• Mi a különbség a cukrok és az édesítők között?

        A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

        Cukor vs édesítők - Eredet, kalória, hatás, édesség

        Bizonyos betegségek esetében fokozottan oda kell figyelni, hogy a vércukorszint ne ingadozzon nagyon (ne emelkedjen gyorsan, majd utána ne csökkenjen le hirtelen). Az úgynevezett gyorsan felszívódó szénhidrátokat (kristálycukrot, barna cukrot, mézet, juharszirupot, nyírfacukrot stb.) érdemes elkerülni.

        Az édes ízről azonban nem kell lemondani, hiszen ma már számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására. Az úgynevezett intenzív édesítőszerek (például a stevia, az aszpartám, a szacharin vagy a szukralóz) nem emelik meg a vércukorszintünket, kalóriamentesek, viszont akár több százszor édesebbek lehetnek a hagyományos répacukornál (szacharóznál). Ennek köszönhetően annyira kis mennyiség szükséges belőlük, hogy az elfogyasztott élelmiszerek energiatartalmába gyakorlatilag bele sem számoljuk. Közös jellemzőjük, hogy nem, vagy csak igen kis mértékben bomlanak le és szívódnak fel a szervezetben, a cukorral ellentétben a vércukorszintet nem emelik meg, ezért a szénhidrát anyagcsere zavaraival járó betegségek nem-gyógyszeres kezelésében, diétájában jelentős szerepet kapnak.

        Az energiamentes édesítőszerek szerepe a diétás étkezésben

        Olvasson további egészségtudatos tippeket: egeszsegedre.webbeteg.hu

         

      • Hirdetések
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Kiégés szindróma

        Dr. Balogh Katalin

        Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

        Ön is függő, mégpedig cukorfüggő!

        Az édes íz utáni rajongás születésünktől velünk van. Az anyatej íze, ezzel együtt a biztonságot adó anya közelsége, illata, simogatása mind-mind erősítik a hozzá köthető táplálék boldogságérzést kiváltó hatását.

        A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?

        Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy leesett a cukrom. Az alacsony vércukorszint a szervezetben reakciók egész láncát indítja be. A fejfájás, szédelgés, a koncentrációképesség romlásának jelei mind utalhatnak az alacsony vércukorszintre.

        A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

        A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

        Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

        A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

        Tények és tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatos szexuális problémákról

        A cukorbetegség gyakori szövődményének számító, igen sokféle formában jelentkező szexuális problémák, zavarok relatíve kevesek előtt ismertek.

        Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

        Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

        Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

        Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

        A lenmag fogyasztásának szervezetre gyakorolt hatásai

        A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Mégis, az utóbbi időkben számos tudományos publikációban tanulmányozott, egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni.