• Ziagen

    1. Milyen típusú gyógyszer a Ziagen és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Ziagen-t a HIV (humán immunhiány vírus) okozta fertőzés kezelésére alkalmazzák.

    A Ziagen hatóanyaga az abakavir. Az abakavir az antiretrovirális (retrovírus-ellenes) gyógyszerek azon csoportjába tartozik, amelyeket nukleozid-analóg reverz transzkriptáz gátló szereknek (NRTI-k) neveznek.

    A Ziagen nem gyógyítja meg teljesen a HIV-fertőzést: csökkenti, és alacsony szinten tartja a vírusmennyiséget az Ön szervezetében. Ezenkívül növeli a CD4 sejtszámot a vérében. A CD4 sejtek olyan fehérvérsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy segítsék az Ön szervezetét a fertőzések leküzdésében.

    A Ziagen-kezelésre nem mindenki reagál egyformán. Az Ön kezelőorvosa figyelemmel fogja kísérni a kezelés eredményességét.

    2. Tudnivalók a Ziagen szedése előtt

    Ne szedje a Ziagen-t:

    • ha allergiás (túlérzékeny) az abakavirra (vagy más gyógyszerre, amelyik abakavirt tartalmaz - úgymint Trizivir vagy Kivexa) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a 4. pontban.
    • ha súlyos májbetegsége van.

    Beszélje meg kezelőorvosával, ha úgy gondolja, ezek bármelyike érvényes Önre.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: abacavir
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    A Ziagen fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Egyes betegeknél, akik HIV-betegségükre Ziagen-t szednek, fokozott a súlyos mellékhatások kockázata. Önnek tudnia kell a fokozott kockázatokról:

    • ha valaha májbetegségben szenvedett, beleértve a hepatitisz B-t és a hepatitisz C-t is,
    • ha kifejezetten túlsúlyos (főleg akkor, ha nő),
    • ha cukorbeteg és inzulint kap,
    • ha súlyos vesebetegségben szenved.

    Beszéljen kezelőorvosával, ha a fentiek bármelyike érvényes Önre. A gyógyszer szedése alatt soron kívüli ellenőrző vizsgálatokra lehet szüksége, beleértve a vérvizsgálatokat is. További információkért lásd a 4. pontot.

    Túlérzékenységi reakciók

    Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún. HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki.

    Figyelmesen olvasson el minden információt a túlérzékenységi reakciókról a betegtájékoztató 4. pontjában.

    Szívroham kockázata

    Nem zárható ki, hogy az abakavir fokozza a szívroham kialakulásának a kockázatát.

    Mondja el kezelőorvosának, ha Önnek szívproblémái vannak, dohányzik, vagy olyan betegségben szenved, amely fokozza a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Ne hagyja abba a Ziagen szedését, hacsak kezelőorvosa nem tanácsolja.

    Figyeljen a fontos tünetekre

    A HIV-fertőzés gyógyszeres kezelése alatt egyes betegeknél egyéb - akár súlyos - állapotok is kialakulhatnak. Ismernie kell a fontos panaszokat és tüneteket, hogy azokra odafigyelhessen, mialatt a Ziagen-t szedi.

    Olvassa el \"A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai\" alatti információkat a betegtájékoztató 4. pontjában.

    Kapcsolódó cikkek

    A HIV megelőzése
    Vita a körülmetélés körül
    Tudnivalók a HIV-fertőzésről
    Véradási szabályok és tippek
    Infektológus: Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

    Mások védelme

    A HIV-fertőzés fertőzött személlyel létesített szexuális kapcsolat, illetve fertőzött vérrel történő átvitel útján terjed (például közösen használt injekciós tű által). E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.

    Egyéb gyógyszerek és a Ziagen

    Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövénykészítményeket és a vény nélkül kapható gyógyszereket is. Ne felejtse el megemlíteni kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha a Ziagen mellett új gyógyszert kezd el szedni.

    Néhány gyógyszer kölcsönhatásba lép a Ziagen-nel:

    Ilyenek az alábbiak:

    • fenitoin, amelyet epilepszia kezelésére alkalmaznak.

    Mondja el kezelőorvosának, ha fenitoint szed. Lehet, hogy az orvosnak ellenőrzés alatt kell tartania Önt a Ziagen szedése alatt.

    • metadon, amelyet a heroin helyettesítésére alkalmaznak. Az abakavir gyorsítja a metadon kiürülését a szervezetből. Ha metadont szed, figyelni fogják, vannak-e megvonási tünetei. Szükség lehet a metadon adagjának módosítására.

    Mondja el kezelőorvosának, ha metadont szed.

    • ribavirin, amelyet a hepatitisz C fertőzés kezelésére alkalmaznak. A Ziagen csökkentheti a ribavirin és a pegilált interferon kombinációjának a hepatitisz C vírusszint csökkentésére kifejtett hatásosságát a szervezetben.

    Mondja el kezelőorvosának, ha ribavirint szed.

    Terhesség

    A Ziagen szedése terhesség alatt nem ajánlott. A Ziagen és a hozzá hasonló gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak a magzatnál. Ha a Ziagen szedése alatt teherbe esik, gyermekén soron kívüli vizsgálatokat végezhetnek (beleértve a vérvizsgálatokat is), hogy ellenőrizzék gyermeke normális fejlődését.

    Ha Ön terhes, teherbe esik vagy terhességet tervez:

    Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával a Ziagen vagy a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek terhesség alatti szedésének kockázatáról és előnyeiről.

    Azoknál a gyermekeknél, akik édesanyja a terhesség ideje alatt NRTI-ket (a Ziagen-hez hasonló gyógyszereket) szedett, kisebb a HIV-fertőzés kialakulásának a veszélye. Ez az előny nagyobb, mint a mellékhatások kialakulásának kockázata.

    Szoptatás

    HIV-pozitív nőknek nem szabad szoptatniuk, mivel a HIV-fertőzés az anyatejben átvihető a csecsemőre.

    Amennyiben Ön szoptat, vagy szoptatást tervez:

    Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket, ha nem érzi jól magát.

    Fontos információk a Ziagen belsőleges oldat egyes összetevőiről

    Ez a gyógyszer édesítőszerként szorbitot tartalmaz (kb. 5 g-ot 15 ml-es adagonként), amelynek enyhe hashajtó hatása lehet. Szorbittartalmú gyógyszereket ne szedjen, ha örökletes fruktóz intoleranciája van. A szorbit kalóriaértéke 2,6 kcal/g.

    A Ziagen konzerválószereket (parahidroxibenzoátokat) is tartalmaz, amelyek (valószínűleg késleltetett) allergiás reakciót okozhatnak.

    3. Hogyan kell szedni a Ziagen-t?

    A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A Ziagen étellel együtt vagy anélkül egyaránt bevehető.

    Maradjon rendszeres kapcsolatban kezelőorvosával

    A Ziagen segít az állapota kezelésében. Rendszeresen szednie kell minden nap annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség súlyosbodását. Ettől függetlenül, továbbra is előfordulhat, hogy egyéb fertőzések vagy a HIV-fertőzéssel kapcsolatos más betegségek alakulnak ki a szervezetében.

    Tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, és ne hagyja abba a Ziagen szedését, hacsak orvosa nem tanácsolja.

    Mennyit kell bevenni?

    Felnőttek, serdülők és legalább 25 kg testtömegű gyermekek

    A Ziagen szokásos adagja 600 mg (30 ml) naponta. Ez bevehető naponta kétszer 300 mg (15 ml) vagy naponta egyszer 600 mg (30 ml) formájában.

    Gyermekek 3 hónapos kor felett és legalább 25 kg testtömeggel

    Az adag a gyermek testtömegétől függ. A javasolt adag naponta kétszer 8 mg/testtömeg kilogramm, vagy naponta egyszer 16 mg/testtömeg kilogramm, legfeljebb napi 600 mg teljes napi adagig.

    Hogyan kell kimérni az adagot és bevenni a gyógyszert

    A gyógyszer pontos adagolásához használja a dobozban található adagoló fecskendőt. A megtöltött fecskendő 10 ml oldatot tartalmaz.

    • 1. Vegye le a palackról a kupakot. Helyezze biztonságba.
    • 2. Erősen fogja meg a palackot. Nyomja a műanyag csatlakozó feltétet a palack nyakába.
    • 3. A fecskendőt erős mozdulattal illessze a csatlakozó feltétbe.
    • 4. Fordítsa a palackot nyílásával lefelé.
    • 5. Húzza kifelé a fecskendő dugattyúját, amíg a fecskendőbe bejut a teljes adag első része.
    • 6. Fordítsa vissza álló helyzetbe a palackot. Vegye ki a fecskendőt az csatlakozó feltétből.
    • 7. Vegye a fecskendőt a szájába úgy, hogy a fecskendő hegyét a szájüreg oldalfala felé irányítja.
    • Lassan nyomja meg a fecskendő dugattyúját, időt hagyva a nyelésre. Ne nyomja túl erősen, és ne fecskendezze a folyadékot a torok mélyére, mert fuldoklást okozhat.
    • 8. Ismételje meg a 3.-7. lépést azonos módon, amíg be nem vette az egész adagot. Például, ha az Ön adagja 30 ml, 3 teljes fecskendőnyi gyógyszert kell bevennie.
    • 9. Vegye ki a fecskendőt a palackból, és alaposan mossa meg tiszta vízzel. Szárítsa meg egészen, mielőtt újra használná.
    • 10. Szorosan zárja le a palackot a kupakkal, helyén hagyva a csatlakozó feltétet.

    Ha az előírtnál több Ziagen-t vett be

    Ha véletlenül túl sok Ziagen-t vett be, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy keresse fel tanácsért a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

    Ha elfelejtette bevenni a Ziagen-t

    Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be azt, amint eszébe jut. Ezután folytassa a kezelést az előírás szerint.

    Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

    A Ziagen rendszeres szedése fontos, mert ha nem szabályos időközönként veszi be, nagyobb lehet az esélye a túlérzékenységi reakciók kialakulásának.

    Ha abbahagyta a Ziagen szedését

    Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta a Ziagen szedését - különösen, ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:

    Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. Orvosa ellenőrizni fogja, hogy tünetei túlérzékenységi reakcióval voltak-e kapcsolatban. Amennyiben orvosa úgy gondolja, hogy hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Ziagen-t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert (pl. Trizivir-t vagy Kivexa-t). Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.

    Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra a Ziagen szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség áll rendelkezésre.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    HIV-fertőzés kezelése esetén sokszor nehéz megállapítani, hogy egy tünet a Ziagen vagy az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek mellékhatása, vagy azt maga a HIV-betegség okozza. Ezért nagyon fontos, hogy egészségi állapotának bármilyen változásáról tájékoztassa kezelőorvosát.

    Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún. HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki, amelynek leírása ennek a tájékoztatónak a \"Túlérzékenységi reakciók\" c. bekeretezett részében található. Nagyon fontos, hogy elolvassa és megértse az erről a súlyos reakcióról közölt információkat.

    A Ziagen-nel kapcsolatban alább felsorolt mellékhatásokon túl, a kombinált HIV-kezelés során más állapotok is kialakulhatnak.

    Fontos, hogy elolvassa \"A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai\" c. részben, az ebben a fejezetben alább található tudnivalókat.

    Túlérzékenységi reakciók

    A Ziagen abakavirt tartalmaz (amely a Trizivir-nek és a Kivexa-nak is hatóanyaga).

    Egy klinikai vizsgálatban minden 100, abakavirral kezelt és az ún. HLA-B*5701 gént nem hordozó beteg közül kb. 3-4-nél túlérzékenységi reakció (súlyos allergiás reakció) alakult ki.

    Kinél alakulnak ki ezek a reakciók?

    Bárkinél, aki Ziagen-t szed, kialakulhat túlérzékenységi reakció az abakavirral szemben, amely életveszélyes lehet, ha folytatja a Ziagen szedését.

    Nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a reakció Önnél, ha az ún. HLA-B*5701 típusú gént hordozza (de a reakció akkor is felléphet, ha nincs meg Önben ez a géntípus). Mielőtt felírnák a Ziagen-t, meg kell vizsgálni Önt, hogy hordozza-e ezt a gént. Ha tudomása van arról, hogy Ön hordozza ezt a gént, mondja el kezelőorvosának, mielőtt megkezdené a Ziagen szedését.

    Mik a tünetek?

    A leggyakoribb tünetek:

    • láz (magas testhőmérséklet) és bőrkiütés.

    Egyéb gyakori tünetek:

    • hányinger (émelygés), hányás, hasmenés, hasi (gyomor-) fájdalom, nagyfokú fáradtság.

    További tünetek:

    • ízületi vagy izomfájdalmak, a nyak duzzanata, légszomj, torokfájás, köhögés, fejfájás,
    • esetenként előfordulhat szemgyulladás (kötőhártya-gyulladás), a száj kifekélyesedése, alacsony vérnyomás, a kezek vagy lábak bizsergése vagy zsibbadása.

    Ha tovább folytatja a Ziagen szedését, a tünetek rosszabbodni fognak, és életveszélyessé válhatnak.

    Mikor jelentkeznek ezek a reakciók?

    Túlérzékenységi reakciók a Ziagen szedése során bármikor jelentkezhetnek, de leginkább a kezelés első 6 hetében fordulnak elő.

    Egyes esetekben olyan betegeknél is jelentkeztek túlérzékenységi reakciók, akik újra kezdték szedni az abakavirt, és annak leállítása előtt csak egy tünetük volt a Készenléti Kártyán feltüntetettek közül.

    Nagyon ritkán túlérzékenységi reakció akkor is előfordult, amikor az abakavirt újraindították olyan betegnél, akinek nem volt tünete a leállítás előtt.

    Ha olyan gyermeket nevel, aki Ziagen-t kap, fontos hogy megértse a túlérzékenységi reakciókról szóló információkat. Ha gyermekénél az alább leírt tünetek jelentkeznek, nagyon fontos, hogy betartsa a kapott utasításokat.

    Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával:

    1 ha bőrkiütés jelentkezik, VAGY

    2 ha legalább 2 tünetet észlel az alábbiak közül:

    • láz
    • légszomj, torokfájás vagy köhögés
    • hányinger vagy hányás, hasmenés vagy hasi fájdalom
    • nagyfokú fáradtság vagy fájdalomérzet, vagy általános rossz közérzet

    Kezelőorvosa azt tanácsolhatja, hogy hagyja abba a Ziagen szedését.

    Mindig legyen Önnél a Készenléti Kártya, ameddig a Ziagen-t szedi. Ha abbahagyta a Ziagen szedését

    Amennyiben túlérzékenységi reakció miatt hagyta abba a Ziagen szedését, SOHA TÖBBÉ NEM SZEDHET újra Ziagen-t vagy semmilyen egyéb gyógyszert, amelyik abakavirt tartalmaz (pl. Trizivir-t vagy Kivexa-t). Ha ezt teszi, órákon belül életveszélyes vérnyomásesés léphet fel, ami halált okozhat.

    Ha bármilyen oknál fogva abbahagyta a Ziagen szedését - különösen ha azért, mert úgy gondolta, hogy mellékhatások léptek fel, vagy mert Önnek egyéb betegsége van:

    Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újrakezdené a gyógyszer szedését. Orvosa ellenőrizni fogja, hogy a tünetek túlérzékenységi reakcióval voltak-e összefüggésben. Amennyiben orvosa úgy gondolja, hogy az összefüggés lehetséges, utasítani fogja, hogy soha többé ne szedjen Ziagen-t vagy semmilyen más, abakavir-tartalmú gyógyszert (pl. Trizivir vagy Kivexa). Fontos, hogy ezt az utasítást betartsa.

    Ha kezelőorvosa azt tanácsolja, hogy kezdje újra a Ziagen szedését, megkérheti Önt, hogy olyan helyen vegye be az első adagot, ahol szükség esetén orvosi segítség a rendelkezésre áll.

    Ha Ön túlérzékeny a Ziagen-re, akkor a biztonságos megsemmisítés céljából vissza kell adnia az összes, fel nem használt Ziagen belsőleges oldatot. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

    Gyakori mellékhatások

    Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

    • túlérzékenységi reakció,
    • hányinger,
    • fejfájás,
    • hányás,
    • hasmenés,
    • étvágytalanság,
    • fáradtság, levertség,
    • láz,
    • bőrkiütés.

    Ritka mellékhatások

    Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

    • tejsavas acidózis (lásd \"A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai\" c. következő részt),
    • hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz).

    Nagyon ritka mellékhatások

    Ezek 10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:

    • bőrkiütés, amely hólyagokból állhat, és parányi céltáblákra emlékeztet (központi sötét folt, világosabb területtel övezve, a szélén sötét gyűrűvel (eritéma multiforme),
    • nagykiterjedésű hólyagos kiütések és hámló bőrterületek, elsősorban a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek körül (Stevens-Johnson szindróma), és egy súlyosabb forma, amikor a testfelület több mint 30%-a lehámlik (toxikus epidermális nekrolízis).

    Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli. Ha mellékhatások jelentkeznek

    Mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha bármely mellékhatás súlyossá vagy zavaróvá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel.

    A kombinált HIV-kezelés más lehetséges mellékhatásai

    A Ziagen-t is tartalmazó, kombinált kezelés más betegségek kialakulását is előidézheti a HIV kezelése során.

    A régi fertőzések fellángolhatnak

    Az előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegek immunrendszere gyenge, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk súlyos fertőzések (opportunista fertőzések). Amikor ezek a betegek elkezdik a kezelést, lehet, hogy régi, rejtett fertőzéseik fellángolnak, ezért gyulladásra utaló panaszok és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetőleg azért alakulnak ki, mert az immunrendszer megerősödik, és a szervezet felveszi a harcot ezekkel a fertőzésekkel szemben.

    Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan kórképek, amelyekben az immunrendszer a test egészséges szöveteire támad) is előfordulhatnak, amikor Ön elkezdi szedni a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszereket. Az autoimmun betegségek akár hónapokkal a kezelés megkezdését követően is kialakulhatnak. Ha Ön fertőzésre utaló vagy egyéb tüneteket észlel, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé előrehaladó gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást, kérjük, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát a megfelelő kezelés érdekében.

    Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel, miközben a Ziagen-t szedi:

    Azonnal mondja el kezelőorvosának. A fertőzés kezelésére ne vegyen be egyéb gyógyszert, amíg nem kérte ki orvosa tanácsát.

    Megváltozhat az alakja

    A kombinált HIV-kezelésben részesülő betegeknél, a zsíreloszlás megválozása következtében alakváltozás fordulhat elő:

    • zsír tűnhet el a lábszárról, a karról és az arcról.
    • zsír halmozódhat fel a hasa körül, a melleken vagy a belső szervekben.
    • zsírpúp (bölénypúpnak is nevezik) alakulhat ki a nyak hátsó részén.

    Ennek a jelenségnek az oka és az egészségre gyakorolt hosszú távú hatása jelenleg nem ismeretes. Ha alakjának változását észleli:

    Mondja el kezelőorvosának.

    A tejsavas acidózis ritka, de súlyos mellékhatás

    A Ziagen-t vagy a hozzá hasonló gyógyszerekeket (NRTI-k) szedő egyes betegeknél egy tejsavas acidózisnak nevezett állapot alakulhat ki, májmegnagyobbodással együtt.

    A tejsavas acidózist a szervezetben felhalmozódó tejsav okozza. Ritkán jelentkezik - amennyiben előfordul, rendszerint néhány hónapos kezelést követően alakul ki. Életveszélyes is lehet, mivel hatására károsodhat a belső szervek működése.

    A tejsavas acidózis nagyobb valószínűséggel fejlődik ki májbetegségben szenvedőknél vagy elhízott (jelentős túlsúllyal rendelkező) embereknél, különösen nőknél.

    A tejsavas acidózis tünetei közé tartoznak:

    • hányinger, hányás,
    • hasi fájdalom,
    • általános rossz közérzet,
    • étvágytalanság, testtömegvesztés,
    • mély, szapora légzés, nehézlégzés,
    • zsibbadás vagy gyengeség a végtagokban.

    A kezelés során kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy jelentkeznek-e Önnél a tejsavas acidózis jelei. Ha a fenti tünetek valamelyikét vagy más olyan tünetet észlel, amely aggasztja Önt:

    Minél előbb keresse fel kezelőorvosát.

    Csontrendszeri problémái lehetnek

    Egyes betegeknél, akik a HIV-re kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózis nevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, a csontok vérellátásának romlása miatt. A betegeknél akkor alakul ki nagyobb valószínűséggel ez az állapot:

    • ha hosszú ideig részesülnek a kombinált kezelésben,
    • ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szednek,
    • ha alkoholt fogyasztanak,
    • ha immunrendszerük nagyon legyengült,
    • ha túlsúlyosak.

    Az oszteonekrózis tünetei:

    • ízületi merevség,
    • ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
    • nehezített mozgás.

    Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja:

    Mondja el kezelőorvosának.

    Egyéb, vérvizsgálatokkal kimutatható hatások

    A HIV kombinált kezelése következtében ugyancsak előfordulhat:

    • a vér tejsavszintjének emelkedése, ami ritka esetben tejsavas acidózist okozhat,
    • a cukor és zsírok (trigliceridek és koleszterin) szintjének emelkedése a vérben,
    • inzulinrezisztencia (ha Ön cukorbeteg, a megfelelő vércukorszint biztosítása érdekében lehet, hogy meg kell változtatnia az inzulin adagját).

    Mellékhatások bejelentése

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

    A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

    5. Hogyan kell a Ziagen-t tárolni?

    A Ziagen gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

    A belsőleges oldatot a palack felbontása után két hónappal ki kell önteni.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Ziagen

    A Ziagen belsőleges oldat hatóanyaga milliliterenként 20 mg abakavir (szulfát formájában).

    Egyéb összetevők: szorbit 70% (E420), szacharin-nátrium, nátrium-citrát, vízmentes citromsav, metil-parahidroxibenzoát (E218), propil-parahidroxibenzoát (E216), propilénglikol (E1520), maltodextrin, tejsav, gliceril-triacetát, természetes és mesterséges eper- és banánaroma, tisztított víz, nátrium-hidroxid és/vagy sósav a pH beállításához.

    Milyen a Ziagen külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    A Ziagen belsőleges oldat tiszta vagy enyhén opálos, sárgás és eper/banánízű. A készítmény kartondobozban elhelyezett, gyermekbiztonsági zárókupakos fehér polietilén palackban kerül forgalomba. A palack 240 mg oldatot tartalmaz (20 mg abakavir milliliterenként). Egy 10 ml-es adagoló szájfecskendő és egy műanyag csatlakozó feltét is van a csomagolásban.


    Címkék: ZIAGEN, HIV, HIV fertőzés,

    További gyógyszerek abacavir hatóanyaggal