OLANZAPINE GSK szájban diszpergálódó tabletta

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ OLANZAPINE GSK SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta az ún. antipszichotikumok csoportjához tartozik.

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta olyan betegség kezelésére alkalmazandó, melynek tünetei közé tartozik olyan dolgok hallása, látása, vagy érzékelése, melyek nem valódiak, továbbá tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottá válás. Az ebben a betegségben szenvedő betegek lehetnek nyomott hangulatúak, feszültek vagy nyugtalanok.

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta olyan állapot kezelésére is alkalmazható, aminek tünetei: szélsőséges jókedv, a normálist meghaladó energiaszint, a szokásosnál kevesebb alvásigény, felgyorsult beszéd gondolatrohanással és néha kifejezett ingerlékenység. Hangulatstabilizáló szerként is használatos, mely megelőzi az előbbi állapottal járó kórosan magas és alacsony hangulati szélsőségek további előfordulását.

OLANZAPINE GSK szájban diszpergálódó tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
GlaxoSmithKline
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 5 mg
  • 10 mg

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ OLANZAPINE GSK SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) az olanzapinra vagy az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta egyéb összetevőire. Az allergiás reakció tünete lehet bőrkiütés, viszketés, arc- vagy ajakduzzadás és légzési nehézség. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyet tapasztalt.

- ha Önnél a zöldhályog betegség bizonyos formáját (emelkedett szemnyomást) állapítottak meg.

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- Az ilyen típusú gyógyszerek elsősorban az arc vagy a nyelv izmainak szokatlan mozgását okozhatják. Ha az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta kezelés elkezdését követően ilyet észlel, értesítse kezelőorvosát.

- Az ilyen készítmények nagyon ritkán okozhatnak lázat, szaporább légzést, verejtékezést, izommerevséget és álmosságot vagy aluszékonyságot. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon orvosához.

- Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta használata demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedő időskorú betegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, minél hamarabb értesítse kezelőorvosát:

- cukorbetegség;

- szívbetegség;

- máj- vagy vesebetegség;

- Parkinson-kór;

- epilepszia;

- prosztata betegség;

- a bélmozgások leállása (paralitikus ileusz);

- vérkép rendellenességek;

- agyi érkatasztrófa vagy átmeneti agyi keringési zavar (agyi keringési zavar átmeneti tünetei).

Ha ön demenciában szenved, ön vagy gondviselője/rokona közölje kezelőorvosával, ha korábban volt már szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara.

Ha ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból figyelemmel kísérheti vérnyomását.

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta alkalmazása nem javasolt 18 éves kor alatti betegeknél.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert csak akkor szedjen, ha kezelőorvosa azt mondja, hogy szedheti őket. Álmos lehet, ha az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát depresszió elleni gyógyszerekkel, illetve szorongásoldókkal vagy altatókkal együtt szedi.

Értesítse kezelőorvosát, ha fluvoxamint (depresszió elleni gyógyszer), vagy ciprofloxacint (antibiotikum) szed, mivel ez szükségessé teheti az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta adagjának a megváltoztatását.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha Parkinson betegségben szenved, és gyógyszeres kezelés alatt áll.

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta kezelés ideje alatt ne igyon alkoholt, mert az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta és az alkohol együttesen álmosságot okozhat.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes, vagy azt feltételezi, minél hamarabb értesítse kezelőorvosát. A készítményt a terhesség alatt nem szabad alkalmazni, csak abban az esetben, ha kezelőorvosával megbeszélte a kezelés folytatását. Szoptatás ideje alatt nem szabad szedni ezt a gyógyszert, mivel kis mennyiségű Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta átkerülhet az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta szedésekor felléphet álmosság. Ha álmosságot észlel, ne vezessen, és ne kezeljen veszélyes gépeket. Értesítse erről kezelőorvosát.

Fontos információk az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta egyes összetevőiről

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta aszpartámot tartalmaz, mely fenilalanin forrás. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonúriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ OLANZAPINE GSK SZÁJBAN DISZPREGÁLÓDÓ TABLETTÁT

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Olanzapine GSKKezelőorvosa tájékoztatja Önt arról, hogy hány Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát szedjen, és mennyi ideig folytassa a kezelést. Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta adagja 5-20 mg naponta. Beszéljen orvosával, ha a tünetei visszatérnek, de ne hagyja abba az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta szedését, hacsak orvosa nem tanácsolja.

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát naponta 1-szer vegye be orvosa útmutatása szerint. Próbálja meg mindig ugyanabban az időpontban bevenni a tablettákat. Az étkezés nem befolyásolja a gyógyszer bevételt. Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát szájon át kell alkalmazni.

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta könnyen törik, ezért óvatosan kell bánni a készítménnyel. Ne fogja meg a tablettát nedves kézzel, mert eltörhet.

Óvatosan húzza le a hátsó fóliát, és finoman nyomja ki az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát.

Tegye a tablettát a szájába. A tabletta feloldódik közvetlenül a szájában, így könnyen le tudja nyelni.

A tablettát egy pohár vagy csésze vízbe is teheti. Keverje meg, és azonnal igya meg.

Ha az előírtnál több Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát vett be

Azok a betegek, akik az előírtnál több Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát vettek be, a következő tüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszivitás, beszédzavar, szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelvben) és tudatzavar. Egyéb tünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság, lassúbb szívverés, félrenyelés, magas ill. alacsony vérnyomás, szívritmuszavar együttes jelentkezése. Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat. Mutassa meg az orvosnak gyógyszere dobozát.

Ha elfelejtette bevenni az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát

Vegye be a következő tablettát, amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta szedését

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogy mindaddig folytassa az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta szedését, amíg azt orvosa javasolja.

Ha hirtelen abbahagyja az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta szedését, előfordulhat verejtékezés, álmatlanság, remegés, nyugtalanság vagy hányinger és hányás. Kezelőorvosa javasolhatja az adagok fokozatos csökkentését a kezelés befejezése előtt.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások: 10 beteg közül egy beteget érint

- Súlygyarapodás.

- Álmosság.

- A prolaktinszintek emelkedése a vérben.

Gyakori mellékhatások: 100 beteg közül 1-10 beteget érint

Bizonyos vérsejtek és keringő zsírok szintjének változásai.

- A cukorszint növekedése a vérben és a vizeletben.

- Az éhségérzés fokozódása.

- Szédülés.

- Nyugtalanság.

- Remegés.

- Izommerevség vagy görcs (beleértve a szemmozgásokét).

- Beszédproblémák.

- Szokatlan mozgások (különösen az arcon és a nyelv izmainál).

- Székrekedés.

- Szájszárazság.

- Kiütés.

- Erőtlenség.

- Nagyfokú fáradtság.

- Víz-visszatartás, mely a kezek, bokák vagy a lábfejek duzzanatához vezet.

- A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassú szívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Ez többnyire magától elmúlik, amennyiben nem, értesítse kezelőorvosát.

- Szexuális rendellenességek, pl. csökkent nemi vágy férfiaknál és nőknél vagy merevedési zavarok férfiaknál.

Nem gyakori mellékhatások: 1000 beteg közül 1-10 beteget érint

- Lassú szívverés.

- Fényérzékenység.

- Vizelettartási nehézség.

- Hajhullás.

- A havivérzések hiánya vagy csökkenése

- Emlőváltozások férfiaknál és nőknél, mint pl. kóros tejtermelődés vagy kóros növekedés.

Ritka mellékhatások: 10 000 beteg közül 1-10 beteget érint

- Az emlők megnagyobbodása férfiaknál és nőknél.

Egyéb lehetséges mellékhatások: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

- Túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés, kiütés).

- Cukorbetegség kialakulása vagy annak rosszabbodása, ami esetenként ketoacidózissal (ketontestek jelentek meg a vérben és a vizeletben) vagy kómával járt.

- A normál testhőmérséklet csökkenése.

- Görcsrohamok, általában a kórelőzményben szereplő görcsroham (epilepszia) esetén.

- Láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság ill. álmosság együttes jelenléte.

- A szemizmok görcse, mely a szemgolyó forgó mozgását váltja ki.

- Szívritmuszavar.

- Tisztázatlan eredetű, hirtelen halál.

- Vérrögök képződése pl. az alsó végtag mély vénájában vagy a tüdőben.

- Hasnyálmirigy-gyulladás, mely súlyos hasi fájdalmat, lázat és hányingert okoz.

- Májbetegség a bőr és a szemfehérje sárgaságának formájában.

- Izombetegség, tisztázatlan fájdalmak formájában.

- Vizelési nehézség.

- Tartós és/vagy fájdalmas merevedés.

Az olanzapin szedése során szellemi leépülésben (demenciában) szenvedő időskorú betegeknél előfordulhat agyi érkatasztrófa, tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet emelkedés, bőrpír és járászavar. Néhány halálos kimenetelű esetet is jelentettek ebben a betegcsoportban.

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettával való kezelés ronthatja a Parkinson-kór tüneteit.

A készítmény hosszas szedése alatt néhány nőbetegnél megindult a tejelválasztás, és a menstruációs vérzések kimaradtak vagy a ciklus zavara fordult elő. Amennyieben ezek a tünetek előfordulnak, értesítse kezelőorvosát. Nagyon ritkán előfordult remegés, álmosság vagy aluszékonyság azoknál a csecsemőknél, akiknél az anya Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát szedett a terhesség utolsó harmadában.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL AZ OLANZAPINE GSK SZÁJBAN DISZPERGÁLÓDÓ TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta

- Olanzapine GSK 5 mg szájban diszpergálódó tabletta:

A készítmény hatóanyaga 5,00 mg olanzapin szájban diszpergálódó tablettánként.

Olanzapine GSK 10 mg szájban diszpergálódó tabletta:

A készítmény hatóanyaga 10,00 mg olanzapin szájban diszpergálódó tablettánként.

- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kálcium-szilikát, alacsony szubsztitúciós fokú hidroxipropil-cellulóz (E-463), kroszpovidon B, aszpartám (E-951), narancs aroma, banán aroma, vízmentes kolloid szilícium-dioxid és magnézium-sztearát (E-470).

Milyen az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Olanzapine GSK szájban diszpergálódó tabletta sárga, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletta.

28 db vagy 35 db vagy 56 db vagy 70 db tabletta PA/Al/PVC/Al/PETP buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Antipszichotikumok kategóriában