PAROXETIN-TEVA filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta depresszióban és/vagy szorongásos betegségekben szenvedő felnőttek kezelésére szolgál.

A Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát a következő szorongásos betegségekben alkalmazzák:

  • kényszerbetegség (ismétlődő kényszeres gondolatok, kontrollálhatatlan viselkedéssel),
  • pánikbetegség (pánikrohamok, beleértve azokat is, amelyek oka az agorafóbia, vagyis a félelem a nyilvános helyektől),
  • szociális szorongásos zavar (emberek társaságától való félelem vagy annak kerülése),
  • traumákat követő stressz betegség (valamilyen trauma okozta szorongás), és
  • általános szorongásos zavar (általános erős szorongás vagy idegesség).

A Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta az SSRI (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) néven ismert gyógyszerek közé tartozik. Minden ember agyában van egy szerotonin nevű anyag. A depressziós vagy szorongó emberek agyában alacsonyabb a szerotonin szintje. Nem teljesen ismert, hogy a Paroxetin-Teva és a többi SSRI hogyan hat, de ebben valószínűleg szerepe van annak, hogy növeli az agyban a szerotonin szintet. A depresszió vagy szorongásos betegség megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezze magát.

PAROXETIN-TEVA filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
TEVA Magyarország
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 20 mg (30x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát

  • Ha allergiás (túlérzékeny) a paroxetinre (hatóanyagra), vagy a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta bármely egyéb összetevőjére.
  • Ha ún. monoamino-oxidáz gátló készítményt (rövidítve MAOI, ilyen a moklobemid és a metiltioninium-klorid (metilénkék)) szed, vagy bármikor szedett az elmúlt két hét során. Orvosa tájékoztatni fogja, hogy hogyan kezdje szedni a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát, miután a MAOI szedését befejezte.
  • Ha tioridazin vagy pimozid nevű antipszichotikumot (pszichés zavarok kezelésére szolgáló gyógyszert) szed.

Bármelyik fenti esetben ne vegye be a gyógyszert, hanem beszéljen kezelőorvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Beszélje meg kezelőorvosával:

  • Szed ön más gyógyszereket? (Lásd ebben a tájékoztatóban "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" pontot)
  • Van vese-, máj- vagy szívproblémája?
  • Epilepsziában szenved, vagy korábban volt már görcsrohama?
  • Volt valamikor mániás epizódja (túl aktív viselkedés vagy gondolatok)?
  • Kap elektrosokk kezelést (ECT)?
  • Voltak vagy vannak vérzési problémái vagy szed olyan gyógyszereket, amelyek fokozhatják a vérzés kockázatát (ezek lehetnek vérhígító szerek, mint pl. a warfarin, antipszichotikumok mint a perfenazin vagy a klozapin, triciklikus antidepresszánsok, fájdalom- és gyulladáscsökkentők: az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) mint az acetilszalicilsav, az ibuprofen, a celekoxib, az etodolak, a diklofenák, a meloxikám)?
  • Tamoxifent szed emlőrák kezelésére? A Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta csökkentheti a tamoxifen hatékonyságát, ezért lehet, hogy orvosa egy másik antidepresszáns szedését fogja javasolni.
  • Cukorbetegségben szenved?
  • Alacsony nátrium-tartalmú diétát tart?
  • Glaukómája van (magas szemében a belnyomás, vagy másnéven zöldhályogos)?
  • Terhes vagy terhességet tervez? (Lásd ebben a tájékoztatóban "Terhesség és szoptatás" pontot)
  • Nincs még 18 éves? (Lásd ebben a tájékoztatóban "Gyermekek és serdülők 18 éves kor alatt" pontot)

Ha bármelyik fenti kérdésre igen a válasz, és azt még nem beszélte meg a kezelőorvosával, menjen vissza az orvoshoz és kérdezze meg, szedheti-e a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát.

Gyermekek és serdülők

Gyermekek és serdülők 18 éves kor alatt nem szedhetnek Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát.

Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek a 18 évnél fiatalabb betegeknél megnövelik az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh). Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát! Ezen kívül a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszú távú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

Amikor a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát vizsgálták 18 év alatti betegeken, a 10 gyermek/serdülő közül kevesebb, mint egyet érintő gyakori mellékhatások a következők voltak: gyakrabban jelentkező öngyilkossági gondolatok és öngyilkossági kísérletek, szándékos önkárosítás, ellenséges, agresszív vagy barátságtalan viselkedés, étvágytalanság, reszketés, túlzott izzadás, hiperaktivitás (túl sok energia), izgatottság, érzelmi hullámzások (beleértve a sírást és hangulatváltozást), szokatlan sérülések vagy vérzés (mint pl. orrvérzés). Ezekben a vizsgálatokban a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta helyett cukortablettákat (placebót) szedő gyermekeknél és serdülőknél is jelentkeztek ugyanezek a tünetek, azonban sokkal ritkábban.

Ezekben a 18 év alatti betegeken végzett vizsgálatokban néhány betegen megvonási tüneteket észleltek a Paroxetin-Teva szedésének leállítása után. Ezek a hatások többnyire ugyanolyanok voltak, mint amikor felnőttek hagyták abba a Paroxetin-Teva szedését (lásd ebben a tájékoztatóban a 3. fejezetet, "Hogyan kell szedni a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát"). Továbbá, a 18 évesnél fiatalabb betegek gyakran (10-ből kevesebb, mint egy beteg) tapasztaltak gyomorfájást, idegességet, érzelmi hullámzásokat (beleértve a sírást és hangulatváltozást, kísérletet az önkárosításra, öngyilkossági gondolatokat és öngyilkossági kísérletet).

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

  • Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
  • Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

A Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta szedése során tapasztalt fontos mellékhatások

Egyes Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát szedő betegeknél akatízia nevű állapot lép fel, amikor nyugtalanságot éreznek, úgy érzik, nem tudnak ülve vagy állva maradni. Más betegeknél szerotonin szindrómának nevezett tünetegyüttes alakul ki, és a következő tünetek némelyike vagy mindegyike jelentkezik: zavarodottság, nyugtalanság érzése, izzadás, reszketés, hidegrázás, érzékcsalódások (különös látomások és hangok), hirtelen izomrángások vagy gyors szívverés. Ha bármelyik tünetet észleli, forduljon kezelőorvosához. A Paroxetin-Teva ezen vagy más mellékhatásairól több információt ebben a tájékoztatóban a "Lehetséges mellékhatások" fejezetben találhat.

Egyéb gyógyszerek és a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett gyógyszereiről.

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta hatását, vagy növelhetik a mellékhatások kialakulásának lehetőségét. A Paroxetin-Teva is befolyással lehet más gyógyszerkészítmények hatására. Ilyen gyógyszerek a következők:

  • Ún. monoamino-oxidáz gátló gyógyszerek (MAOI-k, köztük a moklobemid - lásd ebben a tájékoztatóban a. "Ne szedje a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát" pontot.
  • Tioridazin és pimozid antipszichotikumok - lásd ebben a tájékoztatóban a. "Ne szedje a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát" pontot.
  • Acetilszalicilsav, ibuprofen vagy más ún. NSAID-ok (nem szteroid gyulladáscsökkentők), köztük a celekoxib, az etodolak, a diklofenák és a meloxikám, amelyeket fájdalom- és gyulladáscsökkentésre alkalmaznak.
  • Tramadol nevű fájdalomcsillapító.
  • A migrén kezelésére használt ún. triptánok, pl. a szumatriptán.
  • Egyéb antidepresszánsok, köztük más SSRI-k, triciklikus antidepresszánsok mint a klomipramin, a nortriptilin és a dezipramin.
  • A triptofán nevű táplálék-kiegészítő.
  • Egyes pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszerek (ún. antipszichotikumok) mint a lítium, a riszperidon és a klozapin.
  • Fentanil, melyet érzéstelenítés során vagy krónikus fájdalom kezelésére alkalmaznak
  • A fozamprenavir és ritonavir kombinációja, amelyet a humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés kezelésére használnak.
  • Orbáncfű, amely a depresszió kezelésére használt gyógynövény.
  • A görcsrohamok vagy epilepszia kezelésére alkalmazott fenobarbitál, nátrium-valproát vagy karbamazepin.
  • Atomoxetin, amelyet figyelemhiánnyal járó hiperaktivitás betegség (ADHD) kezelésére alkalmaznak.
  • Prociklidin, amelyet a remegés csökkentésére alkalmaznak, különösen Parkinson kórban.
  • Warfarin és egyéb gyógyszerek (az ún. antikoagulánsok), melyeket vérhígítóként alkalmaznak.
  • Propafenon, flekainid és a szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
  • Metoprolol, amely béta-blokkoló és a magasvérnyomás, valamint szívproblémák kezelésére alkalmazzák.
  • Rifampicin, amelyet a tuberkulózis (TB) és lepra kezelésére alkalmaznak.
  • A linezolid nevű antibiotikum.
  • Tamoxifen, amelyet mellrák kezelésére alkalmaznak.

Ha a fenti listán szereplő bármelyik gyógyszert szedi vagy a közelmúltban szedte és kezelőorvosával még nem beszélte meg, menjen vissza kezelőorvosához, és kérdezze meg, mi a teendő.

A Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta egyidejű bevétele ételel, itallal és alkohollal

Ne fogyasszon alkoholt a Paroxetin-Teva kezelés alatt. Az alkohol az Ön tüneteit, illetve a mellékhatásokat súlyosbíthatja. A Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát reggel, táplálékkal történő bevétele csökkentheti az émelygés (hányinger) jelentkezését.

Termékenység, terhesség és szoptatás

Beszéljen orvosával, amilyen hamar csak lehet, ha Ön terhes, lehet, hogy terhes vagy terhességet tervez. Azoknál a csecsemőknél, akik édesanyja a terhesség első hónapjaiban Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát szedett, néhány esetben a születési rendellenességek, különösen a szívrendellenességek, kockázatának fokozódását jelentették. A teljes népességben körülbelül 100 csecsemő közül egy születik szívhibával. Ez az arány megemelkedett, és 100 csecsemő közül legfeljebb kettőnél fordult elő azok között, akik édesanyja Paroxetin-Teva filmtablettát szedett. Ön és orvosa dönthetnek arról, hogy az-e a jobb, ha terhessége alatt másik gyógyszerre tér át, vagy fokozatosan abbahagyja a Paroxetin-Teva szedését. Azonban az is lehetséges, hogy az orvos, figyelembe véve minden körülményt, azt javasolja, hogy Ön folytassa a Paroxetin-Teva szedését.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés, a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettával növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Ha ön terhessége utolsó 3 hónapjában Paroxetin-Teva filmtablettát szed, ezt közölje a szülésszel, mert kisbabáján születéskor bizonyos tünetek jelentkezhetnek. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában mutatkoznak, és a következők lehetnek: alvási vagy táplálkozási nehézségek, légzési problémák, a bőr kékes elszíneződése vagy túlságosan hideg, illetve meleg bőr, kék ajkak, rosszullét, sok sírás, merev vagy petyhüdt izomzat, levertség, remegés, izomrángások vagy görcsrohamok. Ha kisbabáján születése után e tünetek bármelyikét észleli és aggódik, szóljon az orvosnak vagy a szülésznek, akik tanácsot tudnak adni Önnek.

A Paroxetin-Teva igen kis mennyiségben bejut az anyatejbe. Ha Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát szed, keresse fel kezelőorvosát és beszélje ezt meg vele, mielőtt szoptatni kezd. Ön és kezelőorvosa dönthetnek úgy, hogy Ön szoptathat a Paroxetin-Teva szedése alatt.

Állatkísérletekben a paroxetin negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Paroxetin-Teva 20 mg lehetséges mellékhatásai közé tartozik a szédülés, a zavartság, az álmosság, a látászavar. Ilyen mellékhatások jelentkezése esetén ne vezessen autót és ne dolgozzon gépekkel.

3. Hogyan kell szedni a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát?

Orvosa fogja megmondani, milyen adaggal kezdje a Paroxetin-Teva szedését. Legtöbben néhány hetes kezelés után kezdik jobban érezni magukat. Ha Ön ennyi idő után sem érzi jobban magát, beszélje meg orvosával, aki esetleg fokozatosan, 10 mg-onként emelni fogja az adagot, akár a legnagyobb napi adagig.

A gyógyszert reggel, táplálékkal vegye be.

A filmtablettákat egészben, vízzel nyelje le.

Ne rágja szét a filmtablettákat.

Kezelőorvosa el fogja mondani, mennyi ideig kell folyamatosan szednie a filmtablettákat. Lehet, hogy erre hónapokig vagy még tovább is szükség lesz.

Időskor

65 éves kor felett a legnagyobb napi adag 40 mg.

Máj- vagy vesebetegség

Ha Ön májbetegségben vagy súlyos vesebetegségben szenved, orvosa esetleg a szokásosnál alacsonyabb adagban fogja rendelni a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát.

Ha az előírtnál több Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát vett be

Soha ne vegyen be több filmtablettát, mint amennyit az orvos javasolt. Ha Ön (vagy valaki más) túl sok Paroxetin-Teva filmtablettát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat és mutassa meg a gyógyszer dobozát. Túl nagy Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta adag bevétele esetén előfordulhatnak a "Lehetséges mellékhatások" fejezetben felsorolt tünetek vagy a következők: rosszullét, láz, akaratlan izomösszehúzódások.

Ha elfelejtette bevenni a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát

Gyógyszerét minden nap ugyanabban az időpontban vegye be.

Ha elfelejtett bevenni egy adagot és eszébe jut még lefekvés előtt, azonnal vegye be. Másnap a szokásos időben vegye be a filmtablettákat.

Ha ez csak éjszaka vagy másnap jut eszébe, ne vegye be az elfelejtett adagot. Lehet, hogy lesznek megvonási tünetei, de ezek elmúlnak, amikor a következő adagot a szokásos időben beveszi.

Mi a teendő, ha nem érzi jobban magát

A Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta nem fogja azonnal csökkenteni az Ön tüneteit - minden antidepresszáns hatásának kialakulásához időre van szükség. Egyesek néhány hét után kezdik jobban érezni magukat, másoknak ehhez kicsit több időre van szükségük. Vannak, olyan antidepresszánst szedők, akik először rosszabbul érzik magukat, mielőtt állapotuk javulna. Ha Ön nem érez pár hét után javulást, keresse fel kezelőorvosát, aki tanácsot fog adni. Orvosa javasolni fogja, hogy a kezelés elkezdése után pár héttel keresse fel. Mondja el orvosának, ha nem érzi jobban magát.

Ha abbahagyja a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta szedését

Ne hagyja abba a Paroxetin-Teva szedését addig, amíg az orvos erre utasítást nem ad.

A Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta leállítása esetén orvosa segítségével az adagot lassan, néhány hét vagy hónap alatt kell csökkentenie - ezáltal csökken a megvonási tünetek kialakulásának lehetősége. Egyik lehetőség, hogy a Paroxetin-Teva adagját hetente 10 mg-mal csökkenti. Legtöbb esetben a Paroxetin-Teva kezelés abbahagyása enyhe tünetekkel jár, és azok két héten belül elmúlnak. Némely esetben azonban a tünetek súlyosabbak lehetnek, és hosszabb ideig megmaradnak.

Ha a gyógyszerszedés abbahagyása megvonási tüneteket okoz, orvosa valószínűleg az adagolás lassabb csökkentését fogja tanácsolni. Ha súlyos megvonási tüneteket tapasztal a Paroxetin-Teva abbahagyásakor, kérjük, forduljon kezelőorvosához, aki esetleg azt javasolja, hogy kezdje újra szedni a filmtablettákat, majd hosszabb idő alatt hagyja abba.

Ha megvonási tünetek jelentkeznek, Ön ebben az esetben is képes lesz abbahagyni a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta szedését.

A kezelés abbahagyásakor lehetséges megvonási tünetek

Vizsgálati adatok szerint 10 betegből 3 észlel egy vagy több tünetet a Paroxetin-Teva kezelés abbahagyásakor. Egyes megvonási tünetek gyakrabban jelentkeznek, mint mások.

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

  • szédülés, bizonytalanság vagy egyensúlyzavar érzése;
  • bizsergésérzet, égő érzés, valamint (kevésbé gyakran) áramütésszerű érzés (a fejben is), továbbá zsongás, sziszegés, sípolás, csengés vagy egyéb állandó zaj a fülben (tinnitusz);
  • alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, alvásképtelenség);
  • szorongás érzése;
  • fejfájás.

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):

  • émelygés (hányinger);
  • izzadás (éjszakai izzadás is);
  • nyugtalanság, izgatottság;
  • remegés (reszketés);
  • zavartság vagy tájékozódási zavar;
  • hasmenés (laza széklet);
  • lelki érzékenység, ingerlékenység;
  • látászavar;
  • szívdobogásérzés (palpitáció).

Kérjük, beszéljen kezelőorvosával, ha a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta abbahagyásakor aggódik a megvonási tünetek miatt.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások legnagyobb valószínűséggel a Paroxetin-Teva kezelés első néhány hetében lépnek fel.

A gyakoriségokat az alábbiak szerint határzzák meg:

Nagyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint

Gyakori 100-ból 1-10 beteget érint

Nem gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint

Ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint

Nagyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint

Nem ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Keresse fel kezelőorvosát, ha a gyógyszer szedése alatt az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik.

Lehet, hogy elég orvosával beszélnie, de lehet, hogy azonnal kórházba kell mennie.

Nem gyakori mellékhatások:

  • Ha szokatlan zúzódások vagy vérzések jelentkeznek, beleértve a vérhányást vagy a véres székletet, beszéljen kezelőorvosával, vagy menjen azonnal kórházba.
  • Ha nem tud vizeletet üríteni, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba.

Ritka mellékhatások:

  • Ha görcsrohama alakul ki, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba.
  • Ha nyugtalanságot érez, úgy érzi, nem tud ülve vagy állva maradni, lehet, hogy ún. akatíziája van. A Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta adagjának emelése ronthatja ezeket a tüneteket. Ha ilyesmit érez, beszéljen kezelőorvosával.
  • Ha fáradtnak, gyengének vagy zavartnak érzi magát, vagy izomfájdalom, izommerevség, rendezetlen izommozgás lép fel, ennek az lehet az oka, hogy vérében a normálisnál alacsonyabb a nátriumszint. Ha ilyen tünetei vannak, beszéljen kezelőorvosával.

Nagyon ritka mellékhatások:

  • Allergiás reakciók Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettára.

Ha vörös vagy göbös bőrkiütés, a szemhéjak, az arc, az ajak, a száj vagy a torok duzzanata jelentkezik, viszketni kezd vagy légzési, vagy nyelési nehézsége támad, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba.

  • Ha a következő tüneteket vagy azok némelyikét tapasztalja, valószínűleg ún. szerotonin szindróma alakult ki, amelynek a tünetei közé tartozik a zavarodottság, a nyugtalanság érzése, az izzadás, a reszketés, a hidegrázás, a hallucinációk (különös látomások és hangok), hirtelen izomrángások, vagy a gyors szívverés. Ha ilyesmit érez, beszéljen kezelőorvosával.
  • Akut glaukóma.

Ha fájnak a szemei és látászavara alakul ki, beszéljen kezelőorvosával.

Gyakorisága nem ismert

Néhány embernél önbántalmazás vagy öngyilkosság gondolata előfordult a Paroxetin-Teva szedésekor vagy a kezelés befejezését követően (lásd a 2 pontot, Tudnivalók a Paroxetin-Teva szedése előtt)

További lehetséges mellékhatások a kezelés során

Nagyon gyakori mellékhatások:

  • Émelygés (hányinger). A gyógyszer reggeli, táplálkozással egyidejű bevételével csökkenthető ennek előfordulása.
  • A szexuális vágy vagy funkció változása, pl. az orgazmus hiánya és férfiaknál a merevedés, illetve az ondókilövellés zavara.

Gyakori mellékhatások:

  • A vér koleszterinszintjének emelkedése.
  • Étvágytalanság.
  • Rossz alvás (álmatlanság) vagy álmosság.
  • Abnormális álmok (beleértve rémálmok)
  • Szédülés vagy remegés.
  • Fejfájás.
  • Koncentrálási nehézség
  • Izgatottság.
  • Szokatlan gyengeség érzése.
  • Látászavar.
  • Ásítgatás, szájszárazság.
  • Hasmenés vagy székrekedés.
  • Hányás
  • Testtömeg-gyarapodás.
  • Izzadás.

Nem gyakori mellékhatások:

  • Szédülés, ájulásérzés hirtelen felálláskor (ennek oka a vérnyomás leesése).
  • A szokásosnál gyorsabb szívverés.
  • Mozgásszegénység, merevség, reszketés vagy abnormális száj- és nyelvmozgás.
  • A pupillák kitágulása.
  • Bőrkiütés.
  • Zavartság.
  • Hallucinációk (különös látomások és hangok).
  • Vizelési képtelenség (vizeletvisszatartás) vagy befolyásolhatatlan, akaratlan vizeletürítés (vizelet inkontinencia).

Ritka mellékhatások:

  • Rendellenes tejelválasztás férfiaknál és nőknél.
  • Lassú szívverés.
  • Májat érintő hatások, amelyek következtében a májfunkciós értékek megváltoznak.
  • Pánikrohamok.
  • Hiperaktív viselkedés vagy gondolatok (mánia).
  • Elszemélytelenedés érzése (deperszonalizáció).
  • Szorongásérzet.
  • Ellenállhatatlan hirtelen lábmozgás (ún. nyugtalan láb szindróma)
  • Ízületi vagy izomfájdalom.

Nagyon ritka mellékhatások:

  • Bőrkiütés, mely felhólyagosodhat, és úgy néz ki, mint egy kis céltábla (egy világosabb terület közepén fekete pont , sötét peremmel), ezt eritéma multiforménak hívják.
  • Nagyobb kiterjedésű kiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, különösen a száj, orr, szemek és a nemi szervek környékén (Stevens-Johnson szindróma).
  • Széles kiterjedésű kiütés hólyagokkal és a testfelszín nagy területein hámló bőr (toxikus epidermális nekrolízis).
  • Májproblémák, amelyek a bőr, ill. a szemfehérje sárgaságával járnak.
  • Folyadék, ill. vízvisszatartás okozta kar- vagy lábduzzanat.
  • Napfény-érzékenység.
  • A hímvessző fájdalmas és tartós merevedése.
  • Alacsony vérlemezkeszám.

Egyes betegeknél a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta szedése kapcsán zsongás, sziszegés, sípolás, csengés vagy egyéb állandó zaj keletkezhet a fülben (tinnitusz).

Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

Ha bármilyen gondja van a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta szedésével kapcsolatban, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, aki segítségére lesz.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tartandó.

Az eredeti csomagolásban tárolandó.

HDPE tartály PP kupakkal:

A tartály első felbontása után a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta felhasználhatósági ideje 9 hónap.

A buborékfólián vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Paroxetin-Teva 20 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Paroxetin-Teva 20 mg filmtabletta?

A készítmény hatóanyaga: 20 mg paroxetin (vízmentes paroxetin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.

Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, magnézium-sztearát.

Bevonat: titán-dioxid (E171), talkum, bázisos butil-metakrilát-kopolimer (Eudragit E100)

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem:

Fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "P 2" bevéséssel és bemetszéssel. A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

30 db filmtabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban vagy fehér színű, PP csavaros kupakkal és integrált nedvességmegkötő betéttel ellátott fehér színű HDPE tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antidepresszánsok, szorongásoldók kategóriában