PRIORIX-TETRA por és oldószer oldatos injekcióhoz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Priorix-Tetra és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Priorix-Tetra-t gyermekeknek adják 11 hónapos életkortól 12 éves korig, védelmet biztosítva a kanyaró, mumpsz, rubeola és varicella (bárányhimlő) megbetegedésekkel szemben.

Bizonyos körülmények között a Priorix-Tetra beadható 9 hónapos kortól is.

Hogyan hat a Priorix-Tetra

Amikor Priorix-Tetra-val oltanak, az immunrendszer (a szervezet természetes védekezőrendszere) ellenanyagokat (antitesteket) termel kanyaró, mumpsz, rubeola és bárányhimlő vírusokkal szemben. Ezek az antitestek nyújtanak védelmet a kanyaró, mumpsz, rubeola és varicella (bárányhimlő) fertőzésekkel szemben.

Habár a Priorix-Tetra élő vírusokat tartalmaz, ezek oly mértékben legyengítettek, hogy egészséges egyénben normál körülmények közt nem képesek betegséget okozni.

Mint minden más vakcina, a Priorix-Tetra sem biztos, hogy minden oltottnál teljes védettséget biztosít.

PRIORIX-TETRA por és oldószer oldatos injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
morbilli vírus élő, attenuált, mumps vaccine, rubeola vaccina, varicella vaccine

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
GlaxoSmithKline
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (1x (injekciós üveg+ampulla))

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Priorix-Tetra alkalmazása előtt

Nem alkalmazható a Priorix-Tetra vakcina

- ha gyermeke allergiás e vakcina (6. pontban felsorolt) bármely összetevőjére..Az allergiás reakció jelei közé tartozhat a viszkető bőrkiütés, a légszomj, valamint az arc és a nyelv duzzanata;

- ha gyermekének korábban valamilyen allergiás reakciója volt kanyaró, mumpsz, rubeola és/vagy bárányhimlő oltás beadása után;

- ha gyermeke tudomása szerint érzékeny neomicinre (antibiotikum). Ismert kontakt dermatitisz (bőrkiütés, amikor a bőr érintkezésbe kerül olyan allergiát okozó anyagokkal, mint a neomicin) nem jelent problémát, de oltás előtt jelezze orvosának;

- ha gyermeke , magas lázzal járó súlyos betegségben szenved. Ebben az esetben az oltást el kell halasztani, amíg a gyermek meggyógyul. Kisebb fertőzés, mint megfázás nem jelent problémát, de oltás előtt mondja meg orvosának;

- ha gyermekének olyan betegsége van, vagy olyan gyógyszert szed, amely az immunrendszert gyengíti.

A Priorix-Tetra nem adható terheseknek. A teherbeesést a vakcinációt követően még három hónapig nem szabad vállalni. Terhességükről nem tudó nők véletlenszerű oltása Priorix-Tetra vakcinával nem jelenthet okot a terhesség megszakítására.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Priorix-Tetra gyermekének való beadása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- ha gyermeke személyes vagy családi kórtörténetében előfordultak görcsök (görcsrohamok), köztük lázgörcsök. Ilyen esetben gyermekének állapotát gondosan ellenőrizni kell, mivel különösen az oltást követő 5-12. napon láz jelentkezhet (lásd a 4. pontot is);

- ha gyermekénél a tojásfehérje bármikor súlyos allergiás reakciót okozott;

- ha gyermekénél korábban kanyaró, mumpsz vagy rubeola elleni védőoltás beadását követően mellékhatásként előfordult kisebb véraláfutás vagy vérzés, amely a megszokottnál tovább tartott (lásd a 4. pontot is);

- ha gyermeke HIV-fertőzött, de nem észlelhetők a HIV-fertőzés tünetei.

Az oltást követően gyermekénél bárányhimlőszerű kiütések alakulhatnak ki (lásd a 4. pontot is). Ilyenkor kerülnie kell az alábbi személyekkel való érintkezést:

- akiknek csökkent ellenállóképességük van a betegségekkel szemben;

- terhes nőkkel, akik nem voltak még bárányhimlősek vagy nem részesültek bárányhimlő elleni védőoltásban.

Ájulás is előfordulhat (főleg serdülőkorban) bármilyen injekció beadása után, vagy még azt megelőzően. Ezért szóljon az kezelőorvosának vagy nővérnek, ha a gyermek korábbi injekció beadásakor elájult.

Egyéb gyógyszerek és a Priorix-Tetra

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, vagy a nemrégiben neki beadott bármely egyéb vakcináról.

Orvosa legalább 3 hónappal elhalaszthatja az oltás beadását, ha gyermeke vérátömlesztést vagy emberi ellenanyagot (immunglobulint) tartalmazó készítményt kapott.

Amennyiben gyermekénél tuberkulin vizsgálatot végeznek, akkor azt bármikor a vakcina beadása előtt, azzal egyidőben, vagy a Priorix-Tetra beadása után 6 héttel kell elvégezni.

Szalicilátok (olyan hatóanyag, amely számos lázcsillapító és fájdalomcsillapító gyógyszerben található) szedését kerülni kell a Priorix-Tetra oltást követő 6 héten át.

A Priorix-Tetra vakcina egyidőben adható diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz (szamárköhögés), b-típusú Haemophilus influenzae, inaktivált polio (gyermekparalízis) és hepatitisz B vakcinákkal.

Az injekciókat különböző testtájakon kell beadni.

Terhesség és szoptatás

Priorix-Tetra-t nem szabad adni terhes nőknek. Az oltást követően pedig a teherbeesést még három hónapig el kell kerülni.

Ha gyermeke terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll nála a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a vacina gyermekének való beadása előtt előtt beszéljen kezelőorvosával gyógyszerészével.

A Priorix-Tetra szorbitot tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy gyermeke bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt gyermekének beadnák ezt a vakcinát.

3. Hogyan kell alkalmazni a Priorix-Tetra-t?

A Priorix-Tetra injekciót a bőr alá (szubkután) adják be a felkaron vagy a comb külső részén.

A Priorix-Tetra alkalmazása 11 hónapos kortól 12 éves korig javallott. A beadás időpontját és az oltások számát orvosa a megfelelő hivatalos ajánlások alapján fogja eldönteni.

A vakcinát tilos vénába adni.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez avakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek ezzel a vakcnával:

- Nagyon gyakori mellékhatások (10 oltásból több mint 1 esetben fordulhatnak elő):

- fájdalom és bőrpír a beadás helyén

- 38 °C-os vagy -annál magasabb láz*

- Gyakori mellékhatások (10 oltásból legfeljebb 1 esetben):

- duzzanat az injekció beadási helyén

- 39,5 °C-nál magasabb láz*

- ingerlékenység

- bőrkiütés (foltok és/vagy hólyagok)

- Nem gyakori mellékhatások (100 oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő):

- szokatlan sírás, idegesség, álmatlanság

- általános rossz közérzet, levertség, fáradtság

- fültőmirigy duzzanat

- hasmenés, hányás

- étvágytalanság

- felsőlégúti fertőzés

- orrnyálkahártya-gyulladás

- nyirokcsomó-duzzanat

- Ritka mellékhatások (1000 oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhatnak elő):

- középfülgyulladás

- lázgörcs

- köhögés

- hörghurut

*A Priorix-Tetra első adagjának beadását követően magasabb arányban fordult elő lázas állapot, mint a kanyaró-rubeola-mumpsz és a bárányhimlő elleni oltás egyidőben, de külön helyre történő beadását követően.

A forgalomba hozatal után néhány esetben az alábbi mellékhatásokat jelentették a GlaxoSmithKline Biologicals kanyaró, mumpsz, rubeola és bárányhimlő elleni védőoltásainak szokásos alkalmazásakor:

- ízületi fájdalom és gyulladás;

- allergiás reakciók. Bőrkiütések, amelyek viszkethetnek és felhólyagosodhatnak, a szem és az arc duzzanata, légzési és nyelési nehézség, hirtelen vérnyomásesés és eszméletvesztés. Ezek a reakciók általában még az orvosi rendelő elhagyása előtt jelentkeznek. Amennyiben bármely fenti tünet előfordul, azonnal forduljon orvoshoz;

- Kawasaki szindróma (a betegség fő jelei pl. láz, bőrkiütés, nyirokcsomó-duzzanat, nyálkahártya-gyulladás és kiütések a szájban és a torokban);

- agyhártya-, agyvelő-, gerincvelő-, illetve perifériás (központi idegrendszeren kívüli) ideggyulladás, szélütés (sztroke), Guillain-Barré szindróma (a testben fölfelé terjedő, légzésbénulással végződő bénulás), járás során fellépő bizonytalanság;

- pontszerű vagy kis foltokban jelentkező vérzések, illetve a szokásosnál könnyebben kialakuló véraláfutások a vérlemezkék számának csökkenése következtében;

- eritéma exszudativum multiforme (tünetei közé tartoznak a piros, gyakran viszkető, kanyaróhoz hasonló bőrfoltok, amelyek a végtagokon kezdődnek és néha az arcon és a test többi részén is előfordulnak);

- övsömör (herpesz zoszter);

- mumpszszerű tünetek;

- a herék átmeneti, fájdalmas duzzanata.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Priorix-Tetra-t tárolni?

A vakcina gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a vakcinát. A lejárati idő a feltüntetett hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtve (2 °C - 8 °C) tárolandó és szállítandó.

Nem fagyasztható!

Az eredeti csomagolásban, fénytől védve tárolandó.

Elkészítés után azonnali felhasználás javasolt, vagy hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Amennyiben nem kerül felhasználásra 24 órán belül, meg kell semmisíteni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Priorix-Tetra

- A készítmény hatóanyagai: kanyaró, mumpsz, rubeola és varicella vakcina élővírus vakcina.

- Egyéb összetevők:

Por: aminosavak, vízmentes laktóz, mannit, szorbit, medium 199.

Oldószer: injekcióhoz való víz.

Milyen a Priorix-Tetra külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Priorix-Tetra por injekciós üvegben és oldószer injekciós oldathoz (por injekciós üvegben, 1 adag) és oldószer (0,5 ml), injekciós üvegben, - 1x-es, 10x-es vagy 100x-os kiszerelésben kapható.

A Priorix-Tetra fehér vagy halvány rózsaszínű por és tiszta, színtelen oldószer (injekcióhoz való víz) a vakcina feloldásához.

Nem feltétlenül minden kiszerelési egység kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal