ZOPIGEN filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A ZOPIGEN FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Zopigen filmtabletta egy altató, amely hatását az agyban fejti ki álmosságot előidézve. A Zopigen a beteg életvitelét nagymértékben korlátozó, vagy jelentős kimerültséget okozó súlyos álmatlanság rövidtávú kezelésére alkalmazható.

ZOPIGEN filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Generics UK
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 7,5 mg (10x)
  • 7,5 mg (20x)
  • 7,5 mg (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A ZOPIGEN FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Zopigen filmtablettát

  • ha allergiás (túlérzékeny) a zopiklonra, vagy a Zopigen egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció jelei lehetnek a kiütés, viszketés, légzési nehézségek, valamint az arc, ajkak, torok vagy a nyelv duzzanata.
  • ha izombetegségben szenved, mely a szemhéjak lecsukódását, kettős látást, beszéd és nyelési nehézséget és esetenként a karokban és a lábakban jelentkező izomgyengeséget (miaszténia gráviszt) okoz.
  • ha súlyos májelégtelensége van.
  • ha alvás közben rendszertelen légzés jelentkezik (alvási apnoé szindróma).
  • ha súlyos légzési panaszai vannak.
  • ha 18 évnél fiatalabb.

A Zopigen filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Tájékoztassa orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert

  • ha Ön időskorú vagy fennáll a kockázata, hogy összezavarodik. A Zopigen szedése megnöveli az elesés és ennek következtében a sérülések kockázatát.
  • ha máj- vagy vesebetegségben szenved, mivel orvosa alacsonyabb adaggal kezdheti a kezelést
  • ha kórtörténetében légzési nehézség előfordult. A Zopigen szedése alatt légzése gyengülhet.
  • ha depresszióban, szorongásban vagy pszichotikus betegségben szenved vagy ezek előfordultak a kórtörténetében. A Zopigen szedésének következtében ezek a tünetek újra megjelenhetnek, vagy rosszabbodhatnak.
  • ha Ön valaha is gyógyszer- vagy alkoholfüggőségben szenvedett. Ezeknél a betegeknél, valamint az adag nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan, megnövekszik annak kockázata, hogy függőség (gyógyszer folytatólagos szedését eredményező fizikai vagy mentális kényszer) alakul ki a Zopigen filmtablettával szemben.

Egyéb szempontok a Zopigen szedése alatt

  • Hozzászokás - ha néhány hét után azt tapasztalja, hogy a tabletta már nem hat olyan mértékben, mint a kezelés megkezdésekor, akkor forduljon kezelőorvosához, mivel az adag módosítására lehet szükség.
  • Függőség - az ilyen típusú gyógyszer szedésénél fennáll annak kockázata, hogy függőség alakul ki. Ez a kockázat az adag és a kezelés időtartamának növelésével növekszik. Ugyancsak magasabb a kockázat azoknál a betegeknél, akik kórelőzményében alkohol- vagy gyógyszerfüggőség szerepel.
  • Kezelés elhagyása - amikor abbahagyja a Zopigen szedését a kezelést csak fokozatosan szabad elhagyni. Bizonyos idővel a tabletta szedésének elhagyását követően azt tapasztalhatja, hogy az álmatlanság tünetei kiújulnak. Ez egyéb reakciókkal is társulhat, úgymint idegesség, fejfájás, izomfájdalom, feszültség, zavarodottság, nyugtalanság és ingerlékenység.
  • Amnézia (memóriazavar) - a Zopigen szedése memóriavesztést okozhat. Ennek elkerülése érdekében tegyen meg mindent, hogy zavartalanul tudjon aludni!
  • Alvajárást és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformákat, mint az "alvás közbeni vezetés", ételkészítésre és elfogyasztására, vagy telefonálásra vonatkozó amnéziát jelentettek, azoknál a betegeknél, akik zopiklon-t szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és más központi idegrendszeri-depresszánsok együttes alkalmazása zopiklonnal, és a javasolt maximális adagnál nagyobb adagban alkalmazott zopiklon fokozzák ezen viselkedésformák előfordulásának valószínűségét. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ilyen viselkedésformák jelentkeznek Önnél.
  • Pszichiátriai és ún. "paradox" reakciók - a Zopigen szedése a következő tüneteket okozhatja: nyugtalanság, agitáltság, ingerlékenység, agresszivitás, téveszmék, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, pszichózisok, rendellenes viselkedés és egyéb viselkedési zavarok. Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észleli magán, a Zopigen szedését abba kell hagynia.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, valamint a következőket is:

  • Mentális és érzelmi zavarok kezelésre szolgáló gyógyszerek (antipszichotikumok).
  • Altatók.
  • Egyéb nyugtatószerek (szedatívumok).
  • Depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (antidepresszánsok).
  • Szorongás kezelésére szolgáló gyógyszerek (anxiolitikumok).
  • Erős hatású fájdalomcsillapító gyógyszerek (narkotikumok, analgetikumok), úgymint kodeint és morfint tartalmazó készítmények. Fokozott izgatottság érzés (eufória) fordulhat elő, ami függőséghez vezethet.
  • Olyan gyógyszerek, melyek májműködést csökkentő hatóanyagot, úgymint eritromicint, klaritromicint, ketokonazolt, itrakonazolt, flukonazolt, takrolimuszt vagy ritonavirt tartalmaznak. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy milyen gyógyszereknek van ilyen hatásuk!
  • Olyan gyógyszerek, melyek májműködést fokozó hatóanyagot, úgymint rifampicint, nefazodot, fenobarbitált és fenitoint tartalmaznak, valamint orbáncfű tartalmú készítmények. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy milyen gyógyszereknek van ilyen hatásuk!
  • Epilepszia kezelésére szolgáló karbamazepin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.
  • Antihisztaminok, melyek álmosságot okoznak.
  • Érzéstelenítők és izomlazítók, melyeket sebészeti beavatkozás alatt használhatnak.
  • Metoklopramid hatóanyagú, hányinger csillapítására szolgáló gyógyszer.
  • Atropin hatóanyag-tartalmú gyógyszer.

A Zopigen filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A gyógyszer szedése alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, mivel ez fokozhatja a Zopigen nyugtató hatását. Ez a hatás következő nap reggeléig is kitarthat, és hatással lehet a gépjárművezetéshez szükséges képességére.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhes vagy terhességet tervez. A Zopigen filmtablettát nem szabad szedni a terhesség utolsó három hónapjában, mivel ez befolyásolhatja a születendő gyermek növekedését és hatással lehet a vajúdásra is.

Amennyiben sürgős orvosi indokok miatt a kései terhesség időszakában vagy a vajúdás ideje alatt Zopigen filmtablettát vesz be, az újszülöttnél megvonási tünetek jelentkezhetnek a kialakult fizikai függőség miatt.

A Zopigen szedése alatt ne szoptassa gyermekét, mert a zopiklon kis mértékben átjut az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket, ha a gyógyszer szedése alatt szédülés vagy álmosság, valamint látászavarok jelentkeznek. A Zopigen álmosságot, a koncentrálóképesség elvesztését vagy izomgyengeséget okozhat.

Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről

A Zopigen 3,75 mg hatóanyagot tartalmazó készítmény 34,55 mg laktózt tartalmaz filmtablettánként.

A Zopigen 7,5 mg hatóanyagot tartalmazó készítmény 30,8 mg laktózt tartalmaz filmtablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Zopigen 3,75 mg filmtabletta Ponceau 4R Aluminium Lake (E 124) színezőanyagot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos színezőanyagokra érzékeny vagy azt tapasztalta, hogy ez a színezőanyag korábban allergiás reakciót váltott ki Önnél, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A ZOPIGEN FILMTABLETTÁT?

A Zopigen filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A tablettát közvetlenül lefekvés előtt, egy pohár vízzel kell bevenni.

A készítmény szokásos adagja:

Felnőttek: 1 filmtabletta (7,5 mg) közvetlenül lefekvés előtt. Ezt az adagot nem szabad túllépni.

Időskorúak, legyengült állapotú vagy csökkent vese-, máj-, vagy tüdőműködésben szenvedő betegek: Ezeknek a betegeknek a javasolt kezdő adag 3,75 mg, közvetlenül lefekvés előtt bevéve.

Gyermekek: A Zopigen 18 évnél fiatalabb betegeknek nem adható.

Amennyiben néhány hét után azt tapasztalja, hogy a tabletta már nem hat olyan mértékben, mint a kezelés megkezdésekor, akkor keresse fel kezelőorvosát, mivel az adag módosítására lehet szükség.

Mennyi ideig kell szednie a Zopigen filmtablettát

A kezelés időtartamának a lehető legrövidebbnek kell lennie. Ez általában néhány naptól két hétig terjedhet. A kezelés időtartama nem haladhatja meg 4 hetet, beleértve a fokozatos elhagyás folyamatát is.

Kezelőorvosa a készítmény fokozatos elhagyását fogja tanácsolni Önnek, figyelemmel az Ön egyéni szükségletére. Egyes esetekben ez tovább fog tartani, mint a kezelés javasolt maximális időtartama.

Ha az előírtnál több Zopigen filmtablettát vett be

Azonnal forduljon orvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához. Ne menjen kíséret nélkül orvosi segítségért. A túladagolás bekövetkezése esetén igen gyorsan egyre álmosabb lesz. Vigye magával a gyógyszer dobozát és a megmaradt tablettákat. A túladagolás tünetei a nagyfokú álmosságtól egészen a kómáig vezethetnek. Ezek a tünetek felerősödhetnek, ha a túladagolás alkoholfogyasztással együtt következik be.

Ha elfelejtette bevenni a Zopigen filmtablettát

Ha elfelejtette bevenni az adagot közvetlenül lefekvés előtt, de az éjszaka folyamán eszébe jut, csak akkor vegye be a kihagyott adagot, ha van lehetősége még 7-8 órát zavartalanul aludnia. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a következő adagot a következő este lefekvés előtt vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Zopigen filmtabletta alkalmazását

A kezelést fokozatosan kell abbahagyni, különben a Zopigen kezelést indokoló tünetek még intenzívebben jelentkeznek újra ("Rebound" álmatlanság). Egyéb megvonási tünetek a következők lehetnek: szorongás, nyugtalanság és hangulatváltozás. Ezek a tünetek azonban idővel majd megszűnnek.

A Zopigen filmtablettával szembeni fizikai függőség kialakulása esetén a kezelés hirtelen abbahagyásakor a következő tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, feszültség, izomfájdalom, zavartság, szorongás, nyugtalanság és ingerlékenység. Súlyosabb esetekben egyéb tünetek is jelentkezhetnek, úgymint fényre, zajra és fizikai érintésre való túlérzékenység, hallucináció, epilepsziás görcsök, személyiségzavar, végtagzsibbadás, olyan érzés, hogy a világ nem valóságos Ön körül (realitásérzés elvesztése).

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Zopigen filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben a következők bármelyike jelentkezik Önnél, hagyja abba a Zopigen szedését és azonnal forduljon orvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

  • bőrkiütés, viszketés
  • arc, ajkak, torok vagy a nyelv duzzanata
  • légzési vagy nyelési nehézségek

Ezek az allergiás reakciók ritkák, de súlyosak, és Önnek orvosi ellátásra lehet szüksége.

Egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek, úgymint

  • Keserű szájíz a leggyakoribb mellékhatás
  • Álmosság, mely a következő napon jelentkezik
  • Érzelmi tompultság
  • Csökkent éberség
  • Zavartság
  • Fáradtság
  • Fejfájás
  • Szédülés
  • Izomgyengeség
  • Mozgászavar
  • Kettős látás
  • Gyomor-bélrendszeri rendellenességek
  • Emelkedett májenzim szintek a vérben
  • Megváltozott szexuális késztetés (libidó)
  • Memóriavesztés (amnézia)
  • Valószínűleg az amnéziával összefüggő nem megfelelő viselkedés, alvajárás
  • Korábban már fennálló depresszió megjelenése
  • Nyugtalanság
  • Agitáció
  • Ingerlékenység
  • Agresszió
  • Dühroham
  • Másokkal meg nem osztott irracionális elképzelések (téveszme)
  • Hallucináció
  • Rémálmok
  • Viselkedésváltozás, beleértve a rendellenes viselkedést is
  • Pszichózis
  • Függőség

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A ZOPIGEN FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Zopigen filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Zopigen filmtabletta?

  • A készítmény hatóanyaga:

Zopigen 3,75 mg filmtabletta: 3,75 mg zopiklon filmtablettánként.

Zopigen 7,5 mg filmtabletta: 7,50 mg zopiklon filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:

3,75 mg filmtabletta: magnézium-sztearát, povidon, vízmentes laktóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, kukoricakeményítő, Opadry Blue 02 B 20720 színkeverék (hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400, "Indigo Carmine" Aluminium Lake (E132), "Ponceau" 4R Aluminium Lake (E124), "Quinoline Yellow" Aluminium Lake (E104).

7,5 mg filmtabletta: magnézium-sztearát, povidon, vízmentes laktóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, kukoricakeményítő, Opadry White Y-1-7000 színkeverék (hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400).

Leírás:

Zopigen 3,75 mg filmtabletta: kék, kerek, bikonvex filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású "ZE 3", másik oldalán mélynyomású "G" jelzéssel. Törési felülete fehér színű.

Zopigen 7,5 mg filmtabletta: fehér, ovális filmbevonatú tabletta, egyik oldalán mélynyomású "Z" kódjelzés-felezővonal-"Z" kódjelzés, másik oldalán mélynyomású "7.5" jelzéssel. Törési felülete fehér színű.

Csomagolás: 5 vagy 7 filmtablettát tartalmazó PVC/PVDC//Al buborékfólia,

5, 7, 10, 14, 20, 21, 28, 30, 56, 60, 84, 90 és 100 filmtablettát tartalmazó dobozban.

Kapható 100 tablettát tartalmazó, nagy mennyiségű csomagolásban, polipropilén tartályban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában