TRAMADOL ACTAVIS oldatos injekció

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény közepes és erős fájdalom kezelésére szolgáló, hatását a központi idegrendszeren keresztül kifejtő, az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító.

TRAMADOL ACTAVIS oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 50 mg/ml (5x1 ml)
  • 50 mg/ml (5x2 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót

  • ha allergiás a tramadolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • epilepszia vagy görcsrohamokra való hajlam esetében;
  • alkohol, altatók, fájdalomcsillapítók vagy egyéb hangulatra, kedélyállapotra és érzelmi életre ható gyógyszerek által okozott akut mérgezések esetén;
  • abban az esetben, ha Ön jelenleg vagy a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekcióval történő kezelés megkezdése előtt 14 napon belül úgynevezett MAO-gátlót kap (lásd "A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek");
  • kábító fájdalomcsillapítók megvonásakor jelentkező tünetek kezelésére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

  • ismeretlen eredetű tudatzavarok, sokk esetében;
  • ha agyi nyomásfokozódásban szenved, fejsérülése vagy agyi betegsége van;
  • ha nehézlégzése (a légzőközpont és a légzésfunkció zavarai) van;
  • ha más fájdalomcsillapító szerektől (opioidok) való függőségben szenved,
  • ha máj- és/vagy vesebetegsége van.

Kezelőorvosa kellő körültekintés mellett fogja Önnek adni ezt a gyógyszert, ha az Ön légzése lelassult (úgynevezett légzésdepresszióban szenved), ha egyidejűleg a központi idegrendszer működését elnyomó gyógyszereket kap, illetve ha az ajánlott adagnál jelentősen többet kell kapnia, mivel ilyen esetekben fokozódhat a légzés lassulásának kockázata.

Ha Önnek a múltban a készítménnyel vagy hasonló típusú fájdalomcsillapítóval (opioiddal) végzett kezelése során kellemetlen kísérő tünetei voltak, akkor a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció csak óvatosan adható. A készítménnyel epilepsziás vagy görcsre hajlamos betegek csak kivételes esetekben kezelhetők.

Figyelmeztetés:

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció lelki és fizikai függőséget okozhat. Hosszabb idejű alkalmazásakor a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció hatása csökkenhet, tehát egyre nagyobb gyógyszermennyiséget kell alkalmazni (tolerancia kifejlődése). Ezért azok a betegek, akik túlzott gyógyszerfogyasztásra vagy gyógyszerfüggőségre hajlamosak, a készítménnyel csak rövid ideig és nagyon szigorú orvosi ellenőrzés mellett kezelhetők.

A tartós (3 hónapot meghaladó), másnaponta vagy gyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítókkal végzett kezelés során fejfájás jelentkezhet, vagy a meglévő fejfájás súlyosbodhat. A fájdalomcsillapítók túlzott alkalmazása miatt fellépő fejfájást (gyógyszer-túlfogyasztás okozta fejfájás) nem lehet a gyógyszeradag emelésével kezelni. Ilyen esetekben az orvossal történő megbeszélést követően a fájdalomcsillapító alkalmazását le kell állítani.

Gyermekek:

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció 1 évnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

 

Időskorú betegek:

Időskorú betegeknél az adagolási időközök meghosszabbíthatók (lásd "Adagolás, az alkalmazás módja és időtartama" rész).

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A kölcsönhatások az elmúlt időszakban illetve a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkoznak.

Jelenleg, illetve a közelmúltban szedett vényköteles vagy vény nélkül kiváltható gyógyszereiről tájékoztassa kezelőorvosát!

A légzést és keringést érintő életveszélyes mellékhatásokat figyeltek meg, amikor úgynevezett MAO-gátlókat (depresszió kezelésére szolgáló gyógyszereket) adtak az opioidok csoportjába tartozó petidinnel (tramadollal) egyidejűleg vagy ezek alkalmazását befejezését követő 14 napon belül. Ugyanezek a MAO-gátlókkal létrejövő kölcsönhatások a a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció esetében sem zárhatók ki.

Alkoholfogyasztáskor vagy egyéb, ugyancsak a központi idegrendszer (vagyis azagy) működésére ható gyógyszerek egyidejű bevételekor a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció azon mellékhatásai erősödhetnek, amelyek az agyműködést érintik.

A karbamazepin-tartalmú (epilepsziás görcsrohamok elleni) gyógyszerek csökkenthetik a tramadol fájdalomcsillapító hatását és rövidíthetik a hatástartamot.

Olyan gyógyszerek egyidejű alkalmazásakor, amelyek maguk is epilepsziás görcsöt okozhatnak, vagy csökkentik a görcsküszöböt (pl. bizonyos lelki betegségek tüneteinek kezelésére szolgáló gyógyszerek) nagyon ritkán epilepsziás görcsrohamokat figyeltek meg. A tramadol felerősítheti az ilyen gyógyszerek görcsrohamot kiváltó hatását.

A mellékhatások kockázata növekszik,

  • ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek görcsrohamokat (konvulziót) okozhatnak, mint pl. a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek vagy egyes antipszichotikumok. A görcsök előfordulásának kockázata növekszik, ha Ön ezekkel egyidejűleg Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót használ. Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció megfelelő-e az Ön számára.
  • ha Ön bizonyos antidepresszáns gyógyszereket szed. A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel és Önnél az alábbi tünetek alakulhatnak ki: az izmok, beleértve a szem mozgását irányító izmok akaratlan, ritmusos összehúzódásai, izgatottság, bőséges verejtékezés, remegés, túlzott mértékű reflextevékenység, fokozott izomfeszülés, 38 °C-nál magasabb testhőmérséklet.

Ilyen esetekben a kezelőorvos leállíthatja ezeknek a szerotonerg gyógyszereknek az alkalmazását, mivel a kezelés felfüggesztése rendszerint a tünetek gyors javulását eredményezi.

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció fokozhatja bizonyos véralvadásgátló szerek (pl. warfarin) hatását, ezért ilyen esetekben kis kiterjedésű bőr alatti vérzések jelentkezhetnek.

Tramadol és ondanzetron hatóanyag tartalmú hányingercsillapítók műtét utáni egyidejű alkalmazásakor nagyobb adag tramadolt kellett alkalmazni a fájdalomcsillapító hatás eléréséhez.

Fontosabb összeférhetetlenségek (inkompatibilitások):

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció összeférhetetlennek bizonyult diklofenák-, indometacin-, fenilbutazon-, diazepám-, flunitrazepám-, midazolám- és glicerol-trinitrát tartalmú

oldatos injekciókkal vagy infúziókkal.

A Tramadol Actavis 50 mg oldatos injekció alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció egyidejű alkalmazásakor mind az alkohol, mind a gyógyszer hatása erősödhet. Ezért a kezelés alatt ne fogyasszon alkoholt.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Amennyiben a terhesség alatt opioidokkal történő fájdalomcsillapítás válik szükségessé, az alkalmazást egyszeri alkalomra kell korlátozni. A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció krónikus (hosszantartó) használatát a terhesség egész ideje alatt kerülni kell, mivel a tramadol (a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció hatóanyaga) átjut a méhlepényen és a szülést követően a hatóanyaghoz való hozzászokás miatt az újszülöttnél elvonási tünetek jelentkezhetnek.

A szülés előtt vagy alatt adott tramadol az anyaméh összehúzódó képességét nem befolyásolja. Újszülötteknél a levegővétel gyakoriságának változásait okozhatja, amelyek azonban klinikailag általában nem jelentősek.

A tramadol nagyon kis mennyiségben (az intravénásan beadott dózisnak kb. 0,1%-a) kiválasztódik az anyatejbe. Ezért a szoptatás ideje alatt nem szabad alkalmazni a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót. A készítmény egyszeri alkalmazásakor a szoptatás megszakítása általában nem szükséges.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció a reakcióképességet annyira megváltoztathatja, hogy a váratlan és hirtelen eseményekre Ön már nem tud gyorsan és megfelelően reagálni. A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció többek között kábultságot, látászavarokat (homályos látás), aluszékonyságot és szédülést okozhat, Amennyiben a reakcióképesség megváltozását észleli, akkor ne vezessen autót vagy egyéb járművet, ne használjon elektromos eszközöket vagy gépeket, és ne végezzen biztos testtartás nélküli munkát. Különösen figyeljen arra, hogy ez fokozottan érvényes a kezelés elején és készítményváltáskor, valamint egyéb, ugyancsak az agyra ható gyógyszerekkel való kölcsönhatásban, és ilyen esetben a közlekedésben való részvételhez szükséges képességei még tovább romlanak!

3. Hogyan kell alkalmazni a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben a kezelőorvos a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót másképpen nem rendeli, az alkalmazás során tartsa be a betegtájékoztató utasításait, mivel a készítmény csak így fejtheti ki a megfelelő hatást.

Mekkora adagban és milyen gyakran kell a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót alkalmazni?

Az adagolást a fájdalom erőssége és az Ön egyéni fájdalom-érzékenysége szerint kell meghatározni. Általában a legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell alkalmazni.

Felnőttek és 14 év feletti fiatalok:

A betegek közepesen erős fájdalmak esetén egyszeri adagként 1 ml Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót (amely 50 mg tramadol hidrokloridnak felel meg) kapnak. Amennyiben 30-60 percen belül a fájdalom nem szűnik meg, ismét adható 1 ml.

Ha erős fájdalmak esetén nagyobb mennyiségre van szükség, egyszeri adagként 2 ml Tramadol Actavis 5 mg/ml oldatos injekció (amely 100 mg tramadol hidrokloridnak felel meg) alkalmazható.

Műtétek utáni erős fájdalmak kezeléséhez az igény szerinti fájdalomcsillapítás során az első órákban nagyobb adagokra is szükség lehet. Az ilyenkor szükséges 24 órás felügyelet általában nem hosszabb, mint a szokásos dózis beadásakor.

A hatás a fájdalom erőssége szerint 4-8 órán keresztül tart. Általában a napi dózist, amely 8 ml Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció (400 mg tramadol-hidrokloridnak felel meg), nem szabad túllépni. Daganatos és műtéteket követő erős fájdalmak esetén azonban a műtét alatt jóval nagyobb adagokra is szükség lehet.

Adagolás gyermekeknél

1-13 év közötti gyermekek egyszeri dózisa 1-2 mg tramadol-hidroklorid testtömegkilogrammonként.

Ilyen esetben a készítmény injekcióhoz való vízzel hígítható.

A következő táblázat mutatja, hogy milyen hígítások érhetők el (1 ml Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció 50 mg tramadol-hidrokloridot tartalmaz):

Példa: Egy 45 kg testtömegű gyermeknél az adag 1,5 mg tramadol-hidroklorid /testtömegkilogramm. Ekkor 67,5 mg tramadol-hidroklorid szükséges. Tehát 2 ml Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót 4 ml injekcióhoz való desztillált vízzel hígítunk. Az így kapott koncentráció 16,7 mg tramadol-hidroklorid / ml. A hígított oldatból végül 4 ml-t (körülbelül 67 mg tramadol-hidroklorid) kell felhasználni.

Időskorúak

Heveny fájdalmak esetén a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció csak egyszer vagy néhányszor alkalmazható, tehát az adag beállítására nincs szükség. Idült fájdalmak kezelésekor klinikailag igazolt máj- vagy veseelégtelenségben nem szenvedő idős betegeknél (75 éves korig) általában nem szükséges az adag módosítása. Időskorú betegeknél (75 év felett) a tramadol szervezetből való eltávolítása elhúzódhat. Ha ez az Ön esetében is fennáll, akkor lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Máj- vagy vesebetegség (-elégtelenség) / dializált betegek

Heveny fájdalmak esetén a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció csak egyszer vagy néhányszor alkalmazható, tehát az adag beállítása nem szükséges. A súlyos máj- és/vagy veseelégtelenségben szenvedő betegek nem alkalmazhatják a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót. Amennyiben az Ön esetében az elégtelenség enyhe vagy középsúlyos, lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Megjegyzés: A javasolt adagok kiindulási értékek. Alapvetően a fájdalom csillapítására alkalmas legkisebb, adagot kell kiválasztani. Idült fájdalmak kezelésekor az adagolást előre összeállított terv szerint kell végezni.

Hogyan kell a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót alkalmazni?

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció intravénásan (visszérbe), intramuszkulárisan (izomba), vagy szubkután (bőr alá) adható be.

(A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót intravénásan többnyire a kar egyik felszíni erébe, intramuszkulárisan többnyire a farizomba adják).

Az intravénás beadás lassan, 1 ml/perc Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekcióval történik (amely 50 mg tramadol-hidrokloridnak felel meg).

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció hígítás után infúziós oldatban infúzióként is beadható.

Hígításra legfeljebb 500 ml mennyiségben (felnőtteknek) a következő oldatos infúziók használhatók:

5%-os glükózoldat, fiziológiás nátrium-klorid oldat, kalciumtartalmú teljes elektrolitoldat, dextrántartalmú infúziós oldatok, valamint kétharmados elektrolitoldat.

A beadásra kész oldatok kémiai és fizikai stabilitása 25 °C-on 24 órán keresztül igazolt. Mikrobiológiai szempontok miatt az elkészített oldatokat azonnal fel kell használni, kivéve, ha a hígítás módja mikrobiológiai kontamináció kockázatát kizárja.

Ha az elkészített oldatot nem használják fel azonnal, akkor a tárolás időtartamáért és körülményeiért a felhasználó a felelős.

A fontosabb összeférhetetlenségeket lásd "Egyéb gyógyszerek és a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció" részben.

Mennyi ideig kell a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót alkalmazni?

A Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció semmiképpen nem alkalmazható tovább, mint az terápiás szempontból feltétlenül szükséges. Ha a betegség típusának és súlyosságának megfelelően hosszabb ideig tartó fájdalomcsillapítás szükséges, rendszeresen és rövid időközönként ellenőrizni kell (adott esetben az alkalmazásba iktatott szünetekkel), hogy a készítmény további alkalmazására szükség van-e és mekkora adagban.

Ha az előírtnál több Tramadol Actavis 50mg/ml oldatos injekciót alkalmaztak Önnél

Jelentős mennyiségű gyógyszer alkalmazását követően kómáig fokozódó tudatzavarok (mély eszméletlenség), generalizált (súlyos) epilepsziás görcsrohamok, vérnyomásesés, fokozott szívverés, szűk vagy tág pupillák, és légzésbénulásig fokozódó légzéscsökkenés fordul elő.

Amennyiben a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, a lehető leggyorsabban kérjen orvosi segítséget!

Ha elfelejtette alkalmazni a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót

Előírt adagolás mellett már egyszer kimaradt alkalmazás is a fájdalom újbóli jelentkezését eredményezheti.

Ha idő előtt abbahagyja a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció alkalmazását

Ha a kezelést a kellemetlen kísérő tünetek miatt szeretné megszakítani, akkor forduljon kezelőorvosához. Beszélje meg vele, hogy milyen ellenintézkedések tehetők, és hogy a kezelés folytatása céljából egyéb gyógyszerek is szóba jöhetnek-e.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások az alábbi gyakorisági kategóriák alapján kerültek felsorolásra:

Nagyon gyakori mellékhatások:

  • szédülés,
  • émelygés.

Gyakori mellékhatások:

  • fejfájás, aluszékonyság,
  • hányás, székrekedés, szájszárazság,
  • verejtékezés
  • kimerültség.

Nem gyakori mellékhatások:

  • a keringésre gyakorolt hatás (szívdobogás, fokozott szívverés, gyengeség és keringés-összeomlás). Ezek elsősorban függőleges testhelyzetben, intravénás alkalmazáskor és fizikai megterhelés során jelentkezhetnek.
  • öklendezés, emésztőrendszeri irritáció, gyomorégés, hasmenés, gyomorpanaszok (hasi feszülés, telítettség-érzés),
  • bőrtünetek (pl. viszketés, csalánkiütés, kipirulás).

Ritka mellékhatások:

  • lassú szívverés (bradikardia), vérnyomás emelkedés,
  • az étvágy megváltozása, az érzékszervek érzékelési zavara, remegés, légzéscsökkenés, epilepsziás görcsök. A légzés csökkenhet a javasolt gyógyszeradagok túllépésekor vagy az agyra ható egyéb gyógyszerek egyidejű alkalmazásakor. Epilepsziás görcsök túlnyomórészt nagy adagokkal végzett tramadol-kezelés után vagy olyan gyógyszerek egyidejű adásakor jelentkeztek, amelyek maguk is görcskeltők lehetnek, vagy a görcsküszöböt csökkentik (pl. depresszió elleni gyógyszerek vagy neuroleptikumok (mindkét gyógyszer lelki betegségek bizonyos tüneteinek kezelésére szolgál)).
  • hallucináció, zavartság, alvászavarok szorongás, és rémálmok.

Tramadol-kezelést követően pszichés mellékhatások jelentkezhetnek, amelyek a személyiségtől és az alkalmazás idejétől függően egyénenként eltérő módon nyilvánulhatnak meg. Ezek lehetnek hangulati változások (többnyire emelkedett hangulat, esetenként izgatottság is), aktivitásbeli változások (többnyire tompultság, esetenként emelkedett hangulat), az érzékelés és felismerés zavarai, amelyek döntéshibákhoz vezethetnek.

  • homályos látás.
  • csökkent izomerő.
  • vizeletürítési zavarok, vizelet-visszatartás.
  • allergiás reakciók, pl. légszomj, sípoló légzés, hörgőgörcs, súlyos, hámlással, hólyagosodással járó bőrreakciók (angioneuritikus ödéma), az opiátmegvonáshoz hasonló tünetek, pl. szorongás, idegesség, álmatlanság, túlfokozott mozgások, végtagremegés, emésztőrendszeri tünetek és sokkos állapot.

Nagyon ritka mellékhatások:

  • pánikroham, nagyfokú szorongás, nem létező dolgok észlelése (hallucináció), fonákérzés (bizsergés), fülcsengés, és szokatlan központi idegrendszeri tünetek (pl. görcsroham, képzelgés, a személyiség megváltozása, a realitásérzet elvesztése, paranoia)

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:

  • beszédzavarok, megváltozott májfunkció teszteredmények (emelkedett transzamináz értékek).
  • nehézlégzés, az asztma romlása, azonban a tramadol hatóanyaggal oki összefüggést nem lehetett megállapítani.

A készítmény hosszabb időn át történő alkalmazásakor függőség alakulhat ki, annak ellenére, hogy ennek csekély a kockázata.

Elvonási tünetként jelentkezhet izgalmi állapot, félelemérzet, idegesség, alvászavarok, motoros nyugtalanság, remegés és emésztési zavarok.

Ha Önnél bármely mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekciót tárolni?

Az oldatgos infúziókkal történt elegyítés után a készítmény 24 órán keresztül tárolható (lásd ,,Adagolás, az alkalmazás módja és időtartama" részben) szobahőmérsékleten. Az oldatot mindig frissen, tehát csak röviddel az alkalmazás előtt kell elkészíteni. Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

6. A csomagolás tartalma és egyébinformációk

Mit tartalmaz a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció?

  • A készítmény hatóanyaga a tramadol-hidroklorid.

50 mg tramadol-hidroklorid ampullánként (1 ml oldatos injekció).

100 mg tramadol-hidroklorid ampullánként (2 ml oldatos injekció).

  • Egyéb összetevők: vízmentes nátrium-acetát, injekcióhoz való víz, nitrogén.

Milyen a Tramadol Actavis 50 mg/ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem: színtelen vagy csaknem színtelen, steril, vizes oldat.

Csomagolás:

5 db 1 ml-es ampulla dobozonként.

5 db 2 ml-es ampulla dobozonként.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában