QUETIAPINE ORION 25 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A QUETIAPINE ORION FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Quetiapine Orion az antipszihotikumoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A skizofrénia és a bipoláris betegség mániás epizódjainak kezelésére használják.

A skizofrénia a gondolkodás, az érzelmek és a viselkedés zavaraival járó mentális betegség. A skizofrénia tünetei közé tartoznak többek között a hallucinációk (például hangok hallása, amit mások nem hallanak), furcsa és ijesztő gondolatok. A bipoláris betegség mániás epizódjai többek között "feldobottsággal", izgatottsággal, hirtelen megjelenő gondolatokkal, túlzott energia érzetével, csökkent alvásigénnyel és nagyfokú ingerlékenységgel járhatnak. A Quetiapine Orion ezeket a tüneteket enyhíti.

QUETIAPINE ORION 25 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Orion Corporation
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (10x10)
  • (1x10)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A QUETIAPINE ORION FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Quetiapine Orion filmtablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a kvetiapin-ra vagy a Quetiapine Orion filmtabletta egyéb összetevőjére

- ha HIV-elleni gyógyszereket, bizonyos gombaellenes szereket (pl. ketokonazolt), bizonyos antibiotikumokat (eritromicint vagy klaritromicint) vagy nefazodont (egy antidepresszív hatású gyógyszert) szed.

A Quetiapine Orion filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha:

- egyidejűleg más gyógyszereket is szed (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek")

- szív- és érrendszeri betegségben szenved

- ha az Ön családjában valakinél QT-szakasz megnyúlását diagnosztizálták,

- agyi érbetegségben szenved

- alacsony a vérnyomása vagy ájulásra hajlamos

- epilepsziás görcsrohamai voltak

- szélütése (stroke-ja) volt

- máj- vagy vesebetegségben szenved

- cukorbeteg

- alacsony a fehérvérsejt száma

Tájékoztassa orvosát, ha a fentiek bármelyike előfordul vagy előfordult Önnél.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ne feledkezzen meg a gyógyfüvekről, a természetgyógyászati készítményekről és a vény nélkül kapható szerekről se.

Ne használja a Quetiapine Orion filmtablettát, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

- bizonyos HIV-ellenes gyógyszerek

- bizonyos gombaellenes szerek (pl.ketokonazol)

- egyes antibiotikumok (eritromicin vagy klaritromicin)

- nefazodon (antidepresszáns)

Néhány gyógyszer hatása megváltozhat, vagy megváltoztathatja a Quetiapine Orion filmtabletta hatását együttes szedés esetén. Mondja el orvosának, ha a következő gyógyszereket szedi, illetve ezek szedését abba akarja hagyni:

- más központi idegrendszerre ható gyógyszerek

- pszihotróp gyógyszerek, antidepresszánsok (pl. fluoxetin)

- antiepileptikumok (pl. fenitoin, karbamazepin)

- vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

A kvetiapin és olyan gyógyszerek együttes alkalmazásakor , melyekről ismert, hogy módosíthatják az elektrolit-háztartást, megnyújtják a QT-szakaszt (az EKG-n) (antiarritmiás szerek, diuretikumok, makrolid antibiotikumok, azol-típusú gombaellenes szerek), óvatosság szükséges.

Azt is mondja meg orvosának, ha rifampicin nevű gyógyszert szed (tuberkulózis kezelésére), vagy barbiturátokat (álmatlanság ellen), vagy egy tioridazin nevű antipszihotikus szert.

Ha a jövőben orvoshoz fordul, feltétlenül mondja meg, hogy Quetiapine Orion filmtablettát szed.

A Quetiapine Orion filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Quetiapine Orion filmtablettát étellel vagy étkezéstől függetlenül is beveheti.

A Quetiapine Orion filmtablettát nem szabad grapefruit lével bevenni.

A Quetiapine Orion filmtabletta alkohollal együtt álmosságot okozhat. A kezelés alatt tartózkodjon a túlzott alkoholfogyasztástól.

Terhesség és szoptatás

Kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt bármilyen gyógyszert bevenne.

Ha terhes vagy terhességet tervez, beszélje meg orvosával, hogy szedhet-e vagy sem Quetiapine Orion filmtablettát.

Quetiapine Orion filmtablettával történő kezelés alatt ne szoptasson.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Quetiapine Orion filmtabletta álmosságot és szédülést okozhat. A kezelés elején mindaddig ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, amíg nem tisztázódik, hogy hogyan hat Önre a gyógyszer.

Fontos információk a Quetiapine Orion filmtabletta egyes összetevőiről

A 100, 200 és a 300 mg-os tabletta tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGY KELL SZEDNI A QUETIAPINE ORION FILMTABLETTÁT?

A Quetiapine Orion filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Quetiapine Orion filmtablettát étellel vagy étkezésektől függetlenül is beveheti. A tablettát vízzel, egészben kell lenyelni.

A napi adagot két részre kell osztani, az egyiket reggel, a másikat este kell bevenni.

Felnőttek:

Skizofrénia kezelése esetén az adagot fokozatosan kell emelni. A szokásos adag az első napon 50 mg, a második napon 100 mg, a harmadik napon 200 mg, a negyedik napon pedig 300 mg. Ezek után az orvos fogja beállítani az Önnek egyénileg megfelelő napi fenntartó adagot.

A bipoláris betegség mániás fázisának kezelésénél az adagot fokozatosan kell emelni. A szokásos adag az első napon 100 mg, a második napon 200 mg, a harmadik napon 300 mg, a negyedik napon pedig 400 mg. Ezek után az orvos fogja beállítani az Önnek egyénileg megfelelő napi fenntartó adagot.

Idős betegek és májkárosodásban szenvedők:

Kezelőorvosa alacsonyabb kezdődózist és lassabb dózisemelést írhat Önnek elő.

Vesekárosodásban szenvedők:

Kezelőorvosa a felnőtteknél általában használatos dózist írja elő Önnek.

Gyermekek és serdülők:

A készítmény hatását és biztonságosságát gyermekek és serdülőknél még nem vizsgálták.

Saját elhatározásából ne változtassa meg az adagot és ne hagyja abba a tabletták szedését. Ha úgy érzi, hogy a Quetiapine Orion filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Quetiapine Orion filmtablettát vett be

Ha Ön vagy bárki más az előírtnál nagyobb adagú Quetiapine Orion filmtablettát vett be, további intézkedés céljából azonnal orvoshoz kell fordulni.

A túladagolás tünetei közé tartozik a bágyadtság, álmosság, szapora szívverés, vérnyomás csökkenés.

Ha elfelejtette bevenni a Quetiapine Orion filmtablettát

Amint lehet, vegye be az elfelejtett adagot. Ha már közel van a soron következő gyógyszer bevételének ideje, akkor ne pótolja az előző adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Quetiapine Orion filmtabletta szedését

Saját elhatározásából ne hagyja abba a készítmény szedését.

Ha hirtelen abbahagyja a kvetiapin szedését, akkor rossz közérzete támadhat, hányás, álmatlanság, rángó mozgások jelentkezhetnek, vagy visszatérhetnek eredeti betegségének tünetei. Orvosa azt tanácsolhatja, hogy fokozatosan csökkentse a gyógyszer adagját, mielőtt abbahagyja a kezelést.

Figyeljen rá, hogy elegendő gyógyszert vigyen magával, ha szabadságra megy vagy elutazik.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, a Quetiapine Orion filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 betegnél fordulhatnak elő): szédülés, álmosság (ami a tabletták további szedése folyamán elmúlhat), fejfájás.

Gyakori mellékhatások (minden 100 beteg közül 1-10 betegnél fordulhatnak elő): fehérvérsejt szám csökkenése, szapora szívverés, szájszárazság, székrekedés, gyomorrontás, gyengeség-érzés, a kar vagy a láb megduzzadása, testsúlygyarapodás, ájulás, orrdugulás, álló helyzetben a vérnyomás csökkenése, ami szédülést, ájulás-érzést okozhat.

Nem gyakori mellékhatások (minden 100 beteg közül kevesebb, mint 1 betegnél fordulhatnak elő): allergiás reakciók, görcsrohamok, emelkedett eozinofil sejtszám (a fehérvérsejtek egyik típusa), koleszterin- triglicerid- és bizonyos májenzim-értékek emelkedése, EKG eltérések (QT-szakasz megnyúlása, arritmiák).

Ritka mellékhatások (minden 1000 beteg közül kevesebb, mint 1 betegnél fordulhatnak elő): sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése), priapizmus (tartós és fájdalmas erekció).

Egyidejűleg fellépő láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség, homályos tudat egy ritka, súlyos szindróma jele lehet úgynevezett neuroleptikus malignus szindróma. A tünetek közül néhány együttes megjelenése esetén azonnal orvoshoz vagy a legközelebbi rendelőintézethez kell fordulni.

Nagyon ritka mellékhatások (minden 10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 betegnél fordulhatnak elő): magas vércukor szint vagy a fennálló cukorbetegség romlása, májgyulladás, Stephen-Johnson szindróma (a bőrre és a nyálkahártyákra kiterjedő súlyos allergiás reakció), a neutrofil sejtek (a fehérvérsejtek egy típusa) számának csökkenése, anafilaktikus reakció (súlyos allergiás reakció a következő tünetekkel; hirtelen vérnyomásesés, viszkető kiütések a karokon és lábakon, a szemek és az arc duzzanata és/vagy nyelési és légzési nehézség).

Ha hosszú időn át kell szednie a kvetiapint, az önkéntelen mozgásokat okozhat, főleg az arcizmok és a nyelv mozgásában (tardiv diszkinézia). Tájékoztassa orvosát, ha ez bekövetkezik.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGY KELL A QUETIAPINE ORION FILMTABLETTÁT TÁROLNI!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Quetiapine Orion filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Quetiapine Orion filmtabletta

- A készítmény hatóanyaga a kvetiapin. Minden filmtabletta 25 mg, 100 mg, 200 mg, illetve 300 mg kvetiapint tartalmaz fumarát formájában.

- Egyéb összetevők a 25 mg-os tabletta magjában: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, povidon és magnézium-sztearát.

- Egyéb összetevők a 100, 200 és 300 mg-os tabletta magjában: mikrokristályos cellulóz, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, laktóz-monohidrát, karboximetilkeményítő-nátrium, povidon magnézium-sztearát.

Tabletta bevonat a 25 és 100 mg-os tablettánál: részlegesen hidrolizált polivinil alkohol, makrogol, talkum, titán-dioxid (E171) és vas-oxid (E172).

Tabletta bevonat a 200 és 300 mg-os tablettánál: részlegesen hidrolizált polivinil alkohol, makrogol, talkum és titán-dioxid.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Quetiapine Orion 25 mg: barna/sötét rózsaszín, kerek, mindkét oldalán domború,

6 mm átmérőjű filmtabletta

Quetiapine Orion 100 mg: világossárga, kerek, mindkét oldalán domború, 8 mm átmérőjű filmtabletta

Quetiapine Orion 200 mg: fehér, kerek, mindkét oldalán domború, 11 mm átmérőjű filmtabletta

Quetiapine Orion 300 mg: fehér, kapszula alakú, mindkét oldalán domború felületű, filmbevonattal ellátott tabletta

Csomagolás:

Filmtabletták PVC/PVDC/aluminium buborékcsomagolásban és dobozban.

Quetiapine Orion 25 mg: dobozonként 6 db, 10 db, 30 db, 60 db vagy 100 db filmtabletta.

Quetiapine Orion 100 és 200 mg: dobozonként 30 db, 60 db, 90 db vagy 100 db filmtabletta.

Quetiapine Orion 300 mg: dobozonként 30 db, 60 db, 90 db vagy 100 db filmtabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antipszichotikumok kategóriában