• Ingerületátvitel

    Ingerületátvitel

    A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

    Az ingerületátvitel

    Az idegsejtek plazmájának rövid nyúlványai a dendritek, a hosszúk (amiből ált. csak egy van sejtenként) az axon(ok). Az axonokat körülvevő támasztósejtek alkotják a velőshüvelyt.

     

    Az ingerület idegsejtről idegsejtre terjed. A szinapszis a sejtek közötti kapcsolat, a két idegsejt membránja a szinapszisban nem ér össze, van köztük egy pici távolság, ezt nevezzük szinaptikus résnek.

     

    A sejt belseje és külseje közt mérhető feszültség a minden élő sejtre jellemző nyugalmi potenciál. Ennek oka, hogy a pozitív töltésű Na- és K-ionok, valamint a negatív töltésű Cl- és fehérje ionok egyenlőtlenül oszlanak meg a sejtben és a sejtek közötti térben. Inger hatására a potenciál megváltozik, ezt nevezzük akciós potenciálnak.

     

    Az ingerület átadása a szinaptikus résen keresztül történik sejtről sejtre. Az információt ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) szállítják a sejtmembránok között. A szinaptikus kapcsolatok egyik típusa a serkentő szinapszis, melyben az átvivő anyag az acetil-kolin. A gátló szinapszis ingerületátvivő anyaga a gamma-amino-vajsav (GABA).

     

    Idegrendszeri szabályozásunk titkai>>

    Sikeres génterápiás klinikai próbák a Parkinson-kór kezelésére>>

    Agyrázkódás, traumás agyi sérülések>>

    A végtagzsibbadás lehetséges okai>>

    Az Alzheimer-kór és tünetei>>

    Neurológiai betegségek a WEBBetegen>>

   • Hirdetések
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A bordaközi idegzsába és a neuralgiás fájdalom

    A bordaközi idegzsába sokszor hónapokig is kínozhatja a betegeket. A hatékony kezelés érdekében fontos, hogy már az első panaszok jelentkezésekor orvoshoz forduljon. Mi okozza, mik a betegség tünetei, és hogyan kezelhető?

    Mi történik alvás közben? Pécsett ezt is vizsgálják!

    A horkolással, légzéskihagyással járó alvászavar inkább a férfiak betegsége, míg az inszomniások, az álmatlanságban szenvedők között jóval több a nő – összegzi a tapasztalatokat dr. Faludi Béla neurológus, a pécsi Alváslaboratórium vezetője. A laborban alvás közben, bedrótozva rögzítik a páciens szemmozgását, az agyi elektromos tevékenységet, a horkolás hangját, valamint a légáramlást.

    Talk and die szindróma

    Létezik egy rejtélyes betegség, amiről inkább azt kellene mondani, hogy retrospektíven felismert állapot. A talk and die szindróma jelentése: beszél és meghal.

    Dr. Szombathelyi Éva: Minden területen hasznos a relaxáció

    A Pro Sanitate-díjas dr. Szombathelyi Éva, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának klinikai szakpszichológusa 50 éve végzett az ELTE-n, 50 éve dolgozik a klinikán, és nyáron tartják az aranylakodalmukat. Életében sorsfordító volt 1968.

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

    Mi a Parkinson-kór?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.

    Rendszeres kávézás - Milyen a hatása?

    A kávé élénkítő hatással van agyunkra és idegrendszerünkre is. Tévedés azonban, hogy a mindennapos kávéfogyasztás hosszú távon is emelheti teljesítményünket - állítják a Bristoli Egyetem kutatói.

    A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai

    A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá.