RASILEZ 300 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RASILEZ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Rasilez a renin-gátlóknak nevezett új gyógyszercsoportba tartozó vegyület. A Rasilez segít a vérnyomás csökkentésében

A renin-gátlók csökkentik a szervezet által termelt angiotenzin-II mennyiségét. Az angiotenzin-II az ereket összehúzza, ami megemeli a vérnyomást. Az angiotenzin-II mennyiségének csökkentése ellazítja az ereket, ami csökkenti a vérnyomást.

A magas vérnyomás fokozza a szív és az artériák terhelését. Amennyiben ez hosszú időn keresztül fennáll, károsíthatja az agy, szív és vesék ereit, és ez agyvérzést, szívelégtelenséget, szívrohamot vagy veseelégtelenséget okozhat. A vérnyomás normális szintre történő csökkentésekor ezen rendellenességek kialakulásának a kockázata is csökken.

RASILEZ 300 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Novartis Europharm
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (28x (PCTFE/PVC buborékcsomagolás))
  • (28x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A RASILEZ SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Rasilez-t

- ha allergiás (túlérzékeny) az aliszkirenre vagy a Rasilez egyéb összetevőjére. Ha azt gondolja,

hogy allergiás lehet, forduljon orvosához tanácsért.

- ha alábbi típusú angioödémája (nehezen kapott levegőt vagy nehezen nyelt, vagy az arca, a keze, a lába, a szeme, az ajka és/vagy a nyelve feldagadt) volt:

- aliszkiren hatóanyagú gyógyszer szedésekor kialakult angioödéma.

- örökletes angioödéma.

- ismeretlen eredetű angioödéma.

- a terhesség utolsó 6 hónapjában vagy ha szoptat, lásd a "Terhesség és szoptatás" című részt.

- ha ciklosporint (szervátültetéskor a szerv kilökődésének megakadályozására, vagy egyéb betegségekben, pl. reumás ízületi gyulladás vagy atópiás bőrgyulladás esetén alkalmazott gyógyszer), itrakonazolt (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer) vagy kinidint (a szívritmus szabályozására alkalmazott gyógyszer) szed.

- ha cukrobetegsége van vagy károsodott a veseműködése, és a magas vérnyomás kezelésére használt, az alábbi gyógyszercsoportokba tartozó szerek valamelyikével kezelik:

- egy "angiotenzin-konvertáló enzim gátlóval", mint amilyen az enalapril, lizinopril,

ramipril, stb. vagy

- egy "angiotenzin 2-receptor gátlóval", mint amilyen a valzartán, telmizartán, irbezartán, stb.

A Rasilez fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- ha vízhajtót (a vizelet mennyiségét növelő gyógyszert) szed.

- a magas vérnyomás kezelésére használt, az alábbi gyógyszercsoportokba tartozó szerek valamelyikével kezelik:

- egy "angiotenzin-konvertáló enzim gátlóval", mint amilyen az enalapril, lizinopril,

ramipril, stb. vagy - egy "angiotenzin 2-receptor gátlóval", mint amilyen a valzartán, telmizartán, irbezartán, stb.

- ha károsodott a veseműködése, kezelőorvosa gondosan mérlegelni fogja, hogy a Rasilez alkalmas-e az Ön számára, és az Ön gondos megfigyelése mellett dönthet.

- ha angioödéma tüneteit észleli (nehezen kap levegőt vagy nehezen nyel, vagy az arca, a keze, a lába, a szeme, az ajka és/vagy a nyelve feldagad). Ha ez bekövetkezik, hagyja abba a Rasilez szedését, és forduljon kezelőorvosához.

Ha ezek bármelyike érvényes Önre, közölje orvosával, mielőtt bevenné a Rasilez tablettát. A Rasilez alkalmazása gyermekek és serdülők számára nem javasolt.

A 65 éves vagy idősebb betegek számára a Rasilez általános adagja 150 mg.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Lehet, hogy orvosának módosítani kell a gyógyszer adagját, és/vagy más óvintézkedéseket kell tenni, ha az alábbi orvosságok valamelyikét szedi:

- a vérében lévő kálium mennyiségét növelő gyógyszerek. Ezek közé tartoznak a kálium-spóroló vízhajtók és a káliumpótló készítmények.

- furoszemid (a vízhajtók csoportjába tartozó gyógyszer, mely megnöveli a vizelet mennyiségét).

- a magas vérnyomás kezelésére használt, alábbi gyógyszercsoportokba tartozó szerek:

- egy "angiotenzin-konvertáló enzim gátlóval", mint amilyen az enalapril, lizinopril, ramipril, stb. vagy

- egy "angiotenzin 2-receptor gátlóval", mint amilyen a valzartán, telmizartán, irbezartán, stb.

- ketokonazol (gombafertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer).

- verapamil (a vérnyomás csökkentésére, a szívritmus szabályozására vagy az angina pektorisz kezelésére alkalmazott gyógyszer).

- nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok, a fájdalomcsillapító gyógyszerek bizonyos csoportja).

A Rasilez egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Rasilez-t könnyű étkezés közben, naponta egyszer, lehetőség szerint mindennap azonos időpontban kell bevenni. Nem szabad a Rasilez-t grépfrútlével bevenni.

Terhesség és szoptatás

Ne vegyen be Rasilez-t, ha terhes. Fontos, hogy azonnal beszéljen kezelőorvosával, ha azt gondolja, hogy terhes lehet, vagy ha terhességet tervez. Ne szoptasson, ha Rasilez-t szed.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre Szédülést tapasztalhat, és ez befolyásolhatja a koncentrálóképességét. Mielőtt gépjárművet vezetne, gépeket üzemeltetne vagy más, figyelmet igénylő tevékenységet folytatna, győződjön meg arról, hogy miként hat Önre a Rasilez.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A RASILEZ-T?

A Rasilez-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A magas vérnyomásban szenvedő emberek betegségüknek gyakran semmilyen tünetét nem észlelik.

Sokan közülük teljesen jól érezhetik magukat. A lehető legjobb eredmények elérése és a mellékhatások kockázatának csökkentése érdekében nagyon fontos, hogy ezt a gyógyszert pontosan az orvos utasításainak megfelelően szedje. Akkor is jelentkezzen a megbeszélt kontrollvizsgálatra orvosánál, ha jól érzi magát.

A szokásos kezdő adag naponta egyszer egy 150 mg-os tabletta.

A kezelésre adott választól függően kezelőorvosa magasabb adagot, napi egyszer egy 300 mg-os tablettát is rendelhet Önnek. Kezelőorvosa előírhatja a Rasilez és egyéb vérnyomáscsökkentők egyidejű alkalmazását is.

Az alkalmazás módja

A tablettákat kevés vízzel javasolt bevenni. A Rasilez-t könnyű étkezés közben, naponta egyszer, lehetőség szerint mindennap azonos időpontban kell bevenni. Nem szabad a Rasilez-t grépfrútlével bevenni.

Ha az előírtnál több Rasilez-t vett be

Ha véletlenül túl sok Rasilez tablettát vett be, haladéktalanul értesítse orvosát. Lehet, hogy orvosi ellátásra szorul.

Ha elfelejtette bevenni a Rasilez-t

Ha elfelejt bevenni egy adag Rasilez-t, pótolja, amint eszébe jut, majd a szokásos időben vegye be a következő adagot. Amennyiben azonban már közel van a következő adag bevételének időpontja, akkor csak a következő adagot vegye be a szokásos időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Rasilez is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét. Lehet, hogy abba kell hagynia a Rasilez szedését.

Gyakori (10 betegből kevesebb mint 1 esetében jelentkezik): Hasmenés, ízületi fájdalom (artralgia), magas káliumszint a vérben, szédülés.

Nem gyakori (100 betegből kevesebb mint 1 esetében jelentkezik): Bőrkiütés (ez allergiás reakciók vagy az angioödéma tünete is lehet - lásd alább, a "ritka" mellékhatásoknál), vesebetegség, beleértve a heveny veseelégtelenséget (súlyosan lecsökkent vizelettermelés), a kezek, a bokák vagy a lábak duzzanata (perifériás ödéma), súlyos bőrreakciók (toxikus epidermális nekrózis és/vagy szájnyálkahártya reakciók - vörös bőr, az ajak, a szem vagy a szájnyálkahártya felhólyagosodása, hámló bőr, láz), alacsony vérnyomás.

Ritka (1000 betegből kevesebb mint 1 esetében jelentkezik): Allergiás reakciók (túlérzékenység) és angioödéma (ezek tünetei közé tartozhat a nehezített légzés vagy nyelés, a kiütés, a viszketés, a csalánkiütés, valamint az arc, a kezek és a lábak, a szemek, az ajkak és/vagy a nyelv feldagadása, a szédülés), emelkedett kreatininszint a vérben.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A RASILEZ-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Rasilez-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Rasilez

- A készítmény hatóanyaga 300 mg aliszkiren (hemifumarát formájában).

- Egyéb összetevők: kroszpovidon, hipromellóz, magnézium-sztearát, makrogol, mikrokristályos cellulóz, povidon, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, talkum, titán-dioxid (E 171), fekete vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E 172).

Milyen a Rasilez készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Rasilez 300 mg filmtabletta halvány piros, bikonvex, ovális tabletta, az egyik oldalon "IU", a másikon "NVR" felirattal.

A Rasilez 7, 14, 28, 30, 50, 56, 84, 90, 98 vagy 280 tablettát tartalmazó csomagolásban kapható. A 84 (3x28), 90 (3x30), 98 (2x49) vagy 280 (20x14) tablettát tartalmazó csomagolási egységek gyűjtőcsomagolások. Az Ön országában nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal