Vitamin C EGIS injekció

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin C EGIS injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A C-vitamin (aszkorbinsav) egy vízoldékony vitamin, amely számos alapvető élettani folyamathoz (például egyes biokémiai átalakulások, hormonok előállítása, vas felszívódása, sebgyógyulás, antioxidáns hatás) nélkülözhetetlen.

A szervezet C-vitamin raktáraiban lévő kb. 1,5 gramm aszkorbinsav 3-4%-a ürül ki naponta. Megfelelő vitamindús táplálkozás esetén ez a mennyiség a táplálékbevitellel biztosított.

C-vitamin-hiányos állapotban a hajszálerek törékenysége, vérzések, a sebgyógyulás lassulása, fogképződési és csontképződési zavarok, a szervezet ellenállóképességének csökkenése, súlyos esetben skorbut jelentkezhet.

A Vitamin C EGIS injekció javallott:

  • methemoglobin-vérűség (egy bizonyos vörösvérsejt rendellenesség) esetén,
  • C-vitamin-hiányos állapotok kezelésére.

Vitamin C EGIS injekció GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
EGIS
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (100x2 ml)
  • (50x5 ml)
  • (5x2 ml)
  • (5x5 ml)

A gyógyszermárka további termékei

Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Vitamin C EGISinjekció alkalmazása előtt

Nem alkalmazható Önnél a Vitamin C EGIS injekció:

  • ha allergiás az aszkorbinsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha vesekőbetegségben szenvedett vagy szenved (nagyobb adagok alkalmazása esetén).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Vitamin C EGIS injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

  • Ha vesekőbetegségben szenvedett vagy szenved, ez a gyógyszer kis adagban, fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. A gyógyszer alkalmazása előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
  • Ha Ön veseelégtelenségben szenved, akkor nagy adagok alkalmazását követően kalcium-oxalát típusú vesekövek alakulhatnak ki Önnél.
  • Ha Ön egy bizonyos anyagcsere-betegségben (úgynevezett vörösvérsejt glükóz-6-foszfát dehidrogenáz-hiányban, például favizmusban) szenved, nem kaphatja ezt a gyógyszert nagy adagban, mivel a C-vitamin nagy adagjának alkalmazása a vörösvérsejtek szétesése miatti vérszegénységet okozhat.
  • A C-vitamin befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményét (például cukor [glükóz] kimutatása a vizeletből, a plazma etinil-ösztradiol és bizonyos májfunkciós értékek meghatározása, valamint a székletből történő vér kimutatása). Ezért laborvizsgálatok előtt feltétlenül tudassa kezelőorvosával, hogy C-vitamin-kezelés alatt áll.

Egyéb gyógyszerek és a Vitamin C EGIS injekció

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen fontos megemlíteni kezelőorvosának, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:

  • deferoxamin (vasmérgezés, illetve idült vastúlterhelés kezelésére szolgál);
  • flufenazin (pszichiátriai betegségek kezelésére használatos gyógyszer);
  • szájon át szedett véralvadásgátló gyógyszerek;
  • mexiletin (szívritmusszabályozó gyógyszer);
  • diszulfirám (alkoholelvonó kezelésre szolgál);
  • fogamzásgátlótabletták;
  • amfetaminok;
  • depresszió kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (triciklusos antidepresszánsok, mint például az imipramin).

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhes nőknek nem javasolt a szükségletet jóval meghaladó (extrém) mennyiségű C-vitamin alkalmazása, mert az egyrészt közvetlen módon vezethet magzati károsodáshoz, másrészt közvetett módon, a magzat nagy adag C-vitaminhoz történő hozzászokása által a csecsemőn a későbbiekben a normális mennyiségű C-vitamin-bevitel mellett vitaminhiány jelei mutatkozhatnak.

A C-vitamin kiválasztódik az anyatejbe, az anya extrém nagy adag C-vitamin fogyasztása a csecsemőt károsíthatja a szoptatás alatt.

A készítmény terhesség és szoptatás alatt a 3. pontban megadott adagolás szerint alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Vitamin C EGIS injekció nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Vitamin C EGIS injekció nátrium-diszulfitot és nátriumot tartalmaz.

A nátrium-diszulfit ritkán súlyos túlérzékenységi reakciókat és hörgőgörcsöt okozhat.

Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha kiütése jelentkezik, nyelési vagy légzési nehézsége támad, ajka, arca, torka vagy nyelve megduzzad.

Ez a gyógyszer 13,93 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz milliliterenként, azaz 27,86 mg nátriumot tartalmaz 2 ml koncentrátumot tartalmazó ampullánként, ami megfelel az ajánlott, táplálékkal bevitt maximális napi nátriummennyiség 1,4%-ának felnőtteknél. A gyógyszer 69,65 mg nátriumot tartalmaz 5 ml koncentrátumot tartalmazó ampullánként, ami megfelel az ajánlott, táplálékkal bevitt maximális napi nátriummennyiség 3,5%-ának felnőtteknél.

3. Hogyan kell alkalmazni a Vitamin C EGIS injekciót?

A Vitamin C EGIS injekciót kezelőorvosa, vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek.

Az injekció adagolását és a kezelés időtartamát a kezelőorvos állapítja meg.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek

  • Vitaminhiány kezelésére:

Az ajánlott adag vitaminhiány kezelésére napi 250–500 mg. Kezelőorvosa kivételesen a napi adagot 1000 mg-ra emelheti.

  • Methemoglobin-vérűségben:

Tisztázott eredetű methemoglobin-vérűségben napi 1–3 gramm C-vitamin adása javasolt intravénásan.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

  • Vitaminhiány kezelésére:

Újszülöttek és 5 hónapos kor alatti csecsemők esetében az ajánlott adag napi 6 mg testtömegkilogrammonként (6 mg/ttkg);

5–12 hónapos kor között: az ajánlott adag 50 mg naponta egyszer, amit 1,3 mg/perc infúziós sebességgel javasolt alkalmazni, legfeljebb 7 napig.

1 és betöltött 12. életév között: az ajánlott adag 100 mg naponta egyszer, amit 3,3 mg/perc infúziós sebességgel javasolt alkalmazni, legfeljebb 7 napig.

12 és betöltött 18. életév között: az ajánlott adag 200 mg naponta egyszer, amit 33 mg/perc infúziós sebességgel javasolt alkalmazni, legfeljebb 7 napig.

  • Gyermekkori methemoglobin-vérűségben:

Akut esetekben 0,5-1 gramm adandó intravénásan. Gyermekkori akut methemoglobin-vérűségben a maximális 1 g-os adag csak egy legalább 3,2 kg-os testtömeget elért csecsemőnek adható be.

Javallattól függetlenül testtömegkilogrammonként maximum 3,125 ml (ami megfelel 0,3125 g aszkorbinsavnak) Vitamin C EGIS injekció adható be.

Kezelést igénylő örökletes methemoglobin-vérűségben napi 200–500 mg C-vitamin javasolt.

A pontos adagolást a gyermekkori methemoglobin-vérűség kezelésében jártas kezelőorvos határozza meg, a beteg állapotának függvényében.

Az alkalmazás módja:

Az adagolás történhet vénába (intravénás adagolás), izomba (intramuszkuláris adagolás) vagy bőr alatti szövetbe (szubkután adagolás).

Ha az előírtnál több Vitamin C EGIS injekciót kapott

Nem valószínű, hogy kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember túl nagy adagot fog Önnek beadni. Amennyiben úgy gondolja, hogy az előírtnál nagyobb Vitamin C EGIS injekció adagot kapott, jelezze kezelőorvosának.

Ha idő előtt abbahagyja a Vitamin C EGIS injekciós kezelést

Amennyiben a tervezettnél hamarabb kerül sor az injekciós kezelés befejezésére, akkor a betegség tünetei visszatérhetnek.

Tartós, nagy adagú kezelés hirtelen abbahagyásakor C-vitamin hiánytünetek (például fáradékonyság, a szervezet ellenállóképességének csökkenése) jelentkezhetnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Vitamin C EGIS injekció alkalmazása során az alább felsorolt mellékhatások fordulhatnak elő, melyek gyakorisága nem ismert (azaz a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

  • hasmenés, hányinger, hányás, gyomorgörcsök;
  • allergiás bőrreakció.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Vitamin C EGIS injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon és az ampullán feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyébinformációk

Mit tartalmaz a Vitamin C EGIS injekció?

  • A készítmény hatóanyaga: 100 mg aszkorbinsavat tartalmaz milliliterenként.

200 mg aszkorbinsavat tartalmaz 2 ml koncentrátumot tartalmazó ampullánként, illetve 500 mg aszkorbinsavat tartalmaz 5 ml koncentrátumot tartalmazó ampullánként.

  • Egyéb összetevők: nátrium-diszulfit (E223), nátrium-hidrogén-karbonát, injekcióhoz való víz.

Milyen a Vitamin C EGIS injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Világoszöld színű, tiszta, szagtalan, steril, vizes oldat.

2 ml vagy 5 ml oldat törőponttal és világossárga kódgyűrűvel ellátott, színtelen üvegampullába töltve. Ampullák PVC buborékcsomagolásban és PET-P/PE fóliával lezárva, dobozban.

Az ampulla kinyitása (jobbkezeseknél):

Tartsa az ampulla testét a bal kéz hüvelykujja és behajlított mutatóujja között. Az ampullára festett pont felfele nézzen (1. ábra).

Fogja az ampulla fejét a másik (jobb) kéz hüvelykujja és behajlított mutatóujja közé úgy, hogy a hüvelykujja takarja a pontot (2. ábra).

Nyomja lefelé jobb keze hüvelykujját és a bal kéz mutatóujjával tartson ellen, így gyakoroljon közepes és állandó erősségű hajlító mozdulatot anélkül, hogy a két kezét közelebb vinné egymáshoz, vagy távolítaná egymástól (3. ábra).

Az ampulla nyaka a hajlítás kezdetétől bármikor eltörhet, anélkül, hogy a törést érezné (4. ábra).

Kiszerelés:

5 db ampulla (2 ml)

100 db ampulla (2 ml)

5 db ampulla (5 ml)

50 db ampulla (5 ml)

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Egis Gyógyszergyár Zrt. 1106 Budapest, Keresztúri út 30-38. Magyarország

Gyártó: Egis Gyógyszergyár Zrt. 1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120. Magyarország

OGYI-T-20445/01 5×2 ml ampulla
OGYI-T-20445/02 100×2 ml ampulla
OGYI-T-20445/03 5×5 ml ampulla
OGYI-T-20445/04 50×5 ml ampulla

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022. május.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában