• Aknés bőr

    Aknés bőr

    A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

    Súlyos aknés bőr

    Az akné egy nagyon gyakori bőrbetegség, serdülőkorban fiúknál, felnőtt korban nőknél gyakoribb.

     

    Az aknés, pattanásos, zsíros bőr kialakulásában több tényező együttesen vesz részt. Az első elváltozás, amely beindítja az akné kialakulását, a szőrtüsző fokozott hámtermelése és csökkent hámlása, mely a faggyú kiürülését gátolja, mitesszer kialakulásához vezet.

     

    A másik fontos tényező a fokozott faggyútermelés, melyben legfontosabb szerepe az androgén hormonoknak van. Androgén hormon túlprodukció miatt alakul ki több fiúnál akné, ill. nőkben olyan esetekben, amikor bizonyos kórállapotokban (pl. policisztás ovárium szindróma)fokozottan termelődik androgén hormon.

     

    A következő, patogenetikai tényező az ún. Propionibacterium acnes nevű baktérium, mely a lezáródott follikulusban felgyülemlett faggyúban elszaporodik, és gyulladást okoz.

     

    A fent említett tényezőkön kívül fontosak a genetikai faktorok, melyek meghatározzák a pórusok nagyságát, a bőrtípust, a faggyúmirigyek nagyságát és felépítését és a Propionibacterium acnes iránti fogékonyságot.

     

    Mi az akné?>>

    Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?>>

    Életmódtanácsok a szép bőr érdekében>>

    A hőség miatt kialakuló pattanások>> 

    Bőrgyógyászati cikkek a WEBBetegen>>

   • Hirdetések
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    Autoimmun hólyagos bőrbetegségek: Pemphigus és más kórképek

    Az autoimmun hólyagos betegségeknek számos típusa ismeretes. Ezek közös jellemzője a bőrön és a nyálkahártyák felületén kialakuló hólyagok megjelenése. A pemphigus csoportba tartozó kórképek közül a leggyakoribb a pemphigus vulgaris, amikor a bőr felületén laza falú, könnyen felszakadó, savós bennékű hólyagok alakulnak ki.

    Pattanások, gombásodás, barnító krémek - Bőrgyógyászati tévhitek

    Cikkünkben a bőr ápolásával, betegségeinek kezelésével kapcsolatos néhány tévhit eloszlatását kívánjuk elősegíteni.

    Akne - Miért alakul ki? Kik lehetnek hajlamosak rá?

    A 12-24 éves korosztályban ötből négy betegnél alakul ki legalább egyszer akne. Bár ezt a bőrbetegséget gyakran a kamaszkornak tulajdonítják, bármely életkorban előfordulhat, így nemritkán a 20-30 éves felnőttekben is kialakulhat, sőt 40-50 éves korban is fennállhat.

    Napallergia vagy valami más?

    Vannak emberek, akiknek a napozás nem jelent örömet, épp ellenkezőleg. Ha hosszabb-rövidebb ideig a napon tartózkodnak, hólyagok, kiütések jelennek meg rajtuk, melyek viszketést okoznak.

    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

    A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellene védekezni.

    Pattanások a háton - Mit tehetek ellene?

    A pattanások nem csupán az arcon jelentkezhetnek. Sok esetben a test többi részén, főként a háton, törzsön, vállon, mellkason, nyakon, farpofákon vagy a felkaron is előfordul ez a kellemetlen és esztétikailag is zavaró bőrprobléma. Ugyan a legtöbb esetben a pattanások genetikai vagy hormonális okokra vezethetők vissza, van néhány tényező, melyet érdemes szem előtt tartania, ha ezzel a problémával küzd.

    Végre itt a napsütés, de állj - Hogyan hat mindez a bőrre?

    Végre itt a tavasz, süt a nap! Milyen következményekkel jár ez a bőrünket illetően? Érdemes megfontolni az orvos hasznos tanácsait, mielőtt napozni indulunk.