• Quetiapine sandoz retard tabletta

    1. Milyen típusú gyógyszer a Quetiapine Sandoz retard tabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Quetiapine Sandoz retard tabletta a kvetiapin nevű hatóanyagot tartalmazza, ami az antipszichotikumoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. A Quetiapine Sandoz retard tabletta számos betegség kezelésére szolgál, amelyek a következők:

    Bipoláris depresszió és major depressziós epizódok major depressziós zavarban: amikor szomorúnak érzi magát. Előfordul, hogy lehangoltságot érez, bűntudata van, erőtlennek érzi magát, étvágytalan vagy nem tud aludni.

    Mánia: amikor úgy érezheti, hogy nagyon izgatott, emelkedett hangulatban van, nyugtalan, lelkes, túlzottan aktív vagy rossz az ítélőképessége, miközben indokolatlanul agresszív vagy indulatkitörései is lehetnek.

    Skizofrénia: amikor olyan hangokat hallhat, olyan dolgokat érzékelhet, amelyek valójában nincsenek ott, olyan dolgokban hihet, amelyek nem léteznek, vagy különösen gyanakvó, szorongó, zavart, bűntudatos, feszült vagy rossz hangulatú lehet.

    Ha a Quetiapine Sandoz retard tablettát major depressziós zavar major depressziós epizódjainak kezelésére írják fel Önnek, akkor ezt a betegsége kezelésére használt másik gyógyszer kiegészítéseként kell szednie.

    Kezelőorvosa akkor is folytathatja a Quetiapine Sandoz retard tabletta-kezelést, ha Ön jobban érzi magát.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: quetiapine
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    2. Tudnivalók a Quetiapine Sandoz retard tabletta alkalmazása előtt

    Ne alkalmazza a Quetiapine Sandoz retard tablettát:

    • ha allergiás a kvetiapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére;

    ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:

    • HIV-kezelésre szolgáló gyógyszerek;
    • azol típusú gyógyszerek (gombás fertőzésekre);
    • eritromicin vagy klaritromicin (fertőzésekre);
    • nefazodon (depresszió ellen).

    Ne szedje a Quetiapine Sandoz retard tablettát, ha a fentiek vonatkoznak Önre. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi szedni a Quetiapine Sandoz retard tablettát.

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Quetiapine Sandoz retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha:

    • Önnek vagy családjában valakinek szívproblémája van vagy volt, például szívritmuszavar, a szívizom gyengesége vagy gyulladása, vagy ha olyan gyógyszert szed, amely hatással lehet a szívverésére;
    • alacsony a vérnyomása;
    • szélütése (sztrók) volt, különösen, ha Ön időskorú;
    • májproblémái vannak;
    • valaha görcsrohama (epilepsziás rohama) volt;
    • cukorbeteg vagy fennáll Önnél a cukorbetegség kockázata. Ez esetben orvosa ellenőrzi a vércukorszintjét a Quetiapine Sandoz retard tabletta-kezelés alatt.
    • tudomása van róla, hogy valaha lecsökkent a fehérvérsejtszáma (más gyógyszerek hatására vagy egyéb ok miatt);
    • Ön demenciában (agyi funkcióvesztésben) szenvedő idős beteg. Ez esetben nem szedheti a Quetiapine Sandoz retard tablettát, mert a gyógyszerek azon csoportja, ahova a Quetiapine Sandoz retard tabletta is tartozik, emelheti a sztrók, vagy néhány esetben a halálozás kockázatát demenciában szenvedő idős betegeknél.
    • Önnek vagy valamelyik családtagjának korábban vérrögösödése volt, mivel az ehhez hasonló gyógyszereket vérrögösödés fellépésével hozták összefüggésbe;
    • valaha előfordult már Önnel vagy megtörténik, hogy éjszakai alvás közben rövid időre abbamarad a légzése (alvási apnoe) és ha olyan gyógyszereket szed, amelyek lassítják a normális agyműködést (nyugtatók);
    • valaha előfordult már Önnel vagy megtörténik, hogy nem tudja teljesen kiüríteni a hólyagját (vizeletretenció), prosztata megnagyobbodása, bélelzáródása van vagy megemelkedett a nyomás a szemében. Ezeket az állapotokat néha bizonyos betegségek kezelése során alkalmazott olyan egyéb gyógyszerek idézik elő (ún. antikolinerg szerek), amelyek az idegsejtek működésére hatnak.
    • Önnek valaha voltak vagy vannak problémái túlzott mértékű alkohol- vagy gyógyszerfogyasztással. 

    Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következőket tapasztalja a Quetiapine Sandoz retard tabletta alkalmazását követően:

    • láz, súlyos izommerevség, verejtékezés vagy csökkent tudati szint együttes fellépése („neuroleptikus malignus szindróma” nevű betegség). Azonnali kezelésre lehet szüksége.
    • akaratlan izommozgások, különösen az arc és a nyelv izmaiban;
    • szédülés vagy súlyos aluszékonyság. Ez növelheti a véletlen sérülések (elesés) kockázatát az idős betegeknél.
    • görcsroham (epilepsziás roham);
    • hosszantartó, fájdalmas hímvessző merevedés (priapizmus).

    A fenti állapotokat ez a gyógyszercsoport okozhatja.

    Amint lehetséges, tájékoztassa orvosát, ha a következőket tapasztalja:

    • láz, influenzaszerű tünetek, torokfájás vagy más fertőzés, mivel ezek a nagyon alacsony fehérvérsejtszám következményei lehetnek, és a Quetiapine Sandoz retard tabletta-kezelés leállítását és/vagy kezelést igényelhetnek;
    • állandó hasi fájdalommal járó vagy kezelésre nem reagáló székrekedés, mivel ezek bélelzáródáshoz vezethetnek.

    Öngyilkossági gondolatok és depressziójának súlyosbodása

    Ha Ön depresszióban szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek a kezelés első, kezdeti szakaszában felerősödhetnek, gyakoribbá válhatnak, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet. Ezek a gondolatok olyankor is felerősödhetnek, ha hirtelen abbahagyja a gyógyszer szedését. 

    Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha Ön fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatok adatai szerint a depresszióban szenvedő 25 év alatti fiatal felnőtteknél gyakrabban fordultak elő önkárosítással, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok.

    Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen azonnal kórházba. Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról, és megkéri, hogy olvassa el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy az Ön depressziója súlyosbodik, vagy aggódnak az Ön magatartásában bekövetkező változások miatt.

    Kapcsolódó cikkek

    Skizofrénia - Számos tévhit él a köztudatban
    A katatónia kezelése
    A katatónia okai és tünetei
    Depresszió is kialakulhat D-vitamin-hiánytól
    Skizofrénia - Család nélkül nincs orvosság

    Testsúlynövekedés

    A Quetiapine Sandoz retard tablettát szedő betegeknél testsúlynövekedést figyeltek meg. Önnek és orvosának rendszeresen ellenőrizni kell az Ön testtömegét.

    Gyermekek és serdülők 

    A Quetiapine Sandoz retard tabletta nem javasolt gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

    Egyéb gyógyszerek és a Quetiapine Sandoz retard tabletta

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. 

    Ne szedje a Quetiapine Sandoz retard tablettát, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:

    • HIV-kezelésre szolgáló gyógyszerek;
    • azol típusú gyógyszerek (gombás fertőzésekre);
    • eritromicin vagy klaritromicin (fertőzésekre);
    • nefazodon (depresszió ellen).

    Tájékoztassa kezelőorvosát, különösen akkor, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:

    • epilepszia elleni gyógyszerek (például fenitoin, karbamazepin);
    • magasvérnyomás elleni gyógyszerek;
    • barbiturátok (álmatlanság ellen);
    • tioridazin vagy lítium (egyéb antipszichotikumok);
    • gyógyszerek, amelyek hatással vannak a szívverésre, például az elektrolit-egyensúlyt megbontó gyógyszerek (alacsony kálium- vagy magnéziumszint), mint pl. a diuretikumok (vízhajtó tabletták) vagy bizonyos antibiotikumok (fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek);
    • gyógyszerek, amelyek székrekedést okozhatnak;
    • bizonyos betegségek kezelése során alkalmazott olyan gyógyszerek (úgynevezett antikolinerg szerek), amelyek az idegsejtek működésére hatnak.

    Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná bármely felsorolt gyógyszer szedését.

    A Quetiapine Sandoz retard tabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

    Az ételek hatással lehetnek a Quetiapine Sandoz retard tablettára, ezért a tablettákat legalább egy órával evés előtt, vagy lefekvés előtt kell bevennie.

    Óvatosan fogyasszon alkoholt. A Quetiapine Sandoz retard tabletta és az alkohol együttes hatása álmosságot okoz.

    Ne igyon grépfrútlevet, amíg a Quetiapine Sandoz retard tablettát szedi. Ez befolyásolhatja a gyógyszer hatását.

    Terhesség és szoptatás

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    Terhesség alatt nem szabad szednie a Quetiapine Sandoz retard tablettát, csak ha ezt orvosával megbeszélte. Ha Ön szoptat, nem szabad szednie a Quetiapine Sandoz retard tablettát.

    Az újszülöttben a következő elvonási tünetek fordulhatnak elő, amennyiben az anya a terhesség utolsó trimeszterében (a terhesség utolsó három hónapjában) alkalmazta a Quetiapine Sandoz retard tablettát: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, táplálkozási nehézség. Ha gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, keresse fel gyermekorvosát.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A tabletta álmosságot okozhat. Ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket, amíg nem tudja, hogyan hat Önre a tabletta.

    Vizeletből történő gyógyszerkimutatásra kifejtett hatás

    Quetiapine Sandoz retard tabletta alkalmazása mellett előfordulhat, hogy a vizeletből végzett gyógyszerkimutatás során egyes tesztek pozitív eredményt adhatnak a metadonra és bizonyos, a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerekre, az úgynevezett triciklusos antidepresszánsokra akkor is, ha nem szedi ezeket a gyógyszereket. Ha ez történik, lehetőség van specifikusabb tesztek elvégzésére.

    A Quetiapine Sandoz retard tabletta laktózt tartalmaz

    Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. Hogyan kell szedni a Quetiapine Sandoz retard tablettát?

    A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 

    A kezdő adagot kezelőorvosa határozza meg. A fenntartó adag (napi adag) az Ön betegségétől és szükségleteitől függ, de általában 150 mg és 800 mg között van.

    A tablettát naponta egyszer kell bevenni.

    A tablettát nem szabad elvágni, összerágni vagy összetörni.

    A tablettát egészben, vízzel nyelje le.

    A Quetiapine Sandoz retard tabletta hatékonyságát az étkezés befolyásolhatja. Lehetőleg éhgyomorra vegye be a tablettát (legalább egy órával étkezés előtt vagy lefekvéskor, orvosa megmondja Önnek, hogy mikor).

    Ne igyon grépfrútlevet, amíg a Quetiapine Sandoz retard tablettát szedi, mivel az befolyásolhatja a gyógyszer hatását.

    Ne hagyja abba a retard tabletta szedését akkor sem, ha jobban érzi magát, kivéve, ha kezelőorvosa ezt javasolja.

    Májkárosodásban szenvedő betegek

    Ha Önnek májproblémái vannak, kezelőorvosa megváltoztathatja az adagját.

    Idősek

    Ha Ön időskorú, kezelőorvosa megváltoztathatja az adagját.

    Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (18 év alatt)

    A Quetiapine Sandoz retard tablettát nem szabad gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél alkalmazni.

    Ha az előírtnál több Quetiapine Sandoz retard tablettát vett be

    Ha az előírtnál több Quetiapine Sandoz retard tablettát vett be, álmosságot, szédülést érezhet, vagy rendellenes szívverést tapasztalhat. Vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, vagy menjen azonnal a legközelebbi kórházba. Vigye magával a Quetiapine Sandoz tablettákat!

    Ha elfelejtette bevenni a Quetiapine Sandoz retard tablettát

    Amennyiben elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amint eszébe jut. Azonban, ha már közel van a következő adag bevételének ideje, azt várja meg.

    Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha idő előtt abbahagyja a Quetiapine Sandoz retard tabletta szedését

    Amennyiben hirtelen megszakítja a Quetiapine Sandoz retard tabletta szedését, előfordulhat, hogy nem tud aludni (álmatlanság), hányingere lehet, fejfájást, hasmenést, hányást, szédülést vagy ingerlékenységet tapasztalhat.

    A kezelés megszakítása előtt orvosa javasolhatja az adag fokozatos csökkentését.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. Lehetséges mellékhatások

    Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):

    • szédülés (eleséshez vezethet), fejfájás vagy szájszárazság
    • aluszékonyság, mely idővel elmúlhat, ha folytatja a Quetiapine Sandoz retard tabletta szedését (eleséshez vezethet)
    • megvonási tünetek (a Quetiapine Sandoz retard tabletta-kezelés abbahagyásakor jelentkeznek): nem tud aludni (álmatlanság), hányinger, fejfájás, hasmenés, hányás, szédülés, ingerlékenység. Legalább 1-2 hétig tartó, fokozatos megvonás javasolt.
    • testsúlynövekedés
    • rendellenes izommozgások. Ezek a következők lehetnek: nehézség az izommozgások indításakor, remegés, nyugtalanságérzés, fájdalom nélküli izommerevség
    • egyes vérzsírok szintjének megváltozása (trigliceridek és összkoleszterinszint)

    Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

    • gyors szívverés
    • szívdobogás-érzés, szapora szívverés, a szívverés kimaradásának érzése
    • székrekedés, gyomorpanaszok (emésztési zavar)
    • gyengeségérzés
    • végtagok duzzanata
    • alacsony vérnyomás felálláskor. Ez okozhat szédülést, erőtlenség-érzést (eleséshez vezethet).
    • vércukorszint-emelkedés
    • homályos látás
    • rendellenes álmok, rémálmok
    • étvágyfokozódás
    • ingerlékenység
    • beszéd- és nyelvi zavarok
    • öngyilkossági gondolatok, depresszió súlyosbodása
    • légszomj
    • hányás (főleg idősebbeknél)
    • láz
    • pajzsmirigy-hormonok szintjének változása a vérben
    • bizonyos vérsejtek számának csökkenése
    • bizonyos májenzimek szintjének emelkedése a vérben
    • a prolaktin nevű hormon szintjének emelkedése a vérben. A megemelkedett prolaktinszint ritka esetekben a következőkhöz vezethet:
    • mellduzzadás és váratlan tejtermelődés nőknél és férfiaknál egyaránt
    • nőknél a menstruáció kimaradása vagy rendszertelen havi vérzés

    Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

    • görcsrohamok (epilepsziás rohamok)
    • allergiás reakciók, ezek között lehetnek például viszkető, előemelkedő kiütések a bőrön, bőrduzzanat és a bőr feldagadása az ajkak körül
    • kellemetlen érzés a lábakban („nyugtalan láb” szindróma)
    • nyelési nehézség
    • akaratlan – főleg arc és nyelv – mozgások
    • szexuális zavarok
    • cukorbetegség
    • EKG eltérések (QT-szakasz megnyúlása)
    • a normálnál lassabb szívverés, mely a kezelés kezdetekor jelentkezhet, és ami alacsony vérnyomással és ájulással járhat együtt
    • vizeletürítési nehézség
    • ájulás (mely eleséshez vezethet)
    • orrdugulás
    • a vörösvértestek számának csökkenése
    • a vér nátriumszintjének csökkenése
    • a már meglévő cukorbetegség súlyosbodása

    Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

    • magas testhőmérséklet (láz), izzadás, izommerevség, erős álmosság vagy eszméletvesztés együttes fellépése (neuroleptikus malignus szindrómának nevezett rendellenesség)
    • a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése (sárgaság)
    • májgyulladás (hepatitisz)
    • hosszantartó, fájdalmas hímvessző merevedés (priapizmus)
    • mellduzzadás, váratlan tejcsorgás (galaktorrea)
    • menstruációs zavarok
    • vérrögképződés a vénákban, különösen a láb vénáiban (tünetei lehetnek a láb megdagadása, fájdalma, vörössége), amely a véráram útján tovább sodródhat a tüdőbe, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést okozva. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.
    • alvás közben járkálás, beszélés, evés vagy egyéb aktivitás 
    • alacsony testhőmérséklet (hipotermia)
    • hasnyálmirigy-gyulladás
    • „anyagcsere szindrómának” nevezett állapot, amikor az alábbiak közül három vagy több tünet egyszerre jelentkezhet Önnél: zsírgyarapodás a hastájékon, a „jó koleszterinszint” csökkenése (HDL-C), egy bizonyos típusú, trigliceridnek nevezett zsír szintjének emelkedése a vérben, magas vérnyomás és a vércukorszint emelkedése
    • láz, influenzaszerű tünetek, torokfájás vagy bármely más fertőzés együttes előfordulása nagyon alacsony fehérvérsejtszám mellett (agranulocitózisnak nevezett állapot)
    • bélelzáródás
    • a vér kreatin-foszfokináz (az izmokból származó anyag) szintjének emelkedése

    Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

    • súlyos bőrkiütés, hólyagok, vörös foltok a bőrön
    • súlyos allergiás reakció (anafilaxia), ami légzési nehézséget okozhat vagy sokkhoz vezethet
    • a bőr hirtelen felduzzadása, általában a szem és az ajkak körül, valamint a torokban (angioödéma)
    • a bőr-, a száj-, a szem- és a nemiszervek súlyos hólyagképződéssel járó elváltozása (Stevens–Johnson-szindróma)
    • vizeletmennyiséget szabályozó hormon kiválasztásának zavara
    • az izomrostok lebomlása és izomfájdalom (rabdomiolízis)

    Nem ismert (előfordulási gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

    • bőrkiütés szabálytalan alakú vörös foltokkal (eritéma multiforme)
    • súlyos, hirtelen fellépő allergiás reakció lázzal, amely a bőr felhólyagosodásával és lehámlásával jár (toxikus epidermális nekrolízis)
    • Elvonási tünetek jelentkezhetnek azon anyák újszülötteinél, akik a terhesség alatt kvetiapint szedtek.
    • Az a gyógyszercsoport, amelyhez a Quetiapine Sandoz retard tabletta tartozik, szívritmuszavarokat okozhat, amelyek súlyosak és halálos kimenetelűek is lehetnek.

    Néhány mellékhatás csak vérvizsgálattal állapítható meg. Ide tartozik bizonyos zsírok (trigliceridek és összkoleszterin) szintjének vagy a vércukorszintnek a változása, a pajzsmirigy-horrmonok szintjének változása a vérben, bizonyos májenzimek szintjének emelkedése, bizonyos típusú vérsejtek számának csökkenése, a vörösvértestek számának csökkenése, a vér kreatin-foszfokináz-szintjének (az izmokban található anyag) emelkedése, a vér nátriumszintjének csökkenése, a prolaktin nevű hormon szintjének emelkedése a vérben. A prolaktinszint-emelkedés ritkán a következőket eredményezheti:

    • mellduzzadás, váratlan tejtermelődés nőknél és férfiaknál egyaránt
    • nőknél a menstruáció kimaradása vagy rendszertelen havi vérzés

    Orvosa időről időre kérheti az Ön vérvizsgálatát.

    Mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

    Ugyanazok a mellékhatások, amelyek felnőtteknél előfordulhatnak, gyermekeknél és serdülőknél is jelentkezhetnek. 

    A következő mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél gyakrabban jelentkeztek, vagy felnőtteknél egyáltalán nem fordultak elő: 

    Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):

    • a prolaktin nevű hormon vérszintjének emelkedése. Ez ritkán a következőket okozhatja:
    • mellduzzadást és váratlan tejtermelődést lányoknál és fiúknál egyaránt
    • lányoknál a menstruáció kimaradását vagy rendszertelen havi vérzést
    • étvágyfokozódás
    • hányás
    • rendellenes izommozgások, mint például nehézség az izommozgások indításakor, remegés, nyugtalanságérzés, fájdalom nélküli izommerevség
    • vérnyomás-emelkedés

    Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

    • gyengeségérzet, ájulás (mely eleséshez vezethet)
    • orrdugulás
    • izgatottság

    Mellékhatások bejelentése

    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

    A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

    A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

    5. Hogyan kell a Quetiapine Sandoz retard tablettát tárolni?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a Quetiapine Sandoz retard tablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    HDPE tartály: az első felbontást követően a tartályon feltüntetett lejárati ideig (Felhasználható:/Felh.:) használható.

    A Quetiapine Sandoz retard tabletta nem igényel különleges tárolást.

    Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

    Mit tartalmaz a Quetiapine Sandoz retard tabletta?

    A készítmény hatóanyaga: kvetiapin.

    A Quetiapine Sandoz retard tabletták 50 mg, 150 mg, 200 mg, 300 mg vagy 400 mg kvetiapint tartalmaznak (keviapin-fumarát formájában).

    Egyéb összetevők: 

    Tablettamag: A-típusú metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer (1:1), vízmentes laktóz, magnézium‑sztearát, kristályos maltóz, talkum 

    Tablettabevonat: A-típusú metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer (1:1), trietil-citrát

    Milyen a Quetiapine Sandoz retard tabletták külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?

    Quetiapine Sandoz 50 mg retard tabletta

    Fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború retard tabletta, egyik oldalán „50” mélynyomású jelöléssel. Átmérője: 7,1 mm, magassága: 3,2 mm.

    Quetiapine Sandoz 150 mg retard tabletta

    Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború retard tabletta, egyik oldalán „150” mélynyomású jelöléssel. Hosszúsága: 13,6 mm, szélessége: 6,6 mm, magassága: 4,2 mm.

    Quetiapine Sandoz 200 mg retard tabletta

    Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború retard tabletta, egyik oldalán „200” mélynyomású jelöléssel. Hosszúsága: 15,2 mm, szélessége: 7,7 mm, magassága: 4,8 mm.

    Quetiapine Sandoz 300 mg retard tabletta

    Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború retard tabletta, egyik oldalán „300” mélynyomású jelöléssel. Hosszúsága: 18,2 mm, szélessége: 8,2 mm, magassága: 5,4 mm.

    Quetiapine Sandoz 400 mg retard tabletta

    Fehér vagy csaknem fehér, ovális, mindkét oldalán domború retard tabletta, egyik oldalán „400” mélynyomású jelöléssel. Hosszúsága: 20,7 mm, szélessége: 10,2 mm, magassága: 6,3 mm.

    Quetiapine Sandoz retard tabletták PVC/PCTFE//Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

    Kiszerelések:

    10, 30, 50, 56, 60 és 100 db retard tabletta

    60 vagy 120 db retard tabletta indukciós záróbetéttel ellátott gyermekbiztos csavaros PP kupakkal lezárt, fehér átlátszatlan HDPE tartályban és dobozban.

    A 120 db retard tablettát tartalmazó kiszerelés csak kórházi használatra szolgál.

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

    A forgalomba hozatali engedély jogosultja

    Sandoz Hungária Kft.

    1114 Budapest

    Bartók Béla út 43-47.

    Magyarország 


    További gyógyszerek quetiapine hatóanyaggal