ONBREZ BREEZHALER 150 µg inhalációs por kemény kapszulában

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Onbrez Breezhaler és milyen betegségek esetén alkalmazható? Milyen típusú gyógyszer az Onbrez Breezhaler?

Az Onbrez Breezhaler indakaterol nevű hatóanyagot tartalmaz, ami a hörgőtágító (bronhodilatátor) gyógyszerek csoportjába tartozik. Amikor belélegzi, akkor ellazítja a tüdőkben lévő kis légutak falában található izmokat. Ez segít kitágítani a légutakat, és könnyebbé teszi a be- és a kilégzést.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Onbrez Breezhaler?

Az Onbrez Breezhaler-t krónikus obstruktív (a légutak szűkületével járó) tüdőbetegség (COPD) miatt nehézlégzésben szenvedő felnőtt betegeknél alkalmazzák. Ez könnyíti az Ön légzését, és minimálisra csökkenteni a COPD hatásait.

ONBREZ BREEZHALER 150 µg inhalációs por kemény kapszulában GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Novartis Europharm
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (30x +1 inhalátor)
  • (30x+1 inhalátor)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Onbrez Breezhaler alkalmazása előtt

Gondosan kövesse kezelőorvosa minden utasítását. Azok eltérhetnek az ebben a betegtájékoztatóban lévő általános információktól.

Ne alkalmazza az Onbrez Breezhaler-t

- ha allergiás az indakaterolra, a laktózra, a zselatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Ha ez érvényes Önre, mondja el kezelőorvosának, anélkül, hogy alkalmazná az Onbrez Breezhaler-t. Ha úgy gondolja, hogy allergiás lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Onbrez Breezhaler alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

- ha asztmája van (ebben az esetben nem szabad Onbrez Breezhaler-t alkalmaznia).

- ha szívbetegsége van.

- ha epilepsziája van.

- ha pajzsmirigybetegsége van (ún. tireotoxikózis).

- ha cukorbeteg.

Gyermekek és serdülők

Az Onbrez Breezhaler-t nem szabad gyermekeknek vagy 18 éves kor alatti serdülőknek adni.

Az Onbrez Breezhaler-kezelés ideje alatt

- Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal szóljon kezelőorvosának, ha közvetlenül a gyógyszer alkalmazása után mellkasi szorító érzés, köhögés, sípoló légzés vagy nehézlégzés alakul ki Önnél. Ezek a hörgőgörcsnek (bronhospazmusnak) nevezett állapot tünetei lehetnek.

- Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha a COPD-s tünetei (nehézlégzés, sípoló légzés, köhögés) nem javulnak vagy romlanak.

Egyéb gyógyszerek és az Onbrez Breezhaler

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Kérjük, feltétlenül mondja el kezelőorvosának, ha az alábbiakat alkalmazza:

- az Onbrez Breezhaler-hez hasonló, légzési problémákra alkalmazott gyógyszerek. Önnél nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki mellékhatások.

- a magas vérnyomás vagy egyéb szívproblémák kezelésére alkalmazott, béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerek (például a propranolol) vagy a zöldhályognak (glaukóma) nevezett szembetegségben alkalmazott egyes gyógyszerek (például a timolol).

- a vér káliumszintjét csökkentő gyógyszerek. Ezek közé tartoznak:

- szteroidok (pl. prednizolon),

- diuretikumok (vízhajtó tabletták), amelyeket a magas vérnyomás kezelésére alkalmaznak, mint például a hidroklorotiazid,

- légzési problémákra adott gyógyszerek, mint például a teofillin.

Az Onbrez Breezhaler egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Az Onbrez Breezhaler-t bármikor belélegezheti, táplálék vagy ital fogyasztása előtt vagy utána is.

Terhesség és szoptatás

Az Onbrez Breezhaler alkalmazása előtt szóljon kezelőorvosának, ha terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, vagy ha szoptat. Nem alkalmazhatja az Onbrez Breezhaler-t csak akkor, ha kezelőorvosa azt mondja Önnek.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy az Onbrez Breezhaler befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

3. Hogyan kell alkalmazni az Onbrez Breezhaler-t?

A gyógyszerét mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyi Onbrez Breezhaler-t alkalmazzon?

- A szokásos adag egy kapszula tartalmának napi egyszeri belélegzése. Kezelőorvosa az Ön állapotától és attól függően, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre, mondhatja, hogy alkalmazzon 150 mikrogrammos kapszulát vagy 300 mikrogrammos kapszulát. Ne alkalmazzon többet annál, mint amit kezelőorvosa mondott.

- Minden nap ugyanabban az időpontban használja az inhalátort, a hatás 24 órán keresztül tart. Ez biztosítja, hogy mindig elegendő mennyiségű gyógyszer legyen a szervezetében ahhoz, hogy nappal és éjjel is könnyebben lélegezzen. Ez abban is segít, hogy ne feledkezzen el az alkalmazásról.

Hogyan alkalmazza az Onbrez Breezhaler-t?

- Ebben a csomagban talál majd egy inhalátort, és a gyógyszert inhalációs por formájában tartalmazó kapszulákat (buborékcsomagolásban). Az Onbrez Breezhaler inhalátor lehetővé teszi, hogy belélegezze a kapszulákban lévő gyógyszert.

- A kapszulákat csak az ebben a csomagolásban található inhalátorral használja (Onbrez Breezhaler inhalátor)! A kapszuláknak mindaddig a buborékcsomagolásban kell maradniuk, amíg nem kell felhasználnia azokat.

- Amikor új csomagot kezd, használja az abban a csomagolásban lévő új Onbrez Breezhaler-t.

- Harminc napos használat után minden inhalátort ki kell dobni.

- Ne nyelje le a kapszulákat!

- Kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén lévő használati utasítást, ami további információkat tartalmaz az inhalátor alkalmazásával kapcsolatosan.

Ha az előírtnál több Onbrez Breezhaler-t alkalmazott

Ha túl sok Onbrez Breezhaler-t lélegzett be, vagy valaki más használta a kapszuláit, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy menjen a legközelebbi sürgősségi osztályra. Mutassa meg az Onbrez Breezhaler csomagolását. Orvosi kezelésre lehet szükség.

Ha elfelejtette alkalmazni az Onbrez Breezhaler-t

Ha elfelejtett belélegezni egy adagot, akkor a következő nap a szokásos időben lélegezzen be egy adagot. Ne lélegezzen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Meddig kell folytassa az Onbrez Breezhaler-kezelést?

- Addig folytassa az Onbrez Breezhaler-kezelést, amíg kezelőorvosa mondja.

- A COPD hosszantartó betegség, és az Onbrez Breezhaler-t minden nap alkalmaznia kell, nem csak akkor, amikor légzési problémái vagy más, COPD-s tünetei vannak.

Ha kérdése van azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig folytassa az Onbrez Breezhaler-kezelést, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet. Szóljon azonnal kezelőorvosának,

- ha szorító jellegű mellkasi fájdalma vagy szívritmuszavara alakul ki.

- ha túlérzékenységi reakcióra utaló tünetei vannak, mint például a bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, nehézlégzés vagy nehezített nyelés, szédülés.

- ha sípoló légzéssel vagy köhögéssel járó nehézlégzése van.

- ha magas lesz a vércukorszintje (cukorbetegség). Fáradtnak, nagyon szomjasnak és éhesnek fogja magát érezni (anélkül, hogy hízna), és a szokottnál több vizeletet fog üríteni.

További mellékhatások lehetnek:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek)

- megfázásszerű tünetek. A következők mindegyike vagy többsége jelentkezhet: torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, fejfájás.

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

- feszülésérzés vagy fájdalom az arc vagy a homlok területén (melléküreg-gyulladás)

- orrfolyás

- köhögés

- torokfájás

- fejfájás

- szédülés

- szívdobogásérzés

- izomgörcs

- a kezek, bokák és lábak feldagadása (vizenyő)

- viszketés/bőrkiütés

- mellkasi fájdalom

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

- gyors szívverés

- bizsergés vagy zsibbadás

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatokzik.

Néhányan nem sokkal a gyógyszer belégzése után esetenként köhögnek. A köhögés gyakori tünet COPD-ben. Ne aggódjon, ha a gyógyszer belégzése után nem sokkal köhögni kezd. Ellenőrizze le az inhalátort, hogy lássa, a kapszula üres-e, és hogy megkapta-e a teljes gyógyszeradagot. Ha a kapszula üres, nem kell aggódnia. Ha a kapszula nem üres, akkor az utasításnak megfelelően inhaláljon újra.

5. Hogyan kell az Onbrez Breezhaler-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó, amit csak közvetlenül a felhasználás előtt távolítson el!

Ne alkalmazza a gyógyszert, ha a csomagolás sérülését vagy megbontás jeleit észleli. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Onbrez Breezhaler

- Az Onbrez Breezhaler 150 mikrogramm kapszula 150 mikrogramm indakaterolt tartalmaz, indakaterol-maleát formájában. Egyéb összetevők a laktóz és a zselatin.

- Az Onbrez Breezhaler 300 mikrogramm kapszula 300 mikrogramm indakaterolt tartalmaz, indakaterol-maleát formájában. Egyéb összetevők a laktóz és a zselatin.

Milyen az Onbrez Breezhaler külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Ebben a csomagban talál majd egy inhalátort és buborékcsomagolásban lévő kapszulákat. Átlátszó, színtelen kapszulák, melyek fehér port tartalmaznak.

- Az Onbrez Breezhaler 150 mikrogramm kapszula átlátszó és színtelen. Egy feketével nyomtatott "IDL 150" termékkód van rajta egy fekete vonal felett, és egy feketével nyomtatott cég embléma a vonal alatt.

- Az Onbrez Breezhaler 300 mikrogramm kapszula átlátszó és színtelen. Egy kékkel nyomtatott "IDL 300" termékkód van rajta egy kék vonal felett, és egy kékkel nyomtatott cég embléma a vonal alatt.

Az alábbi kiszerelések léteznek:

10 kapszulát (1×10 kapszulát tartalmazó buborékcsomagolás) és egy inhalátort tartalmazó kartondoboz.

30 kapszulát (3×10 kapszulát tartalmazó buborékcsomagolás) és egy inhalátort tartalmazó kartondoboz.

2 csomagból álló gyűjtőcsomagolás (mindegyik 30 kapszulát és 1 inhalátort tartalmaz).

3 csomagból álló gyűjtőcsomagolás (mindegyik 30 kapszulát és 1 inhalátort tartalmaz).

30 csomagból álló gyűjtőcsomagolás (mindegyik 10 kapszulát és 1 inhalátort tartalmaz).

Az Ön országában nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

AZ ONBREZ BREEZHALER INHALÁTOR HASZNÁLATI UTASÍTÁSA

Kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi utasításokat, hogy tudja, hogyan kell használnia és gondoznia az Onbrez Breezhaler inhalátort.

- Csak az ebben a csomagolásban található Onbrez Breezhaler inhalátort használja. Ne alkalmazza az Onbrez Breezhaler kapszulákat semmilyen más inhalátorban, és ne használja az Onbrez Breezhaler inhalátort semmilyen más kapszulában lévő gyógyszer belégzésére!

- Amikor új csomagot kezd, csak az abban a csomagolásban lévő új Onbrez Breezhaler-t használja.

- Harminc napos használat után minden inhalátort ki kell dobni.

- Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit és inhalátorait miként semmisítse meg.

- Ne nyelje le a kapszulákat! A kapszulákban lévő por belégzésre való.

Az Onbrez Breezhaler csomagolás:

Minden Onbrez Breezhaler csomagolás a következőket tartalmazza:

- egy Onbrez Breezhaler inhalátor.

- egy vagy több, az inhalátorban történő alkalmazásra való Onbrez Breezhaler kapszulákat tartalmazó buborékcsomagolás.

Az Onbrez Breezhaler inhalátor lehetővé teszi, hogy belélegezze az Onbrez Breezhaler kapszulában lévő gyógyszert.

Hogyan használja az inhalátort

Húzza le a kupakot!

Nyissa fel az inhalátort:

Tartsa erősen az inhalátor alját, és billentse meg a szájrészt. Ezzel az inhalátor kinyílik.

Készítse elő a kapszulát:

Közvetlenül az alkalmazás előtt, száraz kézzel vegyen ki egy kapszulát a buborékcsomagolásból.

Helyezze be a kapszulát:

Helyezze be a kapszulát a kapszulakamrába.

Soha ne tegyen kapszulát közvetlenül a szájrészbe!

Csukja be az inhalátort:

Csukja be az inhalátort, amíg kattanó hangot nem hall.

Szúrja át a kapszulát:

- Tartsa az inhalátort függőleges helyzetben, úgy, hogy a szájrész felfelé mutasson.

- Mindkét oldalsó gomb egyidőben történő határozott benyomásával lyukassza ki a kapszulát. Ezt csak egyszer tegye meg!

- A kapszula átszúrásakor kattanást kell hallania.

Teljesen engedje el az oldalsó gombokat.

Fújja ki a levegőt:

Mielőtt szájába veszi a szájrészt, fújja ki teljesen a levegőt.

Ne fújjon bele a szájrészbe!

Lélegezze be a gyógyszert

Ahhoz, hogy mélyen, a légutakba lélegezze a gyógyszert:

- Tartsa az inhalátort a képen látható módon. Az oldalsó gomboknak jobbra és balra kell nézniük. Ne nyomja be az oldalsó gombokat!

- Vegye szájába a szájrészt és szorosan zárja körül az ajkaival.

- Gyorsan, de egyenletesen, és olyan mélyen lélegezzen be, amilyen mélyen csak tud.

Megjegyzés:

Amint az inhalátoron keresztül levegőt vett, a kapszula megpördül a kamrában, és búgó hangot kell hallania. Édes ízt fog érezni, miközben a gyógyszer a tüdejébe jut.

További információ

Esetenként nagyon apró kapszuladarabok juthatnak át a szűrőn, és kerülhetnek a szájába. Ha ez bekövetkezik, akkor érezheti a nyelvén ezeket a darabokat. Nem ártalmas, ha ezeket a darabokat lenyeli vagy belélegzi. A kapszula összetörésének esélye megnő, ha a kapszulát véletlenül egynél többször lyukasztja ki (6. lépés).

Ha nem hall búgó hangot:

A kapszula beszorulhat a kapszula-kamrába. Ha ez bekövetkezik:

- Nyissa ki az inhalátort, és az inhalátor aljának megütögetésével óvatosan szabadítsa ki a kapszulát. Ne nyomja be az oldalsó gombokat!

- A 8. és 9. lépések megismétlésével lélegezze be újra a gyógyszert.

Tartsa vissza a lélegzetét:

Miután belélegezte a gyógyszert:

- Legalább 5-10 másodpercig, vagy amilyen hosszan kényelmesen tudja, tartsa vissza a lélegzetét, eközben vegye ki a szájából az inhalátort.

- Ezután fújja ki a levegőt.

- Nyissa ki az inhalátort, hogy lássa, maradt-e por a kapszulában.

Ha por maradt a kapszulában:

- Zárja be az inhalátort.

- Ismételje meg a 8., 9., 10. és 11. lépéseket.

A legtöbben egy-két belégzéssel képesek kiüríteni a kapszulát.

További információ

Néhányan nem sokkal a gyógyszer belégzése után esetenként rövid ideig köhöghetnek. Ne aggódjon, ha ez Önnel is megtörténik. Ha a kapszula üres, elegendő mennyiséget kapott a gyógyszeréből.

Miután beadta a gyógyszert:

- Nyissa fel újra a szájrészt, és a kapszula-kamrából kiütögetve, vegye ki az üres kapszulát. Az üres kapszulát dobja a háztartási hulladék közé.

- Csukja be az inhalátort, és tegye vissza a kupakját.

Ne tárolja a kapszulát az Onbrez Breezhaler inhalátorban!

A napi adagot jelölje be az emlékeztetőn:

A csomagolás belsejében talál egy emlékeztetőt, amin jelölni lehet a napi adagolást. Tegyen egy jelzést a mai napot jelölő négyzetbe, ha ez emlékezteti Önt arra, hogy mikor lesz majd itt a következő adag belégzésének az ideje.

EMLÉKEZTETŐ:

- Ne nyelje le az Onbrez Breezhaler kapszulákat!

- Csak az ebben a csomagolásban található Onbrez Breezhaler inhalátort használja!

- Az Onbrez Breezhaler kapszulákat mindig a buborékcsomagolásban kell tárolni, és csak közvetlenül az alkalmazás előtt szabad onnan kivenni.

- Soha ne tegye az Onbrez Breezhaler kapszulát közvetlenül az Onbrez Breezhaler inhalátor szájrészébe!

- Csak egyszer nyomja be az oldalsó gombokat!

- Soha ne fújjon bele az Onbrez Breezhaler inhalátor szájrészébe!

- Belégzés előtt mindig engedje vissza a gombokat.

- Soha ne mossa el vízzel az Onbrez Breezhaler inhalátort! Tartsa szárazon! Lásd "Hogyan kell az inhalátort tisztítani?".

- Soha ne szedje szét az Onbrez Breezhaler inhalátort!

- Mindig az új Onbrez Breezhaler gyógyszercsomagban lévő új Onbrez Breezhaler inhalátort használja! Harminc napos használat után minden inhalátort ki kell dobni.

- Ne tárolja a kapszulát az Onbrez Breezhaler inhalátorban!

- Az Onbrez Breezhaler inhalátort és az Onbrez Breezhaler kapszulákat mindig száraz helyen tárolja.

Hogyan kell az inhalátort tisztítani?

Az inhalátort hetente egyszer tisztítsa meg.

- Száraz, nem bolyhosodó törlővel töröljön le minden port a szájrészről, kívül is és belül is.

- Ne mossa el vízzel az inhalátort! Tartsa szárazon!

- Ne szedje szét az Onbrez Breezhaler inhalátort!

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal