OCTANINE POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ OCTANINE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Octanine a véralvadási faktorok csoportjába tartozó gyógyszer, amely emberi IX-es véralvadási faktort tartalmaz. Ez egy speciális fehérje, amely fokozza a vér alvadási képességét.

Az Octanine vérzések kezelésére és megelőzésére alkalmazható vérzészavarban ("B" típusú hemofília) szenvedő betegeknél. Ez olyan betegség, amelyben a vérzés a vártnál hosszabb ideig tarthat. Ennek oka a vérben található IX-es véralvadási faktor veleszületett hiánya.

Az Octanine oldatos injekció készítésére szolgáló por és oldószer formájában kerül forgalomba. Feloldás után intravénásan (vénába fecskendezve) kell beadni.

OCTANINE POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
factor IX, heparin

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
H-W-H Kft.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 1000 NE (1x + 1x10ml)
  • 1000 NE (1x10ml)
  • 500 NE (1x+1x5 ml)
  • 500 NE (1x5 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ OCTANINE ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Octanine -t

  • ha allergiás (túlérzékeny) a IX-es alvadási faktorra vagy az Octanine egyéb összetevőjére.
  • ha II-es típusú heparin indukálta trombocitopéniában szenved, ami a vérben található a vérlemezkék számának heparin beadását követő esését jelenti. A vérlemezkék a vérben található sejtek, amelyek a vérzés elállításában játszanak szerepet. A heparin a vérrögképződés megakadályozására szolgáló gyógyszer.

Az Octanine fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • Mint minden fehérjetartalmú, intravénásan beadott gyógyszer esetében, ennél is előfordulhatnak allergiás típusú túlérzékenységi reakciók. Az Octanine a IX-es faktoron és a heparinon kívül nagyon kis mennyiségben tartalmaz más emberi fehérjéket. A túlérzékenységi reakció korai jelei többek között:
  • csalánkiütés
  • kiütés (urtikária)
  • mellkasi szorító érzés
  • szapora légzés
  • alacsony vérnyomás
  • heveny, súlyos allergiás reakció (anafilaxia, amikor a fenti tünetek valamelyike vagy mindegyike gyorsan és súlyos formában alakul ki)

Ha ezek a tünetek jelentkeznek, akkor az injekció beadását azonnal le kell állítani, és orvoshoz kell fordulni. Anafilaxiás sokk esetén az orvosnak a lehető leghamarabb meg kell kezdenie a javasolt kezelést.

  • Orvosa javasolhatja, hogy fontolja meg a hepatitisz A és B elleni védőoltást, amennyiben rendszeresen/ismételten emberi plazma eredetű IX-es faktor készítményeket kap.
  • Ismeretes, hogy "B" típusú hemofíliában szenvedők esetében az immunsejtek IX-es faktor elleni inhibitorokat (semlegesítő antitestek) termelhetnek. Az inhibitorok növelhetik az anafilaxiás sokk (súlyos allergiás reakciók) kialakulásának kockázatát. Ezért, ha Önnél allergiás reakció alakul ki, akkor vizsgálni kell az inhibitorok jelenlétét. A IX-es faktor elleni inhibitorokkal rendelkező betegek esetében a IX-es faktorral történő kezelés során fokozott lehet az anafilaxia kialakulásának kockázata. Ezért orvosa dönthet úgy, hogy az első IX-es faktor injekciót orvosi felügyelet mellett adja be Önnek, olyan intézményben, ahol biztosítható az allergiás reakciók megfelelő orvosi ellátása.
  • A IX-es faktor fehérjekoncentrátumok vérrögképződés útján érelzáródást okozhatnak. E kockázat miatt - ami nem megfelelő tisztaságú készítmények esetében fokozott - a IX-es faktor készítmények beadását követően a vérrögképződés jeleinek észlelése érdekében ellenőrzésre van szükség, ha Önnél:
  • fibrinolízis (vérrögök szétesésének) jelei alakulnak ki
  • disszeminált intravaszkuláris koaguláció (véralvadás testszerte az ereken belül) áll fenn
  • májbetegséget diagnosztizáltak
  • a közelmúltban sebészeti beavatkozást végeztek
  • fokozott a vérrögképződés vagy a disszeminált intravaszkuláris koaguláció kialakulásának kockázata.

Ha az Octanine -t újszülöttnek adják, akkor a gyermeknél gyakran ellenőrizni kell a disszeminált intravaszkuláris koaguláció jeleit.

Ha a fenti állapotok bármelyike igaz Önre, akkor orvosa kizárólag akkor adja Önnek az

Octanine -t, ha alkalmazásának várható elonye meghaladja annak kockázatait.

  • Humán IX-es alvadási faktort tartalmazó készítménnyel történő ismételt kezelést követően a betegeknél vizsgálni kell, hogy nem alakultak-e ki semlegesítő ellenanyagok (inhibitorok), és ezek mennyiségét Bethesda egységben (BE) kell meghatározni megfelelő biológiai vizsgálattal.

A vérkészítmények vírusbiztonsága

  • Emberi vérből vagy plazmából készült gyógyszerek esetén a fertőzés betegre történő átvitelének megelőzése érdekében el kell végezni bizonyos eljárásokat. Ezek közé tartozik a vért és plazmát adó donorok gondos kiválasztása, hogy biztosan ki lehessen zárni azokat a személyeket, akiknél fennáll a fertőzések hordozásának kockázata, valamint az összes levett anyag egyedi vizsgálata és a plazmakeverékek vizsgálata vírusok jelei szempontjából. Az ilyen típusú készítmények gyártói a vér, illetve a plazma feldolgozása során a vírusok inaktiválására, illetve eltávolítására szolgáló eljárási lépéseket is beiktatnak. Mindezen eljárások ellenére az emberi vérből, illetve plazmából előállított gyógyszerek alkalmazása esetén a fertőzések átvitelének lehetősége nem zárható ki teljes mértékben. Ez érvényes a még esetlegesen ismeretlen vagy újonnan felbukkanó vírusokra és egyéb típusú fertőzésekre is.
  • Az elvégzett eljárások hatékonynak tekinthetők a burokkal rendelkező vírusokkal, például a humán immunhiány vírussal (HIV), hepatitisz B vírussal, hepatitisz C vírussal, valamint a burokkal nem rendelkező hepatitisz A vírussal szemben is. A burokkal nem rendelkező vírusok, például a parvovírus B19 vírus esetében ezen eljárások hatékonysága korlátozott lehet. A parvovírus B19 fertőzés veszélyes lehet terhes nők számára (magzati fertőzést okozhat) és legyengült immunrendszerű betegek, illetve a vérszegénység egyes formáiban (például sarjósejtes vagy hemolítikus anémia) szenvedők számára.

Minden egyes alkalommal, amikor OCTANINE készítményt kap, szigorúan ajánlott a készítmény nevének és a gyártási tétel számának dokumentálása, hogy a felhasznált tételek számáról rendelkezésre álljon nyilvántartás.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

  • A IX-es véralvadási faktor készítményeknek más gyógyszerekkel való kölcsönhatása nem ismeretes.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Nincs tapasztalat a IX-es faktor terhesség és szoptatás során történő alkalmazására vonatkozóan. Ezért a IX-es faktort terhesség vagy szoptatás alatt csak egyértelműen indokolt esetben szabad alkalmazni.

Mielőtt elkezdené alkalmazni az Octanine-t, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ OCTANINE-T?

Az Octanine-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Az Octanine-t a mellékelt oldószerrel történő feloldást követően intravénásan (vénába fecskendezve) kell beadni.

Kizárólag a mellékelt injekciós szereléket használja. Más injekciós/infúziós szerelék használata további kockázatokat és a kezelés sikertelenségét okozhatja.

A kezelést a hemofília kezelésében jártas orvos felügyelete mellett kell megkezdeni. Az alkalmazandó Octanine mennyisége és a faktorpótló kezelés időtartama a IX-es faktor hiányának súlyosságától függ. Ezen kívül függ a vérzés helyétől és kiterjedésétől, valamint az Ön klinikai állapotától is.

Az adag kiszámítása:

Orvosa elmondja Önnek, hogy milyen gyakran, és mennyi Octanine-t kell befecskendeznie.

A IX-es faktor adagját nemzetközi egységben (NE) fejezik ki. A plazma IX-es faktor aktivitása a plazmában jelenlévő IX-es faktor mennyiségére utal. Ezt (a normál humán vérplazmáéhoz viszonyított)%-os értékben, vagy (a vérplazmában lévő IX-es faktor nemzetközi standardjához viszonyított) nemzetközi egységben fejezzük ki.

Egy nemzetközi egységnyi (NE) IX-es faktor aktivitás a normál emberi vérplazma 1 ml-ében lévő IX-es faktor mennyiségének felel meg. A IX-es faktor szükséges adagjának kiszámítása azon a megfigyelésen alapul, hogy testtömeg kg-ként 1 NE IX-es faktor beadása a vérplazma IX-es faktor aktivitását a normál aktivitás 1%-ával emeli. Az Ön számára szükséges adag kiszámításához megmérik a vérplazma IX-es faktor aktivitását. Ez megmutatja, hogy mennyivel kell növelni az aktivitást.

A szükséges adag az alábbi képlet alapján számolható ki:

Szükséges egységek száma = testtömeg (kg) x kívánt IX-es faktor aktivitás növekedés (%) (NE/dl) x 0,8

Az adagot és a kezelés gyakoriságát az orvos a gyógyszerre adott válasz alapján fogja meghatározni. A IX-es faktor készítményeket ritkán kell naponta egynél többször alkalmazni.

Szervezete IX-es faktor készítményekre adott válasza változhat. Ezért a pontos adag és az infúzió gyakoriságának meghatározása érdekében a kezelés során mérni kell a IX-es faktor szintjét. Orvosa vérvizsgálatokat (a plazma IX-es faktor aktivitásának mérése) fog végezni a faktorpótló kezelés gyakori ellenőrzése érdekében, különösen sebészi beavatkozások során.

Vérzés megelőzése:

Súlyos "B" típusú hemofília esetén testtömeg kg-onként 20-30 NE IX-es faktort kell befecskendezni. Hosszú távú megelőzésre hetente kétszer kell alkalmazni ezt az adagot. Az adagot szervezete válaszának megfelelően kell módosítani. Egyes esetekben, különösen fiatalabb betegeknél gyakoribb adagolásra, illetve nagyobb adagokra lehet szükség.

Gyermekek:

A 6 év alatti gyermekek körében végzett vizsgálat során a gyógyszer alkalmazásának napjain alkalmazott adagok középértéke 40 NE/ttkg volt.

 

Ha a vérzés inhibitorok miatt nem állítható el:

Ha egy injekció beadása után a IX-es faktor aktivitása nem éri el a várt szintet, vagy a vérzés nem áll el a megfelelő adag beadása után, akkor értesítse orvosát. Orvosa meg fogja vizsgálni a vérplazmát, hogy lássa, nem alakultak-e ki inhibitorok (antitestek) a IX-es faktor fehérje ellen. Ezek az inhibitorok csökkenthetik a IX-es faktor aktivitását. Ebben az esetben előfordulhat, hogy más kezelést kell választani. Orvosa megbeszéli ezt Önnel, és szükség esetén további kezelést javasol.

Ha az előírtnál több Octanine-t alkalmazott

Emberi eredetű IX-es véralvadási faktor esetében túladagolási tünetekről mindezidáig nem számoltak be. A javasolt adagot azonban nem szabad túllépni.

Lásd az "Útmutató otthoni kezeléshez" című részt a kiegészítő eszközök dobozán.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Octanine is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

  • A IX-es faktor tartalmú készítményekkel kezelt betegek körében ritkán túlérzékenységet, illetve allergiás reakciókat figyeltek meg. Ezek az alábbiak lehetnek:
  • a vérerek akaratlan összehúzódása (görcse), ami az arc, a száj és a torok duzzanatával jár
  • az infúzió beadási helyén jelentkező égő és csípő érzés
  • hidegrázás
  • kipirulás
  • kiütések
  • fejfájás
  • csalánkiütés
  • alacsony vérnyomás
  • fáradékonyság
  • hányinger
  • nyugtalanság
  • szapora szívverés
  • mellkasi szorító érzés
  • zsibbadásérzés
  • hányás
  • szapora légzés.

Néhány esetben ezek az allergiás reakciók súlyos az anafilaxia nevű súlyos reakcióhoz vezethetnek, amely sokkal is járhat. Ezek a reakciók leginkább a IX-es faktor elleni inhibitorok kialakulásával vannak összefüggésben. Amennyiben Ön a fenti tünetek egyikét tapasztalja, kérjük, tájékoztassa orvosát.

  • Ha Ön "B" típusú hemofíliában szenved, akkor szervezetében semlegesíto antitestek (inhibitorok) alakulhatnak ki a IX-es faktorral szemben. Ezek az antitestek megakadályozhatják, hogy a gyógyszer megfelelően hasson. Ennek az állapotnak a neve immuntolerancia. Orvosa megbeszéli ezt Önnel, és szükség esetén további kezelést javasol.

Vizsgálatot végeztek 25, "B" típusú hemofíliában szenvedő gyermek bevonásával, akik közül 6-an korábban még nem részesültek kezelésben. A vizsgálat során nem tapasztalták inhibitorok kialakulását. Az összes injekció tolerálhatóságát "nagyon jónak" vagy "jónak" minősítették.

  • Néhány B" típusú hemofíliában szenvedő, IX-es faktor elleni inhibitort termelő, immuntolerancia kezelésben részesülő betegnél, akiknek kórtörténetében allergiás reakció szerepelt, nefrózis szindróma (súlyos vesebetegség) alakult ki.
  • Ritka esetekben láz fordulhat elő.
  • A nem megfelelő tisztaságú IX-es faktor készítmények ritkán vérrögképződést okozhatnak a vérereken belül. Ez az alábbi szövődmények bármelyikéhez vezethet:
  • szívroham
  • véralvadás testszerte az ereken belül (disszeminált intravaszkuláris koaguláció)
  • Vérrögök képződése a vénákban (vénás trombózis)
  • Vérrögök képződése a tüdőben (tüdőembólia).

Ezek a mellékhatások gyakrabban fordulnak elő nem megfelelő tisztaságú IX-es faktor készítmények alkalmazásakor; megfelelő tisztaságú készítmények, például az Octanine alkalmazása során előfordulásuk ritka.

  • A készítmény heparin tartalma miatt a vérben található vérlemezkék száma hirtelen 100 000/mikroliter vagy a kiindulási érték 50%-a alá eshet. Ez egy allergiás reakció, az úgynevezett "II-es típusú heparin indukálta trombocitopénia". A heparinnal szemben túlérzékenységet korábban nem mutató betegeknél a vérlemezkék számának csökkenése ritka esetekben a kezelés kezdete utáni 6-14. napon következhet be. Olyan betegeknél, akiknél korábban már előfordult túlérzékenységi reakció a heparinnal szemben, ez a változás már a kezelést követő néhány órán belül kialakulhat. A vérlemezkeszám-csökkenés e súlyos formájának kísérőjelenségei, illetve következményei lehetnek az alábbiak:
  • vérrögök képződése az artériákban és a vénákban
  • érelzáródás egy másik területről érkező vérrög miatt
  • konszumptív koagulopátia nevű súlyos véralvadási zavar
  • az injekció beadásának területén kialakuló bőrgangréna
  • bolhacsípésszerű vérzés
  • lila véraláfutás
  • szurokszéklet.

Ha a fenti allergiás reakciókat tapasztalja, akkor azonnal hagyja abba az Octanine injekció alkalmazását, és a jövőben ne alkalmazzon heparin tartalmú gyógyszereket.

Emiatt a vérlemezkékre gyakorolt ritka hatás miatt orvosának gyakran ellenőriznie kell a vérlemezkeszámot, különösen a kezelés kezdetén.

Az átvihető kórokozókra vonatkozó biztonsági tudnivalókat lásd a 2. pontban (Az Octanine fokozott elővigyázatossággal alkalmazható).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL AZ OCTANINE-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Nem fagyasztható!

A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget tartsa a dobozában.

Felhasználhatósági időtartam

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (hónap/év) után ne alkalmazza az Octanine-t.

Feloldás után a készítményt azonnal fel kell használni. Mindazonáltal a készítmény felbontás után legfeljebb 25 °C-on tárolva 72 órán át stabilnak bizonyult. Az Octanine csak egy alkalommal használható fel. Zavaros vagy részlegesen feloldódott anyagot tartalmazó oldatot nem szabad felhasználni. A fel nem használt anyagokat el kell dobni.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Octanine

A készítmény hatóanyaga a humán IX-es véralvadási faktor.

Egyéb összetevők:

Por: heparin, nátrium-klorid, trinátrium-citrát, arginin-hidroklorid és lizin-hidroklorid. Az Octanine nem tartalmaz tartósító- és antimikróbás szereket.

Oldószer: Injekcióhoz való víz

A készítmény adagonként legfeljebb 69 mg nátriumot tartalmaz az Octanine 500 NE-t tartalmazó kiszerelésében és legfeljebb 138 mg nátriumot tartalmaz az Octanine 1000 NE-t tartalmazó kiszerelésében. Kontrollált nátrium tartalmú diéta esetén ezt figyelembe kell venni.

Milyen az Octanine külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér vagy halványsárga színű liofilizált por.

Az Octanine az alábbi kétféle hatáserősségű kiszerelésben kerül forgalomba:Octanine 500 NE por

és oldószer oldatos injekcióhoz.

500 NE humán IX-es véralvadási faktort tartalmaz injekciós üvegenként.

A készítmény körülbelül 100 NE/ml humán IX-es alvadási faktort tartalmaz 5 ml injekcióhoz való vízben történő feloldás után.

Octanine 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz

1000 NE humán IX-es véralvadási faktort tartalmaz injekciós üvegenként.

A készítmény körülbelül 100 NE/ml humán IX-es alvadási faktort tartalmaz 10 ml injekcióhoz való vízben történő feloldás után.

A IX-es faktor hatóértékének (NE) meghatározása az Európai Gyógyszerkönyvben megadott egylépéses alvadási teszttel történik, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation, WHO) egy nemzetközi standardjával összehasonlítva. Az Octanine specifikus aktivitása körülbelül 100 NE/mg fehérje.

A csomagolás leírása:

Az Octanine műanyag fóliával összekapcsolt két dobozból álló kombinált csomagolásban kerül forgalomba:

Az egyik doboz 1 darab, oldatos injekcióhoz való port tartalmazó injekciós üveget, valamint a betegtájékoztatót tartalmazza.

A másik doboz az oldószert (injekcióhoz való vizet) tartalmazó injekciós üveget tartalmazza, 5 ml-t az Octanine 500 NE és 10 ml-t az Octanine 1000 NE készítményhez.

Ez a csomag még az alábbi egészségügyi eszközöket tartalmazza:

  • 1 darab egyszer használatos fecskendő
  • 1 darab kétvégű tű
  • 1 darab szűrővel ellátott tű
  • 1 darab infúziós szerelék (szárnyas tű)
  • 2 darab alkoholos törlő

Útmutató otthoni kezeléshez

  • Kérjük, olvassa el, és pontosan kövesse az összes útmutatást!
  • Az alábbiakban leírt eljárás során mindvégig be kell tartani a sterilitás szabályait!
  • A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati ido után ne alkalmazza az Octanine-t.
  • A készítmény szobahőmérsékleten gyorsan feloldódik. Az oldatnak tisztának vagy enyhén opálosnak kell lennie. Zavaros vagy üledékeket tartalmazó oldatot nem szabad felhasználni!

A feloldásra vonatkozó útmutatások:

1. Melegítse fel szobahőmérsékletűre az oldószert (injekcióhoz való víz) és a koncentrátumot tartalmazó lezárt injekciós üvegeket. A feloldás során tartsa fenn ezt a hőmérsékletet. Ha a melegítés vízfürdőben történik, ügyelni kell rá, hogy az injekciós üvegek gumidugóját illetve kupakját ne érje víz. A vízfürdő hőmérséklete nem haladhatja meg a 37 °C-ot.

2. Távolítsa el a koncentrátumot illetve a vizet tartalmazó injekciós üvegek kupakját, és alkoholos törlővel tisztítsa meg a gumidugókat.

3. Távolítsa el a kétvégű tű rövid végéről a védőkupakot, vigyázva, hogy ne érjen hozzá a tű szabad végéhez. Ezután szúrja át a függőlegesen tartott tűvel a vizet tartalmazó injekciós üveg gumidugójának közepét.

Ahhoz, hogy a vizet maradéktalanul ki lehessen szívni az injekciós üvegből, a tűt úgy kell a gumidugóba szúrni, hogy az éppen csak átszúrja a gumidugót, és a vége látható legyen az injekciós üvegben

4. A kétvégű tű másik, hosszabbik végéről is távolítsa el a védőkupakot, vigyázva, hogy ne érjen hozzá a tű szabad végéhez. Tartsa a vizet tartalmazó injekciós üveget fejjel lefelé a koncentrátumot tartalmazó, függőleges helyzetű injekciós üveg fölé, és a tű hosszabbik végével gyorsan szúrja át a koncentrátumot tartalmazó injekciós üveg gumidugójának közepét. A koncentrátumot tartalmazó injekciós üvegben uralkodó vákuum beszívja a vizet.

5. Távolítsa el a koncentrátumot tartalmazó injekciós üvegből a kétvégű tűt az üres oldószeres injekciós üveggel együtt. Óvatosan keverje össze a koncentrátumot tartalmazó injekciós üveg tartalmát, amíg a koncentrátum teljesen fel nem oldódik. Csak tiszta, üledékmentes oldat használható fel. A feloldott készítmény színtelen.

Ha a koncentrátum nem oldódik fel teljesen, vagy a porból csomók képződnek benne, akkor nem használható fel a készítmény.

Az elkészített oldat csak egy alkalommal használható fel.

A mellékelt oldószerrel történő feloldást követően az Octanine-t intravénásan kell beadni.

Az oldatnak tisztának vagy enyhén opálosnak kell lennie. Zavaros vagy üledékeket tartalmazó oldatot nem szabad felhasználni! Mielőtt befecskendezné, vegye szemügyre az oldatot, és ellenőrizze, hogy nem láthatók-e benne részecskék vagy elszíneződés.

A feloldott készítményt azonnal fel kell használni.

Az injekció beadására vonatkozó útmutatások:

A IX-es faktor befecskendezése előtt és alatt óvintézkedésként folyamatosan ellenőrizni kell a pulzusszámot. Ha a pulzusszám jelentősen emelkedik, az injekció sebességét csökkenteni kell, vagy fel kell függeszteni a beadást.

1. Miután feloldotta a koncentrátumot az előzőekben leírt módon, távolítsa el a szűrővel ellátott tű védőkupakját, és szúrja át a koncentrátumot tartalmazó injekciós üveg gumidugóját.

2. Távolítsa el a szűrővel ellátott tű kupakját, és csatlakoztassa a fecskendőhöz.

3. Fordítsa a fecskendőhöz csatlakoztatott injekciós üveget fejjel lefelé, és szívja fel az oldatot a fecskendőbe.

4. Alkoholos törlővel fertőtlenítse az injekció tervezett területét.

5. Távolítsa el a szűrővel ellátott tűt a fecskendőről, és csatlakoztassa helyette a szárnyas infúziós tűt a fecskendőre.

6. Szúrja a szárnyas infúziós tűt a kiválasztott vénába.

7. Ha érleszorítót alkalmazott, hogy könnyebben találjon vénát, akkor az érleszorítót el kell távolítani, mielőtt a IX-es faktor befecskendezését megkezdi. Ellenőrizze pulzusszámát az injekció beadása előtt és közben.

8. Lassan, 2-3 ml/perc sebességgel fecskendezze be az oldatot a vénába.

Amennyiben egy kezelés alkalmával több injekciós üveg Octanine koncentrátumot kell alkalmaznia, akkor használható újra ugyanaz a szárnyas tű és fecskendő. A szűrővel ellátott tű csak egyszeri használatra szolgál. Mindig használjon új, szűrővel ellátott tűt a készítmény fecskendőbe történő felszívásához.

Kizárólag a mellékelt injekciós szereléket használja. Más injekciós/infúziós szerelék használata további kockázatokat és a kezelés sikertelenségét okozhatja.

Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését megfelelően kell végrehajtani.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal