RHEUMON 50 mg/g gél

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rheumon 50 MG/G gél és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Rheumon 50 mg/g gél a reumás megbetegedések külsőleges, helyi kezelésére szolgáló gyógyszere. Hatóanyaga, az etofenamát a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek csoportjába tartozik, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

A Rheumon 50 mg/g gél a váz-izomrendszer lágyrészeiben kialakuló (mozgásszervi) reumás megbetegedések kezelésére alkalmazható. A reumás megbetegedések közé tartoznak az izom-reumatizmusok, a váll körüli izmok feszességével járó betegségek (periartropátia humeroszkapuláris), a derékfájás különböző fajtái, mint a lumbágó, az isiászos megbetegedések, az ínhüvely és nyálkatömlők gyulladása, továbbá a gerincoszlop és más ízületek kopási és túlterheléses esetei (artrózisok, spondilózisok).

Továbbá alkalmazható az izmok tompa, zúzódással járó sérülései, a fájdalommal, duzzadással esetleg vérömleny kialakulásával járó húzódás, rándulások és szakadások kezelésére, melyek gyakran előfordulhatnak a napi munka és sportolás során.

RHEUMON 50 mg/g gél GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Meda Pharma Hungary
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • (40 g)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Rheumon 50 MG/G gél alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Rheumon 50 mg/g gélt

  • a hatóanyaggal, azaz az etofenamáttal, flufenaminsavval, propilénglikollal vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentővel szembeni ismert túlérzékenység esetén, valamint a készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén.
  • terhesség esetén.
  • A gyógyszer alkalmazása gyermekek számára ellenjavallt.
  • Nem szabad sérült, viszkető vagy gyulladt bőrre alkalmazni.

A Rheumon 50 mg/g gél fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Szembe nem kerülhet!

A Rheumon 50 mg/g gél a politúrozott bútorokon, és műanyag felületeken elszíneződést és felületi elváltozást okozhat, ezért a gél felvitele után ajánlott kezet mosni, illetve kerülni a megnevezett felületek érintését.

Terhesség és szoptatás

Mivel emberi terhességben megfelelő adatok nem állnak rendelkezésre, és állatkísérletekben a magzat károsodását észlelték, ezért a készítmény nem alkalmazható a terhesség folyamán.

Szoptatás alatt a Rheumon 50 mg/g gél csak kis testfelületre és rövid ideig alkalmazható.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A RHEUMON 50 MG/G GÉLT?

A Rheumon 50 mg/g gél alkalmazandó mennyisége a betegség vagy az elváltozás nagyságától és a panaszok súlyosságától függ, ami betegenként természetesen különböző lehet. Ha az orvos másként nem rendeli, az alábbi módon alkalmazza a készítményt:

A fájdalmas terület nagyságától és a fájdalom mértékétől függően naponta többször, háromszor-négyszer 5-10 cm-nyi mennyiséget dörzsöljünk be egyenletesen az érintett bőrfelületre.

Milyen hosszú ideig lehet alkalmazni a Rheumon 50 mg/g gélt?

Reumás megbetegedésekben az alkalmazás tartama leggyakrabban 3-4 hét, ugyanakkor tompa, sportsérüléseknél 2 hét elegendő. Ha a panaszok továbbra is fennállnak, a további kezelésről kérdezze meg orvosát.

Ha az előírtnál több Rheumon 50 mg/g gélt alkalmazott

Ha egy tubus tartalmát, vagy még ennél is többet alkalmazott volna a teljes testfelületre rövid időn belül, fejfájás, szédülés és hasi panaszok felléphetnek. Ebben az esetben bő vízzel mossa le a készítményt a bőréről.

A készítmény íze miatt a mérgezés lehetőségének szempontjából jelentős adag szervezetbe kerülése nem valószínű, de ha mégis előfordulna, gyomormosást, hánytatást és aktív szénnel történő kezelést kell alkalmazni.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Rheumon 50 mg/g gél is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Egyes esetekben a bőr kipirulása, nagyon ritkán allergiás bőrreakciók léphetnek fel (pl. erős viszketés, bőrpír, duzzanat, kiütések, hólyagképződés).

A készítmény alkalmazásának abbahagyása után a bőrtünetek általában gyorsan elmúlnak, így speciális kezelésre nincs szükség.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. hogyan kell a rheumon 50 MG/G gélt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Különleges tárolást nem igényel.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a Rheumon 50 mg/g gélt.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Rheumon 50 mg/g gél?

  • A készítmény hatóanyaga: 50 mg etofenamát 1 g gélben.
  • Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, karbomer 940, makrogol 400, zsírsav-poliglikol-éter, izopropil-alkohol, tisztított víz.

Milyen a Rheumon 50 mg/g gél külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Színtelen vagy enyhén sárgás, tiszta vagy enyhén opálos, izopropil-alkohol illatú gél.

40 g gél tubusban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában