SILDENAFIL MEDANA 50 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SILDENAFIL MEDANA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Sildenafil Medana az úgynevezett 5-ös típusú foszfodiészteráz (PDE5)-gátlók gyógyszercsoportjába tartozik.

A Sildenafil Medana férfiak merevedési zavarainak, más néven impotenciájának kezelésére szolgál. Ez azt jelenti, hogy a férfi nem képes olyan mértékű merevedést elérni, illetve fenntartani, ami megfelelő a nemi aktushoz.

A Sildenafil Medana hatását úgy fejti ki, hogy segít ellazítani a hímvessző ereit és ezzel lehetővé teszi, hogy nemi izgalom hatására vér áramoljon a hímvesszőbe. A Sildenafil Medana csak szexuális izgalom előidézésével együtt segíti a merevedés létrejöttét. Ne szedje a Sildenafil Medana-t, ha Önnek nincs merevedési zavara.

Ne szedjen Sildenafil Medana-t, ha Ön nő.

SILDENAFIL MEDANA 50 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Medana Pharma
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (4x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A SILDENAFIL MEDANA SZEDÉSE ELŐTT

  • ha Ön úgynevezett nitrátkészítményeket szed, mivel egyidejű alkalmazásuk potenciálisan veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. Tájékoztassa orvosát, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (vagy "mellkasi fájdalom") enyhítésére. Ha bármiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
  • ha Ön bármilyen, úgynevezett nitrogénmonoxid-donor gyógyszert, például amil-nitritet szed, mivel ez a kombináció potenciálisan veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. További információkért lásd még a "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" c. pontot.
  • ha allergiás (túlérzékeny) a szildenafilra vagy a Sildenafil Medana egyéb összetevőjére.
  • ha Önnek súlyos szív- vagy májbetegsége van.
  • ha Önnek nemrégiben szélütése (sztrók) vagy szívrohama volt, vagy ha alacsony a
  • vérnyomása.
  • ha Önnek bizonyos, ritkán előforduló örökletes szembetegsége van (pl. retinitisz pigmentóza).
  • ha valaha előfordult Önnél úgynevezett nem-artritiszes elülső iszkémiás optikus neuropátia (NAION) miatt fellépő látásvesztés.

A Sildenafil Medana fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Tájékoztassa kezelőorvosát

  • ha sarlósejtes vérszegénységben (ez a vörösvértest rendellenességeinek egy fajtája), leukémiában (a fehérvérsejtképző rendszer kóros burjánzása), mielóma multiplexben (csontvelőrák) szenved.
  • ha rendellenes alakú a hímvesszője vagy Peyronie betegségben szenved.
  • ha szívproblémái vannak. Ebben az esetben orvosának alaposan ki kell vizsgálnia, hogy az Ön szíve képes-e elviselni a szexuális tevékenységgel járó többletterhelést.
  • ha Önnek aktív gyomorfekélye vagy vérzészavara (pl. hemofíliája) van.
  • ha vese- vagy májproblémája van.
  • ha látása hirtelen romlik vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Sildenafil Medana szedését és azonnal forduljon orvosához.

A Sildenafil Medana nem használható együtt a merevedési zavarok kezelésére szolgáló semmilyen más, szájon át szedett, vagy helyileg alkalmazható készítménnyel.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Sildenafil Medana tabletta módosíthatja egyes gyógyszerek hatásait, főképpen a mellkasi fájdalom kezelésére alkalmazott készítményekét.

Sürgősségi ellátás esetén feltétlenül tájékoztassa az ellátást végző szakembert arról, hogy Sildenafil Medana-t vett be és arról is, hogy mikor vette be a gyógyszert.

A Sildenafil Medana-val együtt ne szedjen más gyógyszert, csak akkor, ha kezelőorvosa ezt engedélyezi.

Ne vegyen be Sildenafil Medana-t, ha úgynevezett nitrátkészítményeket szed, mivel ezen készítmények kombinációja esetleg veszélyes vérnyomáscsökkenést okozhat. Mindig mondja el kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, melyeket gyakran alkalmaznak az angina pektorisz (vagy "mellkasi fájdalom") kezelésére.

Amennyiben úgynevezett proteázgátló gyógyszert szed, pl. az emberi immunhiányos betegséget okozó vírusfertőzés (HIV) kezelésére, előfordulhat, hogy orvosa a Sildenafil Medana legkisebb adagjával (25 mg) kezdi el Önnél a kezelést.

Néhány, a magas vérnyomására vagy prosztata megnagyobbodás kezelésére alfablokkolót szedő beteg szédülést vagy ájulásérzetet tapasztalhat, amelyeket a hirtelen felüléskor vagy felálláskor bekövetkező vérnyomáscsökkenés idézhet elő. A betegek közül néhányan akkor tapasztalták ezeket a tüneteket, amikor a Sildenafil Medanat alfablokkolóval együtt szedték. Ezek legnagyobb valószínűséggel a Sildenafil Medana alkalmazását követő 4 órán belül fordulnak elő. Annak érdekében, hogy a tünetek jelentkezésének valószínűsége csökkenjen, naponta rendszeresen kell szednie az alfablokkolót, mielőtt elkezdené szedni a Sildenafil Medana-t. A kezelőorvos ebben az esetben a Sildenafil Medana egy alacsonyabb (25 mg-os) kezdő adagját írhatja fel.

A Sildenafil Medana egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Sildenafil Medana étkezés közben és attól függetlenül is bevehető. Ha a Sildenafil Medana-t nehéz ételeket tartalmazó étkezés közben veszik be, a gyógyszer hatása később jelentkezhet.

Az alkoholfogyasztás átmenetileg megakadályozhatja a hímvessző merevedését. A gyógyszer hatásának maximális kihasználása érdekében lehetőleg ne fogyasszon nagymennyiségű alkoholt a Sildenafil Medana bevétele előtt.

Terhesség és szoptatás

A Sildenafil Medana alkalmazása nőknek nem javallt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Sildenafil Medana szédülést okozhat és befolyásolja a látást. Tisztában kell lennie azzal, hogy miként reagál a Sildenafil Medana hatásaira, mielőtt gépjárművet vezetne, vagy gépet kezelne.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A SILDENAFIL MEDANA-T?

A Sildenafil Medana-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Sildenafil Medana-t kb. 1 órával a tervezett nemi aktus előtt vegye be.

A tablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le.

Adagolás

A szokásos kezdő adag 50 mg. Ne vegyen be Sildenafil Medana-t naponta egynél több alkalommal!

A Sildenafil Medana kizárólag szexuális ingerlés esetén segíti elő a hímvessző merevedését. A Sildenafil Medana hatásának kialakulásához szükséges idő egyénenként változó, de általában fél-egy óra. Előfordulhat, hogy a bőséges étkezés alkalmával bevett Sildenafil Medana hatása ennél hosszabb idő elteltével jelentkezik.

Abban az esetben, ha a Sildenafil Medana nem segít a merevedést létrejöttében, vagy ha a merevedés időtartama nem elegendő a nemi aktus befejezéséhez, erről tájékoztassa kezelőorvosát.

Vese- vagy májproblémában szenvedő betegek

Tájékoztassa orvosát arról, ha vese- vagy májproblémákban szenved. Ilyen esetben az orvos dönthet úgy, hogy egy alacsonyabb adagot ír fel Önnek.

A Sildenafil Medana nem adható gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek.

Ha az előírtnál több Sildenafil Medana-t vett be

A mellékhatások számának és súlyosságának fokozódását tapasztalhatja. A 100 mg-nál nagyobb adagok bevétele nem fokozza a gyógyszer hatásosságát. Ne vegyen be több tablettát annál, mint amennyit az orvos előírt Önnek. Forduljon orvosához, ha az előírtnál több tablettát vett be.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Sildenafil Medana is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Sildenafil Medana-val kapcsolatos mellékhatások általában enyhe, vagy közepes súlyosságúak és rövid ideig tartanak.

Ha mellkasi fájdalma van közösülés közben vagy azt követően:

  • Helyezkedjen félig ülő helyzetbe és próbáljon meg lazítani.
  • Ne alkalmazzon nitrát készítményeket a mellkasi fájdalom enyhítésére!
  • Azonnal hívja fel kezelőorvosát.

Minden gyógyszer, köztük a Sildenafil Medana is okozhat allergiás reakciókat.

Azonnal hívja fel kezelőorvosát, ha a Sildenafil Medana bevételét követően a következő tünetek bármelyikét észleli:hirtelen fellépő sípoló légzés, nehézlégzés vagy szédülés, a szemhéj, az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata.

A Sildenafil Medana bevételét követően beszámoltak tartós, néha fájdalmas merevedésről.

Ha merevedése 4 óránál tovább tart, azonnal keressen fel egy orvost!

Ha hirtelen látáscsökkenést vagy látásvesztést tapasztal, hagyja abba a Sildenafil Medana szedését, és azonnal hívja fel kezelőorvosát.

Nagyon gyakori mellékhatás (10 betegből valószínűleg több, mint egynél kialakul):fejfájás.

Gyakori mellékhatások (100 betegből valószínűleg 1 - 10 betegnél kialakul):

arckipirulás, emésztési zavar, látászavarok (többek között a színlátás zavara, fényérzékenység, homályos látás vagy a látásélesség csökkenése), orrdugulás és szédülés.

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből valószínűleg 1 - 10 betegnél kialakul):

a hányás, bőrkiütés, szemfenéki vérzés, a szem irritációja, kötőhártya bevérzés/piros szem,

szemfájdalom, kettőslátás, szokatlan érzés a szemben, szabálytalan vagy gyors szívverés,

izomfájdalom, álmosság, a tapintási érzékelés csökkenése, forgó jellegű szédülés, fülcsengés,

hányinger, szájszárazság, mellkasi fájdalom és fáradtság.

Ritka mellékhatások (10 000 betegből valószínűleg 1 - 10 betegnél kialakul):magas

vérnyomás, alacsony vérnyomás, ájulás, szélütés, orrvérzés és a hallás hirtelen romlása vagy

elvesztése.

A forgalomba hozatalt követő tapasztalatok során jelentett további mellékhatások: szapora szívverés,

mellkasi fájdalom, hirtelen halál, szívroham vagy az agyi vérellátás részleges, átmeneti csökkenése.

Ezeknek a férfiaknak a többsége, de nem mindegyikük, szívproblémákban szenvedett a gyógyszer szedését megelőzően. Nem lehet megállapítani, hogy ezek az esetek közvetlenül a Sildenafil Medana hatásának tulajdoníthatók-e. Görcsrohamok eseteiről szintén beszámoltak.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A SILDENAFIL MEDANA-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Sildenafil Medana 25 mg: Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Sildenafil Medana 50 mg és 100 mg: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a Sildenafil Medana-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni.

Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek

az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Sildenafil Medana

A készítmény hatóanyaga a szildenafil. Egy tabletta 25 mg, 50 mg vagy 100 mg szildenafilt tartalmaz (szildenafil-citrát formájában).

Egyéb összetevők:

Tablettamag: mannit (E421), kroszpovidon (A típusú), povidon (K30), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, nátrium-lauril-szulfát.

Fimbevonat: hipromellóz (viszkozitása 15 mPa.s), makrogol 6000, titán-dioxid (E171), talkum, indigokármin lakk (E132).

Milyen a Sildenafil Medana külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Sildenafil Medana 25 mg: kék színű, kerek, mindkét oldalán domború, 6 mm átmérőjű tabletta.

Sildenafil Medana 50 mg: kék színű, kerek, mindkét oldalán domború, 8 mm átmérőjű tabletta.

Sildenafil Medana 100 mg: kék színű, kerek, mindkét oldalán domború, 10 mm átmérőjű tabletta.

Egy csomag 1 vagy 4 tablettát tartalmaz.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal