• Öröklődés

    Öröklődés

    A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

    Az öröklődés

    Autoszómának nevezzük azokat a géneket, amelyek a nemi sajátosságok kivételével a többi tulajdonságért felelősek, és azok átadásában játszanak szerepet. A gének különböző változatai az allélok, az egyes tulajdonságokat allélpárok határozzák meg, melyek mindegyikében az egyik apai a másik anyai eredetű.

     

    Ha a szülők tulajdonságai eltérőek egy adott jelleget nézve, akkor a két allél különböző, vagyis az adott tulajdonságra nézve az utód heterozigóta, ha két azonos allélja van, akkor homozigóta. A heterozigóta esetében az az allél (vagy tulajdonság) a domináns, amelyiknek hatása az utódban megnyilvánul, az elnyomott jelleg a recesszív.

     

    Egészséges lesz a gyermekem? Genetikai tanácsadás>>

    Genetikai rendellenességek>>

    A Louis Bar szindróma tünetei>>

    Genetikai és anyagcsere betegségek a WEBBetegen>>

   • Hirdetések
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Miről ismerhető fel az Alström szindróma?

    Az Alström szindróma egy ritka, genetikailag öröklődő betegség, számos gyakori, igen jellegzetes tünettel.

    Sok a rákos a családomban. Én is megbetegedhetek?

    A családban nagymamám, nagypapám, édesanyám daganatos betegségben hunytak el. Mennyi az esélye annak, hogy én is elkapom ezt a betegséget? Válogatás a WEBBeteg Az orvos válaszol rovatában feltett kérdésekből.

    Dr. Falus András: A genetika legfontosabb szava a valószínűség

    Játék. Az életben, így a munkában, a tudományban is nagyon fontos a játékosság - mondja a biológus végzettségű dr. Falus András, aki kutat, egyetemeken tanít, publikál, álnéven verseket ír, jelenleg pedig egy kötet szerkesztésén munkálkodik. Már maga a téma is figyelemfelkeltő: zene és egészség.

    Tarlov cysta

    A felegyenesedéssel együtt az emberiség magára vette a derékfájás keresztjét is: szinte alig van köztünk néhány olyan szerencsés, aki még soha nem érzett enyhébb-súlyosabb, hoszabb-rövidebb ideig tartó deréktáji fájdalmat.

    Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?

    Az allergiát kiváltó anyag (allergén) kerülése csak az első életévekben járhat igazán sikerrel, de a folyamatos üvegbúrában való élet nem megvalósítható, ezért ez az út - még ha előre is látjuk az egyénre leselkedő veszélyt - nem megvalósítható.