• Triodena bevont tabletta

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TRIODENA BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    - A Triodena egy fogamzásgátló tabletta, amely a terhesség megelőzésére szolgál.

    - Minden tabletta kétféle női nemi hormont, nevezetesen a gesztodént (progesztint) és az etinlösztradiolt (ösztrogént) tartalmaz kis mennyiségben.

    - A két hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettákat "kombinált" fogamzásgátló tablettáknak hívják.

    - A hormonok csekély mennyisége miatt a Triodena alacsony adagú szájon át szedhető

    - A Triodena buborékfólia csomagolása 3 különböző típusú tablettát tartalmaz, amelyekben a kétféle hormon eltérő mennyiségben van jelen. A Triodena tablettát ezért nevezik háromfázisú fogamzásgátlónak.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: ethinylestradiol, ethinylestradiol, gestodene, gestodene, gestodene
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: igen

    Az orális fogamzásgátlók a születésszabályozás rendkívül hatékony eszközei. A pontosan az előírásoknak megfelelően (kihagyások nélkül) szedett gyógyszer csaknem teljes védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

    2. Tudnivalók a Triodena bevont tabletta alkalmazása előtt

    Ebben a tájékoztatóban több olyan helyzetet is bemutatunk, amelyekben abba kell hagynia a Triodena szedését, illetve amikor csökkenhet a tabletta hatékonysága. Ezekben az esetekben nem szabad nemi életet élnie, vagy pedig más, nem hormonális eljáráshoz kell folyamodnia, pl. óvszert vagy más védekezési forma. Ne hagyatkozzon azonban a naptár-módszerre, és az ébredési testhőmérséklet mérésre, mert a fogamzásgátlók ezeket a módszereket megbízhatatlanná teszik.

    A Triodena szedése előtt és bizonyos eseteken a gyógyszer szedésének ideje alatt kezelőorvosa fel fog tenni néhány személyes és közeli rokonai betegségére vonatkozó kérdéseket. A kezelőorvos megméri a vérnyomását, és személyes állapotától függően további vizsgálatokat is végezhet.

    A többi fogamzásgátlókhoz hasonlóan a Triodena sem nyújt védelmet a HIV fertőzéssel (AIDS), és a többi, nemi úton terjedő betegséggel szemben.

    Ne szedje a Triodena tablettát, ha a következőkben felsorolt betegségek bármelyike igaz Önre:

    Kérje orvosa tanácsát, mielőtt elkezdené szedni a Triodena tablettát. Elképzelhető ugyanis, hogy más típusú készítményt rendel, vagy egészen más jellegű (nem-hormonális) fogamzásgátló eljárást javasol Önnek.

    Ha Ön allergiás (túlérzékeny) az etinilösztradiolra vagy a gesztodénra, vagy a Triodena tabletta bármely összetevőjére.

    Ha keringési betegségben szenved, vagy korábban volt ilyen betegsége, elsősorban trombózisa.

    Ha szívrohama vagy szélütése (sztrók) van vagy volt.

    Ha olyan betegsége van, vagy volt, ami előjelzője lehet a szívrohamnak, pl. angina pektórisz, amely szorító jellegű mellkasi fájdalommal jár és amely kisugározhat a bal karba, vagy múló jellegű agyi vérkeringési zavarban szenved (ún. TIA).

    Ha volt olyan migrénje, amelyet látászavarok, beszédképtelenség, gyengeség vagy a test bármely részén észlelt zsibbadás kísért.

    Kapcsolódó cikkek

    Triodena abbahagyása
    Triodena- Hányinger
    Gyermekvállalás sokízületi gyulladással
    A terhesség és a reflux - Milyen kezelés ajánlott?
    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Ha olyan cukorbetegsége van, amely érkárosodást okoz.

    Ha olyan hasnyálmirigy-gyulladása van vagy volt, amely miatt a vérben túl magas bizonyos zsírok szintje.

    Ha sárgaságban (a bőr sárgás elszíneződése) vagy súlyos májbetegségben szenved vagy szenvedett korábban.

    Ha olyan daganata van vagy volt, ami nemi hormonok hatására nő (például emlőrák, vagy a nemi szervek daganatai).

    Ha jó- vagy rosszindulatú májdaganata van vagy volt.

    Ha tisztázatlan eredetű hüvelyvérzést észlel.

    Ha Ön terhes, vagy azt gyanítja, hogy terhes lehet (lásd terhesség és szoptatás).

    Abban az esetben, ha a fogamzásgátló készítmény szedésének ideje alatt betegszik meg a felsorolt kórképekben, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és forduljon orvosához. Ezzel egy időben térjen át más, nem-hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazására.

    A Triodena fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    Egészségi állapotának rendszeres ellenőrzése szükséges abban az esetben, ha Triodena tablettát szed és az alábbi állapotok valamelyike vonatkozik Önre. Ezért tájékoztassa orvosát a Triodena szedésének elkezdése előtt. Abban az esetben is forduljon orvosához, ha a következő állapotok bármelyike kialakul vagy súlyosbodik a Triodena szedése alatt:

    - ha dohányzik;

    - ha cukorbeteg;

    - ha testsúlyfelesleggel küszködik;

    - ha magas a vérnyomása;

    - ha szívbillentyű-betegségben, vagy szívritmus-zavarban szenved;

    - ha vénagyulladása van;

    - ha visszerességben szenved;

    - ha legközelebbi rokonai közül bárki trombózisban betegedett meg, netán szívrohamot, vagy szélütést szenvedett;

    - ha migrénes fejfájások gyötrik;

    - ha epilepsziában szenved;

    - ha magas az Ön (vagy legközelebbi rokonai közül bárkinek) koleszterin, vagy triglicerid szintje;

    - ha legközelebbi rokonai közül valakinek már volt mellrákja

    - ha máj- vagy epebetegségben szenved;

    - ha gyulladásos bélbetegségben (Crohn-betegségben, fekélyes vastagbélgyulladásban) szenved;

    - ha szisztémás lupus erythematosusban szenved (SLE - testszerte megnyilvánuló autoimmun bőrbetegség);

    - ha hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS - a véralvadás veseelégtelenséghez társuló zavara);

    - ha sarlósejtes vérszegénységben szenved; (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" pont);

    - ha olyan betegsége van, ami a korábbi terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása alatt jelentkezett (például hallásvesztés, porfíria (a vörös pigment termelés zavara a vérben, amikor, többek között, a bőr érzékeny lehet fényre), terhességi herpesz (hólyagos bőrkiütés a terhesség alatt), Sydenham-féle chorea (az idegek olyan betegsége, ami a test hirtelen mozgásaival jár)

    - ha májfoltja van, vagy erre hajlamos (a bőr, különösen az arcbőr sárgásbarna, foltos elszíneződése); ebben az esetben ne vigye túlzásba a napozást, és kerülje az ultraibolya sugárzást (szolárium, kvarcolás, stb.).

    - ha örökletes angioödémában szenved, az exogén ösztrogének kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit. Feltétlenül keresse fel orvosát, amennyiben az angioödéma tüneteit tapasztalja, úgymint duzzadt arc, nyelv és/vagy garat és/vagy nyelési nehézségek és csalánkiütéshez társuló légzési nehézségek.

    Abban az esetben, ha a gyógyszer szedésének ideje alatt fordulnak elő / alakulnak ki a felsorolt állapotok, forduljon orvosához.

    A Triodena és a trombózis veszélye

    Mi az a trombózis?

    Trombózisban a vér kórosan fokozott alvadékonysága miatt vérrögök keletkeznek:

    a végtagok ereiben (mélyvénás trombózis)

    a tüdő érrendszerében (tüdőembólia),

    a koszorúerekben (szívroham),

    vagy más szervek érrendszerében.

    Mit okozhat a trombózis?

    A vénákban fokozatosan növekvő vérrög elszabadulhat, tovasodródhat, és elzárhatja az ereket. A mélyvénás trombózis ritka betegség, fogamzásgátlót szedőkön, ill. nem szedőkön egyaránt előfordulhat. Olykor a terhesség ideje alatt alakul ki trombózis. A hormonális fogamzásgátlókat szedő nőkön valamivel nagyobb a trombózis kockázata a gyógyszert nem szedőkénél, azonban kisebb a terhesség ideje alatt fenyegető kockázatnál.

    Rendkívül ritkán a szív koszorúereiben, vagy az agyi erekben is képződhetnek vérrögök, ekkor szívroham, ill. "szélütés" következik be. Ritkaságszámba megy a máj, a tápcsatorna, a vese, vagy a szem ereiben ritka a rögképződés.

    Szórványos esetekben súlyos, maradandó károsodást, sőt halált is okozhat a trombózis.

    A trombózis kockázatát a következő esetek növelik:

    Idősödő kor.

    Dohányzás.

    - Ennek megfelelően, ha a fogamzásgátló használata mellett dönt, abba kell hagynia a dohányzást - különösen fontos ezt megtennie, ha már elmúlt 35 éves.

    Családi hajlam

    Elhízás

    Egyes szívbetegségek

    Migrén

    Magas vérnyomás.

    - Ha a fogamzásgátló alkalmazásának ideje alatt betegszik meg hipertóniában (magasvérnyomás-betegségben) előfordulhat, hogy abba kell hagynia a készítmény szedését.

    Műtét, vagy tartós mozgáskorlátozottság (pl. a végtagok gipszrögzítése, vagy sínezése).

    Fogamzásgátló szedése.

    - Épp ezért, ha Ön kórházi kezelés, vagy műtét előtt áll, feltétlenül közölje orvosával, hogy fogamzásgátlót szed. Lehetséges, hogy az orvos azt javasolja, néhány héttel a tervezett műtét, vagy a tartós ágyhoz kötöttséggel járó kezelés előtt hagyja abba a gyógyszer szedését. Gyógyulása után, ha már semmi sem korlátozza fizikai aktivitását, úgyszintén orvosa dönti el, mikor kezdheti újra a fogamzásgátló szedését.

    Trombózis kialakulását jelző panaszok és tünetek észlelésekor hagyja abba a tabletta szedését és haladéktalanul kérje orvosa tanácsát.

    A Triodena és a rákbetegség veszélye

    Fogamzásgátlót szedő nőknél valamivel gyakrabban észlelnek emlőrákot, mint tablettát nem szedő kortársaiknál. A fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 10 év alatt megszűnik ez a csekély különbség. Nem ismert, hogy valóban a készítmény okozza-e az emlőrák gyakoriságának kismértékű növekedését. A fogamzásgátlót szedő nők egészségi állapotát gyakrabban ellenőrzik, ezért ebben a csoportban többek között az emlőrákot is korábbi stádiumban ismerik fel. Fontos a mell rendszeres vizsgálata, és amennyiben bármilyen csomót érez, keresse fel orvosát.

    Fogamzásgátlót szedő nőknél olykor jóindulatú májtumor, sőt esetekben rosszindulatú daganat kialakulásáról számoltak be. Ezek a daganatok belső (hasüregi) vérzést okozhatnak.

    Haladéktalanul forduljon orvosához, ha erős hasi fájdalmat észlel!

    Néhány vizsgálat arra utal, hogy a fogamzásgátló tabletta hosszantartó szedése fokozza a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Az azonban nem egyértelmű, hogy ebben a szexuális viselkedés vagy más tényezők, mint például a humán papilloma vírus (HPV) milyen mértékben növelik a kockázatot.

    A kezelés ideje alatt szedett eyéb gyógyszerek

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Mindenképpen említse meg orvosának, ha növényi alapanyagú készítményeket szed. Ha kezelőorvosán kívül más orvos vagy fogorvos ír Önnek gyógyszert, mondja el nekik és a gyógyszert kiadó gyógyszerésznek is, hogy Triodena tablettát szed. Ők meg tudják mondani, hogy szükséges-e más fogamzásgátló módszert (pl. gumióvszert) alkalmaznia és meddig, vagy másik gyógyszert kell-e szednie.

    Egyes gyógyszerek csökkenthetik a Triodena hatékonyságát. Ezek közé tartoznak az alábbi gyógyszerek:

    az epilepszia gyógyszerei (pl. primidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbamazepin, topiramat, felbamat),

    a tuberkulózis kezelésére használatos szerek (pl. rifampicin),

    a HIV fertőzés elleni szerek (pl. ritonavir, nevirapin),

    egyéb fertőzéses betegségekre alkalmazott egyes antibiotikumok (pl. penicillinek, ampicillin, tetraciklinek, és grizeofulvin),

    a közönséges orbáncfű gyógynövény.

    A Triodena más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet, pl.

    - Lamotrigin,

    - Ciklosporin.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Az orvosa vagy a gyógyszerésze kiegészítő óvintézkedéseket javasolhat a Triodena tablettával együtt szedett gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban.

    Laboratóriumi vizsgálatok

    Ha Önnél laboratóriumi vizsgálatra van szükség, közölje orvosával vagy a laboratóriumi szakemberekkel, hogy fogamzásgátló készítményt szed, mivel a szájon át alkalmazott fogamzásgátló gyógyszerek néhány vizsgálat eredményét befolyásolhatják.

    Terhesség és szoptatás

    Terhesség ideje alatt, sőt terhesség gyanúja esetén a Triodena nem szedhető.

    Ha az a gyanúja, hogy a Triodena szedése alatt terhes lett, azonnal hagyja abba a tabletta szedését és forduljon kezelőorvosához.

    Amennyiben Ön terhességet tervez, bármikor abbahagyhatja a Triodena szedését.(lásd még, "Ha abba akarja hagyni a Triodena szedését")

    A szoptatás időszakában általában nem javallt a Triodena alkalmazása. Mindazonáltal, ha ezt szükségesnek tartja, kérje ki orvosa tanácsát.

    Kérdezze meg az orvosát vagy gyógyszerészét mielőtt beveszi bármely gyógyszerét, amennyiben terhes vagy szoptat.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Nincs arra utaló adat, hogy a Triodena befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességeket.

    Fontos információk a Triodena egyes összetevőiről

    A készítmény bevont tablettánként 37 mg tejcukrot és 19 mg szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. HOGYAN KELL SZEDNI A TRIODENA TABLETTÁT?

    A kombinált orális fogamzásgátló gyógyszerek helyes szedése mellett kb. évi 1%-os a hibaarány. A hibaarány nagyobb lehet, ha kimarad egy tabletta vagy ha helytelenül alkalmazzák.

    Mikor és hogyan kell bevenni a gyógyszert?

    A, A buborékcsomag előkésztése

    A naptárcsomagolás 21 tablettát tartalmaz.

    A csomagolás speciális jelzéseket tartalmaz, hogy emlékeztesse Önt a gyógyszerszedésre.

    Minden egyes tabletta a saját számozott buborékjában van.

    Rögzítse a kezdő napot és így meg tudja állapítani, hogy az adott napon Ön bevette-e a gyógyszerét.

    B, Adagolás

    Nagyon fontos tudnia, hogy a tabletták nem ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák és ezért a megfelelő sorrendben kell azokat beszednie.

    Minden nap vegyen be egy tablettát, szükség esetén egy kevés vízzel megkönnyítve a tabletta lenyelését. Igyekezzen minden nap hozzávetőleg ugyanabban az időpontban bevenni a gyógyszert.

    Az 1-es számú tablettát kell elsőként bevennie. Az 1-es számú tabletta a buborékcsomagoláson "start" jelzéssel van ellátva.

    A hét azon napját, amikor az első tablettát bevette, jelölje meg a buborékfólián: az első tabletta beszedésének napja résznél. Ezt a buborékfólia megfelelő napjának átszúrásával teheti meg. Ez emlékezteti Önt, hogy melyik napon kezdte el szedni a tablettát. Például ha Ön szerdán kezdi el szedni a tablettát, a Sz alatt szúrja át a csomagolást.

    Miután bevette az első tablettát, a csomagolásra nyomtatott nyíl irányát követve naponta egy tablettát kell bevennie, amíg ki nem ürül a 21 darab tablettát tartalmazó csomag.

    Ha így kezdi el a tabletta alkalmazását, akkor a fogamzásgátló hatás azonnal érvényesül.

    Miután bevette a 21 darab tablettát (egy csomag), ezt követően 7 napon keresztül ne szedjen tablettát.

    A gyógyszerszünet rendszerint 2. vagy 3. napján menstruációs (megvonásos) vérzés jelentkezik. A legutóbbi gyógyszer bevétele utáni 8. napon kezdje újra a tabletta szedését, ne törődjön vele, ha vérzése ekkora még nem szűnt meg. Ily módon a hétnek mindig ugyanazon a napján kezdheti meg az újabb csomagot, és a havi vérzés is a hónapnak mindig ugyanazon napjain jelentkezik.

    C, Az alkalmazás módja

    Szájon át történő alkalmazásra.

    Amennyiben megfelelően szedi a kombinált fogamzásgátlót, megközelítőleg 1% a teherbeesési arány.

    Ez a hiba arány növekedhet, ha elfelejti vagy nem megfelelően alkalmazza a gyógyszert.

    D, Mikor kezdje el az első csomag Triodena szedését?

    Ha a megelőző hónapban nem szedett hormonális fogamzásgátlót:

    A menstruációs ciklus (vagyis a havi vérzés) első napján kezdje el a Triodena szedését (ez lesz az első napja az Ön tabletta szedési periódusának). A Triodena azonnal kifejti hatását, nem szükséges más fogamzásgátló használata.

    Ha más, kombinált fogamzásgátlóról, kombinált fogamzásgátló hüvelyi gyűrűről vagy fogamzásgátló tapaszról tér át Triodena alkalmazására:

    A Triodena szedését a korábbi fogamzásgátló utolsó aktív (az utolsó hatóanyagot tartalmazó tabletta) tablettájának bevétele utáni napon megkezdheti. (Ha nem biztos benne, hogy melyik a hormont tartalmazó, illetve a hormont nem tartalmazó tabletta, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.) Későbbre is halaszthatja a Triodena tablettára való áttérést, azonban legkésőbb az előző készítmény alkalmazása során előírt gyógyszerszünet befejeződése utáni (vagy az utolsó hormont nem tartalmazó tabletta bevételét követő) napon kezdheti el alkalmazását. Abban az esetben, ha hüvelyi gyűrűről vagy transzdermális tapaszról tér át a Triodena tablettára, az alkalmazását lehetőleg az eltávolítás napján kell elkezdeni, de legkésőbb akkor, amikor a következő felhelyezés esedékes lenne.

    Ha követi ezeket az utasításokat nem szükséges kiegészítő fogamzásgátlást alkalmaznia.

    Ha csak progesztogént tartalmazó készítményről tér át a Triodena szedésére:

    Bármikor abbahagyhatja a progesztogént tartalmazó tabletta szedését, és a következő napon (a megszokott időpontban) már Triodenat vehet be. Mindazonáltal, ha a Triodena szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (barrier-elvű) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

    Ha korábban injekciós készítményt kapott, vagy implantátumot ültettek be vagy levonorgesztrel tartalmú méhen belüli un. intrauterin rendszer (IUS) alkalmazásáról tér át az Triodena szedésére:

    A következő esedékes injekció beadásának időpontjában, vagy az implantátum vagy az intrauterin eszköz eltávolításának napján kezdje el a Triodena szedését. Mindazonáltal, ha a gyógyszer szedésének első 7 napján nemi együttlétre kerül sor, kiegészítő (pl: óvszer) fogamzásgátló módszert is alkalmaznia kell.

    Szülés után:

    Ha Ön röviddel ezelőtt szült, orvosa azt tanácsolhatja, hogy várja meg az első, normális lefolyású havi vérzést, és csak akkor kezdje el a gyógyszer szedését. Olykor azonban korábban is elkezdhető a hormonális fogamzásgátlás; erről orvosának kell döntenie.

    Ha a szülést követően élt nemi életet a Triodena szedésének megkezdése előtt, először meg kell bizonyosodnia, hogy nem terhes, vagy meg kell várni a következő menstruációs vérzést.

    Ha a szülést követően szoptat, és el akarja kezdeni a Triodena szedését, kérjen tanácsot orvosától.

    Kérjen tanácsot orvosától, ha nem biztos benne, hogy mikor kezdje el a gyógyszer szedését.

    Vetélés, vagy terhesség-megszakítás után:

    Kövesse pontosan orvosa utasításait!

    Ha az előírtnál több tablettát vett be (túladagolta a Triodena tablettát):

    Ha túl sok Triodena tablettát vett be, vagy tudomására jut, hogy gyermek vett be néhányat, kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől.

    Nincs arra vonatkozó adat, hogy túl sok Triodena bevétele súlyos károsodást okozna, azonban ha egyszerre több hatóanyagot tartalmazó tablettát vett be, hányingere lehet, vagy hányhat. Fiatal lányoknál hüvelyvérzés jelentkezhet.

    Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha gyermek vett be Triodena tablettát!

    Ha abba akarja hagyni a Triodena szedését:

    Bármikor abbahagyhatja a Triodena szedését. Ha továbbra is el akarja kerülni a terhességet, kérje orvosa tanácsát a fogamzásgátlás Ön számára legmegfelelőbb módjával kapcsolatban.

    Ha azért hagyja abba a gyógyszer szedését, mert gyermeket szeretne, a fogamzást általában célszerű az első, természetes havi vérzés utánra halasztani. Ily módon ugyanis könnyebb kiszámítani a szülés várható időpontját.

    Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert

    ha 12 óránál rövidebb idő telt el a legutóbbi, esedékes gyógyszer bevételének tervezett időpontja óta, vegye be a kimaradt tablettát, majd a megszokott módon folytassa a Triodena szedését. Ez esetben nem csökken a fogamzásgátlás hatékonysága.

    ha 12 óránál több idő telt el a legutóbbi, esedékes gyógyszer bevételének tervezett időpontja óta, akkor a terhesség elleni védelem csökkenhet. Minél több gyógyszer bevételét mulasztotta el, annál nagyobb a terhesség kialakulásának veszélye. Ennek kockázata különösen akkor jelentős, ha a csomag megkezdését követő, vagy a kiürülését megelőző időszakban (21 tabletta közül az utolsó szemek) felejti el bevenni a gyógyszert. Ebben az esetben az ábra útmutatása szerint kell eljárnia. Attól függően, hogy a tabletta a ciklus melyik napján maradt ki, alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert, pl. óvszert.

    Egynél több tablettáról feledkezett el a csomagból

    Keresse fel orvosát!

    Az első héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

    Ha az elfelejtett tabletta előtti 7 napban élt nemi életet: Ha elfelejtette elkezdeni az újabb csomag szedését, vagy ha a csomag első 7 napján hagyott ki tablettát, fennáll a lehetősége, hogy Ön már terhes. Ebben az esetben forduljon orvosához. A részleteket lásd a táblázatban is.

    Ha az elfelejtett tabletta előtti 7 napban nem élt nemi életet, mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt ez egyszerre két bevont tabletta bevételét jelenti. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a készítményt, azonban 7 napon keresztül kiegészítő fogamzásgátló eszközt (pl. gumióvszert) is alkalmaznia kell.

    A második héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

    Mielőbb vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt ez egyszerre két bevont tabletta bevételét jelenti. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a készítmény szedését. Ebben az esetben nem csökken a fogamzásgátló hatás, ezért nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia.

    A harmadik héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

    A következő 2 lehetőség közül választhat. Ezekben az esetekben nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszereket alkalmaznia:

    1. Mielőbb vegye be a kimaradt adagot, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt ez egyszerre két bevont tabletta bevételét jelenti. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a gyógyszert. A csomag kiürülése után haladéktalanul - gyógyszerszünet közbeiktatása nélkül - kezdje el a következő csomag szedését. Bár ebben az esetben csak a második csomag szedésének befejezésekor jelentkezik megvonásos vérzés, időközben pecsételő, vagy áttöréses vérzés léphet fel.

    vagy

    2. Ne fejezze be a már megkezdett csomagot, hanem tartson (a kimaradt gyógyszerek napjait is beleszámítva) legfeljebb 7 napos gyógyszerszünetet, majd új csomagot megkezdve folytassa a készítmény szedését.

    Figyelmeztetés

    Ha elfelejtette bevenni bármelyik tablettát a csomagból, és a vérzés nem jelentkezik a tablettamentes időszakban, előfordulhat, hogy Ön terhes. A következő csomag megkezdése előtt fel kell keresnie kezelőorvosát.

    Mi a teendő hányás vagy súlyos hasmenés esetén?

    A Triodena bevétele után 3-4 órán belül hány vagy ha súlyos hasmenése van, fennáll a kockázata annak, hogy a készítmény hatóanyagai nem szívódnak fel teljes mértékben. Amennyiben a tabletta bevételét követő 3-4 órában hány, ez olyan, mintha elfelejtett volna bevenni egy tablettát. Így ebben az esetben kövese az elfelejtett tabletta bevételre vonatkozó útmutatást. Ha súlyos hasmenése van, keresse fel orvosát.

    Mi a teendő ha késleltetni szeretné a havi vérzést?

    Későbbre halaszthatja az esedékes havi vérzést, ha a Triodena csomag kiürülése után nem tart szünetet, hanem a következő nap az újabb csomag utolsó 10 darab (fehér) tablettájával folytatja a gyógyszer szedését. A tabletta szedésnek a meghosszabbítása maximum 10 napig tart (amíg beveszi mind a 10 tablettát a második csomagból). Amikor azt szeretné, hogy vérzése megkezdődjön, hagyja abba a tabletták bevételét. Amíg ezt a 10 darab tablettát szedi a második csomagból áttöréses, vagy

    pecsételő vérzés jelentkezhet a tabletta bevételének napjaiban. A következő csomagját a szokásos 7 napos gyógyszerszünet után kezdheti szedni.

    Mi a teendő, ha meg szeretné változtatni a havi vérzés kezdetének napját?

    Ha az útmutatásokat pontosan betartva szedte a készítményt, négyhetenként, minden hónapban nagyjából ugyanazon a napon jelentkezik a havi vérzés. Ha más napra szeretné áthelyezni a menstruáció kezdetének napját, rövidítse le (soha ne hosszabbítsa) a következő gyógyszerszünetet. Tegyük fel, hogy általában pénteken kezdődik a havi vérzés, Ön azonban azt szeretné, ha inkább kedden (vagyis 3 nappal korábban) jelentkezne. Ennek érdekében kezdje 3 nappal korábban a következő csomag gyógyszereinek szedését. Ha túlságosan rövid (3 nap, vagy rövidebb) a gyógyszerszünet, annak ideje alatt előfordulhat, hogy nem lép fel megvonásos vérzés, ugyanakkor a következő csomag alkalmazásának ideje alatt áttöréses, illetve pecsételő vérzés jelentkezhet.

    Mi a teendő váratlan hüvelyvérzés esetén?

    A kombinált fogamzásgátlókhoz hasonlóan a Triodena alkalmazásának első néhány hónapjában rendszertelen (pecsételő, vagy áttöréses) vérzés jelentkezhet a megvonásos vérzések közötti időszakokban. Lehetséges, hogy emiatt tisztasági betétet kell viselnie, azonban folytassa továbbra is az előírt módon a tabletták szedését. Amint szervezete alkalmazkodott a gyógyszer hatásaihoz, a rendszertelen vérzés is megszűnik (rendszerint 3 csomag felhasználása után). Ha makacsul fennáll, erősödik, vagy újból jelentkezik a vérzés, forduljon orvoshoz.

    Mi a teendő, ha nem jelentkezik vérzés a tablettaszedés szünetében?

    Ha minden gyógyszert rendesen bevett, nem hányt, nem volt súlyos hasmenése, és nem szedett más gyógyszert, nem valószínű, hogy terhes. Folytassa a Triodena szokásos szedését.

    Ha nem vette be rendesen a gyógyszert vagy ha a várt vérzés kétszer egymás után nem jelentkezik, előfordulhat, hogy teherbe esett. Azonnal keresse fel kezelőorvosát. Ne kezdje el a következő csomag szedését, amíg nem biztos benne, hogy nem terhes. Közben alkalmazzon nem hormonális fogamzásgátlást.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, így a Triodena is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Forduljon orvosához, ha nem kívánt hatás jelentkezik, ill. változást észlel egészségi állapotában - különösen, ha ezek súlyosak vagy tartósak, és megítélése szerint a készítmény szedésével állnak összefüggésben.

    Súlyos mellékhatások

    Lásd:

    "A Triodena fokozott elővigyázatossággal alkalmazható",

    "A Triodena és a vérrögképződés veszélye",

    "A Triodena és a rák veszélye" című szakaszokban.

    Olvassa végig figyelmesen ezeket a szakaszokat, és ha szükséges, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

    Gyakori mellékhatások (100 gyógyszerszedő nő közül 1-10 lehet érintett):

    hányinger

    hasi fájdalom

    testsúlygyarapodás

    fejfájás

    depressziós hangulat, hangulati változások

    emlőfájdalom, emlőérzékenység

    Nem gyakori mellékhatások (1000 gyógyszerszedő nő közül 1-10 lehet érintett):

    hányás

    hasmenés

    folyadék visszatartás

    migrén

    csökkent nemi vágy

    emlő megnagyobbodás

    bőrkiütés

    csalánkiütés

    Ritka mellékhatások (10 000 gyógyszerszedő nő közül 1-10 lehet érintett):

    kontaktlencse intolerancia

    immunrendszeri túlérzékenység

    testsúlycsökkenés

    emelkedett nemi vágy

    hüvelyi folyás

    emlőváladékozás

    eritéma multiforme vagy nodózum (bőrbetegségek)

    Örökletes angioödémában szenvedő nőknél az exogén ösztrogének kiválthatják vagy súlyosbíthatják az angioödéma tüneteit (lásd. még a 3. pont A Triodena fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A TRIODENA BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Triodena?

    A készítmény hatóanyaga:

    Egy krém színű tabletta tartalmaz:

    0,03 mg etinilösztradiol, mikronizált

    0,05 mg gesztodén, mikronizált

    Egy sötétbarna tabletta tartalmaz:

    0,04 mg etinilösztradiol, mikronizált

    0,07 mg gesztodén, mikronizált

    Egy fehér tabletta tartalmaz:

    0,03 mg etinilösztradiol, mikronizált

    0,10 mg gesztodén, mikronizált

    Egyéb összetevők:

    Krém színű tabletta:

    Kalcium-nátrium-edetát, magnézium-sztearát, povidon 25000, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, sárga vas-oxid, montánglikol viasz, 85%-os glicerin, povidon 700 000, titán-dioxid, makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát, szacharóz.

    Sötétbarna tabletta:

    Kalcium-nátrium-edetát, magnézium-sztearát, povidon 25000, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, barna vasoxid, montánglikol viasz, 85%-os glicerin, povidon 700 000, titán-dioxid, makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát, szacharóz.

    Fehér tabletta:

    Kalcium-nátrium-edetát, magnézium-sztearát, povidon 25000, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, montánglikol viasz, povidon 700.000, makrogol 6000, talkum, kalcium-karbonát, szacharóz.

    Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    Minden buborékcsomagolás (21 db bevont tabletta) az alábbi sorrendben tartalmazza a tablettákat:

    Krémszínű, sötétbarna vagy fehér, mindkét oldalán domború, kerek bevont tabletta

    6 db krémszínű; 5 db sötétbarna színű; 10 db fehér színű bevont tabletta téglalap alakú, naptáros buborékcsomagolásban.

    1 téglalap alakú buborékcsomagolás (1 x 21 db) vagy 3 téglalap alakú buborékcsomagolás (3 x 21 db), dobozban.


    További gyógyszerek ethinylestradiol, et... hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Fogamzásgátlók kategóriában