SEDRON 70 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Sedron ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Milyen típusú gyógyszer a Sedron?

A Sedron a biszfoszfonátoknak nevezett nem hormontartalmú gyógyszercsoport tagja. A Sedron megakadályozza a menopauzán átesett nőknél jelentkező csontvesztést, és elősegíti a csontok újjáépülését, valamint csökkenti a gerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Sedron?

Az orvosa azért írta fel Önnek a Sedront, hogy kezelje a csontritkulását. A Sedron csökkenti a gerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

A Sedront hetente egy alkalommal kell szedni.

Mi a csontritkulás?

A csontritkulás (oszteoporózis) a csontok elvékonyodását és gyengülését jelenti. A menopauzán átesett nők körében gyakori. A menopauza idején a petefészek nem termeli többé az ösztrogén nevű női hormont, ami a női csontváz egészségének megőrzésében segít. Ennek eredményeként a csontállomány ritkul, és a csontok meggyengülnek. Minél korábban jelentkezik egy nőnél a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás veszélye.

Kezdetben a csontritkulás nem jár tünetekkel. Azonban ha kezeletlen marad, csonttörésekhez vezethet. Annak ellenére, hogy ezek rendszerint fájdalmasak, előfordulhat, hogy a gerincoszlopban bekövetkező törések egészen addig észrevétlenek maradnak, amíg nem okoznak magasságcsökkenést. A csonttörések olyan normális, mindennapos tevékenységek közben is bekövetkezhetnek, mint például az emelés, vagy pedig olyan minimális sérülések hatására, amelyek általában a normál állapotú csontok törését nem okozzák. A csonttörések rendszerint a csípőtájékon, gerinctájékon, vagy a csuklóban következnek be, és nem csak fájdalmasak, hanem számottevő problémát okozhatnak, mint a görnyedt testtartás (púposság), és a mozgásképesség elvesztése.

Hogyan kezelhető a csontritkulás?

A csontritkulás kezelhető, és sohasem késő a kezelést elkezdeni. A Sedron nemcsak megelőzi a csontveszteséget, hanem segít az esetlegesen megritkult csontállomány újraépítésében is, csökkentve a gerinc-, és csípőtáji csonttörések valószínűségét.

A Sedron szedése mellett orvosa javasolhat Önnek néhány életmódbeli változtatást is, állapotának javítása érdekében, mint például:

A dohányzásról való leszokás A dohányzás nagy valószínűséggel növeli az elvesztett csont mennyiségét, ennél fogva a csonttörések kockázatát.

Testmozgás Az izmokhoz hasonlóan, a csontok szilárdságának és egészségének megőrzéséhez is szükséges a testmozgás. Beszélje meg orvosával, mielőtt bármilyen jellegű testmozgást elkezdene.

Kiegyensúlyozott étrend Orvosa tanácsokat adhat Önnek étrendjére vonatkozóan, illetve, hogy szükséges-e valamilyen táplálék-kiegészítőt szednie (leginkább kalcium, és D-vitamin készítményeket).

SEDRON 70 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Richter Gedeon
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (12x)
  • (4x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A Sedron SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Sedront

- ha allergiás (túlérzékeny) az alendronsavra, vagy a gyógyszer bármely más összetevőjére,

- ha bizonyos nyelőcső betegsége van, mint a nyelőcső szűkület vagy nyelési nehézségek,

- ha nem képes legalább 30 percig felegyenesedve ülni vagy állni,

- ha orvosa azt mondta Önnek, hogy pillanatnyilag alacsony a vérében a kalciumszint.

Amennyiben úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik is vonatkozik Önre, ne szedje a tablettát. Először beszéljen orvosával, és kövesse az utasításait.

A Sedron fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Fontos, hogy a Sedron szedése előtt tájékoztassa orvosát, amennyiben:

- vesebetegségben szenved,

- nyelési, vagy emésztési problémái vannak,

- ha orvosa azt mondta Önnek, hogy Önnek Barrett-nyelőcsöve van (a nyelőcső alsó szakaszát borító sejtek változásával járó betegség),

- alacsony a kalciumszint a vérében,

- rosszak a fogai, fogíny betegsége van, foghúzás előtt áll vagy nem jár rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra,

- daganatos betegségben szenved,

- kemo-, vagy radioterápiás kezelés alatt áll,

- kortikoszteroidokat szed (például prednizon vagy dexametazon),

- dohányzik vagy korábban dohányzott (mert ez fokozhatja a fogászati problémák kockázatát).

Ajánlatos fogászati szűrővizsgálatra mennie, mielőtt elkezdené szedni a Sedront. Fontos, hogy ügyeljen a megfelelő szájhigiéniára a Sedron szedése alatt. A kezelés alatt Önnek rendszeres fogászati ellenőrzésre kell járnia, és azonnal fel kell keresnie kezelőorvosát vagy fogorvosát, ha szájában vagy a fogaival kapcsolatban problémák merülnek fel, mint például foglazulás, fájdalom vagy duzzanat.

A nyelőcső irritációja, gyulladása vagy fekélyesedése, ami gyakran olyan kísérő tünetekkel jár, mint a mellkasi fájdalom, gyomorégés, illetve nehezített vagy fájdalmas nyelés, különösen azoknál a betegeknél léphet fel, akik nem egy teli pohár vízzel veszik be Sedront és/vagy a bevételt követően harminc percnél hamarabb fekszenek le. A tünetek kialakulása után a mellékhatások rosszabbodhatnak, amennyiben a beteg tovább szedi a Sedront.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Amennyiben egyidejűleg kalcium-pótló készítményeket, savkötőket, vagy más szájon át szedett gyógyszert szed, valószínű, hogy azok befolyásolják a Sedron felszívódását, ezért fontos, hogy kövesse a 3. pontban ("HOGYAN KELL SZEDNI A SEDRONT?") leírtakat.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Sedron egyidejű szedése bizonyos ételekkel vagy italokkal

Valószínű, hogy az egyidejűleg fogyasztott ételek és italok (beleértve az ásványvizet is) csökkentik a Sedron hatékonyságát, ezért fontos, hogy kövesse a 3. pontban ("HOGYAN KELL SZEDNI A SEDRONT?") leírtakat.

Gyermekek és serdülőkorúak

A Sedront gyermekek és serdülőkorúak nem szedhetik.

Terhesség és szoptatás

A Sedront kizárólag menopauzán átesett nőknél alkalmazzák. Ne szedje a Sedront, amennyiben Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, illetve ha szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Jelentettek néhány olyan mellékhatást a Sedronnal kapcsolatban, mint például a homályos látás, szédülés és súlyos izom-, vagy ízületi fájdalom, amelyek befolyásolhatják az Ön gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit. A Sedron szedésére adott egyéni válaszreakciók azonban különbözhetnek (lásd LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK 4. pont).

3. HOGYAN KELL SZEDNI a Sedront?

A Sedront mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Hetente egyszer egy Sedront vegyen be.

Kövesse az alábbi fontos utasításokat, melyek elősegítik, hogy a Sedron a hasznára válhasson:

1. Válassza ki a hét azon napját, amelyik a legjobban megfelel az Ön időbeosztásának. Minden héten ezen a kiválasztott napon vegye be a Sedront.

Nagyon fontos, hogy kövesse a 2., 3., 4. és az 5. pontban leírt utasításokat, ez elősegíti, hogy a Sedron mielőbb a gyomorba jusson és csökkenjen a nyelőcső irritációjának lehetősége.

2. Reggel, a felkelést követően és az első étkezés, ivás vagy egyéb gyógyszerek bevétele előtt kizárólag egy teli pohár (legalább 2 dl) tiszta vízzel (nem ásványvízzel), egészben nyelje le a Sedront:

- Ne vegye be ásványvízzel (akár szénsavmentes, akár szénsavas).

- Ne vegye be kávéval vagy teával.

- Ne vegye be gyümölcslével vagy tejjel.

A Sedront ne törje vagy rágja szét és ne szopogassa!

3. A Sedron lenyelését követően ne feküdjön le - maradjon teljesen függőleges (ülő, álló, sétáló) helyzetben legalább 30 percig - és az aznapi első étkezés befejezéséig ne feküdjön le.

4. A Sedront ne vegye be lefekvés előtt vagy a reggeli felkelést megelőzően.

5. Ha nyelési nehézség vagy fájdalom, mellkasi fájdalom, friss vagy súlyosbodó gyomorégés lépne fel, hagyja abba a Sedron szedését és keresse fel orvosát.

6. A Sedron lenyelését követően legalább 30 percet várjon, mielőtt ételt vagy italt fogyasztana, vagy bevenné az aznapi egyéb gyógyszereit, beleértve a savkötőket, kalciumpótló gyógyszereket és vitaminokat. A Sedron csak akkor hatékony, ha üres gyomorra veszi be.

Ha az előírtnál több Sedront vett be

Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, igyon meg egy teli pohár tejet, és sürgősen forduljon kezelőorvosához. Hányással ne próbálkozzon és ne feküdjön le.

Ha elfelejtette bevenni a Sedront

Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert, vegyen be egy Sedront az azt követő nap reggelén, ahogy a mulasztás eszébe jutott. Ne vegyen be egy nap két tablettát. Ezt követően ismét hetente egyszer, az eredetileg beütemezett napon szedje a tablettát.

Ha idő előtt abbahagyja a Sedron szedését

Fontos, hogy mindaddig szedje a Sedront, amíg azt orvosa elrendeli. A Sedron csak akkor segíthet a csontritkulás kezelésében, ha folyamatosan szedi a tablettákat.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Sedron is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-et érint):

- gyomorégés, nyelési nehézség, nyelésnél jelentkező fájdalom, a nyelőcső fekélyesedése, amely mellkasi fájdalmat, gyomorégést, illetve nehezített vagy fájdalmas nyelést okozhat

- csont-, izom- vagy ízületi fájdalom

- hasi fájdalom, kellemetlen érzés a gyomorban, illetve böfögés az étkezés után, székrekedés, telítettség vagy puffadás érzése a gyomorban, hasmenés, felfúvódás

- fejfájás

Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-et érint):

- hányinger, hányás

- a nyelőcső vagy a gyomor irritációja vagy gyulladása

- fekete vagy szurokszerű széklet

- bőrkiütés, viszketés, a bőr kivörösödése

Ritka mellékhatások (10 000 betegből 1-10-et érint):

- allergiás reakciók, mint pl. csalánkiütés, arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torok duzzanata, melynek következtében nyelési vagy légzési nehézség léphet fel

- a vérben található alacsony kalciumszinttel összefüggő tünetek, mint például az izomgörcsök és görcsök, és/vagy bizsergő érzés az ujjakban, vagy a száj körül

- gyomor és nyombél-fekélyek (néha súlyosak, illetve vérzéssel járnak)

- a nyelőcső szűkülete

- fájdalom a szájüregben és/vagy az állkapocsban, duzzanat vagy fekélyek a szájüregben, az állkapocs zsibbadása vagy nehéznek érzi az állkapcsát, illetve a fog meglazulása. Ezek az állkapcsában lévő csontkárosodás (csontelhalás) jelei lehetnek, mely általában a gyógyulás elhúzódásával és fertőzéssel jár, valamint gyakran foghúzást követően lép fel. Értesítse orvosát és fogorvosát, ha ilyen tüneteket észlel

- homályos látás, szemfájdalom, a szem bevörösödése

- kiütés, ami a napfény hatására esetenként súlyosbodhat

- súlyos csont-, izom- és/vagy ízületi fájdalom

- szájnyálkahártya fekélyek, ami a tabletta szétrágása, vagy szájban történő feloldása következtében jöttek létre

- átmeneti influenzaszerű tünetek, mint például az izomfájdalom, általános rossz közérzet és néha láz, ami rendszerint a kezelés megkezdésekor jelentkezik

- ritkán a combcsont szokatlan törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint 1 beteget érint):

- súlyos bőrreakciók

A forgalomba hozatalt követően a következő mellékhatásokat jelentették (gyakoriságuk nem ismert):

- szédülés

- ízérzékelés megváltozása

- hajhullás

- ízületi duzzanatok

- combcsonttörés azon betegeknél, akik a Sedront hosszú időn át alkalmazták. A combfájdalom, gyengeség- és kellemetlen érzés egy bekövetkező combcsonttörés előjele lehet.

- fáradtság

- a kéz és láb duzzanata

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei:

Nagyon gyakori a vér kalcium- és foszfát-szintjének enyhe és átmeneti csökkenése, általában a normál értékeken belül.

Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát a fenti vagy bármilyen más szokatlan tünetek jelentkezéséről.

Sokat segíthet, amennyiben Ön jegyzeteket készít, hogy mit tapasztalt, mikor kezdődtek, és meddig tartottak a tünetek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a Sedront tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon feltűntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne szedje a Sedront. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Sedron

A Sedron hatóanyaga az alendronsav. Minden egyes filmtabletta 70 mg alendronsavat tartalmaz.

Egyéb összetevők:

- tablettamag: mikrokristályos cellulóz (E460), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz-nátrium (E468), magnézium-sztearát (E572)

- filmbevonat: mikrokristályos cellulóz (E460), karragén (E407), makrogol 8000.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Sedron filmtabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán mélynyomású "M14"jelöléssel van ellátva.

Az egyes kiszerelések buborékcsomagolásban 2, 4 vagy 12 darab filmtablettát tartalmaznak.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal