TRAVATAN 40 µg/ml oldatos szemcsepp

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TRAVATAN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A TRAVATAN, a prosztaglandin analógok csoportjába tartozó gyógyszerek egyike, egy travoproszt nevű hatóanyagot tartalmaz. Csökkenti a szembelnyomást. Egymagában vagy egyéb szemcseppekkel (pl.: béta-blokkolókkal) együtt is használható, amelyek szintén csökkentik a szem belnyomását.

A TRAVATAN szemcsepp a megemelkedett szembelnyomás kezelésére szolgál. Ez a nyomás a glaukómának (zöldhályognak) nevezett betegséghez vezethet.

TRAVATAN 40 µg/ml oldatos szemcsepp GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Alcon Laboratories (UK)
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 1x2,5 ml
  • 3x2,5 ml
Terhesek is szedhetik?
nem

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A TRAVATAN ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a TRAVATAN-t:

  • ha allergiás a travoprosztra, vagy a TRAVATAN egyéb összetevőre; Ha ez vonatkozik Önre, forduljon orvosához.

A TRAVATAN fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

  • A TRAVATAN alkalmazása 18 évesnél fiatalabb korban nem ajánlott. Ha ez vonatkozik Önre, kérdezze meg kezelőorvosát.
  • A TRAVATAN megnövelheti, megvastagíthatja, és/vagy megváltoztathatja a szempillák számát és színét, valamint szokatlan szőrnövekedést okozhat a szemhéjon.
  • A TRAVATAN megváltoztathatja a szivárványhártya színét (a szem színes része). Ez a változás maradandó lehet.
  • A TRAVATAN ritkán fulladást, nehéz légzést, vagy az asztma tüneteinek súlyosbodását okozhatja. Amennyiben a TRAVATAN alkalmazása során légzése megváltozna, azonnal forduljon orvoshoz.
  • A travoproszt a bőrön keresztül is felszívódhat. A bőrre került készítményt azonnal le kell mosni. Ez különösen terhes vagy teherbe esni szándékozó nők esetében fontos.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Ne használja a TRAVATAN szemcseppet, ha terhes.

Ha úgy gondolja, hogy terhes lehet, azonnal beszéljen kezelőorvosával. Amennyiben teherbe eshet, a szemcsepp alkalmazásának ideje alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.

Szoptatás során ne alkalmazza a TRAVATAN-t, mivel a TRAVATAN bekerülhet az anyatejbe.

Bármilyen gyógyszer alkalmazása előtt kérje ki orvosa tanácsát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre Közvetlenül a TRAVATAN szemcsepp alkalmazása után látása egy kissé elhomályosodhat. Amíg ez el nem múlik, nem ajánlott járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.

Fontos információk a TRAVATAN egyes összetevőiről

A TRAVATAN polioxietilén hidrogénezett ricinusolajat és propilénglikolt tartalmaz, mely bőrreakciót és irritációt idézhet elő.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TRAVATAN-T?

A TRAVATAN szemcseppet mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A szokásos adag

1 csepp az érintett szem(ek)be, naponta egyszer-esténként.

Csak akkor használja mindkét szemébe a TRAVATAN-t, ha orvosa erre utasította. Az alkalmazás idejét az orvos határozza meg.

Csak szemcseppként használja a TRAVATAN-t.

  • A palack használata előtt tépje fel a védőtasakot, és vegye ki a palackot (1. ábra). Azonnal írja rá a felbontás dátumát a címkén erre a célra kihagyott helyre.
  • Mossa meg a kezét.
  • Csavarja le a kupakot.
  • A palackot fordítsa fejjel lefelé, és tartsa hüvelyk - és mutatóujja között.
  • Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kell becseppenteni. (2. ábra).
  • Tegye közel szeméhez a palack cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
  • Ügyeljen arra, hogy a cseppentő nyílása se a szemével, se más tárggyal ne érintkezzen, mert máskülönben a szemcsepp könnyen beszennyeződhet.
  • Finoman nyomja meg a palackot, hogy egyszerre csak egy csepp TRAVATAN kerüljön a szemébe (3. ábra).
  • A TRAVATAN használatát követően szorítsa ujját a szeme orr felőli sarkába (4. ábra). Ez segít megakadályozni a TRAVATAN bekerülését a szervezet többi részébe.
  • Amennyiben a szemcseppet mindkét szeménél alkalmazza, ismételje meg a lépéseket a másik szemnél is.
  • Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a palack kupakját.
  • Egyszerre csak egy palackot használjon. Ne bontsa fel a tasakot, amíg nincs szüksége a palackra.

Ha a csepp nem kerül be a szemébe, próbálkozzon újra.

Ha az előírtnál több TRAVATAN szemcseppet alkalmazott, öblítse ki meleg vízzel. Ne használja a szemcseppet gyakrabban, mint ahogy azt Önnek kezelőorvosa előírta.

Ha elfelejtette használni a TRAVATAN-t, a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Ne alkalmazzon kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására. Az érintett szem(ek)be soha ne cseppentsen egy cseppnél többet egy nap.

Ha abbahagyta a TRAVATAN alkalmazását anélkül, hogy orvosát tájékoztatta volna erről, a szembelnyomása nem lesz kellően kezelve, ami látása elvesztését okozhatja.

Ha lágy kontaktlencsét visel. Ne használj a szemcseppet, ha hordja lencséit. A szemcsepp alkalmazása után várjon 15 percet, mielőtt visszahelyezi a lencséit.

Ha más szemcseppet is használ, várjon legalább 5 percet a TRAVATAN és a másik szemcsepp használata között.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, a TRAVATAN is okozhat mellékhatásokat, amelyek nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatás jelentkezésekor általában tovább folytathatja a szemcsepp alkalmazását, kivéve, ha a mellékhatás súlyos. Ha aggódik, forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez. A TRAVATAN használatát ne hagyja abba anélkül, hogy erről beszélt volna orvosával.

Igen gyakori mellékhatások

(10 beteg közül több mint 1 betegnél fordul elő)

Szemészeti hatások: vörösség, a szivárványhártya színének (a szem színes részének) a megváltozása

Gyakori mellékhatások

(100 beteg közül 1-10 betegnél fordul elő)

Szemészeti hatások: gyulladás a szem belsejében, szemfájdalom vagy duzzanat, szemirritáció, szemváladékozás, fényérzékenység, homályos, csökkent vagy rendellenes látás, száraz szem, szemviszketés, fokozott könnytermelés, rendellenes vagy csökkent szemérzékenység, , irritáció, viszketés, szemvörösség, fájdalom, szemhéjduzzanat vagy beszáradt váladék a szemhéjon, a szempillák elszíneződése, a szempillák számának vagy hosszúságának növekedése vagy csökkenése.

A szervezet egészére gyakorolt hatások: fejfájás, a szem(ek) körül a bőr sötétebbé válása.

Nem gyakori mellékhatások

(1000 beteg közül 1-10 betegnél fordul elő)

Szemészeti hatások: a kötőhártya gyulladása vagy fertőződése (konjunktivitisz), fényudvar látása, szaruhártya rendellenesség, allergia, fáradt szem, a pupilla méretének növekedése.

A szervezet egészére gyakorolt hatások: asztma, nehézlégzés, megemelkedett vagy csökkent vérnyomás, szabálytalan, fokozott vagy csökkent szívfrekvencia, vírusfertőzés, köhögés, általános gyengeség, fokozott allergiás tünetek, torok irritáció, eldugult orr, hangszínváltozás, gyomor- bélrendszeri diszkomfort vagy fekély, szájszárazság, székrekedés, , bőrpír vagy bőrviszketés, vállfájdalom, rossz ízérzés.

További, jelentett mellékhatások:

Szemészeti hatások: szemfenékgyulladás.

A szervezet egészére gyakorolt hatások: asztma rosszabbodása, szédülés, fülcsengés, megemelkedett prosztata antigén szint.

Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A TRAVATAN-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A palackon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a

TRAVATAN-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

4 héttel az első felbontást követően a fertőzések elkerülése végett a palackot ki kell dobni, és új palackot kell kezdeni. Írja be a felbontás dátumát az alább megadott, valamint a palackon és annak dobozán található rovatba. Egy palackot tartalmazó csomagolás esetén csak egy dátumot kell beírni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a TRAVATAN

  • A készítmény hatóanyaga 40 mikrogramm/ml koncentrációjú travoproszt.
  • Egyéb összetevők: polikvaternium-1 polioxietilén hidrogénezett ricinusolaj40 , propilénglikol, nátrium-klorid, bórsav, mannit és tisztított víz. Kis mennyiségű sósav vagy nátrium-hidroxid hozzáadása a savasság (pH-érték) fenntartásához szükséges.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A TRAVATAN folyadék (tiszta, színtelen oldat), amely egyetlen 2,5 ml-es műanyag palackot tartalmazó csomagolásban, csavaros kupakkal, illetve három darab 2,5 ml-es, csavaros kupakkal ellátott műanyag, palackot tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba. Minden egyes palack külön tasakban található. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal