REFLUXON szájban diszpergálódó tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A REFLUXON szájban diszpergálódó tabletta ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta hatóanyaga a lanzoprazol, ami egy ún. protonpumpa gátló. A protonpumpa gátlók csökkentik a gyomorsav mennyiségét.

A kezelőorvos a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát a következő javallatokban rendelheti:

- Nyombél- és gyomorfekély kezelése

- Nyelőcsőgyulladás (reflux özofagitisz) kezelése

- Reflux özofagitisz megelőzése

- Gyomorégés és savas visszafolyás kezelése

- Helicobacter pylori nevű baktérium által okozott fertőzés kezelése antibiotikus kezeléssel kombinációban

- Nyombél- vagy gyomorfekély megelőző kezelése folyamatos NSAID (nem szteroid gyulladáscsökkentő; fájdalom vagy gyulladás csökkentésére) kezelést igénylő betegeknél

- Zollinger-Ellison szindróma kezelése

A kezelőorvos a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát más javallat esetén is rendelheti, illetve adhatja a tájékoztatóban javasolttól eltérő adagban is. Kérjük, kövesse orvosa utasításait a gyógyszer szedése során.

REFLUXON szájban diszpergálódó tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
TEVA Magyarország
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (28x)
  • (56x)
  • (28x)
  • (56x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A REFLUXON szájban diszpergálódó tabletta SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Refluxon diszpergálódó tablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a lanzoprazolra vagy a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta egyéb összetevőjére.

- ha atazanavir hatóanyagot tartalmazó gyógyszert szed (ezt a HIV kezelésére használják).

A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Tájékoztassa orvosát, ha Ön súlyos májbetegségben szenved. Előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell a gyógyszer dózisát.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa kiegészítő, ún. endoszkópos vizsgálatot végeztet, vagy végeztetett, hogy kivizsgálja az Ön állapotát, vagy kizárja rosszindulatú betegség fennállását.

- Ha hasmenés jelentkezik a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta szedése alatt, azonnal forduljon orvoshoz, mivel a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta kismértékben fokozhatja a fertőzéses hasmenés előfordulását.

- Ha orvosa a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát más gyógyszerrel együtt adja a Helicobacter pylori fertőzés kezelésére (antibiotikummal) vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel a fájdalom vagy reumás betegség kezelésre, kérjük, figyelmesen olvassa el ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatóját is.

- Ha a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát tartósan (1 évnél hosszabb ideig) szedi, orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja. Jelentenie kell minden új és rendkívüli tünetet és körülményt, amikor orvoshoz megy.

A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Refluxon, kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).

Alkalmazása gyermekeknél

A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta alkalmazása gyermekek esetében nem javasolt, mivel a klinikai adatok korlátozottak. Az 1 éves kor alatti kisgyermekek kezelését a készítménnyel kerülni kell, mert a rendelkezésre álló adatok nem igazolják a lanzoprazol kedvező hatását a savas visszafolyás (gasztro-özofageális reflux betegség) kezelésében.

Egyéb gyógyszerek és a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Különösen fontos, hogy szóljon orvosának, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi, mivel a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta befolyásolhatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását:

- Ketokonazol, itrakonazol, rifampicin (fertőzések kezelésére)

- Digoxin (szívproblémák kezelésére)

- Teofillin (asztma kezelésére)

- Takrolimusz (szervátültetés után a kilökődés megelőzésére)

- Fluvoxamin (depresszió és más pszichés betegségek kezelésére)

- Savcsökkentők (gyomorégés vagy savas visszafolyás kezelésére)

- Szukralfát (fekély gyógyítására)

- Orbáncfű (Hypericum perforatum) (enyhe depresszió kezelésére)

A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A legjobb eredmény elérése érdekében a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát legalább étkezés előtt 30 perccel kell bevenni.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes, szoptat vagy fennáll az esélye, hogy terhes lehet, kérjen tanácsot orvosától a gyógyszer szedése előtt.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Refluxon szájban diszpergálódó tablettát szedő betegeknél néha előfordulnak mellékhatások, pl. szédülés, fáradtság és látászavar. Ha ilyen mellékhatásokat észlel, ezeket figyelembe kell vennie, mert a reakcióképességét csökkenthetik.

Egyedül Ön felelős azért, hogy eldöntse, megfelelő állapotban van-e gépjárművezetéshez vagy más, fokozott koncentrációt igénylő tevékenységhez. Hatásai vagy mellékhatásai miatt az ilyen képességeket csökkentő tényezők egyike az Ön által szedett gyógyszer.

Ezen hatások leírása a tájékoztató más fejezeteiben található.

Olvasson el minden, a tájékoztatóban található információt.

Ha valamiben bizonytalan, beszélje meg orvosával, gyógyszerészével vagy a nővérrel.

Fontos információk a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta egyes összetevőiről

A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta laktózt és szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot tartalmaz. Az aszpartám fenilalanin forrás, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A REFLUXON szájban diszpergálódó tablettát?

Helyezze a tablettát a nyelvére, és szopogassa el. A tabletta gyorsan feloldódik a szájban, és mikrogranulumok szabadulnak fel, amelyeket szétrágás nélkül kell lenyelni. A tablettát egészben is lenyelheti egy pohár vízzel.

Ha súlyos nyelési nehézsége van, az orvos javasolhatja azt is, hogy a tablettát egy fecskendő segítségével begye be.

Fecskendővel történő bevétel esetén a következőket kell betartani:

Fontos, hogy a kiválasztott fecskendő alkalmasságát megfelelően ellenőrizzék.

- Távolítsa el a dugót a fecskendőből (a 15 mg-os tabletta esetén legalább 5 ml-es, a 30 mg-os tabletta esetében legalább 10 ml-es fecskendőre van szükség)

- Tegye a tablettát a hengerbe

- Tegye vissza a dugót a fecskendőbe

- A 15 mg-os tabletta esetében: szívjon fel 4 ml csapvizet a fecskendőbe

- A 30 mg-os tabletta esetében: szívjon fel 10 ml csapvizet a fecskendőbe

- Fordítsa fel a fecskendőt, és még szívjon bele 1 ml levegőt

- Óvatosan rázza 10-20 másodpercig, amíg a tabletta teljesen feloldódik

- A fecskendő tartalma közvetlenül a szájba üríthető

- Töltse meg a fecskendőt 2-5 ml csapvízzel, hogy a maradékot kimossa a fecskendőből a szájába.

Ha a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát naponta egyszer szedi, próbálja meg minden nap ugyanabban az időben bevenni. Akkor kapja a legjobb eredményt, ha a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát reggel, éhgyomorra veszi be.

Ha a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát naponta kétszer szedi, az első adagot reggel, a másodikat este kell bevennie.

A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta adagja az Ön állapotától függ. A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta szokásos adagolását felnőtteknél az alábbiakban adjuk meg. Kezelőorvosa előírhat eltérő adagolást is, és megmondja, mennyi ideig tart a kezelés.

Gyomorégés és savas visszafolyás kezelése: egy 15 mg-os vagy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta 4 héten át. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, forduljon orvosához. Ha a tünetek nem enyhülnek 4 héten belül, forduljon orvoshoz.

Nyombélfekély kezelése: egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer 2 héten át.

Gyomorfekély kezelése: egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer 4 héten át.

Nyelőcsőgyulladás (reflux özofagitisz) kezelése: egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer 4 héten át.

A reflux özofagitisz hosszú távú megelőzése: egy 15 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta, orvosa az adagot napi egyszer 30 mg-ra emelheti.

Helicobacter pylori fertőzés kezelése: A szokásos adag egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta két különböző antibiotikummal kombinálva reggel és egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta két különböző antibiotikummal kombinálva este. A kezelés általában 7 napig tart, és minden nap kell szedni.

A javasolt antibiotikum kombinációk a következők:

- 30 mg Refluxon szájban diszpergálódó tabletta + 250-500 mg klaritromicin és 1000 mg amoxicillin

- 30 mg Refluxon szájban diszpergálódó tabletta + 250 mg klaritromicin és 400-500 mg metronidazol

Ha a fertőzést azért kezelik Önnél, mert fekélye van, a fertőzés sikeres kezelése után nem valószínű a fekély kiújulása. Hogy a gyógyszerek teljes mértékben kifejthessék a hatásukat, mindig a megfelelő időben vegye be őket, és ne hagyjon ki egyetlen adagot sem.

Nyombél- és gyomorfekély kezelése folyamatos NSAID kezelést igénylő betegeknél: egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer 4 héten át.

Nyombél- és gyomorfekély megelőzése folyamatos NSAID kezelést igénylő betegeknél: egy 15 mg-os szájban diszpergálódó tabletta naponta egyszer, orvosa az adagot napi egyszer 30 mg-ra emelheti.

Zollinger-Ellison szindróma: A szokásos adag minden nap két 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta a kezelés kezdetén, ezt követően pedig az adagolás attól függ, Ön hogyan reagál az orvos által a legjobbnak ítélt Refluxon szájban diszpergálódó tabletta dózisra.

Alkalmazás gyermekeknél: A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta gyermekeknek nem adható.

A gyógyszert pontosan az orvos utasítása szerint szedje. Ha valamiben nem biztos, forduljon orvosához.

Ha az előírtnál több Refluxon szájban diszpergálódó tablettát vett be

Ha az előírtnál több Refluxon szájban diszpergálódó tablettát vett be, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Ha elfelejtette bevenni a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut, hacsak nincs közel a következő adag bevételének ideje. Ebben az esetben hagyja ki az elfelejtett adagot, és a szokásos módon szedje tovább a szájban diszpergálódó tablettát.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta szedését

Ne hagyja abba a kezelést idő előtt, azért, mert a tünetei javultak. Előfordulhat, hogy a betegsége még nem gyógyult meg teljesen, és kiújulhat, ha nem folytatja a kezelést az előírt ideig.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő mellékhatások gyakran fordulnak elő (100 betegből 1-10-nél jelentkeznek):

- fejfájás, szédülés

- hasmenés, székrekedés, gyomorfájás, hányinger vagy hányás, bélszelesség, száj- vagy torokszárazság vagy -fájdalom

- bőrkiütés, viszketés

- a májfunkciós értékek megváltozása

- fáradtság

A következő mellékhatások nem gyakran fordulnak elő (1000 betegből 1-10-nél jelentkeznek):

- depresszió

- ízületi vagy izomfájdalom

- folyadék-visszatartás vagy duzzanat

- vérsejtszám változás

- csípő, csukló vagy gerinctörések fokozott kockázata, ha Ön több mint egy éve szedi a Refluxon diszpergálódó tablettát

A következő mellékhatások ritkán fordulnak elő (10000 betegből 1-10-nél jelentkeznek):

- láz

- nyugtalanság, álmosság, zavartság, hallucinációk, álmatlanság, látászavarok, forgó jellegű szédülés

- ízérzés változás, étvágytalanság, nyelvgyulladás (glosszitisz)

- bőrreakciók, pl. égő vagy bizsergő érzés a bőr alatt, véraláfutás, pirosság, és fokozott izzadás

- fényérzékenység

- hajhullás

- hangyamászás-érzés a bőrön (paresztézia), remegés

- vérszegénység

- vesebetegség

- hasnyálmirigy-gyulladás

- májgyulladás (a bőr és a szemfehérje sárga elszíneződésével jár)

- emlőduzzanat férfiaknál, impotencia

- gombás fertőzés (kandidiázis, amely a bőrt vagy a nyálkahártyákat érintheti)

- angioödéma; azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az angioödéma tüneteit észleli, ezek többek között az arc, nyelv vagy garat duzzanata, nyelési nehézség, csalánkiütés és nehézlégzés.

A következő mellékhatások nagyon ritkán fordulnak elő (10000 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkeznek):

- súlyos túlérzékenységi reakciók, a sokkot is beleértve. A túlérzékenységi reakció tünete lehet láz, bőrkiütés, duzzanat és néha vérnyomásesés.

- Szájgyulladás (sztomatitisz)

- Bélgyulladás (kolitisz)

- a nátrium, koleszterin és triglicerid szintek megváltozása

- nagyon súlyos bőrreakciók kipirosodással, hólyagosodással, súlyos gyulladással és hámlással

- nagyon ritkán a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta csökkentheti a fehérvérsejtszámot, és ezért a fertőzésekkel szembeni ellenállása csökkenhet. Azonnal orvoshoz kell fordulnia, ha fertőzés tüneteit észleli (láz és az általános állapot súlyos romlása, vagy láz helyi fertőzéses tünetekkel, pl. torok/garat/szájfájdalom, vagy húgyúti problémák). Vérvizsgálattal fogják ellenőrizni, hogy esetleg csökkent-e a fehérvérsejtszáma (agranulocitózis).

Gyakorisága nem ismert:

- amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a lanzoprazolt, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsök, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.

- nem viszkető, száraz, kör formájú, pikkelyes kiütés (bőr lupusz eritematozusz)

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A REFLUXON szájban diszpergálódó tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A buborékcsomagoláson vagy dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Refluxon szájban diszpergálódó tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta

- A készítmény hatóanyaga a lanzoprazol.

Egy 15 mg-os szájban diszpergálódó tabletta 15 mg lanzoprazolt tartalmaz.

Egy 30 mg-os szájban diszpergálódó tabletta 30 mg lanzoprazolt tartalmaz.

- Egyéb összetevők: cukorgolyócskák (szacharóz és kukoricakeményítő), hipromellóz, talkum, magnézium-karbonát, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1), trietil-citrát, titán-dioxid (E171), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, aszpartám, eper ízesítés és magnézium-sztearát.

Milyen a Refluxon szájban diszpergálódó tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Refluxon 15 mg szájban diszpergálódó tabletta: fehér-tört fehér, lapos, metszett élű tabletta, amelynek az egyik oldalán "15" jelölés található mélynyomással, a másik oldala pedig jelöletlen. A szájban diszpergálódó tabletta fehér-szürkés színű gyomorsavnak ellenálló granulátumot tartalmaz.

Refluxon 30 mg szájban diszpergálódó tabletta: fehér-tört fehér, lapos, metszett élű tabletta, amelynek az egyik oldalán "30" jelölés található mélynyomással, a másik oldala pedig jelöletlen. A szájban diszpergálódó tabletta fehér-szürkés színű gyomorsavnak ellenálló granulátumot tartalmaz.

A Refluxon szájban diszpergálódó tabletta almínium-alumínium buborékcsomagolásban kerül forgalomba:

15 mg: 1, 7, 14, 28, 30, 30 (3 x 10), 50, 56, 98 és 100 szájban diszpergálódó tabletta

30 mg: 1, 2, 7, 14, 28, 30, 30 (3 x 10), 50, 56, 98 és 100 szájban diszpergálódó tabletta

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Reflux, savcsökkentők kategóriában