PNEUMO 23 injekciós oldat előretöltött fecskendőben

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PNEUMO 23 ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Pneumo 23 oldatos injekció egy pneumococcus oltóanyag. Az oltások arra szolgálnak, hogy megvédjék Önt vagy gyermekét a fertőző betegségektől. Orvosa azért ajánlotta Önnek, illetve (2 éves vagy idősebb) gyermekének a Pneumo 23 oldatos injekciót, hogy segítsen megvédeni Önt, illetve gyermekét a pneumococcus baktériumok okozta súlyos fertőzésektől, főként tüdőgyulladás megelőzésére szolgál fokozottan veszélyeztetett személyek esetében.

Amikor Ön vagy hozzátartozója megkapja a Pneumo 23-at, az a szervezet saját védekező mechanizmusának működését váltja ki a pneumococcus baktérium-fertőzés ellen, főleg a vakcinában jelen lévő pneumococcus törzsek által okozott tüdőgyulladás ellen.

A vakcinát a helyi hivatalos ajánlásoknak megfelelően kell alkalmazni.

Ez a vakcina nem alkalmas az akut középfülgyulladás, arcüreggyulladás és egyéb felső légúti fertőzések megelőzésére.

PNEUMO 23 injekciós oldat előretöltött fecskendőben GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
pneumococcal polysaccharide vaccine

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Sanofi Pasteur S.A.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (1x0,5 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A PNEUMO 23 ALKALMAZÁSA ELŐTT

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi pontok közül bármelyik alkalmazható Önre vagy gyermekére.

Ha bármilyen kérdése felmerül, kérjük, kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét.

Ne alkalmazza a Pneumo 23-at, ha

- Ön vagy gyermeke allergiás (túlérzékeny) a védőoltás bármely összetevőjére,

- Ön vagy gyermeke a vakcina korábbi alkalmazása során allergiás (túlérzékeny) tüneteket mutatott,

- Ön vagy gyermeke a hasonló komponenseket tartalmazó vakcina korábbi alkalmazása során allergiás (túlérzékeny) tüneteket mutatott,

- Ön vagy gyermeke lázas, akut fertőzésben szenved vagy egy krónikus betegség fellángolása esetén. Ilyenkor javasolt az oltás későbbi időpontra halasztása.

A Pneumo 23 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha

- Immunrendszere legyengült, illetve bármilyen kezelés (kemoterápia vagy más kezelés) hatására elnyomott. Orvosa vagy a nővér ebben az esetben a kezelés végéig elhalaszthatja a védőoltást.

- Ön vagy gyermeke olyan betegségben szenved, amely az immunrendszerét tartósan legyengíti (krónikus immunhiány mint például HIV fertőzés), orvosa ajánlhatja a védőoltást, de nem alakul ki olyan jó védelem a fertőzésekkel szemben, mint az ép immunrendszerű egyéneknél.

- Ön vagy gyermeke lépeltávolításra (szplenektómia) vár, ekkor a tervezett műtét előtt 2 héttel ajánlott megkapnia a védőoltást.

- Ön vagy gyermeke gyanított vagy igazolt pneumococcus baktérium fertőzésben szenved, a pneumococcus ellen védőoltás alkalmazása nem ellenjavallt, és az oltás beadását az orvos a beteg állapotától függően mérlegeli.

- Ön vagy gyermeke az utóbbi 3 évben ilyen oltást kaptak, a Pneumo 23 vakcináció általában nem ajánlott. Azonban különlegesen indokolt esetekben az orvosa dönthet úgy, hogy újra immunizálja Önt szigorúan a "3. Hogyan kell alkalmazni a Pneumo 23-at?" pont javallatai alapján.

- Ön vagy gyermeke vérzési rendellenességben szenved (pl. hemofília vagy abnormálisan alacsony vérlemezke szám (trombocitopénia)), vagy ha Ön vagy gyermeke véralvadás gátló (antikoaguláns) kezelésben részesül.

- Az oltás alkalmazása előtt orvosa kérdéseket fog feltenni az Ön vagy gyermeke egészségi állapotával, saját és családban történt oltási eseményekkel és korábbi oltások során tapasztalt mellékhatásokkal kapcsolatban.

- Önnél vagy gyermekénél hasonló összetételű oltóanyag alkalmazása az oltás utáni 48 órán belül súlyos allergiás reakciót (súlyos-mérsékelten súlyos) váltott ki, az orvosa alaposan meg fogja fontolni a vakcinációt.

Terhesség és szoptatás

A Pneumo 23 oldatos injekció, mint bármilyen gyógyszerkészítmény terhesség és szoptatás ideje alatt, kizárólag orvosi javaslatra alkalmazható.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Pneumo 23 egyidejűleg alkalmazható influenza vakcinával, amennyiben azokat külön fecskendővel és különböző oltási helyekre adják be.

Feltétlenül tájékoztassa orvosát valamennyi a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszeréről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Pneumo 23 gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PNEUMO 23-AT?

A Pneumo 23-at olyan egészségügyi szakembernek kell beadni, akit kiképeztek az oltóanyagok alkalmazására, és olyan rendelőben, ill. ambulancián, ahol megvan a kellő felszerelés a vakcinával szemben ritkán bekövetkező esetleges súlyos túlérzékenységi reakció ellátásához.

Adagolás:

- Alapimmunizálás (első oltás): egy adag (0,5 ml) injekció

- Emlékeztető oltás: egy adag (0,5 ml) injekció. A mai ismeretek alapján a korábban pneumococcus oltóanyaggal immunizált személyek újraoltása nem ajánlott. Azonban emlékeztető oltás ajánlott a pneumococcus fertőzés szempontjából fokozottan veszélyeztetett személyek (pl. lépeltávolításon átesett betegek) számára, akik 5 évnél régebben kaptak pneumococcus elleni védőoltást, és akiknek a vérében az ellenanyag szintje meredeken csökken {pl. nefrotikus szindróma (jelentős mennyiségű fehérjét ürít a vizelettel), veseelégtelenség vagy szerv-átültetés esetén}.

Ajánlott azoknak a 10 év alatti gyermekeknek 3 vagy 5 évvel későbbi újraoltása is, akik nefrotikus szindrómában szenvednek, lépeltávolításon estek át vagy sarlósejtes vérszegénységben szenvednek.

Alkalmazás módja:

Izomba (intramuszkulárisan, röviden im.), vagy bőr alá (szubkután, röviden sc.) injekció formájában alkalmazandó.

Mindig pontosan kövesse orvosa utasításait.

Az oltóanyag nem alkalmazható intravasculárisan! Meg kell győződni arról, hogy a tű nem hatolt be vérérbe.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Pneumo 23 is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi mellékhatások a Pneumo 23 forgalomba hozatala utáni spontán bejelentésekből származnak, ezért a gyakoriságuk pontosan nem kiszámolható.

Ezeknek a mellékhatásoknak az előfordulási gyakorisága nagyon ritka (tízezer oltott közül egynél kevesebbet érint) volt.

Ezek közül is a láz és az oltás beadása helyén megjelenő reakciók voltak a leggyakoribbak.

- Nyirokcsomó-duzzanat (limfadenopátia),

- Fejfájás,

- Általános bőrkiütés (exantéma), csalánkiütés

- Izomfájdalmak (mialgia), ízületi fájdalom (artralgia),

- A bőr mélyebb rétegének (cellulitis) gyulladása az oltás alkalmazásának helyén

- Helyi reakciók az oltás helyén: fájdalom, bőrpír, beszűrődés, duzzanat.

- Láz

- Fáradékonyság

- Rossz közérzet

- Az oltás beadása helye körül jelentkező gyulladásos reakció (Arthus-jelenség): fájdalom, duzzanat, beszűrődés, amely intenzív lehet. Ezek a reakciók átmeneti jellegűek, utóhatások nélkül elmúlnak, és főleg azoknál fordulnak elő, akik magas kezdeti pneumococcus ellenanyagszinttel rendelkeznek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A PNEUMO 23-AT TÁROLNI?

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Pneumo 23-at. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Pneumo 23

- A készítmény hatóanyagai: 25 mikrogramm a Streptococcus pneumoniae poliszacharid 23 szerotípusának (1, 2, 3, 4, 5, 6B, 7F, 8, 9N, 9V, 10A, 11A, 12F, 14, 15B, 17F, 18C, 19A, 19F, 20, 22F, 23F, 33F) mindegyikéből 0,5 ml-es adagonként.

- Egyéb összetevő(k): Nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, fenol, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz

Milyen a Pneumo 23 készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem: tiszta, színtelen oldat.

Csomagolás: 0,5 ml oldat bróm-klór-butil, klór-butil, vagy bróm-butil dugattyúval ellátott előretöltött fecskendőben, a tűvel (rozsdamentes acél) ellátott kiszerelésen elasztomer (latex-mentes) tűvédő sapka található. 1 db előretöltött fecskendő tűvel dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal