SEREVENT EVOHALER 25 µg/adag túlnyomásos inhalációs szuszpenzió

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SEREVENT EVOHALER ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

- A Serevent Evohaler szalmeterolt tartalmaz, amely tartós hatású hörgőtágító gyógyszer. Hatására a légutak szabaddá válnak, a levegő könnyebben jut be a tüdőbe és onnan ki. A hatás rendszerint 10-20 percen belül jelentkezik, és legalább 12 órán keresztül tart.

- Az orvos a gyógyszert Önnek légzési problémái megelőzésére rendelte. Ezek asztma következményei lehetnek. A Serevent Evohaler rendszeres alkalmazása segít megelőzni az asztmás rohamokat. Ez a fizikai terhelés által kiváltott és a csak éjjel jelentkező asztmára is vonatkozik.

- A Serevent Evohaler rendszeres alkalmazása segít megelőzni légzési problémáit más légzőszervi betegségekben is, így a krónikus hörgőszűkülettel járó tüdőbetegségben (COPD).

- A Serevent Evohaler segítségével megelőzhető a heveny asztmás roham (nehézlégzéssel, megnyúlt kilégzéssel) kialakulása, de a már kialakult asztmás roham megszüntetésére nem alkalmas. Ilyen esetben gyorsan ható, úgynevezett készenléti gyógyszert kell alkalmazni.(pl.: szalbutamolt)

- A Serevent Evohaler inhaláló készülékben van. A gyógyszer belélegezve közvetlenül a tüdőbe jut.

- A készítmény norflurant tartalmaz, amely a korábban alkalmazott hajtógázoknál kevésbé károsítja a környezetet. A Serevent Evohaler íze eltérhet a korábban alkalmazott inhalációs készítményekétől, de a hatásosság szempontjából ennek nincs jelentősége.

Ha Ön asztmás, a Serevent Evohaler-t mindig egy szteroid tartalmú inhalációs készítménnyel együtt kell alkalmaznia.

SEREVENT EVOHALER 25 µg/adag túlnyomásos inhalációs szuszpenzió GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
GlaxoSmithKline
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (120 adag)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A SEREVENT EVOHALER ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Serevent Evohaler-t

- ha allergiás (túlérzékeny) a szalmeterol-xinafoátra vagy a Serevent Evohaler másik összetevőjére a norfluranra (HFA 134a).

A Serevent Evohaler fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- Ha asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal forduljon kezelőorvosához. Ilyenkor légzése zihálóbbá válhat, gyakrabban jelentkezhet mellkasi szorító érzés, vagy gyakrabban lehet szüksége gyorsan ható készenléti gyógyszerére. Ha ilyesmit tapasztal, ne lélegezzen be több adagot a Serevent-ből. Lehet, hogy légzési betegsége rosszabbodik, és súlyos állapotba kerülhet. Ezért forduljon orvosához, mivel valószínűleg változtatni kell a terápián.

- Amennyiben asztmája jól kontrollált, orvosa dönthet úgy, hogy megfelelő lehet a Serevent Evohaler adagjának fokozatos csökkentése.

- Ha asztmája miatt Serevent-et rendel Önnek az orvos, folytassa továbbra is azoknak a gyógyszereknek a szedését, melyeket addig is használt asztmája kezelésére. Ezek közt lehetnek szteroid-tartalmú inhalálók vagy tabletták. Ezeket változatlan adagban alkalmazza továbbra is, hacsak orvosa máshogy nem rendelkezik. Akkor is tegyen így, ha jobban érzi magát.

Ne hagyja abba a szteroid inhaláló (vagy szteroid tabletta) alkalmazását, amikor a Serevent használatát elkezdi!

- Orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön egészségi állapotát, ha pajzsmirigytúltengésben szenved, ha cukorbeteg (mivel a Serevent megemelheti a vércukorszintet), vagy ha szabálytalan vagy gyors szívveréssel járó szívbetegsége van.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve az asztma kezelésére szolgáló és a vény nélkül kapható készítményeket is. Ugyanis egyes esetekben a Serevent Evohaler nem alkalmazható együtt más gyógyszerekkel.

- Kérjük, tájékoztassa orvosát a Serevent Evohaler alkalmazása előtt, ha Ön jelenleg gombás fertőzésre ketokonazol vagy itrakonazol tartalmú készítményeket kap, vagy HIV fertőzésére ritonavirt szed. Ezek a készítmények megnövelhetik a Serevent Evohaler-rel tapasztalt mellékhatások előfordulásának rizikóját, beleértve szabálytalan szívdobogást, vagy a mellékhatások súlyosbodását idézhetik elő.

- A Serevent Evohaler kezelés alatt kerülni kell a béta-blokkoló gyógyszerek alkalmazását, kivéve, ha ezt az orvos írja elő. A béta-blokkolókat, mint az atenolol, a propranolol, a szotalol, általában magasvérnyomás és egyes szívbetegségek kezelésére alkalmazzák. Tájékoztassa orvosát, ha béta-blokkolót szed, vagy nemrégiben szedett, mivel ezek a gyógyszerek csökkenthetik vagy megszüntethetik a szalmeterol hatását.

- A Serevent Evohaler csökkentheti a vér káliumszintjét. Ennek következtében egyenetlen szívverés, izomgyengeség vagy izomgörcs jelentkezhet. Ez gyakrabban fordul elő, amikor a Serevent-et vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel (vízhajtókkal), vagy légzési problémák kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerekkel, pl. teofillinnel vagy szteroidokkal együtt szedik. Lehet, hogy orvosa vérvizsgálattal ellenőrzi az Ön vérének káliumszintjét. Ha emiatt aggódik, beszélje meg a kérdést kezelőorvosával.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy terhességet tervez, vagy szoptat, kérje kezelőorvosa tanácsát, mielőtt elkezdené a Serevent Evohaler kezelést. Orvosa fogja eldönteni, hogy használhatja-e a Serevent Evohaler-t ebben az időszakban.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy a Serevent Evohaler alkalmazásával kapcsolatos mellékhatások befolyásolnák a gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A SEREVENT EVOHALER-T?

- Ha Önt asztma miatt kezelik, akkor a Serevent Evohaler inhaláló mellett mindig egy szteroid inhalálót is kap, és ezeket együtt kell alkalmaznia.

- A Serevent Evohaler-t minden nap alkalmazza mindaddig, amíg orvosa nem tanácsolja abbahagyását.

- Már a gyógyszer alkalmazásának első napján érzékelni fogja annak hatását.

A Serevent kizárólag szájon át történő belégzésre szolgál.

Felnőtteknek és serdülőknek 12 éves kortól, asztma kezelésére:

- A szokásos kezdő adag naponta kétszer két adag belégzése.

- Súlyos asztmában az orvos az adagolást naponta kétszer 4 adagra emelheti.

Gyermekeknek asztma kezelésére:

- Gyermekek szokásos adagja 4-12 éves korban naponta kétszer két adag belégzése.

- A Serevent 4 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére nem ajánlott.

Felnőtteknek krónikus hörgőszükülettel járó (obstruktív) tüdőbetegség (COPD, ezen belül hörghurut és tüdőtágulás) kezelésére:

- A szokásos kezdő adag naponta kétszer két adag belégzése.

Gyermekek és serdülők kezelésére krónikus hörgőszűkülettel járó (obstruktív) tüdőbetegségben (COPD) nem alkalmazható.

A készülék használata

Kezelőorvosa, a nővér vagy a gyógyszerész fogja elmagyarázni Önnek az inhaláló készülék helyes használatát, amit utána időnként ellenőrizni fog. Ha a Serevent Evohaler-t nem az előírtaknak megfelelően alkalmazza, lehet, hogy nem megfelelően segít asztmában vagy COPD-ben.

Ez a gyógyszer egy szájfeltéttel ellátott, műanyag burkolatban elhelyezett, túlnyomásos tartályban van.

Az inhaláló használata

Fontos, hogy kezdjen el minél lassabban lélegezni, mielőtt elkezdi használni az inhalálót.

1. Az inhaláló használata alatt álljon vagy üljön.

9. Használat után mindig rögtön tegye vissza a védőkupakot, hogy megvédje a szájfeltétet a portól. Erősen megnyomva illessze vissza a védőkupakot eredeti helyzetébe.

Először néhány alkalommal gyakoroljon tükör előtt. Ha a készülék tetején vagy a szája szélén párát lát megjelenni, akkor újra kell kezdeni a gyógyszer belégzését a 2. ponttól.

Ha a Serevent Evohaler alkalmazása Önnek vagy gyermekének nehézséget okoz, javasolt belégzési segédeszköz (Volumatic, vagy kisgyermekeknél a Babyhaler) használata. Beszéljen orvosával, a nővérrel vagy a gyógyszerésszel.

Az inhaláló tisztítása

Annak érdekében, hogy ne akadjon el a készülék, fontos, hogy legalább hetente egyszer megtisztítsa. A tisztítás módja:

- Vegye le a védőkupakot a szájfeltétről.

- Soha ne szedje ki a fémtartályt a műanyag burkolatból.

- Száraz ruhával vagy törlőkendővel törölje meg kívül-belül a szájfeltétet és a műanyag burkolatot.

- Helyezze vissza a szájfeltét védőkupakját.

A fémtartályt nem szabad vízbe tenni!

Ha az előírtnál több Serevent Evohaler-t lélegzett be

Fontos, hogy a Serevent Evohaler-t az orvos előírása szerint adagolja. Ha véletlenül többet lélegzett be az előírtnál, Szaporább szívverés, remegés és/vagy szédülés jelentkezhet. Fejfájás, izomgyengeség, ízületi fájdalom is előfordulhat.

Ha elfelejtette alkalmazni a Serevent Evohaler-t

Ha elfelejtette alkalmazni a gyógyszert, a következő adagot vegye be a szokásos időpontban. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát

vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, a Serevent Evohaler is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások kivédése érdekében az orvos biztosítani fogja, hogy Ön az asztma, ill. a COPD tüneteinek csökkentéséhez az elegendő legkisebb Serevent adagot kapja. A Serevent alkalmazásával kapcsolatban a következő mellékhatásokról számoltak be.

Allergiás reakció: előfordulhat, hogy légzése hirtelen romlik a Serevent alkalmazása után. Lehet, hogy légzése zihálóvá válik vagy köhögni fog. Jelentkezhet viszketés, főként az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata. Ha ilyen tüneteket észlel, vagy azok a Serevent belégzése után hirtelen jelentkeznek, azonnal forduljon orvosához.A Serevent nagyon ritkán okoz allergiás reakciót (10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 esetben).

További mellékhatások:

Gyakori (100 beteg 1-10-et érint):

- Izomgörcs.

- Remegés, gyors vagy szabálytalan szívverés (szívdobogás-érzés), fejfájás, kézremegés (tremor). A tremor gyakoribb, ha több mint két adagot használ naponta. Ezek a mellékhatások nem tartanak sokáig, és a Serevent-kezelés folytatása során ritkábban jelentkeznek.

Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10-et érint):

- Bőrkiütés.

- Nagyon gyors szívritmus (tahikardia). Ez főleg akkor fordulhat elő, ha naponta kétszer több mint két adagot kell belélegezni.

- Idegesség

Ritka (10 000 beteg közül 1-10-et érint):

- Szédülés.

- Álmatlanság, alvási nehézség.

- A vér káliumszintjének csökkenése (ennek jeleként szabálytalan szívverés, izomgyengeség, izomgörcs jelentkezhet).

Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb, mint egy esetében fordul elő):

- Nehézlégzés vagy ziháló légzés, amely súlyosbodik közvetlenül a Serevent belégzése után. Ilyen esetben abba kell hagyni a Serevent alkalmazását. Használja a gyorsan ható készenléti inhaláló szerét, és azonnal forduljon kezelőorvosához.

- Szabálytalan vagy rendellenes szívverés (aritmia). Ha ez előfordul, ne hagyja abba a Serevent használatát, de jelezze orvosának.

- A vércukorszint növekedése (hiperglikémia). Cukorbetegség esetén szükségessé válhat a vércukor-értékek gyakoribb ellenörzése és a megszokott kezelési mód szükség szerinti változtatása

- Száj- vagy torokfájás.

- Émelygés (hányinger).

- Ízületi fájdalom vagy duzzanat, mellkasi fájdalom.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A SEREVENT EVOHALER-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Használat után a védőkupakot erőltetés nélkül megnyomva vissza kell pattintani eredeti helyzetébe.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A tartály túlnyomás alatt van. Nem kerülhet 50 °C-nál magasabb hőmérsékletű helyre. Nem szabad kilyukasztani, összetörni vagy elégetni akkor sem, ha látszólag üres.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Serevent Evohaler-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Serevent Evohaler

- A készítmény hatóanyaga 25 mikrogramm szalmeterol (szalmeterol-xinafoát formájában) adagonként.

- Egyéb összetevők: norfluran (HFA 134a) hajtógáz.

Milyen a Serevent Evohaler külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér vagy csaknem fehér színű szuszpenzió.

120 adag szuszpenzió zöld színű, műanyag porlasztó feltéttel ellátott, adagoló szeleppel lezárt hajtógázas alumínium tartályban.

1 db porlasztó feltéttel ellátott hajtógázas alumínium tartály dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal