ZEPATIER 50 MG/100 MG

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a ZEPATIER és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a ZEPATIER?

A ZEPATIER egy vírusellenes gyógyszer, amely az elbasvir és grazoprevir nevű hatóanyagokat tartalmazza.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a ZEPATIER?

A ZEPATIER 18 éves és idősebb felnőttek hosszú ideje fennálló hepatitisz C fertőzésének kezelésére szolgál.

Hogyan hat a ZEPATIER?

A hepatitisz C egy olyan vírus, amely a májat fertőzi meg. A gyógyszerben található hatóanyagok úgy működnek együtt, hogy a hepatitisz C vírus növekedéséhez és szaporodásához szükséges két különböző fehérjét gátolják. Ez lehetővé teszi, hogy a fertőzés véglegesen eltűnjön a szervezetből.

A ZEPATIER-t néha egy másik gyógyszerrel, a ribavirinnel együtt kell szedni.

Nagyon fontos, hogy elolvassa a ZEPATIER-rel együtt szedett egyéb gyógyszerek betegtájékoztatóját is! Ha a gyógyszereivel kapcsolatban bármilyen kérdése van, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

ZEPATIER 50 MG/100 MG GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
elbasvir, grazoprevir

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
MSD Pharma Hungary Korlátolt Felelősségű Társaság
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • FILMTABLETTA (28x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a ZEPATIER szedése előtt

Ne szedje a ZEPATIER-t, ha:

- allergiás az elbasvirra, a grazoprevirre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére

- Önnek bizonyos típusú közepesen súlyos vagy súlyos májbetegsége van

- az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

-- rifampicint, melyet általában a tuberkulózis kezelésére adnak

-- HIV proteáz inhibitorokat, mint például atazanavirt, darunavirt, lopinavirt, szakvinavirt vagy tipranavirt

-- efavirenzt vagy etravirint a HIV kezelésére

-- elvitegravirt/kobicisztátot/emtricitabint/tenofovir-dizoproxil-fumarátot vagy elvitegravirt/kobicisztátot/emtricitabint/tenofovir-alafenamidot a HIV kezelésére

-- ciklosporint átültetett szerv kilökődése ellen, illetve a szem-, a vese-, az ízületek vagy a bőr súlyos gyulladásos megbetegedéseinek kezelésére

-- boszentánt a pulmonális artériás magas vérnyomás kezelésére

-- karbamazepint vagy fenitoint elsősorban az epilepszia és görcsrohamok kezelésére

-- modafinilt, amely az ébren maradást segíti

-- lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum, egy gyógynövény) depresszió vagy egyéb problémák kezelésére.

Ha Ön a ZEPATIER-t ribavirinnel együtt szedi, olvassa el a ribavirin betegtájékoztatójának \"Ne szedje...\" c. részét. Amennyiben bármilyen kérdése van a betegtájékoztatóban található információkkal kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A ZEPATIER szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:

- jelenleg vagy korábban fennálló hepatitisz B vírus okozta fertőzés esetén, mivel kezelőorvosa ebben az esetben dönthet úgy, hogy fokozottabban ellenőrzi az Ön állapotát

- szedett már bármilyen hepatitisz C gyógyszert

- a hepatitisz C-n kívül egyéb májbetegsége is van

- Önnek májátültetése volt

- bármilyen egyéb betegsége van.

Vérvizsgálatok

Kezelőorvosa vérvizsgálatot fog végezni Önnél a ZEPATIER-kezelés előtt, alatt és után. Erre azért van szükség, hogy kezelőorvosa:

- el tudja dönteni, hogy Önnek a ZEPATIER-kezelésre szüksége van-e, és mennyi ideig

- el tudja dönteni, hogy Önnek mely egyéb gyógyszereket kell szednie a ZEPATIER-rel együtt, és mennyi ideig

- ellenőrizni tudja a mellékhatásokat

- ellenőrizni tudja, hogy sikeres volt-e a kezelés és megszűnt-e már Önnél a hepatitisz C fertőzés

- ellenőrizni tudja az Ön májműködését. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a májbetegségre utaló következő tünetek jelentkeznek Önnél: étvágycsökkenés; hányinger vagy hányás; fáradtság és gyengeség érzése; a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése; a széklet színének megváltozása. Kezelőorvosa vérvizsgálatot rendelhet el annak megállapítására, hogy mája mennyire működik megfelelően, ha e tünetek bármelyike jelentkezik Önnél.

Gyermekek és serdülők

A ZEPATIER nem alkalmazható gyermekeknél és 18 évesnél fiatalabb serdülőknél. Ennek az az oka, hogy a ZEPATIER-t nem vizsgálták ebben a korcsoportban.

Egyéb gyógyszerek és a ZEPATIER

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Vezessen listát a gyógyszereiről és mutassa azt meg kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, amikor új gyógyszert kap.

Vannak bizonyos gyógyszerek, amelyeket tilos a ZEPATIER-rel együtt szedni. Lásd a \"Ne szedje a ZEPATIER-t, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi\" alatt felsoroltakat.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

- szájon át alkalmazandó ketokonazolt gombás fertőzések kezelésére

- takrolimuszt az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására

- dabigatránt a vérrögképződés megakadályozására

- rozuvasztatint, atorvasztatint, fluvasztatint, szimvasztatint vagy lovasztatint a vér koleszterinszintjének csökkentésére

- szunitinibet a rák bizonyos fajtáinak kezelésére

- warfarint és egyéb, hasonló, K-vitamin antagonistáknak nevezett gyógyszereket, amelyeket a vér hígítására alkalmaznak. A kezelőorvosa növelheti a vérvizsgálatok gyakoriságát, hogy ellenőrizze, mennyire jól alvad az Ön vére.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosának változtatnia kell az Ön gyógyszerelésén vagy módosítania kell a gyógyszerei adagját.

Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre (vagy nem biztos valamiben), a ZEPATIER szedése előtt forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Terhesség és fogamzásgátlás

A ZEPATIER terhességre gyakorolt hatásai nem ismertek. Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

ZEPATIER együttes alkalmazása ribavirinnel

- Nem szabad teherbe esnie, ha a ZEPATIER-t ribavirinnel együtt szedi. A ribavirin nagyon ártalmas lehet a születendő gyermekre. Ez azt jelenti, hogy Önnek és partnerének különösen elővigyázatosnak kell lenniük, amikor szexuális életet élnek, ha bármennyi esély van arra, hogy Ön vagy partnere teherbe eshet.

- Önnek vagy partnerének hatékony fogamzásgátlási módszert kell alkalmaznia a ribavirinnel kombinált ZEPATIER-kezelés alatt és azután egy bizonyos ideig. Beszéljen kezelőorvosával az Önnek megfelelő különböző fogamzásgátlási módszerekről.

- Ha Ön vagy partnere teherbe esik a ribavirinnel kombinált ZEPATIER-kezelés alatt vagy az azt követő hónapokban, haladéktalanul tájékoztassa erről kezelőorvosát.

- Rendkívül fontos, hogy nagyon figyelmesen olvassa el a terhességre és fogamzásgátlásra vonatkozó részt a ribavirin betegtájékoztatójában. Fontos, hogy a férfiak és a nők egyaránt elolvassák ezeket az információkat.

Szoptatás

Ha Ön szoptat, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi a ZEPATIER-t szedni. Nem ismert, hogy a ZEPATIER-ben levő két gyógyszer átjut-e a humán anyatejbe.

Ha Ön a ZEPATIER-t ribavirinnel együtt szedi, fontos, hogy a terhességre és szoptatásra vonatkozó részt e másik gyógyszer betegtájékoztatójában is olvassa el.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Ne vezessen gépjárművet és ne működtessen gépeket, ha a gyógyszer szedése után fáradtnak érzi magát.

A ZEPATIER laktózt és nátriumot tartalmaz

A ZEPATIER laktóz-monohidrátot tartalmaz. Ha Ön érzékeny a laktózra vagy amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. A ZEPATIER nátriumot tartalmaz. Amennyiben Ön nátriumszegény diétán van, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a ZEPATIER-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A ZEPATIER szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha korábban már szedett gyógyszert a hepatitisz C kezelésére vagy egyéb betegsége van.

Mennyit kell bevenni?

A készítmény ajánlott adagja naponta egy tabletta, étellel vagy anélkül. Kezelőorvosa fogja megmondani Önnek, hogy hány hétig kell szednie a ZEPATIER-t.

A tablettát egészben, étellel vagy anélkül nyelje le. Ne rágja szét, ne törje porrá, és ne törje szét a tablettát. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a tabletták lenyelése gondot okoz Önnek.

Ha az előírtnál több ZEPATIER-t vett be

Ha az előírtnál több ZEPATIER-t vett be, azonnal forduljon orvoshoz. Vigye magával a gyógyszer csomagolását, hogy meg tudja mutatni az orvosnak, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a ZEPATIER-t

Fontos, hogy a gyógyszer egyetlen adagját se hagyja ki. Ha kihagyott egy adagot, számolja ki, hogy mennyi idő telt el a ZEPATIER bevételének meghatározott időpontja óta.

- Ha kevesebb mint 16 óra telt el az előírt időpont óta, a lehető leghamarabb pótolja a kimaradt adagot. Ezután a következő adagot a szokásos időben vegye be.

- Ha több mint 16 óra telt el az előírt időpont óta, ne vegye be a kihagyott adagot. Várja meg a szokásos bevétel időpontját és a következő adagot akkor vegye be.

- Ne vegyen be kétszeres adagot (egyszerre két adagot) a kihagyott adag pótlására!

Ne hagyja abba idő előtt a ZEPATIER szedését!

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hacsak kezelőorvosa nem utasítja erre. Nagyon fontos, hogy a kezelést a teljes előírt ideig megkapja. Ezáltal a gyógyszer a lehető legjobban hat a hepatitisz C fertőzés ellen.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ennél a gyógyszernél az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli:

Nagyon gyakori: 10 betegből több mint 1-et érinthet

- erős fáradtság (kimerültség) érzése

- fejfájás

Gyakori: 10 betegből legfeljebb 1-et érinthet

- hányinger (émelygés)

- gyengeség vagy erőtlenség érzése (aszténia)

- viszketés

- hasmenés

- alvásproblémák (álmatlanság)

- ízületi fájdalom vagy fájdalmas, duzzadt ízületek

- székrekedés

- szédülés

- étvágytalanság

- ingerlékenység

- izomfájdalom

- gyomorfájás

- a haj szokatlan hullása vagy elvékonyodása

- idegesség érzése (szorongás)

- depresszió

- szájszárazság

- hányás

Nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet

- kóros májfunkciós laboratóriumi értékek

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a ZEPATIER-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.

A nedvességtől való védelem érdekében felhasználásig az eredeti csomagolásban tárolandó. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a ZEPATIER?

- A készítmény hatóanyagai: elbasvir és grazoprevir. Filmtablettánként 50 mg elbasvirt és 100 mg grazoprevirt tartalmaz.

- Egyéb összetevők:

Tablettamag:

Nátrium-lauril-szulfát, E-vitamin polietilén glikol-szukcinát, kopovidon, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit, laktóz-monohidrát, kroszkarmellóz-nátrium, nátrium-klorid, vízmentes kolloid szilícium, magnézium-sztearát

Filmbevonat:

Laktóz-monohidrát, hipromellóz, titán-dioxid, triacetin, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), fekete vas-oxid (E172), karnauba pálmaviasz

Milyen a ZEPATIER külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A filmtabletta bézs színű, ovális, az egyik oldalán \"770\" mélynyomású jelöléssel ellátva, a másik oldal jelöletlen. A tabletta 21 mm hosszú és 10 mm széles.

A tabletták 2 darab kartonlevelet tartalmazó dobozba vannak csomagolva. Mindkét kartonlevél két, 7 darabos alumínium buborékcsomagolást tartalmaz. Dobozonként összesen 28 tablettát tartalmaz.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal