SANVAL filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Sanval filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sanval filmtabletta hatóanyaga a zolpidem-tartarát, ami egy új, nem-benzodiazepinszerű hipnotikum (altató).

A Sanval filmtabletta álmatlanság rövid távú kezelésére használható.

A benzodiazepinek vagy benzodiazepinszerű gyógyszerek adása kizárólag akkor javasolt, ha az álmatlanság klinikailag jelentős súlyosságú.

SANVAL filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
LEK Pharmaceuticals d.d.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 10 mg (10x)
  • 10 mg (20x)
  • 5 mg (20x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Sanval filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Sanval filmtablettát,

  • Ha allergiás a zolpidem-tartarátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • Súlyos májkárosodás esetén;
  • Alvás közben fellépő légzéskimaradás esetében (alvási apnoe szindróma);
  • Heveny és/vagy súlyos légzési nehézségben (légzési elégtelenség);
  • Bizonyos izomgyengeség (myasthenia gravis) esetén;
  • Amennyiben orvosa szerint Önnek bizonyos típusú mentális betegsége van (pszichózis).

A Sanval filmtabletta nem adható gyermekeknek, illetve serdülőknek 18 éves kor alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A központi idegrendszerre gyakorolt depresszív hatása és gyors hatása miatt a Sanval filmtablettát közvetlenül lefekvés előtt ajánlott bevenni. Csak akkor vegye be a Sanval filmtablettát, ha lehetősége van egy egész éjszakát átaludni (7-8 óra) mielőtt újra aktívnak kell lennie.

A Sanval filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a következő problémái vannak:

  • Légzéskárosodás: jóllehet klinikai vizsgálatok nem támasztják alá a zolpidem légzést csökkentő hatását, amennyiben csökent légzésfunkciójú betegnek írják fel a készítményt, azt elővigyázattal kell alkalmazni. Azoknak a betegeknek, akik alvás közben fellépő légzéskimaradástól szenvednek, a Sanval filmtabletta csakúgy, mint a benzodiazepinek hátrányosan befolyásolhatja a légzésfunkcióját.
  • Depresszió: az öngyilkosság fokozott veszélye miatt ezeknek a betegeknek a gondozását végző egészségügyi szakember és/vagy a hozzátartozók alapos felügyelete szükséges.
  • Szisztémás (az egész szervezetet érintő) betegségek: kevés klinikai tapasztalat áll rendelkezésre olyan esetekről, amikor egy szisztémás betegség miatt kezelés alatt álló beteget egyidejűleg Sanval filmtablettával kezeltek. Elővigyázatosan kell alkalmazni a Sanval filmtablettát olyan betegségek (vagy állapotok) esetében, amelyek befolyásolhatják az anyagcserét és a hemodinamikai válaszokat (a keringési rendszer reakciói).
  • Ha vesekárosodásban szenved: bár az adagolás módosítására nincs szükség, körültekintéssel kell alkalmazni.
  • Ha májkárosodásban szenved: kezelőorvosa szigorú megfigyelés alatt fogja tartani, a kezelést a szükséges legkisebb mennyiséggel kell elkezdeni (5 mg). Amennyiben súlyos májkárosodásban szenved, nem szedhető a Sanval filmtabletta.

Tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha jelenleg vagy a múltban egyéb más betegségekben szenved(ett)!

Idős betegeknél a zolpidem hatása hosszan tartó. Ezért idős betegeknél a gyógyszer adagolását módosítani kell.

Az altatókkal végzett kezelés időtartama általában 2 hét (maximum 4 hétig terjedjen, beleértve a készítmény fokozatos elhagyását is). Ha ez idő alatt alvási panaszai nem enyhülnek, keresse fel újra kezelőorvosát.

Felírásakor figyelembe kell venni a benzodiazepinek, egyéb diazepinszerű gyógyszerek (mint a zolpidem), valamint egyéb hipnotikumok szedése során tapasztalt hatásokról szóló általános információkat:

Hozzászokás (habituáció)

Több héten át történő alkalmazása esetén az alvást elősegítő (hipnotikus) hatása gyengülhet.

Függőség

Fizikai és pszichés függőség kialakulása lehetséges.

A függőség veszélye a dózis nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan nő; szintén nagyobb azon betegek esetében, akik korábban alkohol- vagy gyógyszerfüggőségben szenvedtek.

Ha a fizikai függőség már kialakult, a kezelés hirtelen megszakítása megvonási tünetek jelentkezésével jár együtt. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység, alvászavarok, súlyos esetben megítélési és személyiségi zavarok, hallási túlérzékenység, a végtagok zsibbadása és érzészavara, fényre, zajra és érintésre való túlérzékenység, hallucinációk vagy epilepsziás rohamok kísérhetik.

"Visszacsapásos álmatlanság" ("rebound" álmatlanság)

A hipnotikus kezelés hirtelen megszakítása után előfordulhat, hogy átmenetileg újabb, súlyosabb formában tér vissza az alvászavar (rebound jelenség). Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás és nyugtalanság kísérhetik.

Fontos, hogy Ön a rebound hatás lehetséges megjelenésére odafigyeljen, így csökkenthető a tünetek visszatérése miatt fellépő szorongás.

Memóriazavarok (amnézia)

A Sanval filmtabletta memóriazavarokat okozhat (anterográd amnézia). Ez a hatás rendszerint a zolpidem bevétele után néhány órával jelentkezik, ezért a kockázat csökkentése érdekében a betegnek meg kell arról bizonyosodnia, hogy 7-8 óra megszakítatlan alvásidő a rendelkezésére áll.

Pszichiátriai és "paradox" reakciók

Nyugtalanság, belső nyugtalanság, ingerlékenység, agresszivitás, érzékcsalódások, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, pszichózis, alvajárás, nem megfelelő viselkedés, alvászavar rosszabbodása és más magatartási hatások a kezelés alatt megjelenhetnek. Ezeknek a reakcióknak a kialakulásakor a kezelést fel kell függeszteni. Idős korban ezen reakciók kialakulásának valószínűsége nagyobb.

Alvajárás és egyéb rendellenes viselkedésformák

Alvajárást, és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformákat, mint az "alvás közbeni vezetés", ételkészítésre és elfogyasztására, vagy telefonálásra és a nemi aktusra vonatkozó emlékezetkiesést jelentettek azoknál a betegeknél, akik zolpidemet szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és más depresszió elleni szerek, szorongásoldók együttes alkalmazása zolpidemmel fokozzák ezen viselkedésformák előfordulásának valószínűségét.

Egyéb gyógyszerek és a Sanval filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Sanval filmtabletta befolyásolhatja más készítmények hatását, és hasonlóképpen más gyógyszer is befolyásolhatja a Sanval filmtabletta hatását.

Amennyiben a Sanval filmtablettát a központi idegrendszerre ható depresszánsokkal egyidejűleg adják, mint például mentális betegségek kezelésére használt gyógyszerek (neuroleptikumok), altatók, bizonyos szorongásoldók és depresszió elleni szerek, kábító fájdalomcsillapítók, epilepszia elleni szerek, érzéstelenítők és nyugató hatású allergia elleni szerek, ezen szerek depresszív hatása felerősödhet.

A ketokonazol (gombaellenes gyógyszer) és a ritonavir (AIDS kezelésére használt vírusellenes gyógyszer) felerősítheti a Sanval filmtabletta nyugtató hatását a zolpidem anyagcsere és testből való kiürülésének lelassítása révén. Ezzel szemben a rifampicin (tuberkulózis és lepra ellen használt antibiotikum) csökkenti a zolpidem plazmaszintjét és így hatását is.

Az alkohol felerősíti a Sanval filmtabletta központi idegrendszerre gyakorolt depresszív hatását.

Az Sanval filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

A zolpidem felszívódása kissé csökkent és enyhén lelassul, ha a gyomorban étel van. Ahhoz, hogy altató hatása mielőbb kialakuljon, bevétele étkezés közben vagy közvetlenül utána kerülendő.

Az alkohol felerősíti a Sanval filmtabletta hatását. A kezelés időtartama alatt ne fogyasszon alkoholt!

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Feltétlenül mondja el kezelőorvosának, ha terhességet tervez vagy azalatt esett teherbe, amíg Sanval filmtablettát szedett.

A zolpidem hatásáról nem végeztek szisztémás vizsgálatokat terhesség és szoptatás alatt.

Biztonsági okokból ezért terhesség alatt a Sanval alkalmazása nem javasolt.

Ha az édesanya a terhesség utolsó szakaszában vagy környékén Sanval filmtablettát szed, az újszülötteknél bizonyos káros hatások előfordulhatnak (alacsony vérnyomás, alacsony testhőmérséklet, légzési problémák).

Szoptatás

A Sanval filmtabletta alkalmazása a szoptatás alatt nem javasolt, mert az kismértékben átjut az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Sanval filmtabletta - különösen alkoholt fogyasztó egyének esetében - jelentősen lecsökkenti a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez a hatás a Sanval filmtabletta bevételét követő napon is fennállhat. Ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépet amennyiben álmos, szédül vagy zavart. A zolpidem bevétele után 7-8 óra pihenés ajánlott mielőtt újra gépjárművet vezetne.

A Sanval filmtabletta tejcukrot tartalmaz.

Sanval 5 mg filmtabletta: 55 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz filmtablettánként. Amennyiben a készítményt az előírásnak megfelelően szedi, minden adaggal maximum 0,2 g laktózt visz be.

Sanval 10 mg filmtabletta: 60 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz filmtablettánként. Amennyiben a készítményt az előírásnak megfelelően szedi, minden adaggal maximum 0,1 g laktózt visz be.

Ha kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert!

Mind az 5 mg, mind a 10 mg-os tabletta tartalmaz karboxi-metil-keményítő-nátriumot. Ezt azoknál a betegeknél kell figyelembe venni, akik ellenőrzött sószegény diétán vannak. A nátrium mennyisége maximális napi dózis szedése esetén sem éri el a 200 mg-ot.

3. Hogyan kell szedni a Sanval filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

A gyógyszerszedésre vonatkozó utasítások:

  • A gyógyszert szájon át vegye be.
  • A tablettát egy korty vízzel kell bevenni
  • Közvetlenül lefekvés előtt vegye be a gyógyszert. Biztosítania kell legalább 7-8 órányi alvásidőt a gyógyszer bevétele után.
  • A kezelés időtartama néhány naptól maximum 4 hétig terjedhet.

A készítmény ajánlott adagja:

  • Felnőtteknek: 10 mg, melyet közvetlenül lefekvés előtt kell bevenni.
  • Idős, legyengült és májkárosodásban szenvedő betegek esetében: a kezdő adag 5 mg, amelyet közvetlenül lefekvés előtt ajánlott bevenni. Amennyiben a hatása nem kielégítő és a gyógyszert jól tolerálják, az adag 10 mg-ra emelhető.
  • Gyermekek és serdülők: a Sanval filmtabletta nem alkalmazható 18 év alatti gyermekek és serdülők számára.

A maximális adag

A zolpidem maximális adagja napi egy 10 mg-os filmtabletta.

A kezelésnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, időtartama általában néhány naptól 2 hétig, maximum 4 hétig terjedhet (beleértve a dózis fokozatos csökkentésének az idejét).

A dózis fokozatos csökkentését az orvos egyénre szabottan határozza meg.

A kezelés maximális időtartama szükség esetén meghosszabbítható. Kezelőorvosa erről állapotának ismételt ellenőrzése után dönthet.

Ha úgy gondolja, hogy a készítmény hatása túl erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Ha az előírtnál több Sanval filmtablettát vett be

Szándékos vagy véletlen túladagolás esetén értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert orvosi segítségre van szüksége.

A túladagolás okozhat tudatzavart (aluszékonyságtól eszméletlenségig terjedő állapot), a légzésfunkció csökkenését és vérnyomásesést. Komoly mérgezés esetén sürgős orvosi intézkedésre van szükség.

Ha elfelejtette bevenni a Sanval filmtablettát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Sanval filmtabletta szedését

Altatószerrel való huzamosabb ideig történő kezelés hirtelen abbahagyásakor megvonási tünetek és "visszacsapásos" (rebound) álmatlanság előfordulhatnak (lásd 2. pont; Figyelmeztetések és óvintézkedések).

"Visszacsapásos" álmatlanság esetén a kezdeti alvászavar visszatérhet, sőt súlyosabb formában is jelentkezhet, mint a kezelés előtt. Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás és nyugtalanság kísérhetik. Ezért szükséges az adag fokozatos csökkentése, mielőtt végleg abbahagyná a gyógyszer szedését.

Mindig az orvosa utasításainak megfelelően járjon el.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben a következő nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg), de nagyon súlyos mellékhatások jelentkeznek Önnél, a Sanval filmtabletta szedését azonnal hagyja abba és haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát: csalánfoltokkal együtt az ajkak, szemhéjak, nyelv duzzanatával, légzési vagy nyelési nehézséggel járó ún. Quincke-ödéma, más néven angioneurotikus ödéma is kialakulhat.

Értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben a következő mellékhatások fordulnak elő, illetve súlyosbodnak:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

  • felső- és alsó légúti fertőzések
  • hallucinációk, izgatottság, rémálmok
  • aluszékonyság, fejfájás, szédülés, az álmatlanság súlyosbodása, a gyógyszer bevételét követően jelentkező emlékezetkiesés (amnézia) rendellenes viselkedéssel társulva (lásd 2. pont Figyelmeztetések és óvintézkedések)
  • hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom
  • fáradtság

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

  • zavartság, ingerlékenység
  • kettőslátás

Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):

  • nyugtalanság
  • agresszivitás
  • érzékcsalódás
  • pszichózis, dührohamok
  • alvajárás (lásd 2. pont Figyelmeztetések és óvintézkedések)
  • természetellenes viselkedés
  • hozzászokás, függőség (megvonási tünetek, vagy a kezelés megszakítását követően a kezdeti alvászavar átmenetileg visszatérhet)
  • a szexuális vágy változása
  • depresszió (Kezelés közben, a korábban fennálló depresszió is felszínre kerülhet.)
  • éberségi szint csökkenése
  • a légzés lelassulása (légzésdepresszió)
  • a májenzimszintek megemelkedése
  • bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, fokozott verejtékezés
  • izomgyengeség
  • járászavarok, elesés (főleg idős betegeknél és azokban az esetekben, amikor a beteg nem az előírás szerint alkalmazta a zolpidemet)

Folyamatos alkalmazás során kialakulhat függőség, megvonási- és rebound-tünetek, valamint a Sanval filmtabletta hatékonyságának csökkenése (lásd 2. pont Figyelmeztetések és óvintézkedések).

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Sanval filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Sanval filmtabletta

A készítmény hatóanyaga a zolpidem-tartarát.

Sanval 5 mg filmtabletta: egy filmtabletta 5 mg zolpidem-tartarátot tartalmaz.

  • Sanval 10 mg filmtabletta: egy filmtabletta 10 mg zolpidem-tartarátot tartalmaz

Egyéb összetevő(k):

Sanval 5 mg filmtabletta:

Tablettamag: kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, karboxi-metil-keményítő-nátrium (A típus), mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát.

Filmbevonat: vörös vas-oxid (E172), karnaubaviasz, talkum, makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz, hidroxi-propil-cellulóz.

Sanval 10 mg filmtabletta:

Tablettamag: kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, karboxi-metil-keményítő-nátrium (A típus), mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát.

Filmbevonat: karnaubaviasz, talkum, makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz, hidroxi-propil- cellulóz.

Milyen a Sanval filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Sanval 5 mg filmtabletta: kerek, mindkét oldalán domború felületű, halvány rózsaszínű, filmtabletta.

Sanval 10 mg filmtabletta: kerek, mindkét oldalán domború felületű, fehér színű filmtabletta, egyik oldalán törővonallal.

A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Csomagolás:

Két darab, egyenként 10 darab 5 mg zolpidem-tartarát filmtablettát tartalmazó PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

Egy darab, egyenként 10 darab 10 mg zolpidem-tartarát filmtablettát tartalmazó PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

Két darab, egyenként 10 darab 10 mg zolpidem-tartarát filmtablettát tartalmazó PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában