• Bordák

    Bordák

    A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

    A bordák

    Az embernek 12 pár bordája van. Ezek a karcsú csontok a  hátcsigolyákkal és a szegycsonttal (sternum) együtt a mellkast alkotják.

     

    A valódi bordák, azaz a hét felső bordapár éri csak el a szegycsontot. Ezért a többi bordát álbordának nevezzük. A három felső pár álborda, a fölötte lévő bordához illeszkedik, a két legalsó pár pedig a hasizmok között szabadon végződik (lengő bordák). A bordák hátsó vége a csigolyákhoz ízesül.

     

    A mellkas védi a mellüregben lévő szerveket, és a bordaközti izmokkal valamint a rekeszizommal együtt fontos szerepet játszik a légző mozgások működésében.

     

    Mellkasdeformitások: Tölcsérmell, tyúkmell>>

    A csonttörések ellátása>>

    Mellkasi fájdalom: Nem csak infarktus okozhatja>>

    Mozgásszervi betegségek a WEBBetegen>>

   • Hirdetések
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    Tüdőnk egészsége: röntgen, CT vagy MR?

    Gyakran hallhatunk a tüdőszűrés kötelező jellegének megszüntetéséről, kevesebben tudják azonban, hogy nem a tüdőszűrés során alkalmazott mellkasröntgen az egyetlen lehetséges képalkotó eljárás a tüdő betegségeinek felderítésében. A tüdő vizsgálata többféle módszerrel történhet, melyek segíthetnek a tüdőt érintő betegségek felismerésében, elkülönítésében vagy követésében.

    A járványos mellhártya-fájdalom

    A pleurodynia epidemica (myalgia epidemica, Bornholm-betegség) egy izomgyulladással járó vírusfertőzés, amely nőknél és férfiaknál is előfordulhat bármilyen korban. Egy akut, lázzal járó betegség, mely jelentős izzadással, mellkasi és hasi fájdalommal jár.

    A fiú, akinek a mellkasán kívül van a szíve

    A négyéves kínai Zhang Weiyuan ún. Cantrell-pentalogiával született. Ez azt jelenti, hogy a szívét sem izmok, sem a szegycsont nem védi, csak a bőr fedi. A betegség igen ritka, egymillió születésből körülbelül öt ilyen eset fordul elő.