RISPERDAL CONSTA

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RISPERDAL CONSTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Risperdal Consta az antipszichotikumoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.

A Risperdal Consta-t a skizofrénia fenntartó kezelésére alkalmazzák; ennek a betegségnek a tünetei, hogy Ön olyan dolgokat láthat, hallhat vagy érzékelhet, melyek valójában nincsenek ott, nem valós dolgokat vél vagy kóros gyanakvást, zavartságot érez.

A Risperdal Consta-t olyan betegeknek szánják, akik jelenleg szájon át szedett (pl. tabletta, kapszula) antipszichotikus gyógyszert kapnak.

RISPERDAL CONSTA GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Janssen-Cilag
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 25 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz intramuszkuláris célra (1x tű nélkül)
  • 37,5 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz intramuszkuláris célra (1x tű nélkül)
  • 50 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz intramuszkuláris célra (1x tű nélkül)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A RISPERDAL CONSTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Risperdal Consta-t,

-ha allergiás (túlérzékeny) a riszperidonra vagy a Risperdal Consta egyéb összetevőjére (lásd 6. pont).

A Risperdal Consta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Ha korábban nem szedte a Risperdal egyik formáját sem, a Risperdal Consta alkalmazását megelőzően a kezelést a szájon át szedhető Risperdal-lal kell kezdeni.

Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi a Risperdal Consta alkalmazását, ha

  • szívbetegsége van. Ilyen lehet például a szívritmuszavar, illetve, ha Ön hajlamos alacsony vérnyomásra, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed. A Risperdal Consta okozhat alacsony vérnyomást. Szükség lehet az Ön adagjának módosítására.
  • Ön előtt ismert bármilyen olyan körülmény, mely szélütés előidézését segítheti, mint pl. magas vérnyomás, szív-érrendszeri megbetegedés vagy agyi keringési zavarok,
  • a nyelv, száj és az arc akaratlan mozgásait már tapasztalta,
  • Ön már volt olyan állapotban, melynek tünetei többek között a magas láz, súlyos izomfeszesség, verejtékezés vagy csökkent tudati szint (neuroleptikus malignus szindrómának nevezett betegség),
  • Parkinson-kórban szenved vagy szellemileg leépült (demencia),
  • tudja, hogy korábban a fehérvérsejtszáma alacsony volt (amit lehet, hogy más gyógyszerek okoztak, de az is lehet, hogy nem).
  • cukorbetegsége van,
  • epilepsziás,
  • ha Ön férfi és tapasztalt már elhúzódó vagy fájdalmas erekciót,
  • testhőmérsékletének szabályozása vagy a túlhevülés elleni védekezése károsodott,
  • veseműködése károsodott,
  • májműködése károsodott,
  • vérében kórosan magas a prolaktinszint vagy Önnek. valószínűsíthetően prolaktin-függő daganata van,
  • Önnél vagy családjában bárkinél korábban előfordult vérrögök kialakulása, mivel az antipszichotikumok alkalmazása már társult vérrögök képződésével.

Ha bizonytalan abban, hogy a fent felsoroltak közül valamelyik állapot vonatkozik-e Önre, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Risperdal vagy a Risperdal Consta alkalmazása előtt.

Mivel a Risperdal Consta-t szedő betegeknél nagyon ritkán megfigyelték a fertőzés elleni küzdelemhez szükséges fehérvérsejtek egy bizonyos típusának veszélyesen alacsony számát, kezelőorvosa ellenőrizheti az Ön fehérvérsejtszámát.

A Risperdal Consta súlynövekedést okozhat. A jelentős testsúlynövekedés hátrányosan befolyásolhatja az egészségi állapotát. Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja testsúlyát.

A Risperdalt alkalmazó betegek körében cukorbetegség kialakulását vagy ismert cukorbetegség romlását figyelték meg, ezért kezelőorvosa a magas vércukorszint jeleit ellenőrzi. A cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjét a rendszeresen ellenőrizni kell.

Szellemileg leépült (demenciában szenvedő) idős betegek

Demenciában szenvedő idős betegeknek a Risperdal Consta nem ajánlott. Azonnali orvosi ellátás szükséges, ha Ön vagy gondozója a szellemi állapot hirtelen változását vagy az arc, a karok vagy a lábak, főleg egyik oldali hirtelen gyengeségét vagy érzéketlenségét, vagy zavart beszéd jelentkezését észleli, még abban az esetben is, ha ez csak rövid ideig tart. Ezek a szélütés tünetei lehetnek.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, valamint a gyógynövény-tartalmú készítményeket.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alább felsorolt készítmények közül bármelyiket szedi:

  • az agy működésére ható gyógyszerek, mint pl. nyugtatók (benzodiazepinek) vagy egyes fájdalomcsillapítók (ópiátok), allergiaellenes gyógyszerek (egyes antihisztaminok), mivel a riszperidon fokozhatja ezek nyugtató hatását,
  • gyógyszerek, melyek változást okozhatnak szíve ingerületvezetési rendszerében, mint pl. maláriaellenes gyógyszerek, szívritmuszavarok kezelésére használt gyógyszerek , allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok), néhány depresszió (antidepresszáns) vagy egyéb pszichés betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek,
  • lassú szívverést okozó gyógyszerek,
  • alacsony kálium-szintet okozó gyógyszerek (mint bizonyos vízhajtók),
  • Parkinson-kór elleni gyógyszerek (pl. a levodopa),
  • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. A Risperdal Consta csökkentheti a vérnyomást.
  • vízhajtók (diuretikumok), melyeket szívbetegségekben vagy a túl sok folyadék következtében szervezete egyes részein kialakuló vizenyők kezelésére használnak (pl. furoszemid vagy klorotiazid). A Risperdal Consta önmagában vagy furoszemiddel együtt adva fokozhatja demenciában szenvedő idős egyéneknél a sztrók (szélütés) vagy a halál kockázatát.

A következő gyógyszerek csökkenthetik a riszperidon hatását

- rifampicin (egyes fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer),

- karbamazepin, fenitoin (epilepszia elleni gyógyszerek),

- fenobarbitál.

Más riszperidon adagra lehet szüksége, ha elkezdi vagy abbahagyja ilyen gyógyszerek szedését.

A következő gyógyszerek fokozhatják a riszperidon hatását

- kinidin (bizonyos szívbetegségek kezelésére alkalmazzák),

- depresszió elleni gyógyszerek, pl. paroxetin, fluoxetin, három molekulagyűrűs (triciklikus) depresszió elleni gyógyszerek,

- béta-blokkolóként ismert gyógyszerek (magasvérnyomás kezelésére használják),

- fenotiazinok (pl. elmezavar kezelésére alkalmazott gyógyszerek vagy nyugtató),

- cimetidin, ranitidin (gyomorsav csökkentők).

Más riszperidon adagra lehet szüksége, ha elkezdi vagy abbahagyja ilyen gyógyszerek szedését.

Ha bizonytalan abban, hogy a fent felsoroltak közül valamelyik állapot vonatkozik-e Önre, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Risperdal Consta alkalmazása előtt.

A Risperdal Consta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Risperdal Consta alkalmazásakor kerülni kell az alkohol fogyasztását.

Terhesség és szoptatás

Ha terhes, vagy terhes szeretne lenni, vagy szoptat beszéljen orvosával a Risperdal Consta alkalmazása előtt. Orvosa el fogja dönteni, hogy Ön alkalmazhatja-e a készítményt.

A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja Risperdal Consta-t használt a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok. Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordult, tájékoztassa orvosát.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Risperdal Consta kezelés alatt szédülés, fáradtság és látási problémák előfordulhatnak. Ne vezessen gépjárművet, ne használjon szerszámokat, és ne kezeljen gépeket mindaddig, amíg orvosával nem beszélt.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A RISPERDAL CONSTA-T?

A Risperdal Consta-t egészségügyi szakember intramuszkuláris injekcióként vagy a felkar izmába vagy farizomba adja be kéthetente. Az injekciót felváltva kell adni a jobb és bal oldalra, de visszérbe (vénásan) adni nem szabad.

Felnőttek

Kezdő adag

Ha az utolsó két hétben szájon át szedett (pl. tabletta) riszperidon adagja 4 mg volt vagy annál kevesebb, kezdő adagjának 25 mg Risperdal Consta-nak kell lennie.

Ha az utolsó két hétben szájon át szedett (pl. tabletta) riszperidon adagja 4 mg-nál nagyobb volt, kezdő adagként kaphat 37,5 mg Risperdal Consta-t.

Ha jelenleg egyéb szájon át szedett antipszichotikumokat kap, nem riszperidont, a kezdő Risperdal Consta adagja a jelenlegi kezelésétől fog függeni. Orvosa 25 vagy 37,5 mg-os Risperdal Consta-t fog választani.

Kezelőorvosa dönti el, hogy milyen adag Risperdal Consta felel meg Önnek.

Fenntartó adag

A szokásos adag 25 mg kéthetenként injekció formájában.

Szükség lehet magasabb, 37,5 vagy 50 mg-os adagra. Kezelőorvosa dönti el, hogy milyen adag Risperdal Consta felel meg Önnek.

Az első injekciót követő három hétre kezelőorvosa szájon át szedhető Risperdal-t is felírhat.

Gyermekek és serdülők

A Risperdal Consta 18 év alatti betegeknél nem alkalmazható.

Ha Ön a szükségesnél több Risperdal Consta-t kapott

Azok az egyének, akik az előírtnál több Risperdal Consta injekciót kaptak, a következő tüneteket tapasztalták: álmosság, fáradtság, kóros testmozgások, álló helyzetben és járáskor fellépő problémák, alacsony vérnyomás miatt kialakuló szédülés és szabálytalan szívverés. Beszámoltak szabálytalan elektromos ingerületvezetésről a szívben és görcsről.

Haladéktalanul keressen fel orvost.

Ha idő előtt abbahagyja a Risperdal Consta alkalmazását

A gyógyszer hatása meg fog szűnni. A gyógyszer alkalmazását nem szabad abbahagynia, csak akkor, ha orvosa ezt mondja, mivel tünetei újból jelentkezhetnek. Ügyeljen arra, hogy ne mulassza el az időpontokat, amikor meg kell kapnia a kéthetenkénti injekciót. Ha nem tud elmenni a megbeszélt időpontban, feltétlenül lépjen kapcsolatba orvosával, hogy másik időpontot beszéljen meg vele, amikor meg tud jelenni az injekciójáért.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Risperdal Consta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha

- a vénákban, különösen a lábakban vérrögök kialakulására utaló tüneteket (ezek közé tartozik a láb duzzanata, fájdalma és vörössége) tapasztal. A vérrögök a véredényeken keresztül a tüdőbe juthatnak mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.

- demenciában szenved és a szellemi állapot hirtelen változását vagy az arc, a karok vagy a lábak, főleg egyik oldali hirtelen gyengeségét vagy érzéketlenségét, vagy zavart beszéd jelentkezését észleli, még abban az esetben is, ha ez csak rövid ideig tart. Ezek a szélütés tünetei lehetnek.

- láz, súlyos izomfeszesség, verejtékezés vagy csökkent tudati szint jelentkezik (neuroleptikus malignus szindrómának nevezett betegség). Azonnali orvosi kezelésre lehet szükség.

- Ön férfi és elhúzódó vagy fájdalmas erekciót tapasztal. Ezt priapizmusnak nevezik. Azonnali orvosi kezelésre lehet szükség.

- a nyelv, száj és az arc akaratlan, ritmikus mozgásait tapasztalja. Szükség lehet a riszperidon abbahagyására.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha a fenti mellékhatások közül bármelyiket tapasztalja.

A következő mellékhatások fordulhatnak elő:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 közül több mint 1 beteget érint):

- gyakori meghűléses tünetek;

- elalvási és átalvási nehézség;

- depresszió, szorongás;

- parkinsonizmus: ez az állapot magában foglalhatja a lassú mozgást vagy mozgászavart, az izmok merevségét vagy izomfeszülés érzését (mozgását szaggatottá teszi) és időnként úgy érezheti, hogy mozgása "lefagy" majd újraindul. A parkinsonizmus egyéb jelei még a lassú, csoszogó járás, nyugalmi állapotban jelentkező remegés, fokozott nyálelválasztás és/vagy nyáladzás, valamint kifejezés nélküli arc.

- fejfájás.

Gyakori mellékhatások (100 közül 1-10 beteget érint):

- tüdőgyulladás (pneumónia), mellkasi fertőzés (légycsőgyulladás), arc vagy orrmelléküreg fertőzés;

- húgyúti fertőzés, influenza-szerű megbetegedés, vérszegénység (anémia);

- a Risperdal Consta a prolaktinnak nevezett hormon szintjét emelheti (ami lehet, hogy tüneteket okoz, de lehet, hogy nem). Magas prolaktinszint előfordulásakor a tünetek a következők lehetnek: (férfiaknál) emlőduzzanat, a hímvessző merevedése elérésének vagy fenntartásának zavara, vagy egyéb szexuális zavarok, (nőknél) kellemetlen érzés az emlőben, tejszivárgás az emlőből, a menstruációs vérzés elmaradása vagy egyéb ciklusproblémák;

- magas vércukorszint, súlygyarapodás, étvágynövekedés, súlycsökkenés, étvágycsökkenés;

- alvászavar, ingerlékenység, csökkent nemi vágy, nyugtalanság, álmosság érzete vagy csökkent éberség;

- disztónia: ez az állapot magában foglalja az izmok lassú vagy tartós akaratlan összehúzódását. Mivel ez a test bármely részét érintheti (és rendellenes testtartást eredményezhet), a disztónia gyakran érinti az arcizmokat, beleértve a szem, száj, nyelv vagy állkapocs kóros mozgásait;

- szédülés;

- diszkinézia: ez az állapot magában foglalja az akaratlan izommozgásokat, és magában foglalhat ismétlődő, görcsös vagy vonagló mozgásokat vagy rángatódzást;

- remegés (tremor);

- homályos látás;

- szapora szívverés;

- alacsony vérnyomás, mellkasi fájdalom, magas vérnyomás,

- légszomj, torokfájás, köhögés, orrdugulás;

- hasi fájdalom, hasi diszkomfort, hányás, hányinger, hasi vagy bélfertőzés, székrekedés, hasmenés, emésztési zavar, szájszárazság, fogfájás;

- kiütés;

- izomgörcs, csont- vagy izomfájdalom, hátfájdalom, ízületi fájdalom,

- vizelet visszatartás zavara (inkontinencia);

- merevedési zavar;

- mentruációs ciklus elmaradása;

- tejszivárgás a mellből;

- a test, karok vagy lábak duzzanata, láz, gyengeség, fáradtság;

- fájdalom;

- reakció az injekció beadási helyén, beleértve viszketés, fájdalom és duzzanat;

- emelkedett máj transzamináz értékek a vérben, emelkedett szintje a vérben a gamma-glutamiltranszferáznak (GGT) nevezett májenzimnek;

- elesés.

Nem gyakori mellékhatások (1000 közül 1-10 beteget érint):

- légutak fertőzése, hólyagfertőzés, fülfertőzés;

- szemfertőzés, mandulagyulladás, körömgombásodás, bőrfertőzés, fertőzés, a bőr körülírt területének vagy a test egy részének fertőzése, vírusfertőzés, atkák okozta bőrgyulladás, bőr alatti gennygyülem;

- fehérvérsejtek számának csökkenése, csökkent vérlemezkeszám (vérsejtek, amik segítenek megállítani a vérzést), vörösvértestek számának csökkenése;

- allergiás reakció;

- cukor a vizeletben, cukorbetegség kialakulása vagy cukorbetegség rosszabbodása;

- alultápláltságot és alacsony testsúlyt okozó étvágytalanság;

- magas trigliceridszint a vérben (egy vérzsír), emelkedett koleszterinszint a vérben;

- emelkedett hangulat (mánia), zavartság, képtelenség az orgazmus elérésére, idegesség, rémálmok;

- tardív diszkinézia (az arcon, nyelven vagy a test egyéb részein jelentkező rángatódzó vagy görcsös mozgások, melyeket Ön nem tud befolyásolni). Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a nyelv, a száj és az arc akaratlan, ritmikus mozgásait tapasztalja. Szükség lehet a Risperdal Consta abbahagyására.

- az agy vérellátásának hirtelen megszűnése (szélütés, azaz sztrók vagy "mini" sztrók);

- tudatvesztés, görcsök (konvulzió), ájulás;

- nyugtalan belső kényszer a test egyes részeinek megmozdítására, egyensúlyzavar, koordinációs zavar, szédülés felálláskor, figyelemzavar, beszédproblémák, ízérzés elvesztése vagy megváltozása, a bőr csökkent fájdalom- és tapintásérzése, a bőr bizsergő, szúró vagy zsibbadó érzése;

- szemfertőzés vagy "piros szem", száraz szem, fokozott könnyezés, szemvörösség;

- forgó jellegű szédülés (vertigo), fülcsengés, fülfájdalom;

- pitvarfibrilláció (rendellenes szívritmus), megszakadt ingerületvezetés a szív felső és alsó részei között, a szív elektromos ingerületvezetési zavara, a szívére jellemző QT-távolság megnyúlása, lassú szívverés, eltérés a szívműködés elektromos vizsgálatakor (elektrokardiogram vagy EKG), lebegés- vagy kalapáló szívdobogásérzés a mellkasban (palpitáció);

- felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás (következésképpen néhány, Risperdal Consta-t szedő betegnek ájulás, szédülés érzete lehet vagy hirtelen felálláskor vagy felüléskor elájulhat);

- gyors, ziháló légzés, légutak pangása, sípoló légzés, orrvérzés;

- székletvisszatartási képtelenség, nyelési nehézség, túlzott bélgázképződés;

- viszketés, hajhullás, ekcéma, száraz bőr, bőrvörösség, bőrelszíneződés, akne, hámló, viszkető fejbőr vagy bőr;

- emelkedett kreatin-foszfokinázszint a vérben, ez egy enzim, amely felszabadulhat izomsérüléskor;

- ízületi merevség, ízületi duzzanat, izomgyengeség, nyaki fájdalom;

- gyakori vizeletürítés, vizeletürítési képtelenség, fájdalom vizeletürítéskor;

- magömlés zavara, a mentsruációs ciklus késése, a menstruációs vérzés elmaradása vagy egyéb ciklusproblémák (nőknél), férfiaknál emlő kialakulása, szexuális zavar, emlőfájdalom, kellemetlen érzés az emlőben, hüvelyfolyás;

- arc, száj, szem és ajak duzzanata;

- hidegrázás, a testhőmérséklet emelkedése;

- az Önre jellemző járás megváltozása;

- szomjúságérzet, rossz közérzet, kellemetlen érzés a mellkasban, rossz közérzet;

- bőr megkeményedése;

- emelkedett májenzimszintek a vérben;

- bevatkozással járó fájdalom.

Ritka mellékhatások (10 000 közül 1-10 beteget érint):

- a fertőzés leküzdéséhez szükséges bizonyos típusú fehérvérsejtek csökkent száma a vérben;

- a vizelet mennyiségét szabályzó hormon kiválasztási zavara;

- alacsony vércukorszint;

- nagy mennyiségű víz fogyasztása;

- érzelemhiány;

- neuroleptikus malignus szindróma (zavartság, a tudatszint csökkenése vagy tudatvesztés, magas láz és súlyos izommerevség);

- alacsony tudatszint;

- fejrázás;

- szemmozgási problémák, szemforgatás, a szem túlzott fényérzékenysége;

- szabálytalan szívverés;

- a fertőzés leküzdéséhez szükséges bizonyos típusú fehérvérsejtek veszélyesen alacsony száma a vérben, eozinofilek (a fehérvérsejtek egyik típusa) megszaporodása a vérben, vérrög a lábakban, vérrög a tüdőben;

- alvás során jelentkező légzési probléma (alvási apnoe);

- a légutakba jutó táplálék okozta tüdőgyulladás, légutak vérbősége, szörtyzörej a tüdőben, hangképzési zavar, légutak betegsége;

- hasnyálmirigy-gyulladás, bélelzáródás;

- nagyon kemény széklet;

- gyógyszer okozta bőrkiütés;

- csalánkiütés (urtikária), bőr megvastagodása, korpásodás, bőrbetegség, bőrsérülés;

- izomrostok szétesése és izomfájdalom (rabdomiolízis);

- rendellenes testtartás;

- az emlők megnagyobbodása, emlőváladékozás;

- csökkent testhőmérséklet, kellemetlen érzet;

- a bőr és a szem sárgás elszíneződése (sárgaság);

- súlyos allergiás reakciót tapasztalhat, melynek jellemzői a láz, a száj, arc, ajak vagy nyelv duzzanata, légszomj, viszketés, bőrkiütés és néha a vérnyomás esése;

- veszélyesen nagy mennyiségű víz fogyasztása;

- emelkedett inzulinszint a vérben (az inzulin egy hormon, mely a vércukorszintet szabályozza);

- agyi erekben jelentkező problémák;

- nem reagálás az ingerekre;

- nem beállított cukorbetegség következtében fellépő kóma;

- a látás hírtelen elvesztése vagy vakság;

- zöld hályog (glaukóma, a szem belső nyomásának megemelkedése), szemhéjszél varasodása;

- kipirulás, nyelv duzzanata;

- repedezett ajkak;

- priapizmus (a hímvessző elhúzódó, fájdalmas merevedése, mely sebészeti beavatkozást igényelhet);

- az emlőmirigyek megnagyobbodása;

- csökkent testhőmérséklet; kezek és lábak hidegérzete;

- gyógyszermegvonási tünetek.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 közül kevesebb mint 1 beteget érint):

- kezeletlen cukorbetegség életveszélyes szövődményei;

- súlyos allergiás reakció duzzanattal, amely a torokra is kiterjedhet és nehézlégzéshez vezethet.

Az alábbi mellékhatás egy másik, a riszperidonhoz nagyon hasonló, palideridonnak nevezett gyógyszerrel kapcsolatosak, előfordulhatnak a Risperdal Consta-val is: felálláskor fellépő gyors szívverés.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A RISPERDAL CONSTA-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Risperdal Consta-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Sértetlen, egy adagot magában foglaló doboz hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C). Ha nem áll rendelkezésre hűtőszekrény, a felhasználás előtt a dobozt szobahőmérsékleten (25 °C alatt), legfeljebb 7 napig lehet tárolni.

Az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Risperdal Consta

A készítmény hatóanyaga riszperidon. Egy injekciós üveg 25 mg ill. 37,5 mg ill. 50 mg riszperidont tartalmaz.

Egyéb összetevő(k): Risperdal Consta nyújtott hatású mikroszemcsék (poli-(d, l-laktid-ko-glikolid).

Oldószer (oldat)

Poliszorbát 20, karmellóz-nátrium, dinátrium-hidrogénfoszfát-dihidrát, vízmentes citromsav, nátrium-klorid, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.

Milyen a Risperdal Consta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

  • Egy kis üveg, amely a port tartalmazza a retard szuszpenziós injekcióhoz (ebben a porban van a hatóanyag, a riszperidon). Egy előretöltött fecskendő 2 ml tiszta, színtelen oldattal, melyet a porhoz kell adni a szuszpenziós injekció elkészítésére.
  • Egy Alaris SmartSite tűmentes injekciós üveg toldalék eszköz szuszpendáláshoz
  • Két tű intramuszkuláris injekcióhoz (egy 21G UTW 1 hüvelykes (0,8 mm x 25 mm) biztonsági tű Needle-Pro biztonsági eszközzel ellátva intradeltoidális alkalmazáshoz és egy 20G TW 2 hüvelykes (0,9 mm x 50 mm) biztonsági tű Needle-Pro biztonsági eszközzel ellátva intragluteális alkalmazáshoz)

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antipszichotikumok kategóriában