YELLOX 0,9 mg/ml oldatos szemcsepp

betegtájékoztató

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén talál további tájékoztatást.

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A YELLOX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Yellox bromfenakot tartalmaz, ami a nem szteroid gyulladáscsökkentőknek (NSAID-oknak) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Úgy hat, hogy gátol bizonyos, a gyulladás kialakulásában résztvevő anyagokat. Ezért a Yellox-ot felnőtteknél a szem szürke hályog műtéte utáni gyulladásának csökkentésére alkalmazzák.

YELLOX 0,9 mg/ml oldatos szemcsepp GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Croma Pharma
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x5 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A YELLOX ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Yellox-ot

  • ha allergiás (túlérzékeny) a bromfenakra vagy a Yellox egyéb összetevőjére (lásd a Betegtájékoztató végén a "További információk" pontot).
  • ha más nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásakor asztmát, allergiás bőrjelenséget vagy az orrnyálkahártya kifejezett gyulladását észlelte. Nem szteroid gyulladáscsökkentők például: az acetilszalicilsav, ibuprofen, ketoprofen, diklofenak.

A Yellox fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • ha helyileg szteroidokat (pl. kortizont) alkalmaz, mert ez nemkívánatos mellékhatásokat okozhat.
  • ha véralvadási zavara van (pl. vérzékenység, hemofília) vagy ilyen korábban előfordult, vagy ha olyan, egyéb gyógyszereket szed, amelyek megnyújthatják a vérzési időt.
  • ha szembetegsége van (pl. száraz szem szindróma, szaruhártya betegségek).
  • ha cukorbeteg.
  • ha reumás ízületi gyulladása van.
  • ha rövid időn belül ismételt szemműtéte volt.

Gyermekek és serdülők

A Yellox-ot nem szabad gyermekeknél és serdülőknél alkalmazni.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, a Yellox alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. A Yellox-ot a terhesség utolsó három hónapja alatt nem szabad alkalmazni.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre Látása a Yellox alkalmazása után rövid ideig homályos lehet. Ha a Yellox alkalmazásakor homályos látást tapasztal, akkor a látása kitisztulásáig ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket.

Fontos információk a Yellox egyes összetevőiről

A Yellox nátrium-szulfitot tartalmaz, ami allergiás reakciókat okozhat.

A Yellox benzalkónium-kloridot tartalmaz, ami egy tartósítószer, mely szem irritációt okozhat. Ne alkalmazza a Yellox-ot, amikor kontaktlencsét visel, mivel a benzalkónium-kloridról ismert, hogy elszínezi azokat. Ráadásul a kontaktlencse viselése a szürke hályog műtét után sem javasolt. Ezért a Yellox alkalmazásának ideje alatt ne viseljen kontaktlencsét.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A YELLOX-OT?

A Yellox-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az adag és a kezelés időtartama

A javasolt adag egy csepp Yellox az érintett szem(ek)be, naponta kétszer (reggel és este). Ne alkalmazzon többet az érintett szem(ek)be adott, naponta kétszer egy cseppnél.

A Yellox-ot a szürke hályog műtétet követő napon kezdje el használni. A műtétet követő első 2 héten folytassa a cseppek alkalmazását. Ne alkalmazza a Yellox-ot 2 hétnél hosszabb ideig.

Alkalmazás

  • A szemcsepp alkalmazása előtt mosson kezet.
  • Helyezkedjen el kényelmesen, stabil testhelyzetben.
  • Csavarja le a palack kupakját.
  • Hüvelyk- és a többi ujja között tartsa úgy a palackot, hogy az lefelé mutat.
  • Hajtsa hátra a fejét.
  • Egyik tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját.
  • Közelítse a palack hegyét a szeméhez.
  • Ne érintse meg a cseppentővel a szemét vagy a szemhéját, a környező területeket vagy más felületeket.
  • Óvatosan nyomja meg a palackot, hogy egy csepp Yellox kijöjjön belőle.
  • A használat után a palack kupakját azonnal, szorosan zárja vissza.
  • Használaton kívül a palackot tartsa jól lezárva.

Ha bármilyen más szemcseppet is használ, várjon legalább 5 percet a Yellox és más szemcseppek alkalmazása között.

Ha az előírtnál több Yellox-ot alkalmazott

Meleg vízzel öblítse ki a szemét. Ne használjon több szemcseppet, amíg nem jön el a következő, szokásos adag ideje. A Yellox véletlen lenyelésekor a gyógyszer felhígítása érdekében folyadékot (pl. egy pohár vizet) kell inni.

Ha elfelejtette alkalmazni a Yellox-ot

Alkalmazzon egyetlen adagot, amint eszébe jut. Ha már majdnem itt az ideje a következő adagnak, akkor hagyja ki az elfelejtett adagot. Folytassa a következő, előírt adaggal, a tervezett időben. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Yellox alkalmazását

Ne hagyja abba úgy a Yellox alkalmazását, hogy nem beszélt kezelőorvosával.

A Yellox alkalmazásának abbahagyásakor ritka esetekben a gyulladás fellángolását figyelték meg, pl. szürke hályog műtét következtében fellépő makula ödéma formájában.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Yellox is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha a kezelés befejezése utáni héten a látás romlását vagy homályos látást észlel, azonnal kezelőorvosához kell fordulnia.

Ha a szemcseppek alkalmazása közben az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz:

Nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül 1 - 10 beteget érint)

Idegentest érzés a szemben, a szem bevörösödése és gyulladása, a szem felszínének sérülése és gyulladása, a szem váladékozása, a szem viszketése, irritációja vagy fájdalma, a szemhéj feldagadása vagy vérzése, gyulladás miatti látásromlás, lebegő foltok vagy mozgó pontok a szeme előtt vagy romló látás, ami a szemfenék (ideghártya) vérzését vagy károsodását jelezheti, kellemetlen érzés a szemben, fényérzékenység, csökkent vagy homályos látás, az arc feldagadása, köhögés, orrvérzés vagy orrfolyás.

Ritka mellékhatások (10 000 beteg közül 1 - 10 beteget érint)

A szem felszínének sérülése, a szem bevörösödése, asztma.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a következő módon:

GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet

Postafiók 450

H-1372 Budapest

Website: www.ogyi.hu

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A YELLOX-OT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A palackon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a Yellox-ot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A fertőzés megelőzése érdekében a felbontás után 4 héttel akkor is dobja ki a palackot, ha maradt benne oldat.

Írja rá a felbontás dátumát a doboz címkéjén lévő, erre a célra biztosított helyre.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Yellox

  • A készítmény hatóanyaga a bromfenak. Az oldat 0,9 mg bromfenakot tartalmaz milliliterenként (nátrium-szeszkvihidrát formájában). Egy csepp megközelítőleg 33 mikrogramm bromfenakot tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: bórsav, nátrium-tetraborát, vízmentes nátrium-szulfit (E221), benzalkónium-klorid, tiloxapol, povidon, nátrium-edetát, injekcióhoz való víz, nátrium-hidroxid (a kémhatás normális szinten történő tartásához).

Milyen a Yellox készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Yellox egy átlátszó, sárga folyadék (oldat), ami 5 ml-t tartalmazó, csavaros kupakkal lezárt műanyag palackban kerül forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal