PYRON 25 mg por oldatos injekcióhoz

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PYRON ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

Felhasználása csak nukleáris medicina osztályokon engedélyezett.

A Pyron (különféleképpen alkalmazva lásd 3. pont) az alábbi vizsgálatok során alkalmazható:

- Csontszcintigráfiás vizsgálatokra (különösen javasolt az alábbi esetekben):

- Primer csont tumor.

- Más tumorok csontáttétei (pl. prosztatarák, mellrák, tüdőrák).

- Csontvelőgyulladás.

- Metabolikus csontmegbetegedések.

- Paget-kór (a bőrrák azon ritka formája, amely a bőr mirigyeiből alakul ki a mirigyállományban, vagy a bőr alatti területeken).

- Vértérfogat-szcintigráfia.

- Lépszcintigráfiás vizsgálatok.

- Akut myocardiális infarctus képi megjelenítése.

Mindegyik vizsgálatban közös, hogy az intravénásan beadott diagnosztikum a vérkeringés által jut el a különböző szervekhez. Mivel az injekció kis mennyiségben gamma sugárzó radioaktív anyagot tartalmaz, gamma kamerákkal kívülről detektálható, és az idő függvényében képsorozat készíthető. Ezek a képek pontosan megmutatják a szervekben és a testben található radioaktív izotóp eloszlását, illetve vándorlását, így ezek a felvételek értékes információkat adhatnak az orvos számára az illető szerv struktúrájáról és működéséről, segítik az orvost a lehetséges legjobb kezelés kiválasztásában.

PYRON 25 mg por oldatos injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
sodium pyrophosphate

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Izotóp Intézet
Vényköteles?
intézeti gyógyszer
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (6 üveg)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A PYRON ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazzák a Pyron-t

- ha allergiás (túlérzékeny) a készítmény hatóanyagára vagy egyéb összetevőjére;

- ha Ön terhes vagy szoptat, kivéve, ha orvosa másként dönt;

- ha még nem múlt el 18 éves, kivéve, ha orvosa másként dönt.

Fontos, hogy pontosan betartsa az orvosa utasításait mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálat után. Ezzel elkerülhető más személyek sugárveszélynek való kitétele, valamint a környezet radioaktív izotóppal való szennyezése. A radioaktív izotóp a vizeleten, székleten, , izzadságon, és egyéb testváladékokon keresztül távozik a szervezetből, ezáltal a környezetet a 99mTc rövid felezési idejének megfelelően időlegesen szennyezi.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Pyron egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Bármilyen ételt vagy italt fogyaszthat.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

Meg kell mondania orvosának, ha Ön terhes vagy csecsemőt szoptat. Ha Ön terhes vagy szoptat, az orvosnak kell eldöntenie, hogy a radioizotópos vizsgálat feltétlenül szükséges-e, vagy más, nem izotópos módszert kell alkalmazni az Ön vizsgálatára, ugyanis a szervezetébe bekerülő radioizotóp veszélyeztetheti a magzatot, valamint a csecsemőt is, mert a radioizotóp egy része az anyatejbe is bekerülhet. Bízzon orvosában, mert nagyon szigorú előírások betartásával hozza meg a döntését.

Szoptatás

Ha Ön szoptat, és az orvos a vizsgálat mellett dönt, a szoptatást be kell szüntetni arra az időre, amit az orvos megjelöl. Ez idő alatt a szervezetben levő radioaktív izotóp kiürül. A szoptatás szüneteltetése idején a csecsemőt mesterségesen kell táplálni. Az ez idő alatt kifejt anyatejet nem szabad felhasználni, nagy hígításban ki kell önteni. A szoptatás újra kezdhető, amikor a tejben levő sugárdózis a gyerekre nézve nem nagyobb, mint 1 mSv. A szoptatás újrakezdésének lehetőségéről az orvosnak kell döntenie.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Pyron nem változtatja meg az autóvezetési vagy gépkezelési képességeit.

Fontos információk Pyron egyes összetevőiről

A 99mTc-Pyron oldatos injekció használata kis sugárdózisnak teszi ki Önt. Annak ellenére, hogy ez a hatás kisebb, mint egyes Röntgen-sugárzással végzett vizsgálatok esetén (pl. CT), az orvos mindig figyelembe fogja venni a lehetséges kockázatokat és előnyöket.

Ha kétségei támadnak, fontos, hogy konzultáljon az orvosával, mielőtt megkapná a készítményt.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PYRON-T?

A Pyron-t a vizsgálat módjától függően különbözőképpen alkalmazzák.

Csontszcintigráfiás vizsgálatoknál és akut miokardiális infarktus vizsgálatánál a Pyron por oldatos injekcióhoz készítményből készített radioaktív 99mTc-Pyron oldatos injekciót intravénásan juttatják az Ön szervezetébe.

Vértérfogat vizsgálatnál először a nem radioaktív Pyron oldatos injekciót juttatják intravénásan az Ön szervezetébe, majd 15-30 perc múlva a radioaktív izotópot tartalmazó injekciót.

A lép működésének vizsgálatakor először a nem radioaktív Pyron oldatos injekciót juttatják a szervezetbe, majd egy vérvételt követően a radioaktív izotóppal megjelzett vörösvértesteket visszainjektálják az Ön szervezetébe.

A beadott aktivitás mennyiségét, a leképzés módját és ennek a beadása utáni időpontját az Ön betegségének és a vizsgálat céljának függvényében az orvos határozza meg.

Ha az előírtnál több készítményt adtak be Önnek

Mivel szigorú törvények írják elő a radioaktív anyagok használatát, kezelését és megsemmisítését, a diagnosztikum mindig csak kórházban vagy megfelelő intézményben használható. Csak olyan személyek kezelhetik, használhatják és adhatják be az injekciót, akik erre szakosodtak, és megfelelő képzést kaptak a radioaktív anyagok kezelésére vonatkozóan. Ezek a személyek utasítást adnak Önnek mindennemű elővigyázatosság tekintetében, amit a legszigorúbban be kell tartani.

Mivel a diagnosztikumot szigorúan ellenőrzött feltételek mellett alkalmazza az orvos, bármilyen túladagolás valószínűsége kicsi. Ha mégis túladagolják a készítményt, az orvos azt tanácsolja, igyon sok folyadékot és egyen sok rostos ételt, hogy felgyorsuljon a radiofarmakon kiürülése a szervezetből. Az így kiürülő radioaktív anyagokkal való szennyezés elkerülése érdekében fokozott elővigyázatra van szükség, ezért pontosan kell követni az orvos utasításait.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Az ionizáló sugárzás rákot és/vagy örökletes betegségeket okozhat. A vizsgálat során alkalmazott aktivitás mennyiségek mellett ezek kialakulásának kicsi a valószínűsége.

Nem kívánatos hatásokat, tüneteket e diagnosztikai készítmény forgalomba hozatala óta (1982) nem észleltek. Az ezen idő alatt elvégzett vizsgálatok számának figyelembe vételével ilyen tünetek, mellékhatások nem várhatók.

Az a radioaktív anyagmennyiség, amelyet a diagnosztikum beadásakor kap, elenyésző, és pár nap alatt kiürül a szervezetből mindennemű beavatkozás nélkül. Ha valami problémája, kétsége támad, konzultáljon az orvosával.

5. HOGYAN KELL A PYRON-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A kórházi személyzet felelős a készítmény megfelelő tárolásáért és azért, hogy ne adjanak Önnek lejárt idejű készítményt.

A felhasználásra, kezelésre, szállításra nem jogosult személyektől elzárva tartandó!

A Pyron por oldatos injekcióhoz készítmény legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A radioaktív 99mTc-pirofoszfát legfeljebb 25 °C-on tárolandó, a sugárvédelmi szabályok betartása mellett.

A készítményt tartalmazó üvegen fel vannak tüntetve a megfelelő tárolási feltételek és a lejárat időpontja.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Pyron

- A készítmény hatóanyaga: 25 mg nátrium-pirofoszfát injekciós üvegenként.

- Egyéb összetevők: ón(II)-klorid dihidrát, nátrium-klorid.

- A jelzett radioaktív Pyron készítmény hatóanyaga: 99mTc-pirofoszfát.

Milyen a Pyron külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Pyron radioaktív készlet injekciós üvege tartalmazza az injekcióhoz való steril, pirogénmentes, fehér port (liofilizátumot).

A Pyron 6 ml-es gumidugóval és alumínium kupakkal, letéphető műnyag tetővel lezárt BEKA injekciós üvegben kerül forgalomba.

Pyron készlet radioaktív gyógyszerkészítményekhez: 6 db port tartalmazó injekciós üveg és 6 db "radioaktív anyag" jelzéssel ellátott üres címke dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal