• Venlagamma


    Ez a gyógyszer már nem létezik adatbázisunkban!

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A VENLAGAMMA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Venlagamma egy antidepresszáns, amely a szerotonin- és norepinefrin visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák. A depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és a noradrenalin szint. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok hogyan hatnak, de emelhetik az agy szerotonin és a noradrenalin szintjét.

    A Venlagamma felnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál. A Venlagamma szintén javallott felnőttek alábbi szorongásos zavarainak kezelésére: generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ezek kerülése) és pánikzavar (pánikrohamok). Fontos, hogy a depressziót és a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége nem múlhat el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.

    2. TUDNIVALÓK A VENLAGAMMA SZEDÉSE ELŐTT

    Ne szedje a Venlagamma retard kemény kapszulát:

    - ha allergiás (túlérzékeny) a venlafaxinra, vagy a Venlagamma retard kemény kapszula bármely egyéb összetevőjére.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: venlafaxine
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    - Ha depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, úgynevezett irreverzibilis monoamin-oxidáz (MAO) gátlók csoportjába tartozó gyógyszert is szed jelenleg vagy szedett az elmúlt 14 napon belül. Egyéb gyógyszerekkel, például Venlagammával együttesen alkalmazva az irreverzibilis MAO-gátlók súlyos, akár életveszélyes mellékhatásokat is okozhatnak. MAO-gátlót sem szedhet legalább 7 napig a venlafaxin szedésének befejezését követően (lásd a "Szerotonin-szindróma" és "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" című részeket is).

    A Venlagamma fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    - Ha Ön más gyógyszereket is szed a Venlagammával egyidejűleg, megnőhet a szerotonin szindróma kialakulásának kockázata. (lásd a "Kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" részt)

    - Ha szembetegségben szenved, mint amilyenek a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).

    - Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel.

    - Ha kórtörténetében szívproblémák szerepelnek.

    - Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.

    - Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint szerepel (hiponatrémia).

    - Ha hajlamos a véraláfutásokra vagy könnyen vérzik (vérzési rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát.

    - Ha emelkedett a koleszterinszintje.

    - Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel.

    - Ha kórtörténetében agresszív viselkedés szerepel.

    Kapcsolódó cikkek

    Pszichésen fáj-e a szemem?
    Depresszió gyermekkorban
    Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?
    Mánia - Mit jelent pontosan a fogalom?
    Amikor a betegség okoz lelki problémákat
    Depresszió teszt

    A Venlagamma reatard kemény kapszula nyugtalanság érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat. Ha ez előfordul Önnél, tájékoztassa orvosát.

    Ha a felsorolt állapotok bármelyike érvényes Önre, kérjük beszéljen orvosával, mielőtt a Venlagammát szedni kezdené.

    Öngyilkossági gondolatok és a depresszió vagy szorongásos betegség súlyosbodása

    Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns-kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

    Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

    - Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.

    - Ha Ön fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

    Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

    Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassa el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őt, hogy közölje Önnel, ha úgy gondolja, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

    Szájszárazság

    A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiénére

    Alkalmazása 18 éves kor alatti gyermekeknél és serdülőknél

    A Venlagamma alkalmazása általában nem ajánlott gyermekek és 18 éven aluli serdülők számára. Annak is tudatában kell lennie, hogy a 18 éven aluli betegek az ezen osztályba tartozó gyógyszerek szedésekor fokozottan veszélyeztetettek az olyan mellékhatások szempontjából, mint az öngyilkossági kísérlet, öngyilkos gondolatok és ellenséges viselkedés (elsősorban agresszió, ellenkezés és düh). A kezelőorvos ennek ellenére rendelhet 18 éven aluli beteg számára Venlagamma retard kemény kapszulát, ha megítélése szerint ez a legelőnyösebb a beteg számára. Amennyiben a kezelőorvosa 18 éven aluli beteg számára rendelt Venlagamma retard kemény kapszulát, és ezzel kapcsolatban Önnek kérdései vannak, kérjük, keresse fel a kezelőorvosát. Értesítse kezelőorvosát, ha a fent említett tünetek bármelyike kialakul, vagy súlyosbodik Venlagamma-kezelés alatt álló, 18 éven aluli betegben. Ezen kívül nem bizonyított a Venlagamma hosszú távú biztonságossága a növekedés, érés, valamint az értelmi és viselkedésbeli fejlődés tekintetében ebben a korosztályban.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Orvosának kell eldöntenie, hogy Ön szedheti-e a Venlagamma retard kemény kapszulát más gyógyszerekkel együtt.

    Ne kezdje meg, illetve ne hagyja abba semmilyen egyéb gyógyszer - beleértve a vény nélkül kapható, természetes és gyógynövény-készítményeket is - szedését anélkül, hogy orvosával vagy gyógyszerészével megbeszélte volna.

    - Monoamoni-oxidáz (MAO)-gátlók (lásd a " Tudnivalók a Venlagamma szedése előtt" c. részt)

    - Szerotonin szindróma: a venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedésekor, szerotonin szindróma léphet fel, ami akár életveszélyes állapot is lehet (lásd a "Lehetséges mellékhatások" részt.). Példák ilyen gyógyszerekre:

    - Triptánok (migrén kezelésére)

    - Depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklikus antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak.

    - Linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére)

    - Moklobemidet (reverzibilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére)

    - Szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek)

    - Tramadolt tartalmazó gyógyszerek (fájdalomcsillapító)

    - Lyukaslevelű orbáncfüvet (Hypericum perforatum -nak is nevezett, enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek) tartalmazó termékek

    - Triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió)

    A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban:

    Nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, fokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás. Ha úgy gondolja, hogy szerotonin szindróma lép fel Önnél azonnal kérjen orvosi segítséget.

    Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Venlagamma retard kemény kapszulával, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók. Különösen fontos, hogy megemlítse orvosának, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

    - Ketokonazol (gombaellenes gyógyszer)

    - Haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére)

    - Metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál)

    A Venlagamma egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

    A Venlagamma retard kemény kapszulát étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont "Hogyan kell szedni a Venlagammát").

    Kerülje az alkoholfogyasztást, ha Venlagammát szed.

    Terhesség és szoptatás

    Tájékoztassa orvosát, ha Ön terhes, vagy teherbe kíván esni. Csak akkor szedheti a Venlagammát, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte orvosával.

    Győződjön meg róla, hogy szülésznője és/vagy orvosa tudja, hogy Ön Venlagammát szed. Ha terhesség alatt szedi, a hasonló gyógyszerek (szerotonin visszavételt gátló, SSRI) fokozhatják az újszülöttek perzisztáló pulmonális hipertóniának (PPHN, fennmaradó magas vérnyomás a tüdőben) nevezett súlyos állapotának kockázatát, mely a csecsemő légzését fokozza és kékes színét okozza. Ezek a tünetek általában az újszülött születése után az első 24 óra alatt jelennek meg. Ha ez az Ön csecsemőjénél előfordul, azonnal lépjen kapcsolatba szülésznőjével és/vagy orvosával.

    Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben terhes vagy terhességet tervez. A Venlagamma csak akkor alkalmazható, ha megbeszélte kezelőorvosával a várható előnyöket és a magzatra nézve fennálló lehetséges kockázatokat.

    Ha Venlagammát szed a terhesség alatt, ezt tudassa a szülésznővel és/vagy az orvosával, mert a csecsemőjének bizonyos tünetei lehetnek a születés után. Ezek a tünetek általában a szülést követő első 24 órán belül jelentkeznek. Magukba foglalják a nem megfelelő táplálkozást és a légzési nehézségeket. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen orvosával és/vagy szülésznőjével, akik tanáccsal látják el Önt.

    A Venlagamma kiválasztódik az anyatejbe. Fennáll a kockázata, hogy hatással lehet a csecsemőre, ezért beszéljen erről orvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a Venlagammával való kezelést.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Ne vezessen gépjárművet, vagy kezeljen veszélyes eszközközöket vagy gépeket, amíg nem tudja, hogyan hat Önre a Venlagamma retard kemény kapszula.

    Venlagamma 150 mg retard kemény kapszula:

    Fontos információk a Venlagamma 150 mg retard kemény kapszula egyes összetevőiről

    A Venlagamma 150 mg retard kemény kapszula sunset yellow (E 110) színezőanyagot tartalmaz, amely túlérzékenységi reakciókat okozhat.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A VENLAGAMMÁT?

    A Venlagammát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A szokásos javasolt kezdő adag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg. Orvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a maximális napi 375 mg-ig is. Pánikzavar kezelésekor orvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot. A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavar kezelése estén 225 mg.

    A Venlagammát minden nap körülbelül ugyanabban az időben, vagy reggel vagy este vegye be. A kapszulákat egészben kell lenyelni, folyadékkal és nem szabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy vízben feloldani.

    A Venlagamma retard kemény kapszulát étkezés közben kell bevenni.

    Szóljon kezelőorvosának, amennyiben máj- vagy veseproblémái vannak, mert szükséges lehet a dózis módosítása.

    Ne hagyja abba a Venlagamma szedését anélkül, hogy orvosával ezt meg beszélné (lásd "Ha idő előtt abbahagyja a Venlagamma szedését" részt).

    Ha az előírtnál több Venlagamma retard kemény kapszulát vett be

    Azonnal értesítse orvosát, ha az előírtnál több Venlagamma retard kemény kapszulát vett be. A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szintek változásai (aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok és hányás.

    Ha elfelejtette bevenni a Venlagamma retard kemény kapszulát

    Ha kimaradt egy adag, vegye be, amint eszébe jut. Ha azonban már rövidesen esedékes a következő adag bevétele, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak a soron következő adagot vegye be a szokásos időben. Ne vegyen be a Venlagamma retard kemény kapszulából nagyobb mennyiséget, mint amennyit orvosa napi adagként felírt Önnek.

    Ha idő előtt abbahagyja a Venlagamma kapszula szedését

    Ne hagyja abba a kezelést és ne csökkentse az adagot az orvos javaslata nélkül még abban az esetben sem, ha jobban érzi magát. Ha orvosa úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Venlagamma-kezelésre, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse a napi adagot. Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a Venlagamma szedésének abbahagyásakor, különösen, ha a Venlagamma szedésének abbahagyása hirtelen vagy az adagok csökkentése túl gyorsan történik. Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.

    Ha e tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen orvosától további tanácsot.

    Ha bármilyen kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Venlagamma retard kemény kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Allergiás reakciók

    Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Venlagammát. Azonnal értesítse orvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

    - Mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség

    - Az arc, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása

    - Idegesség vagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és /vagy hőhullám

    - Súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (kiemelkedő piros vagy halvány folt a bőrön, mely gyakran viszket.

    Súlyos mellékhatások

    Ha az alábbi jelek valamelyikét tapasztalja, sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége:

    - Szívproblémák, mint a gyors és szabálytalan szívverés, magas vérnyomás

    - Szemproblémák, mint homályos látás, kitágult pupillák

    - Idegrendszeri problémák, mint szédülés, bizsergő illetve tűszúrásszerű érzés , mozgászavar, görcsrohamok vagy görcs

    - Pszichiátriai problémák, mint hiperaktivitás vagy felfokozott kedélyállapot

    - Megvonási tünetek (lásd a "Ha idő előtt abbahagyja a Venlagamma kapszula szedését" részt)

    A mellékhatások teljes felsorolása

    A mellékhatások gyakorisága (az előfordulásuk gyakorisága) a következők szerint kerül megadásra:

    Nagyon gyakori:: 10 betegből több, mint 1-nél fordulhat elő

    Gyakori: 100 betegből több, mint 1-nél, de 10 betegből kevesebb, mint

    1-nél fordulhat elő

    Nem gyakori: 1.000 betegből több, mint 1-nél, de 100 betegből kevesebb,

    mint 1-nél fordul elő

    Ritka: 10.000 betegből több, mint 1-nél, de 1000 betegből

    kevesebb, mint 1-nél fordul elő.

    Nem ismert: A gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

    - Vérképzőszervi rendellenességek

    Nem gyakori: véraláfutás kialakulása, fekete, szurokszerű széklet vagy véres széklet, amely belső vérzés jele lehet

    Nem ismert: csökkent vérlemezkeszám, amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezet, vérképrendellenességek, amelyek fokozott fertőzési kockázathoz vezetnek

    - Anyagcsere- és táplálkozási rendellenességek

    Gyakori: testtömeg-csökkenés, magas koleszterinszint

    Nem gyakori: testtömeg-növekedés

    Nem ismert:a májenzim vérszintek csekély változásai, csökkent nátrium vérszintek, viszketés, sárga bőr és besárgult szemek, sötét színű vizelet vagy influenza-szerű tünetek, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei, zavartság, túlságosan bőséges vízfogyasztás (ezt a kórképet antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódása szindrómának /SIADH/ is nevezik), kóros tejtermelődés

    - Idegrendszeri rendellenességek

    Nagyon gyakori: szájszárazság, fejfájás

    Gyakori: kóros álmok, csökkent nemi vágy (libidó), szédülés, fokozott izomtónus, álmatlanság, idegesség, bizsergő, tűszúrásszerű érzések, álmosság, remegés, zavartság, önmagától és a világtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése

    Nem gyakori: érzés-, illetve érzelemhiány, hallucinációk, akaratlan izommozgások, izgatottság, koordinációs és egyensúlyzavar.

    Ritka: nyugtalanságérzés, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség, görcsök, vagy görcsrohamok, túlzott izgatottság vagy eufóriaérzet

    Nem ismert: az izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, a zavartság vagy az izgatottság és verítékezés, vagy ha befolyásolhatatlan izomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikus malignus szindróma nevű súlyos kórállapot tünetei lehetnek; eufórikus érzés, álmosság, tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság, részegségérzet, verítékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotoninerg szindróma jelei; tájékozatlanság és zavartság, amelyet gyakran hallucináció kísér (delírium), izommerevség, görcsök és akaratlan izommozgások, öngyilkossági és önkárosítással kapcsolatos gondolatok.

    - Látás-és hallászavarok

    Gyakori: homályos látás

    Nem gyakori: megváltozott ízérzékelés, fülcsengés (tinnitusz)

    Nem ismert: súlyos fájdalom a szemben és csökkent vagy homályos látás

    - Szív- és keringési rendellenességek

    Gyakori: vérnyomás emelkedés, kipirulás, szívdobogásérzet

    Nem gyakori: szédülés (főleg túl hirtelen felálláskor), ájulás, gyors szívverés

    Nem ismert: a vérnyomás csökkenése, rendellenes, gyors vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet

    - Légzési rendellensségek

    Gyakori: ásítozás

    Nem ismert: köhögés, ziháló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet, amelyek a fehérvérsejtszám emelkedéssel járó tüdőgyulladás (pulmonális eozinofília) tünetei

    - Emésztőrendszeri rendellenességek

    Nagyon gyakori: hányinger

    Gyakori: étvágycsökkenés, székrekedés, hányás

    Nem gyakori: fogcsikorgatás, hasmenés

    Nem ismert: súlyos hasi vagy hátfájdalmak (amelyek súlyos bél-, máj- vagy hasnyálmirigy-problémát jelezhetnek)

    - Bőrbetegségek

    Nagyon gyakori: verítékezés (beleértve az éjszakai verítékezést)

    Nem gyakori: bőrkiütések, kóros hajhullás

    Nem ismert: olyan bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezetnek; viszketés enyhe bőrkiütés

    Izom rendellenességek

    Nem ismert: ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység illetve gyengeség (rabdomiolízis)

    - Húgyúti rendellenességek

    Gyakori: vizeletürítési nehézség, fokozott vizeletürítési gyakoriság

    Nem gyakori. vizeletürítésre való képtelenség

    - A nemi szervekkel kapcsolatos és szexuális rendellenességek

    Gyakori: rendellenes magömlés/orgazmus (férfiak), orgazmushiány, merevedési zavar (impotencia); menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a fokozottabb, rendszertelen vérzés

    Nem gyakori: rendellenes orgazmus (nők)

    - Általános rendellenességek

    Gyakori: gyengeség (aszténia), hidegrázás

    Nem gyakori: napfénnyel szembeni érzékenység

    Nem ismert: az arc vagy a nyelv duzzanata, légszomj vagy légzési nehézség, gyakran bőrkiütésekkel (ez súlyos allergiás reakció lehet)

    A Venlagamma kapszula néha olyan nem kívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint amilyen a magas vérnyomás vagy rendellenes szívverés, a májenzimszintek, a nátrium, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai. Még ritkábban a Venlagamma kapszula csökkentheti az Ön vérében a vérlemezke számot, ami megnövelheti a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát. Ezért orvosa esetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Venlagamma kapszulát.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A VENLAGAMMÁT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Venlagamma kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik

    Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Venlagamma retard kemény kapszula?

    A készítmény hatóanyaga a venlafaxin.

    Venlagamma 37,5 mg retard kemény kapszula

    37,5 mg venlafaxin (venlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként.

    Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, povidon (K-90), talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium sztearát, etilcellulóz (7 CP), kopovidon (s 630), titán-dioxid (E 171), fekete vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172), zselatin, sellak, butanol, propilénglikol, vörös vas-oxid (E 172)

    Venlagamma 75 mg retard kemény kapszula

    75,0 mg venlafaxin (venlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként.

    Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, povidon (K-90), talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium sztearát, etilcellulóz (7 CP), kopovidon (s 630), titán-dioxid (E 171), fekete vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172), zselatin, sellak, butanol, propilénglikol, vörös vas-oxid (E 172)

    Venlagamma 150 mg retard kemény kapszula

    150 mg venlafaxin (venlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként.

    Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, povidon (K-90), talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium sztearát, etilcellulóz (7 CP), kopovidon (s 630), titán-dioxid (E 171), brilliant kék (E 133), allura vörös (E 129), sunset yellow (E 110), zselatin, sellak, butanol, propilénglikol, nátrium-hidroxid, povidon (K-16), titán-dioxid (E 171)

    Milyen a Venlagamma retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    Nyújtott hatóanyag leadású (retard) kemény kapszulák.

    Venlagamma 37,5 mg retard kemény kapszula

    3-as méretű, kemény zselatin kapszulák átlátszatlan világosszürke alsó résszel és átlátszatlan barackrózsaszín felső résszel, amelyen egy vastag és egy vékonyabb vörös csík fut körbe. A kapszulák három db. 12,5 mg-os fehér vagy törtfehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű mini filmtablettát tartalmaznak.

    Csomagolás:

    7 db vagy 10 db vagy 14 db vagy 20 db vagy 28 db vagy 30 db vagy 50 db vagy 56 db vagy 60 db vagy 100 db retard kemény kapszula PVC/poliklorotrifluoroetilén/Al buborékfóliában és dobozban.

    Venlagamma 75 mg retard kemény kapszula

    1-es méretű, kemény zselatin kapszulák átlátszatlan barackrózsaszín alsó és felső résszel, amelyen egy vastag és egy vékonyabb vörös csík fut körbe. A kapszulák hat db. 12,5 mg-os fehér vagy törtfehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű mini filmtablettát tartalmaznak.

    Csomagolás:

    7 db vagy 10 db vagy 14 db vagy 20 db vagy 28 db vagy 30 db vagy 50 db vagy 56 db vagy 60 db vagy 100 db retard kemény kapszula PVC/poliklorotrifluoroetilén/Al buborékfóliában és dobozban.

    Venlagamma 150 mg retard kemény kapszula

    0-ás méretű, kemény zselatin kapszulák átlátszatlan sötét narancsszín alsó és felső résszel, amelyen egy vastag és egy vékonyabb fehér csík fut körbe. A kapszulák tizenkét db. 12,5 mg-os fehér vagy törtfehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű mini filmtablettát tartalmaznak.

    Csomagolás:

    7 db vagy 10 db vagy 14 db vagy 20 db vagy 28 db vagy 30 db vagy 50 db vagy 56 db vagy 60 db vagy 100 db retard kemény kapszula PVC/poliklorotrifluoroetilén/Al buborékfóliában és dobozban.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


    További gyógyszerek venlafaxine hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában