• Miből mennyit együnk naponta egészségünk érdekében?

        A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

        OKOSTÁNYÉR® - Új magyar táplálkozási ajánlás

        A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.
         

        Olvasson tovább! Mi kerüljön a tányérra? - Új hazai ajánlás a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz
         

        Olvasson további egészségtudatos tippeket: egeszsegedre.webbeteg.hu

      • Hirdetések
      • Cikkajánló

        Az orrfolyás kiváltói

        Cs. K., fordító

        Az orrfolyásnak 8 gyakori oka is létezik, és nem mindegyik korlátozódik a télre.

        Egészségügyi digitalizáció

        ÁEEK

        Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás várható az EESZT elindulásával. (x)

        Hatékony zsírégetés, tartósan kisebb testzsírszázalék

        A kiadós étkezések és a csekély testi aktivitás eredménye a mérlegen is megmutatkozik. Hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a hasi zsírpárnáktól?

        Mennyire egészséges a szója?

        A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele. Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond a tudomány?

        Napszakok és ételek: mikor és mit érdemes fogyasztani?

        Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus - tartja az elterjedt mondás. A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel megőrizhetjük egészségünket.

        Idősek táplálkozása a rehabilitáció időszakában

        A fejlett társadalmak korosodása miatt a gerontológia és a geriátria egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A gerontológia (gero = öregkor) az öregedés és öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudomány, mely vizsgálja az öregkor jellemző törvényszerűségeit, csoportosítja a normál és kóros állapotokat.(x)

        Rákos betegek táplálkozása - Mit tegyünk fogyás esetén?

        A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.

        Az energiamentes édesítőszerek táplálkozás-élettani előnyei

        Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (ún. nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.

        Étkezés csontvelő-transzplantáció után

        Ahhoz, hogy szervezetünk könnyedén megbirkózzon a betegségekkel, fontos, hogy az energiát szolgáltató tápanyagokkal megfelelően el legyen látva. Fokozottan igaz ez azokban az esetekben, ahol a műtétet követően az immunrendszer nagymértékben legyengül. A csontvelő transzplantáció után az emésztőrendszer is súlyosan károsodik, a táplálékfelvétel nehezített, ezért gondos odafigyelést kíván a beteg táplálása.

        Funkcionális élelmiszerek

        Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.