SOMAVERT 10 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SOMAVERT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A SOMAVERT-et akromegália kezelésére alkalmazzák, amely a növekedési hormon és az IGF-I (inzulin-szerű növekedési faktor) fokozott termelődésével járó, a csontok túltengésével, lágyrészek duzzanatával, szívbetegséggel és ezekhez kapcsolódó betegségekkel jellemezhető hormonbetegség.

A SOMAVERT biotechnológiai termék. A SOMAVERT hatóanyaga, a pegviszomant, a növekedési hormon receptorát gátló anyag. Ezek az anyagok csökkentik a növekedési hormon hatását, valamint a vérben keringő IGF-I (inzulin-szerű növekedési faktor) szintjét.

SOMAVERT 10 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Pfizer UK
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (30x)
  • (30x)
  • (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A SOMAVERT ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a SOMAVERT-et

- ha allergiás (túlérzékeny) pegviszomanttal vagy a SOMAVERT bármely egyéb segédanyagával szemben

A SOMAVERT fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- Ha a SOMAVERT kezelés alatt látászavart vagy fejfájást tapasztal, azonnal forduljon kezelőorvosához.

- Orvosa nyomon fogja követni a vérében keringő IGF-1 (inzulin-szerű növekedési faktor) szintjét és szükség szerint módosítja a SOMAVERT adagját.

- Orvosa ellenőrzi az adenómát (jóindulatú daganat) is.

- Orvosa a SOMAVERT-tel történő kezelés első 6 hónapja során 4-6 hetente ellenőrzi vére májenzimszintjét. A SOMAVERT alkalmazását abba kell hagyni, ha májbetegség jelei állnak fenn.

- Ha Ön cukorbeteg, előfordulhat, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia az Ön által szedett inzulin vagy egyéb gyógyszerek adagját.

- Nőbetegeknek megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, mivel a fogamzóképesség megnövekedhet (lásd még a terhességről szóló fejezetet alább).

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha egyidejűleg egyéb gyógyszert szed akromegália vagy a cukorbetegség kezelésére.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A kezelés részeként egyéb gyógyszereket is kaphat. Fontos, hogy a SOMAVERT mellett minden gyógyszerét továbbra is alkalmazza, mindaddig, amíg kezelőorvosa vagy gyógyszerésze másképpen nem utasítja.

Terhesség és szoptatás

A SOMAVERT terhességre kifejtett hatása nem ismert, ezért terhes nőknek a SOMAVERT alkalmazása nem ajánlott. Javasolt, hogy a SOMAVERT kezelés alatt ne essen teherbe. Amennyiben teherbe esik, forduljon kezelőorvosához. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Nem ismert, hogy a SOMAVERT átjut-e az anyatejbe. A SOMAVERT kezelés alatt nem szoptathat, hacsak meg nem beszélte ezt orvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem végeztek vizsgálatokat a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatással kapcsolatban.

Fontos információk a SOMAVERT egyes összetevőiről

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) per 10 mg-os adag nátriumot tartalmaz, kevesebb mint 1 mmol (23 mg) per 15 mg-os adag nátriumot tartalmaz, vagy kevesebb mint 1 mmol (23 mg) per 20 mg-os adag nátriumot tartalmaz, így lényegében nátriummentes.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A SOMAVERT-ET?

A SOMAVERT-et mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Kezdésként kezelőorvosa 80 mg SOMAVERT-et fog Önnek beadni szubkután (a bőr alá). Ezt követően a SOMAVERT szokásos napi adagja 10 mg, amelyet szubkután (bőr alá adott) injekció formájában kap.

Négy-hat hetente a vér ún. IGF-I szintje alapján, a megfelelő terápiás hatás elérése céljából, kezelőorvosa módosítani fogja az adagot, a pegviszomant napi 5 mg-onkénti emelésével.

Az alkalmazással kapcsolatos tudnivalók:

A SOMAVERT-et a bőr alá kell beadni. Az injekciót saját maga vagy egy másik személy, pl. kezelőorvosa vagy asszisztense adhatja be. Feltétlenül kövesse e tájékoztató végén található, az injekció beadásáról szóló részletes leírás utasításait. A SOMAVERT alkalmazását mindaddig folytassa, amíg kezelőorvosa Önt erre utasítja.

A SOMAVERT-et beadása előtt fel kell oldani. Az injekciót tilos más gyógyszert tartalmazó fecskendőben vagy injekciós üvegben összekeverni.

Az injekció helyén a bőralatti zsírszövet megvastagodhat. Ennek elkerülése érdekében, minden egyes injekciózás alkalmával más helyet válasszon az injekció beadására, a betegtájékoztató "2. LÉPÉS: AZ INJEKCIÓ BEADÁSA" című fejezetében leírtak szerint. Ez időt ad bőrének és a bőr alatt területeknek, hogy visszanyerje állapotát, mielőtt a következő injekció beadása ugyanarra a helyre történne.

Ha Ön úgy érzi, hogy a SOMAVERT hatása túl erős vagy túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több SOMAVERT-et alkalmazott

Ha Ön véletlenül több SOMAVERT-et adott be, mint amennyit kezelőorvosa előírt, nem valószínű, hogy ez súlyos következményekkel járna, de azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette alkalmazni a SOMAVERT-et

Ha elfelejti beadni az egyik injekciót, adja be magának a következő adagot, amikor eszébe jut, és folytassa a SOMAVERT adagolását úgy, ahogy kezelőorvosa előírta. Ne alkalmazzon dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha bármilyen kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a SOMAVERT is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (10 betegből kevesebb mint egynél észlelt):

- Fejfájás, szédülés, álmosság, nem befolyásolható remegés.

- Hasmenés, székrekedés, hányinger, hányás, puffadtság érzés, emésztési zavar, gázok.

- Izzadás, viszketés, kiütés.

- Ízületi fájdalom, izomfájdalom, végtagok duzzanata.

- A vér koleszterinszintjének megemelkedése, hízás, vércukorszint emelkedés, étvágy megnövekedése.

- Vérnyomás emelkedés.

- Véraláfutás, vérzés az injekció beadási helyén, fájdalom vagy duzzanat az injekció beadási helyén,

a bőralatti zsírszövet megvastagodása az injekció beadási helyén.

- Influenzaszerű betegség, fáradtság.

- A máj működését jelző anyagok szintjének emelkedése. Ezek a vérkép eredményeiben láthatók.

- Szokatlan álmok, alvásproblémák.

Nem gyakori (100 betegből kevesebb mint egynél észlelt):

- Vérlemezkék számának csökkenése a vérben, megnövekedett vagy csökkent fehérvérsejtszám a vérben, vérzésre való hajlam.

- Csökkent tapintási érzékelés, rendellenes ízérzés, migrén.

- A szem túlerőltetése, szemfájdalom, belső fül problémák.

- Légszomj.

- Szájszárazság, fokozott nyálelválasztás, fogproblémák, aranyerek.

- Vér a vizeletben, fehérje a vizeletben, vizelet mennyiségének megnövekedése, veseproblémák.

- Arc duzzanata, száraz bőr, véraláfutásra való hajlam, éjszakai izzadás.

- Ízületi gyulladás.

- A zsírszerű anyagok mennyiségének növekedése a vérben, csökkent vércukorszint.

- Láz, gyengeség, szokatlan érzés, csökkent sebgyógyulási hajlam.

- Düh, érdeklődés hiánya, zavartságérzés, fokozott szexuális vágy, pánikroham, feledékenység.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A kezelés során a betegek kb. 17%-ánál ellenanyag termelődik a növekedési hormonnal szemben. Az ellenanyagok nem gátolják a SOMAVERT hatását.

5. HOGYAN KELL A SOMAVERT-ET TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő {Felhasználható} után ne alkalmazza a SOMAVERT-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C). Nem fagyasztható. Fénytől védve tartandó.

A SOMAVERT oldat elkészítése után a készítményt azonnal fel kell használni. A fel nem használt SOMAVERT oldatot körültekintően kell eldobni.

Ne használja a SOMAVERT-et, ha az oldat zavaros vagy szemcséket tartalmaz.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a SOMAVERT

- A készítmény hatóanyaga a pegviszomant.

- 10 mg, 15 mg vagy 20 mg por injekciós üvegenként. 1 ml oldattal történő feloldás után 1 ml tiszta oldat 10 mg, 15 mg vagy 20 mg pegviszomantot tartalmaz.

- Egyéb összetevő(k): glicin, mannit (E421), vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát, nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát.

- Az oldószer injekcióhoz való víz. Egy oldószert tartalmazó injekciós üveg 8 ml injekcióhoz való vizet tartalmaz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A SOMAVERT por és oldószer injekcióhoz injekciós üvegben található. Por injekciós üvegben (10 mg, 15 mg vagy 20 mg pegviszomant) és oldószer injekciós üvegben (8 ml). 1 és 30 darabos kiszerelés. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba. A por fehér és az oldószer tiszta és színtelen.

TÁJÉKOZTATÓ A SOMAVERT INJEKCIÓ ELKÉSZÍTÉSÉHEZ ÉS BEADÁSÁHOZ

Bevezetés

Az alábbi tájékoztató elmagyarázza, hogyan kell elkészíteni és beadni a SOMAVERT injekciót. Kérjük, olvassa el az utasításokat figyelmesen, és lépésről lépésre kövesse azokat. Kezelőorvosa vagy asszisztense el fogja Önnek magyarázni, hogyan kell saját magának beadni az injekciót. Ne próbálja meg magának beadni az injekciót addig, amíg nem biztos abban, hogyan kell elkészíteni és beadni egy injekciót. Használat előtt a port fel kell oldani az oldószerrel.

Az injekciót nem szabad más gyógyszert tartalmazó fecskendőben vagy injekciós üvegben összekeverni.

1. LÉPÉS: A SOMAVERT OLDAT ELKÉSZÍTÉSI MÓDSZERÉNEK KIVÁLASZTÁSA

A SOMAVERT oldat elkészítésének 2 módszere van. Kérjük, beszélje meg orvosával, melyik módszer megfelelő Önnek:

a) Injekciós üveg csatlakozó módszer (MIXJECTTM),

b) Injekciós üveg csatlakozó nélküli módszer.

a) INJEKCIÓS ÜVEG CSATLAKOZÓ MÓDSZER (MIXJECTTM) KEZDŐ LÉPÉSEK

- Alaposan mossa meg a kezét.

- Készítsen elő:

1 port tartalmazó injekciós üveget (SOMAVERT),

1 oldószert (injekcióhoz való víz) tartalmazó injekciós üveget,

1 ml-es luer lock fecskendő ajánlott mind a SOMAVERT oldat elkészítésére, mind az injekció beadására. Azonban más méretű és típusú fecskendő is használható a SOMAVERT injekció elkészítéséhez és beadásához. A további információkért kérjük, forduljon kezelőorvosához.

2 MIXJECTTM injekciós üveg csatlakozót,

1 levehető tűt (25-30 méretű),

alkoholos vagy egyéb fertőtlenítővel átitatott vattát, és a használt tűknek és fecskendőknek egy megfelelő kidobótartályt.

- Ellenőrizze a lejárati időt mind az injekciós üvegen, mind a fecskendőn. Ezeket a feltüntetett hónapon és éven túl nem szabad felhasználni.

1 ml oldószerrel történő feloldás után 1 ml tiszta oldat 10 mg, 15 mg vagy 20 mg pegviszomantot tartalmaz.

A SOMAVERT ADAG ELŐKÉSZÍTÉSE A BEADÁSHOZ

1. Távolítsa el az oldószert és a SOMAVERT-et tartalmazó injekciós üvegek tetejének műanyag védőkupakját. (1. ábra) Ügyeljen arra, hogy az injekciós üveg gumidugóit ne érintse meg. Ekkor a dugók tiszták. Ha a dugókat megérintette, vagy másképpen szennyeződtek, akkor először alkohollal vagy más fertőtlenítővel le kell tisztítani, mielőtt az injekciós üveg csatlakozót keresztülszúrja a dugón.

2. Csak az egyik injekciós üveg csatlakozót bontsa fel a védőborítás eltávolításával. Hagyja a csatlakozót a műanyag csomagolóanyagban és ne érintse meg a csatlakozó tűjét.

3. Miközben a csatlakozó műanyag csomagolóanyagát fogja, helyezze a csatlakozót az oldószert tartalmazó injekciós üveg fölé és nyomó mozdulattal szúrja az injekciós üveg csatlakozó tűjét az oldószert tartalmazó injekciós üveg gumidugójának teljes hosszán át. (2. ábra) Távolítsa el a műanyag csomagolást az injekciós üveg csatlakozóról és dobja ki.

4. Vegye ki a fecskendőt a védőcsomagolásból. Húzza ki a fecskendő dugattyúját az 1 ml-es jelig.

Egy sima felszínre helyezve az egyik kezével fogja az oldószert tartalmazó injekciós üveget és csatlakoztassa a fecskendőt az injekciós üveg csatlakozóhoz a fecskendőnek az injekciós üveg csatlakozón való, az óramutató forgásának irányában történő elforgatásával. (3. ábra) Finoman tolja be a dugattyút, amíg a levegő az injekciós üvegbe nem kerül.

AZ OLDÓSZER HOZZÁADÁSA

5. Erősen fogja meg az oldószert tartalmazó injekciós üveg-csatlakozó-fecskendő együttest.

Óvatosan fordítsa fejjel lefelé az injekciós üveg-csatlakozó-fecskendő együttest, és emelje szemvonalba. (4. ábra)

6. Csúsztassa óvatosan le egyik kezét az oldószert tartalmazó injekciós üvegen úgy, hogy a hüvelyk- és mutatóujjával az üveg nyakát biztonságosan meg tudja fogni, a többi ujjával pedig a fecskendő felső részét. Másik kezével lassan húzza lefelé a fecskendő dugattyúját, az 1 ml-es jelet kissé meghaladva.

Vizsgálja meg, hogy a fecskendőben levő oldatban vannak-e levegőbuborékok. Ha igen, akkor kocogtassa meg a fecskendőt, hogy a levegőbuborékok felülre kerüljenek. Óvatosan tolja felfelé a dugattyút úgy, hogy csak a levegőbuborékok kerüljenek vissza az injekciós üvegbe. Ellenőrizze újra, hogy a fecskendőben 1 ml oldószer maradt-e.

Óvatosan fordítsa meg az oldószert tartalmazó injekciós üveg-csatlakozó-fecskendő együttest és egy tiszta felületen helyezze tetejével felfelé. Ne távolítsa el a fecskendőt a csatlakozóról ennél lépésnél.

5. ábra

7. Mint ahogy az első injekciós üveg csatlakozónál elmondtuk, most a második injekciós üveg csatlakozót bontsa fel a védőborítás eltávolításával. Ne érintse meg az injekciós üveg csatlakozót. Ne vegye ki a csatlakozót a műanyag csomagolásból. Miközben a csatlakozó műanyag csomagolóanyagát fogja, helyezze a csatlakozót a SOMAVERT-et tartalmazó injekciós üveg fölé és nyomó mozdulattal szúrja az injekciós üveg csatlakozó tűjét a SOMAVERT-et tartalmazó injekciós üveg gumidugójának teljes hosszán át. (5. ábra) Távolítsa el a műanyag csomagolást az injekciós üveg csatlakozóról és dobja ki.

8. Válassza le a fecskendőt az oldószert tartalmazó injekciós üveg csatlakozójáról és csatlakoztassa a SOMAVERT-et tartalmazó injekciós üvegen lévő csatlakozóhoz. Döntse oldalra a SOMAVERT-et tartalmazó injekciós üveg - injekciós üveg csatlakozó - fecskendő együttest és finoman fecskendezze be az oldószert a SOMAVERT-es injekciós üveg oldalfalára.

(6. ábra) Dobja ki az oldószert tartalmazó injekciós üveget az előírásoknak megfelelően.

9. Tartsa még a SOMAVERT-et tartalmazó injekciós üveget az injekciós üveg csatlakozóval és fecskendővel összecsatlakoztatva a tetejével felfelé és finoman görgesse a kezei között, hogy a por feloldódjon. (7. ábra) NE RÁZZA AZ ÜVEGET! Miután a por feloldódott, az oldatnak víztisztának kell lennie. Ha az oldat zavaros vagy homályos, ne adja be. Értesítse a gyógyszertárát, és kérjen egy másik injekciós üveget. Ne dobja el az injekciós üveget, mert a gyógyszertár visszakérheti azt.

AZ INJEKCIÓ ELŐKÉSZÍTÉSE

10. Biztosan fogja meg a SOMAVERT oldatot tartalmazó injekciós üveg - injekciós üveg csatlakozó - fecskendő együttest. Óvatosan fordítsa fejjel lefelé az injekciós üveg - injekciós üveg csatlakozó - fecskendő együttest és emelje szemvonalba.

11. Ahogy korábban is, csúsztassa óvatosan le az egyik kezét az oldószert tartalmazó injekciós üvegen úgy, hogy a hüvelyk- és mutatóujjával az injekciós üveg nyakát, a többi ujjával pedig a fecskendő felső részét biztonságosan meg tudja fogni. A másik kezével lassan húzza ki a fecskendő dugattyúját, hogy az injekciós üveg teljes tartalmát (1 ml) eltávolítsa. (8. ábra)

Vizsgálja meg, hogy vannak-e a fecskendőben levegőbuborékok. Ha igen, akkor kocogtassa meg a fecskendőt, hogy a levegőbuborékok felülre kerüljenek. Óvatosan tolja felfelé a dugattyút úgy, hogy csak a levegőbuborékok kerüljenek vissza az injekciós üvegbe. Ellenőrizze újra, hogy a fecskendőben továbbra is 1 ml oldat van-e. Óvatosan fordítsa meg az oldószert tartalmazó injekciós üveg - csatlakozó - fecskendő együttest és egy tiszta felületen helyezze tetejével felfelé. Ne távolítsa el a fecskendőt a csatlakozóról ennél a lépésnél.

12. Nyissa ki az injekciós tű csomagolását úgy, hogy csak a fecskendőhöz csatlakozó tűvég legyen szabadon. Hagyja a tűt részben a védőcsomagolásban. Helyezze a tűt a védőcsomagolásával együtt az asztallapra. Válassza le a fecskendőt az injekciós üvegről. Dobja ki a védőcsomagolást és csatlakoztassa a tűt a fecskendőbe. Tartsa a tűn a műanyag kupakot, míg előkészíti a beadás helyét. (9. ábra) Miután elkészült, a SOMAVERT azonnal felhasználandó. Kérjük folytassa a "2. LÉPÉSSEL: AZ INJEKCIÓ BEADÁSA"

b) INJEKCIÓS ÜVEG CSATLAKOZÓ NÉLKÜLI MÓDSZER Kezdő lépések

- Alaposan mossa meg a kezét.

- Készítsen elő egy port tartalmazó injekciós üveget (SOMAVERT) és egy oldószert (injekcióhoz való víz) tartalmazó injekciós üveget, egy 3 ml-es fecskendőt és egy 21-es, 2,5 cm hosszú levehető tűt, egy szabványos 1 ml-es inzulinos fecskendőt, alkoholos vagy egyéb fertőtlenítővel átitatott vattát, és a használt tűknek egy megfelelő kidobó tartályt.

- Ellenőrizze a lejárati időt mind az injekciós üvegen, mind a fecskendőn. Ezeket a feltüntetett hónapon és éven túl nem szabad felhasználni.

1 ml oldószerrel történő feloldás után 1 ml tiszta oldat 10 mg, 15 mg vagy 20 mg pegviszomantot tartalmaz.

A SOMAVERT ADAG ELŐKÉSZÍTÉSE A BEADÁSHOZ

Távolítsa el mindkét injekciós üveg tetejének műanyag védőkupakját. Ügyeljen arra, hogy az injekciós üveg gumidugóit ne érintse meg. Ekkor a dugók tiszták. Ha a dugókat megérintette, vagy másképpen szennyeződtek, akkor először alkohollal vagy más fertőtlenítővel le kell tisztítani, mielőtt a tűt keresztülszúrja a dugón.

Óvatosan távolítsa el a nagyobbik (3 ml-es) fecskendőn levő tűről a védősapkát, és rakja félre azt. Ez az oldószeres fecskendő.

1. Húzza ki az oldószeres fecskendő dugattyúját az 1 ml-es jelig. Egyik kezével erősen fogja meg az oldószert tartalmazó injekciós üveget, másik kezével pedig szúrja át az oldószeres fecskendő tűjét a gumidugó közepén, és vezesse mélyen be az injekciós üvegbe. Tolja be a dugattyút amíg a levegő az injekciós üvegbe nem kerül. (1. ábra)

AZ OLDÓSZER HOZZÁADÁSA

2. Erősen fogja meg az oldószert tartalmazó injekciós üveg - fecskendő együttest, a tűvel az injekciós üveg belsejében. Óvatosan fordítsa fejjel lefelé az injekciós üveg - fecskendő együttest, és emelje szemvonalba. (2. ábra)

3. Csúsztassa óvatosan le egyik kezét az oldószert tartalmazó injekciós üvegen úgy, hogy a hüvelyk- és mutatóujjával az üveg nyakát, a többi ujjával pedig a fecskendő felső részét biztonságosan meg tudja fogni. Másik kezével lassan húzza lefelé a fecskendő dugattyúját, az 1 ml-es jelet kissé meghaladva.

Vizsgálja meg, hogy a fecskendőben levő oldatban vannak-e levegőbuborékok. Ha igen, akkor kocogtassa meg a fecskendőt, hogy a levegőbuborékok felülre kerüljenek. Óvatosan tolja felfelé a dugattyút úgy, hogy csak a levegőbuborékok kerüljenek vissza az injekciós üvegbe.

Ellenőrizze újra, hogy a fecskendőben 1 ml oldószer maradt-e, és húzza ki a tűt az injekciós üvegből. (3. ábra)

4. Szúrja át a SOMAVERT port tartalmazó injekciós üveg gumidugóját az oldószeres fecskendő tűjével. Döntse oldalra a fecskendőt, és finoman fecskendezze be az oldószert a SOMAVERT- es injekciós üveg oldalfalára. Amikor az oldószeres fecskendő kiürült, húzza ki az injekciós üvegből. Dobja ki az oldószert tartalmazó injekciós üveget, fecskendőt és tűt az előírásoknak megfelelően. A véletlen sérülés elkerülése végett csak akkor tegye vissza a tűre a védőkupakot, ha erre megkérték, és úgy, ahogy ezt megmutatták Önnek. (4. ábra)

5. Tartsa a SOMAVERT-et tartalmazó injekciós üveget tetejével felfelé és finoman görgesse a kezei között, hogy a por feloldódjon. NE RÁZZA AZ ÜVEGET! Miután a por feloldódott, az oldatnak víztisztának kell lennie. Ha az oldat zavaros vagy homályos, ne adja be. Értesítse a

gyógyszertárát, és kérjen egy másik injekciós üveget. Ne dobja el az injekciós üveget, mert a gyógyszertár visszakérheti azt. Azonnal adja be a SOMAVERT-et. (5. ábra)

AZ INJEKCIÓ ELŐKÉSZÍTÉSE

6. Tisztítsa meg a SOMAVERT-et tartalmazó injekciós üveg gumidugóját fertőtlenítővel vagy alkohollal. Vegye le az 1 ml-es fecskendő kupakját. Húzza ki a fecskendő dugattyúját az 1 ml-es jelig. Az egyik kezével erősen fogja az injekciós üveget. A másik kezével szúrja át a tűvel a gumidugó közepét, és vezesse a tűt mélyen be az injekciós üvegbe. Óvatosan tolja be a dugattyút, amíg a levegő az injekciós üvegbe nem kerül. Biztosan fogja meg az injekciós üveg - fecskendő együttest, a tűvel az injekciós üveg belsejében. Óvatosan fordítsa fejjel lefelé az injekciós üveg - fecskendő együttest és emelje szemvonalba. (6. ábra)

7. Ahogy korábban is, csúsztassa le óvatosan az egyik kezét az oldószert tartalmazó injekciós üvegen úgy, hogy a hüvelyk- és mutatóujjával az injekciós üveg nyakát, a többi ujjával pedig a fecskendő felső részét biztonságosan meg tudja fogni. Másik kezével lassan húzza ki a fecskendő dugattyúját, hogy az injekciós üveg teljes tartalmát (1 ml) eltávolítsa. Ahhoz, hogy a tű a folyadékban maradjon, lehet, hogy a folyadék eltávolítása közben a tűt lassan kifelé kell húznia.

Vizsgálja meg, hogy vannak-e a fecskendőben levegőbuborékok. Ha igen, akkor kocogtassa meg a fecskendőt, hogy a levegőbuborékok felülre kerüljenek. Óvatosan tolja felfelé a dugattyút úgy, hogy csak a levegőbuborékok kerüljenek vissza az injekciós üvegbe. Ellenőrizze újra, hogy a fecskendőben továbbra is 1 ml oldat van-e, és húzza ki a tűt az injekciós üvegből.

A véletlen sérülés elkerülése végett miközben az injekció helyét előkészíti, tegye vissza a tűre a védőkupakot, ahogy ezt megmutatták Önnek. (7. ábra)

2. LÉPÉS: AZ INJEKCIÓ BEADÁSA

Válasszon ki egy injekciós helyet a felkaron, a comb felső részén, a hason vagy a fenéken. Minden nap más helyet válasszon. Segíthet, ha naplót vezet a napi SOMAVERT injekciók beadási helyéről. Ne adja be az injekciót olyan helyre, ahol a bőrön kiütés, véraláfutás van, vagy ha a bőr sérült és heges.

Tisztítsa meg a bőrt fertőtlenítő oldatba vagy alkoholba mártott vattával, és hagyja megszáradni a bőrt, mielőtt beadja a készítményt. Vegye le a tűről a kupakot.

a) Az egyik kezével finoman csippentse össze a bőrét az injekció beadásának helyén. Vegye a másik kezébe a fecskendőt, és egy határozott mozdulattal szúrja be a tűt egyenesen (90 fokos szögben), teljesen a bőrbe. (A. ábra)

b) Vigyázzon arra, hogy a tűt végig teljesen a bőrben tartsa, amíg lassan lenyomja a dugattyút, és a fecskendő kiürüléséig teljesen be nem fecskendezi az oldatot.

Engedje el a bőrét és egyenesen húzza ki a tűt. (B. ábra)

c) Ne dörzsölje az injekció beadási helyét. Enyhe vérzés előfordulhat. Ha szükséges, finoman nyomjon egy tiszta, száraz vattadarabot az injekció beadási helyére 1-2 percig vagy addig, amíg a vérzés el nem áll. (C. ábra)

Az eszközök megsemmisítése

A fecskendőket és tűket SOHA nem szabad újra felhasználni. A tűt és a fecskendőt kezelőorvosa, az ápolónője vagy a gyógyszerész utasításai alapján semmisítse meg.

Minden kérdését olyan orvosnak, ápolónőnek vagy gyógyszerésznek kell megválaszolnia, aki a SOMAVERT-et ismeri.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal