• Ventadepress retard kemény kapszula

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VENTADEPRESS RETARD KEMÉNY KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Ventadepress retard kemény kapszula egy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák. Úgy gondolják, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalinszintjét.

    A Ventadepress retard kemény kapszula felnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál. A Ventadepress retard kemény kapszula szintén javallott felnőttek alábbi szorongásos zavarainak kezelésére: generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ezek kerülése), és pánikzavar (pánikrohamok).

    Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége nem múlhat el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.

    2. TUDNIVALÓK A VENTADEPRESS RETARD KEMÉNY KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Ventadepress retard kemény kapszula-t

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: venlafaxine
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - ha allergiás (túlérzékeny) a venlafaxinra vagy a Ventadepress retard kemény kapszula egyéb összetevőjére.

    - ha egyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzibilis monoamino-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban bármikor. Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése más gyógyszerekkel, beleértve a Ventadepress retard kemény kapszulát is, súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kell várnia a Ventadepress retard kemény kapszula szedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen irreverzibilis MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még a "Szerotonin szindróma" és "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" pontokat).

    A Ventadepress retard kemény kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    - Ha Ön más gyógyszereket is szed a Ventadepress retard kemény kapszulával egyidejűleg, megnőhet a szerotonin szindróma kialakulásának kockázata (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" pontot)

    - Ha szembetegségben szenved, mint amilyenek a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).

    - Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel.

    - Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek.

    - Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.

    - Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel.

    - Ha hajlamos véraláfutásokra vagy könnyen vérzik (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát.

    - Ha megemelkedik a koleszterinszintje.

    - Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel.

    Kapcsolódó cikkek

    Ventadepress
    Depresszió
    Mivel ösztönzik magukat a sztárok?
    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?
    A nagy változások depressziót okozhatnak
    Depresszió teszt

    - Ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel.

    A Ventadepress retard kemény kapszula nyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat.

    Ha ez előfordul Önnél, szóljon orvosának. Ha a felsorolt állapotok bármelyike érvényes Önre, kérjük, beszéljen orvosával, mielőtt a Ventadepress retard kemény kapszula-t szedni kezdené.

    Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

    Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

    Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

    - Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

    - Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

    Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

    Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

    Szájszárazság

    A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fog romlás (fogszuvasodás) kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára.

    Cukorbetegség

    Az Ön vércukorszintje megváltozhat a Ventadepress kezelés hatására. Emiatt szükség lehet az adagolás módosítására az Ön cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerénél.

    Alkalmazás gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél

    A Ventadepress általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Ventadepresst, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá.

    Amennyiben a kezelőorvos Ventadepresst írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Ventadepress készítményt szedi. Emellett a Ventadepress készítmény hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a szellemi funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

    A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Orvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt a Ventadepress retard kemény kapszulát más gyógyszerekkel.

    Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy beszélne orvosával vagy gyógyszerészével.

    - Monoamino-oxidáz (MAO)-gátlók (lásd a "Tudnivalók a Ventadepress retard kemény kapszula szedése előtt" pontot)

    - Szerotonin szindróma: a venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedéskor, szerotonin szindróma léphet fel, ami akár életveszélyes állapot is lehet (lásd a "Lehetséges mellékhatások" pontot). Példák ilyen gyógyszerekre:

    - triptánok (migrén kezelésére)

    - depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak

    - linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére)

    - moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére)

    - szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek)

    - tramadolt tartalmazó gyógyszerek (fájdalomcsillapító)

    - lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazó termékek (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek)

    - triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió)

    A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás. Ha úgy gondolja, hogy a szerotonin szindróma jeleit észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.

    Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Ventadepress retard kemény kapszulával, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók. Különösen fontos, hogy megemlítse orvosának, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

    - ketokonazol (gombaellenes gyógyszer)

    - haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére)

    - metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál)

    A Ventadepress retard kemény kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A Ventadepress retard kemény kapszulát étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, "Hogyan kell szedni a Ventadepress retard kemény kapszulát?").

    Kerülje az alkoholfogyasztást, ameddig Ventadepress retard kemény kapszulát szed.

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Beszéljen orvosával, ha teherbe esett vagy teherbe kíván esni. Csak akkor szedheti a Ventadepress retard kemény kapszulát, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte orvosával.

    Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Ventadepress retard kemény kemény kapszula kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

    Ha Ventadepress retard kemény kapszulát szed a terhesség alatt, a csecsemőjének egyéb tünetei lehetnek a szülést követően mint a nem megfelelő táplálkozás, továbbá a légzési nehézség. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen orvosával vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

    A Ventadepress retard kemény kapszula kiválasztódik az anyatejbe. A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. Ezért beszéljen erről orvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a Ventadepress retard kemény kapszulával való kezelést.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Ne vezessen vagy ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre a Ventadepress retard kemény kapszula.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A VENTADEPRESS RETARD KEMÉNY KAPSZULÁT?

    A Ventadepress retard kemény kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A szokásos javasolt kezdőadag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg. Orvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is. A pánikzavar kezelésben, orvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot. A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavar kezelése esetén 225 mg.

    A Ventadepress retard kemény kapszulát minden nap körülbelül ugyanabban az időben, reggel és este vegye be. A retard kemény kapszulákat egészben kell lenyelni, folyadékkal és nem szabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.

    A Ventadepress retard kemény kapszulát étkezés közben kell bevenni.

    Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljen orvosával, mert ez esetben a Ventadepress retard kemény kapszula adagolása változhat.

    Ne hagyja abba a Ventadepress retard kemény kapszula szedését anélkül, hogy orvosával ezt megbeszélné (lásd a "Ha idő előtt abbahagyja a Ventadepress retard kemény kapszula szedését" pontot).

    Ha az előírtnál több Ventadepress retard kemény kapszulát vett be

    Azonnal értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, ha az orvosa által előírtnál több Ventadepress retard kemény kapszulát vett be.

    A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szint változásai (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok és hányás.

    Ha elfelejtette bevenni a Ventadepress retard kemény kapszulát

    Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már a következő adag esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon. Ne vegyen be ugyanazon a napon több Ventadepress retard kemény kapszulát, mint az előírt napi mennyiség.

    Ha idő előtt abbahagyja a Ventadepress retard kemény kapszula szedését

    Ne hagyja abba a kezelést és ne csökkentse az adagot az orvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha az orvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Ventadepress retard kemény kapszulára, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot. Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a Ventadepress retard kemény kapszula szedésének abbahagyásakor, különösen, ha a Ventadepress retard kemény kapszula szedésének abbahagyása hirtelen, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik. Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.

    Orvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Ventadepress retard kemény kapszula szedését. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen orvosától további tanácsot.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Ventadepress retard kemény kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Ne aggódjon, ha a Ventadepress retard kemény kapszula bevétele után a székletben apró, fehér szemcséket vagy golyócskákat észlel. A Ventadepress retard kemény kapszula kapszulákban szferoidok vannak, amelyek apró, fehér, venlafaxin hatóanyagot tartalmazó golyók. Ezek a szferoidok a kapszulából a tápcsatornában szabadulnak fel. Ahogyan a szferoidok végighaladnak a tápcsatornán, a venlafaxin lassan felszabadul belőlük. A szferoidoknak oldatlanul "kell" maradniuk és kiürülnek a széklettel. Ezért, bár láthat szferoidokat a székletben, az Ön venlafaxin adagja felszívódott.

    Allergiás reakciók

    Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Ventadepress retard kemény kapszulát.

    Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

    - mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség

    - az arc, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása

    - idegesség vagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és/vagy hőhullám

    - súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amely kiemelkedik és gyakran viszket)

    Súlyos mellékhatások

    Ha az alábbi jelek valamelyikét tapasztalja, sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége:

    - szívproblémák, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás

    - szemproblémák, mint pl. homályos látás, kitágult pupillák

    - idegrendszeri problémák, mint pl. szédülés, bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés, mozgászavar, görcsrohamok

    - pszichiátriai problémák, mint pl. hiperaktivitás vagy eufóriaérzet

    - megvonási tünetek (lásd a "Ha idő előtt abbahagyja a Ventadepress retard kemény kapszula szedését" pontot)

    Mellékhatások teljes felsorolása

    A mellékhatások gyakorisága (az előfordulásuk valószínűsége) a következők szerint kerül megadásra:

    Nagyon gyakori 10 betegből több, mint 1-nél fordulhat elő

    Gyakori 100 betegből több, mint 1-nél, de 10 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulhat elő

    Nem gyakori 1000 betegből több, mint 1-nél, de 100 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulhat elő

    Ritka 10000 betegből több, mint 1-nél, de 1000 betegből kevesebb, mint 1-nél fordulhat elő

    Ismeretlen gyakoriság A gyakoriság nem becsülhető meg az elérhető adatokból

    - Vérképzéssel kapcsolatos rendellenességek

    Nem gyakori: véraláfutás kialakulása, fekete, szurokszerű széklet vagy véres széklet, amely belső vérzés jele lehet

    Ismeretlen gyakoriság: csökkent vérlemezkeszám, amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezet, vérkép-rendellenességek, amelyek fokozott fertőzési kockázathoz vezetnek

    - Anyagcserével és táplálkozással kapcsolatos rendellenességek

    Gyakori: testtömeg-csökkenés, magas koleszterinszint

    Nem gyakori: testtömeg-növekedés

    Ismeretlen gyakoriság: a májenzim vérszintek csekély változásai, csökkent nátrium vérszintek, viszketegség, sárga bőr és besárgult szemek, sötét színű vizelet vagy influenzaszerű tünetek, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei, zavarodottság, túlságosan bőséges vízfogyasztás (ezt a kórképet antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódása szindrómának (SIADH) is nevezik), kóros tejtermelődés

    - Idegrendszeri rendellenességek

    Nagyon gyakori: szájszárazság, fejfájás

    Gyakori: kóros álmok, csökkent nemi vágy (libidó), szédülés, fokozott izomtónus, álmatlanság, idegesség, bizsergő, tűszúrásszerű érzések, álmosság, remegés, zavartság, önmagától és a valóságtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése

    Nem gyakori: érzés-, illetve érzelemhiány, hallucinációk, akaratlan izommozgások, izgatottság, károsodott koordináció és egyensúlyérzet

    Ritka: nyugtalanságérzés, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség, görcsök vagy görcsrohamok, túlzott izgatottság vagy eufóriaérzet

    Ismeretlen gyakoriság: az izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, a zavarodottság vagy az izgatottság és verítékezés, vagy ha befolyásolhatatlan izomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikus malignus szindróma nevű súlyos kórállapot tünetei lehetnek; eufórikus érzés, álmosság, tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság, részegségérzet, verítékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotonerg szindróma jelei, dezorientáltság és zavarodottság, amelyet gyakran hallucináció kísér (delírium); izommerevség, görcsök és akaratlan izommozgások; öngyilkossági és önkárosítással kapcsolatos gondolatok, forgó jellegű szédülés, agresszió.

    - Látás- és hallás-rendellenességek

    Gyakori: homályos látás

    Nem gyakori: megváltozott ízérzékelés, fülcsengés

    Ismeretlen gyakoriság: súlyos fájdalom a szemben és csökkent vagy homályos látás

    - Szív és keringési rendellenességek

    Gyakori: vérnyomás-emelkedés, kipirulás, szívdobogásérzet

    Nem gyakori: szédülés (főleg túl hirtelen felálláskor), ájulás, gyors szívverés

    Ismeretlen gyakoriság: a vérnyomás csökkenése; rendellenes, gyors vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet

    - Légzési rendellenességek

    Gyakori: ásítozás

    Ismeretlen gyakoriság: köhögés, ziháló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet, amelyek a fehérvérsejtszám-emelkedéssel társult tüdőgyulladás (pulmonális eozinofília) tünetei

    - Emésztési rendellenességek

    Nagyon gyakori: hányinger

    Gyakori: étvágycsökkenés, székrekedés, hányás

    Nem gyakori: fogcsikorgatás, hasmenés

    Ismeretlen gyakoriság: súlyos hasi vagy hátfájdalmak (amelyek súlyos bél-, máj- vagy hasnyálmirigy-problémát jelezhetnek)

    - Bőrrendellenességek

    Nagyon gyakori: verítékezés (beleértve az éjszakai verítékezést)

    Nem gyakori: bőrkiütések, kóros hajhullás

    Ismeretlen gyakoriság: olyan bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezetnek; viszketés, enyhe bőrkiütés

    - Izomrendszeri rendellenességek

    Ismeretlen gyakoriság: ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység, illetve gyengeség (rabdomiolízis)

    - Húgyúti rendellenességek

    Gyakori: vizeletürítési nehézség, fokozott vizeletürítési gyakoriság

    Nem gyakori: vizeletürítésre való képtelenség

    Ritka: vizelettartási képtelenség

    - A nemi szervekkel kapcsolatos és szexuális rendellenességek

    Gyakori: rendellenes magömlés/orgazmus (férfiak), orgazmushiány, merevedési zavar (impotencia); menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a fokozottabb, rendszertelen vérzés

    Nem gyakori: rendellenes orgazmus (nők)

    - Általános rendellenességek

    Gyakori: gyengeség (aszténia), hidegrázás

    Nem gyakori: általános bőrduzzanat, különösen az arc, a száj a nyelv, a torok területén vagy a kezeken és lábakon és/vagy viszkető kiütések (csalánkiütés) jelenhetnek meg, napfénnyel szembeni érzékenység

    Ismeretlen gyakoriság: az arc vagy a nyelv duzzanata, légszomj vagy légzési nehézség, gyakran bőrkiütésekkel (ez súlyos allergiás reakció lehet)

    A Ventadepress retard kemény kapszula néha olyan nemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint amilyen a magas vérnyomás vagy rendellenes szívverés, a májenzimszintek, a nátrium, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai. Ritkábban a Ventadepress retard kemény kapszula csökkentheti az Ön vérében a vérlemezkeszámot, ami megnöveli a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát. Ezért orvosa esetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Ventadepress retard kemény kapszulát.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A VENTADEPRESS RETARD KEMÉNY KAPSZULÁT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon, a buborékfólián, vagy a tartályon a "Felh." felirat után feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Ventadepress retard kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. A tartály kinyitását követő 2 hónapon belül az összes kapszulát fel kell használni.

    Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Ventadepress retard kemény kapszula

    A készítmény hatóanyaga a venlafaxin.

    Ventadepress 75 mg retard kemény kapszula

    75 mg venlafaxin (venlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként.

    Ventadepress 150 mg retard kemény kapszula

    150 mg venlafaxin (venlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként.

    Egyéb összetevők:

    Kapszulatöltet: mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, cetil-sztearil alkohol, etilakrilát-metil-metakrilát kopolimer, nonoxinol, makrogol, talkum.

    Kapszulahéj:

    Ventadepress 75 mg retard kemény kapszula

    Zselatin, vörös vasoxid (E172), sárga vasoxid (E172), titán-dioxid (E171)

    Ventadepress 150 mg retard kemény kapszula

    Zselatin, vörös vasoxid (E172), sárga vasoxid (E172), titán-dioxid (E171)

    Milyen a Ventadepress retard kapszulák külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    Kemény retard kapszulák.

    Ventadepress 75 mg retard kemény kapszula:

    Halvány rózsaszín kemény zselatin kapszulák, melyek fehér vagy csaknem fehér pelletet tartalmaznak.

    Ventadepress 150 mg retard kemény kapszula:

    Vörös-barna kemény zselatin kapszulák, melyek fehér vagy csaknem fehér pelletet tartalmaznak.

    A készítmény az alábbi csomagolásokban kapható:

    - Buborékcsomagolás (PVC/PVDC//Alumínium). 7, 10, 12, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100 és 100x1 retard kemény kapszulát tartalmazó csomagok.

    - HDPE tartály, PP kupakkal. 60, 100, 250 és 500 retard kemény kapszulát tartalmazó csomagok.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek venlafaxine hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában