RAMIPRIL HCT-ZENTIVA 5 mg/25 mg tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RAMIPRIL HCT-ZENTIVA 5 mg/25 mg TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta ramipril és hidroklorotiazid hatóanyagokat tartalmazó kombinált gyógyszer.

A ramipril az ún. ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjába tartozik, és az alábbi hatásokkal rendelkezik:

- Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást.

- Ellazítja és tágítja az ereket

- Megkönnyíti a szív számára a vér keringtetését a szervezetében.

A hidroklorotiazid az un. tiazid-típusú diuretikumok vagy vizelethajtók csoportjába tartozik. Hatására fokozódik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezáltal csökken az Ön vérnyomása.

A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta magasvérnyomás kezelésére alkalmazandó. A két hatóanyag együttes hatásnak következményeként csökken az Ön vérnyomása. Abban az esetben alkalmazzák együttesen őket, ha az egyik összetevő egyedül nem fejt ki megfelelő hatást.

RAMIPRIL HCT-ZENTIVA 5 mg/25 mg tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
hydrochlorothiazid, ramipril

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Zentiva HU
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (28x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A RAMIPRIL HCT-ZENTIVA 5 mg/25 mg TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a ramiprilre, a hidroklorotiazidra vagy a Ramipril HCT-Zentiva egyéb összetevőjére, (felsorolásukat a 6. pontban).

- ha allergiás (túlérzékeny) a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettához hasonló gyógyszerekre (egyéb ACE-gátlók vagy szulfonamid származékok)

- Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata.

- ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, a nyelési vagy légzési nehézség.

- amennyiben Ön művese-kezelésben, vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott

- berendezéstől függően a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek.

- Ha súlyos májkárosodása van

- Ha rendellenes bizonyos sóknak (kalcium, kálium, nátrium) a mennyisége a vérében

- amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület).

- amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát /lásd. a "Terhesség" című részt.)

- ha szoptat

Ne szedje a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát, ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril HCT-Zentiva tablettát.

A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:

- ha Önnek szív- máj vagy veserendellenessége van

- ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül

- ha Ön rovarmérgekkel szembeni deszenzibilizáló kezelésben fog részesülni

- ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Egy nappal a beavatkozás előtt felfüggesztheti a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta-kezelést, kérje ki kezelőorvosa tanácsát

- ha magas a vérének a kálium szintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta)

- ha ún. kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).

Gyermekek

A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta nem ajánlott gyermekkorban és serdülők esetén 18 éves kor alatt, mivel ebben a betegcsoportban soha nem alkalmazták ezt a gyógyszert.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre (vagy nem tudja biztosan, hogy illik-e) kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket (és a gyógynövényeket) is. Ez azért fontos, mert a Ramipril HCT-Zentiva befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Ramipril HCT-Zentiva tabletta hatására.

Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi.

Csökkenthetik a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta hatását.

- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, acetilszalicilsav)

- Az alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.

Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettával.

- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, acetilszalicilsav)

- Gyógyszerek amelyek csökkentik a vér kálium-szintjét. Ezek között találhatók a székrekedés kezelésre szolgáló gyógyszerek, a vizelethajtók, az amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére) és az ACTH (mellékvese vizsgálatára használják, hogy az megfelelőképpen működik-e)

- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek)

- Szívrendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek beleértve a szívritmust

- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek pl. ciklosporin

- Vizelethajtók pl. furoszemid

- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér kálium-szintjét pl. spironolakton, triamteren, amilorid, kálium sók, heparin (vérhígító)

- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok pl. prednizolon

- Kalcium pótlók

- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben)

- Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésre)

- Kolesztiramin (csökkenti a vér zsírtartalmát)

- Karbamazepin (epilepszia kezelésére)

Kérjük jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta befolyásolhatja hatásukat.

- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők és az inzulin. A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát szed.

- Lítium (mentális betegségek kezelésére). Az Ön lítium szintjét fokozottan kell ellenőriznie kezelőorvosának.

- Izomlazítók

- Kinin (malária kezelésére)

- Jód tartalmú gyógyszerek, ezeket az átvilágítás vagy röntgenfelvéteke során alkalmazzák a kórházakban

- Penicillin (fertőzések kezelésére)

- Szájon át alkalmazott vérhígítók (orális antikoagulánsok) mint pl. a warfarin.

Vizsgálati eredmények

Ellenőrizze kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:

Amennyiben a mellékpajzsmirigy vizsgálatát tervezik Önnél. A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta befolyásolhatja a vizsgálati eredményt.

Ha Ön sportoló és dopping-tesztet terveznek Önnél végezni. A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta álpozitív eredményt jelezhet.

Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát.

A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Ha a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomás csökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.

A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában (első 12 hét). Nem szabad szedni a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás

Nem szedheti a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát, ha szoptat.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Szédülhet a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta kezelés során. Ez gyakoribb a kezelés megkezdésekor, vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A RAMIPRIL HCT-ZENTIVA 5 mg/25 mg TABLETTÁT?

A Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A gyógyszer szedése

- Mindennap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.

- Egészben, folyadékkal nyelje le a tablettát.

- Ne törje vagy rágja össze a tablettát.

Mennyi gyógyszert vegyen be

Magasvérnyomás kezelésére

A kezelőorvosa addig fogja módosítani az adagot, amíg a megfelelő vérnyomásértéket be nem sikerül állítani.

Idős betegek esetén

Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.

Ha az előírtnál több Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát vett be

Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályra. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát

- Vegye be a következő adagot amikor legközelebb esedékes.

- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:

- Az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés, viszketés és kiütések. Ezek a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.

- Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütés a fekélyképződést a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodása, a bőr vörösödése, hólyagosodása vagy leválása (az un. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség)

Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:

- Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (un palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb szívbetegségek beleértve a szívinfarktust, vagy az agyvérzést.

- Légszomj vagy köhögés, 2-3 napig tartó láz, az étvágy csökkenése, ezek tüdőrendellenességek, beleértve a gyulladást is, jelei lehetnek.

- Könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.

- Súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a pankreatitis jele lehet (hasnyálmirigy gyulladás).

- Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a hepatitisz (májgyulladás) vagy a májkárosodás.

Egyéb mellékhatások lehetnek még:

Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

Gyakori (10 beteg közül egynél kevesebbet érint)

- Fejfájás, gyengeség vagy fáradtság érzése

- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Ramipril HCT-Zentiva kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén.

- Száraz, ingerlő köhögés vagy hörghurut

- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb vércukorszintet jelezhetnek. Amennyiben Ön cukorbeteg, ez ronthatja a cukorbetegségét.

- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb húgysavat vagy zsírt jelezhetnek a vérében.

- Fájdalmas, vörös és duzzadt ízületek.

Nem gyakori (100 beteg közül egynél kevesebbet érint)

- Kiütés mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is

- Kipirulás, gyengeség, hipotenzió (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen amikor gyorsan áll fel vagy ül le.

- Egyensúly problémák (vertigo)

- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom)

- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása

- Alvászavarok

- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbenk érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság

- Orrdugulás, arcüreggyulladás (szinuszitisz), légszomj

- Ínygyulladás (gingivitisz), duzzadt száj

- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek

- Fülcsengés

- Homályos látás

- Hajhullás

- Mellkasi fájdalom

- Izomfájdalom

- Székrekedés, gyomor- és bélfájdalom

- Emésztési problémák, hányinger

- Fokozott vízfelvétel és ürítés

- A szokásosnál fokozottabb izzadás, szomjúság

- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia), éhségérzet csökkenése

- Szaporább vagy szabálytalan szívverés.

- Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek.

- Láz

- Szexuális működési zavar férfiakban

- A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében

- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb kálium-szintet mutatnak a vérben

Nagyon ritka (10 000 beteg közül egynél kevesebbet érint)

- Émelygés, kezdődő hasmenés vagy gyomorégés

- Vörös és duzzadt nyelv, szájszárazság

- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb kálium-szintet mutatnak a vérben

Egyéb mellékhatások lehetnek még:

Jelezze kezelőorvosának ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.

- Koncentrációzavar, nyugtalanság vagy zavartság

- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizseregő vagy fájdalmas érzés jelentkezik amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség)

- A mell megnagyobbodása férfiakban

- Vérrögök

- Hallászavar

- Szemszárazság

- A tárgyak sárga színűnek látszanak

- Kiszáradás

- A toka duzzadt, fájdalmas és vörös (a nyálmirigy gyulladása)

- Duzzanat a beleiben, amelyet bélrenszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár

- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység

- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés vagy egyéb bőrreakciók mint pl. vörös kiütés az arcon vagy a homlokon

- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön

- Foltok a bőrön és hideg végtagok

- Izom és ízületi merevség vagy az állkapocs mozgatásának képtelensége (tetánia)

- Izomgyengeség vagy görcsök

- Csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben

- Vér a vizeletben. Ez veseproblémát jelezhet (intersticiális nefritisz)

- Magasabb vizeletcukor-szint

- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben

- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak (pancitopénia)

- A vérvizsgálati eredmények megváltozott kálium-szintet mutatnak a vérben

- A vérvizsgálat rendellenes eredményt mutathat bizonyos sók mennyiségét illetően a vérében (kalcium, kálium, nátrium)

- Lelassult vagy gátolt reakciók

- A szaglás megváltozása

- Légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A RAMIPRIL HCT-ZENTIVA 5 mg/25 mg TABLETTÁT TÁROLNI?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Ramipril HCT-Zentiva 5 mg/25 mg tabletta

Hatóanyag: 5 mg ramipril és 25 mg hidroklorotiazid tablettánként.

Segédanyagok: hipromellóz, hidegen duzzadó keményítő, mikrokristályos cellulóz, nátrium-sztearil-fumarát.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér vagy csaknem fehér, ovális tabletták, mindkét oldalukon törővonallal, valamint mélynyomású "HNW" jelöléssel és Hoechst logo-val. A tabletta a törővonal segítségével felezhető

Csomagolás: 10, 14, 18, 20, 28, 30, 45, 50, 56, 98, 99, 100, 300 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban.

Nem feltétlenül kerül minden kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal