósság alatt

A bárányhimlős megbetegedés tekintetében a várandósság idejének két szakasza jelent nagyobb kockázatot a magzatra nézve. Az egyik a terhesség első 20 hete. Ebben az időszakban fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, amely a szívet, az idegrendszert, a hallást, látást érintheti. A másik kritikus időszak a szülés körüli időszak. Amennyiben a fogékony várandós a szülés előtti 5 napban, vagy az anya a szülést követő 2 napban betegszik meg, az újszülöttnél igen súlyos lefolyású bárányhimlős megbetegedés jöhet létre.

Bővebben Bárányhimlő, rózsahimlő, skarlát, kanyaró: a kiütéses gyermekkori betegségekről részletesen

Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász

Forrás:  WEBBeteg 
Orvos szerzőink: Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Bárányhimlő || Varicella || Kiütés || Herpes ||
Vissza az eredeti oldalra