XYZAL belsőleges oldat

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A XYZAL BELSŐLEGES OLDAT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Xyzal belsőleges oldat hatóanyaga a hisztamin-receptorokat gátló gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az alábbi tünetek (tüsszentés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és bőrtünetek) kezelésére használható felnőttek és 2 éves kor feletti gyermekek esetén:

  • allergiás nátha (beleértve az egész éven át tartó allergiás náthát);
  • csalánkiütés (urtikária).

XYZAL belsőleges oldat GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
UCB Magyarország
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • 0,5 mg/ml (200 ml)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A XYZAL BELSŐLEGES OLDAT ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Xyzal belsőleges oldatot

  • ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra, a levocetirizin-hidrokloridra, vagy egy antihisztaminra, vagy a metil-parahidroxibenzoátra, a propil-parahidroxibenzoátra, vagy a Xyzal bármely egyéb összetevőjére;
  • ha súlyos vesekárosodásban szenved (súlyos veseelégtelenség 10 ml/perc alatti kreatinin-klírensz értékkel).

A Xyzal belsőleges oldat fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A Xyzal alkalmazása nem ajánlott csecsemőknek és 2 éves kor alatti kisgyermekeknek, mivel erre a korcsoportra vonatkozóan nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Xyzal belsőleges oldat egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Xyzal alkalmazásának ideje alatt az alkoholfogyasztás tekintetében ajánlatos az óvatosság, mert arra érzékeny betegekben cetirizin vagy levocetirizin, illetve alkohol vagy más, a központi idegrendszerre ható szerek együttes alkalmazása befolyásolhatja a központi idegrendszer éberségét.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Mondja el kezelőorvosának, ha terhes, vagy tervezi a terhességet, vagy szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Egyes betegek, akik Xyzal kezelésben részesültek, aluszékonyságot/álmosságot, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhatnak. Gépjárművezetéskor vagy gépek kezelésekor legyen óvatos mindaddig, amíg megtudja, hogyan hat Önre ez a gyógyszer. Egészséges vizsgált személyek esetében azonban a levocetirizin ajánlott dózisainak alkalmazását követően az elvégzett speciális vizsgálatok nem utaltak a mentális éberség, a reakciókészség, illetve a vezetési képesség romlására.

Fontos információk a Xyzal belsőleges oldat egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer maltitot tartalmaz. Ha kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A metil-parahidroxibenzoát és a propil-parahidroxibenzoát (esetleg késleltetett) allergiás reakciókat, például fejfájást, gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A XYZAL BELSŐLEGES OLDATOT?

Mindig pontosan úgy szedje a Xyzal belsőleges oldatot, ahogy az elő van írva, illetve ahogy orvosa elrendelte Önnek. Amennyiben bizonytalan az adagolásban, ellenőrzésképpen beszéljen kezelőorvosával.

Adagolás:

Szokásos adagja a következő:

- Felnőtteknek és 6 éven felüli gyermekeknek: naponta 1 x 10 ml oldat.

- 2-6 év közötti gyermekeknek: naponta 2 x 2,5 ml oldat.

A készítmény alkalmazása csecsemőknek és 2 éven aluli kisgyermekeknek nem ajánlott, mivel esetükben még nem áll rendelkezésre elegendő, az alkalmazással kapcsolatos adat.

Speciális adagolási előírások meghatározott populációk esetében:

Vesekárosodásban szenvedő betegek esetében - vesebetegségük súlyosságától függően - alacsonyabb adag alkalmazására kerülhet sor. Gyermekeknél a dózis megválasztásánál a testsúlyt is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezelőorvosa határozza meg.

Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél nem alkalmazható a Xyzal belsőleges oldat.

A csak májkárosodásban szenvedő betegeknél a szokásos adag alkalmazható.

Májkárosodásban és vesekárosodásban szenvedő betegek esetében - vesebetegségük súlyosságától függően - alacsonyabb adag alkalmazására kerülhet sor. Gyermekeknél a dózis megválasztásánál a testsúlyt is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezelőorvosa határozza meg.

Normális vesefunkciójú idős betegek esetében nem szükséges a dózis módosítása.

Hogyan és mikor alkalmazza a Xyzal belsőleges oldatot?

Szájon át történő alkalmazásra.

A dobozban talál egy adagoló fecskendőt is (használatának módját az alábbi ábra szemlélteti).

A belsőleges oldatot beveheti hígítás nélkül vagy egy pohár vízben felhígítva.

A Xyzal-t beveheti étkezés közben vagy attól függetlenül is.

Az adagoló fecskendő kezelése

Helyezze bele az adagoló fecskendőt a palackba, és húzza felfelé a dugattyút addig a jelig, amely megfelel annak az adagnak milliliterben (ml) kifejezve, amelyet kezelőorvosa felírt Önnek. 6 éven aluli gyermekek esetében a napi 5 ml-es, két részre elosztandó adagot úgy mérjük ki, hogy 2x2,5 ml oldatot veszünk ki a palackból (kérjük, gondosan nézze meg a fecskendő beosztását).

Ezután vegye ki az adagoló fecskendőt a palackból, és tartalmát - a dugattyú lefelé nyomásával - töltse bele egy evőkanálba vagy egy pohár vízbe. A gyógyszert közvetlenül a hígítást követően kell bevenni szájon át.

Minden egyes használatot követően öblítse ki vízzel a dugattyút.

A kezelés időtartama

Az alkalmazás időtartama függ az Ön panaszainak típusától, fennállásuk idejétől és lefolyásuktól, és azt kezelőorvosa határozza meg.

Ha az előírtnál több Xyzal belsőleges oldatot vett be

Felnőttek esetében aluszékonyság, gyermekeknél pedig először izgatottság és nyugtalanság, majd aluszékonyság jelentkezhet.

Amennyiben az előírtnál több Xyzal belsőleges oldatot alkalmazott, tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki ezek után dönteni fog a szükséges tennivalókról.

Ha elfelejtette bevenni a Xyzal belsőleges oldatot

Ha elfelejtette bevenni a Xyzal-t vagy az előírtnál kisebb adagot alkalmazott, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott dózis pótlására, hanem az előírásnak megfelelően folytassa az adagolást a továbbiakban.

Ha idő előtt abbahagyja a Xyzal belsőleges oldat alkalmazását

A kezelés abbahagyása valószínűleg nem jár negatív hatásokkal. A tünetek visszatérhetnek, de nem válnak súlyosabbá, mint voltak a kezelést megelőzően.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Xyzal belsőleges oldat, is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyakori (100 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő), főként enyhe vagy mérsékelt mellékhatások a következők:

szájszárazság, fejfájás, fáradtság, aluszékonyság/álmosság.

A nem gyakori (1000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő) mellékhatások a következők:

kimerültség, és hasi fájdalom.

Nagyon ritka (10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő) egyéb mellékhatások a következők:

szívdobogás-érzés (palpitáció), a pulzusszám emelkedése, görcsök, látászavarok, vizenyő (ödéma), viszketés (pruritusz), bőrtünetek, csalánkiütés (duzzadt, vörös és viszkető bőr), bőrkiütés, nehézlégzés, testsúlynövekedés, izomfájdalom, agresszív vagy nyugtalan viselkedés, hallucináció, depresszió, májgyulladás, kóros májfunkciós értékek, hányás és émelygés.

A metil-parahidroxibenzoát (E218) és a propil-parahidroxibenzoát (E216) (esetleg késleltetett) allergiás reakciókat okozat.

Túlérzékenységi reakcióra utaló tünetek legelső jeleinek fellépésekor azonnal hagyja abba a Xyzal belsőleges oldat alkalmazását, és tájékoztassa kezelőorvosát.

Túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek a következők: a száj, a nyelv, az arc és/vagy a torok felduzzadása, légzési vagy nyelési nehézség (mellkasi nyomásérzés vagy ziháló légzés), csalánkiütés, hirtelen vérnyomásesés, ami ájuláshoz vagy esetleg végzetes kimenetelű sokkhoz vezethet.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A XYZAL BELSŐLEGES OLDATOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a Xyzal belsőleges oldatot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Ne használja fel a gyógyszert a felbontást követő 3 hónapnál később.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Xyzal belsőleges oldat

  • A készítmény hatóanyaga 0,5 mg levocetirizin-hidroklorid milliliterenként.
  • Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát, tutti frutti aroma (propilénglikol, benzilalkohol, narancsolaj, vanilin, etil-butirát, narancsolaj koncentrátum, izoamil-acetát, allil-hexanoát, gamma-undekalakton, citrál, geraniol, citronellol, alfa-tokoferol), szacharin-nátrium, tömény ecetsav, nátrium-acetát, 85%-os glicerin, metil-parahidroxibenzoát, maltit, tisztított víz.

Milyen a Xyzal belsőleges oldat készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Tiszta, színtelen oldat.

A tutti-frutti ízt egy ízesítő anyag kis mennyiségének hozzáadása biztosítja.

200 ml oldat fehér, gyermekbiztos, garanciazáras, csavaros, betéttel ellátott, kupakkal lezárt barna üvegben. Egy üveg és egy adagolós szájfecskendő dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Allergia gyógyszerek kategóriában