• Novofem

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NOVOFEM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Novofem egy szekvenciális kombinált hormonpótló kezelésre szolgáló gyógyszer, melyet megszakítás nélkül, minden nap szedni kell. A Novofem azoknak a menopauzán már túl lévő nőknek való, akik utolsó menstruációja óta legalább 6 hónap telt el.

    A Novofem 2 hormont tartalmaz, egy ösztrogént (ösztradiol) és egy progesztagént (noretiszteron- acetát). A Novofem filmtablettában lévő ösztradiol azonos a női petefészek által termelt ösztradiollal, ezért azt a természetes ösztrogénekhez sorolják. A noretiszteron-acetát szintetikus úton előállított progesztagén, és hasonló módon hat, mint a másik fontos női nemi hormon, a progeszteron.

    A Novofem javallatai

    - Azoknak a menopauzán már túllévő nőknek, akik nem estek át méheltávolításon a menopauza kellemetlen tüneteinek, mint a hőhullámoknak, az éjszakai izzadásnak, a hüvelyszárazságnak az enyhítésére.

    - A csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésére, a menopauzán már túl lévő nőknek, ha fokozott a későbbi csonttörések veszélye, és ha más gyógyszereket nem szedhetnek erre a célra.

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: estradiol, norethisterone
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    65 évesnél idősebb nők kezelésével kapcsolatosan csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.

    2. TUDNIVALÓK A NOVOFEM SZEDÉSE ELŐTT

    Orvosi vizsgálatok

    A hormonpótló kezelés kockázattal jár, amit mérlegelni kell, amikor arról döntenek, hogy szedik-e a gyógyszert vagy folytatják-e annak szedését.

    A hormonpótló kezelés megkezdése (vagy annak ismételt elkezdése) előtt, orvosa megkérdezi az Ön személyes és családi kórtörténetét. Orvosa dönthet úgy, hogy megvizsgálja az emlőit és/vagy a hasát és belső vizsgálatokat is végezhet - de csak abban az esetben, ha ezek a vizsgálatok szükségesek az Ön számára, vagy ha Ön valamit különösen aggodalomra okot adónak tart.

    Ha elkezdte a Novofem kezelést, rendszeres orvosi vizsgálatokon kell megjelennie (legalább évente egyszer). Ezen orvosi vizsgálatok során orvosa megbeszélheti Önnel a Novofem kezelés folytatásának előnyeit és kockázatait.

    Ahogy orvosánál a rendszeres ellenőrzéseken megjelenik, ne feledje:

    - Rendszeresen meg kell vizsgálnia emlőit, hogy nem változtak-e meg, nem keletkezett-e a bőrön kis gödröcske, vagy a bőre nem húzódott-e be, nem változott-e meg a mellbimbó, vagy nem lát-e, illetve nem érez-e csomót.

    - Menjen el a rendszeres emlőszűrésre (mammográfiára) és a méhnyakrák-szűrésre.

    Ne szedje a Novofem filmtablettát

    Amennyiben az alábbiak bármelyike is érvényes Önre forduljon orvosához. Ne kezdje el szedni a Novofem filmtablettát.

    - Ha Önnek emlőrákja van, korábban volt, vagy arra van gyanú.

    Kapcsolódó cikkek

    novofem + tegretol cr
    novofem + tegretol cr

    - Ha méhnyálkahártyarákja (endometrium rákja) vagy bármilyen más ösztrogénfüggő rákja van, korábban volt, vagy arra van gyanú.

    - Ha bármilyen hüvelyi vérzése van és annak oka nem ismert.

    - Ha a méhnyálkahártyája túlzott mértékben megvastagodott (endometrium hiperpláziája van) és ezt a betegségét nem kezelik.

    - Ha jelenleg vagy korábban vérrög képződött egy visszérben (vénás tromboembólia), a lábban (mélyvénás trombózis) vagy a tüdőben (tüdőembólia).

    - Amennyiben véralvadási betegsége van (mint a C-fehérje, az S-fehérje vagy az antitrombin hiány).

    - Ha jelenleg szívrohama, szélütése (sztrókja) van vagy korábban volt, vagy a mellkasában kellemetlen érzést, nyomást vagy fájdalmat okozó angina pectorisa van.

    - Ha korábban májproblémája volt, vagy jelenleg májproblémája van, és a májfunkciós vizsgálatok eredményei még nem tértek vissza a normál tartományba.

    - Ha túlérzékeny (allergiás) az ösztradiolra, a noretiszteron-acetátra, vagy a Novofem filmtabletta egyéb összetevőjére. (A segédanyagok listája a 6. pontban a "További információk" alatt található.)

    - Ha porfíriája van (egy, a vérfesték termelésének zavarával járó anyagcsere-betegség).

    A Novofem filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    A kezelés megkezdése előtt mondja meg kezelőorvosának, ha Önnél az alábbi esetek fennállnak, (vagy fennálltak,) mert lehet, hogy orvosa emiatt az Ön szorosabb ellenőrzése mellett dönt. Ritka esetekben ezek az állapotok kiújulhatnak vagy súlyosbodhatnak a Novofem kezelés során.

    - Ha leiomiómája (a méh jóindulatú daganata) vagy endometriózisa (egy olyan állapot, melynél a méhnyálkahárty a méhen kívül is növekszik és fájdalmat vagy vérzést okoz) van, vagy korábban volt.

    - Ha vérrögképződésre hajlamosító kockázati tényezővel rendlekezik (lásd Vérrögképződés egy visszérben) (ezek a kockázati tényezők és a vérrögképződés tünetei a 4. pontban A kombinált hormonpótló kezelés egyéb mellékhatásai szakaszban vannak felsorolva).

    - Ha a vérzsírok (trigliceridek) szintje a vérében nagyon magas.

    - Ha ösztrogénfüggő daganatok kialakulására hajlamosító kockázati tényezőkkel rendelkezik, mint a közvetlen családtagnál (anya, lánytestvér, anyai vagy apai nagymama) előforduló emlőrák és/vagy méhnyálkahártyarák.

    - Ha magasvérnyomása van.

    - Ha májbetegsége van, mint pl. májadenóma (egy jóindulatú daganat).

    - Ha cukorbetegsége (diabetes mellitusa) van érrendszeri érintettséggel vagy anélkül.

    - Ha epeköve van.

    - Ha migrén rohama vagy súlyos fejfájása van.

    - Ha szisztémás lupusz eritematózusza van, (SLE) - egy autoimmun betegség.

    - Ha Önnél korábban a méhnyálkahártya túlzott mértékben megvastagodott (endometrium hiperplázia).

    - Ha rángógörcse (epilepsziája) van.

    - Ha asztmája van.

    - Ha otoszklerózisa (előrehaladó hallásvesztése) van.

    - Ha szív- vagy veseprobléma miatt folyadék-visszatartás jelentkezik Önnél.

    Ha műtéti beavatkozás vár Önre, gondoskodjon arról, hogy orvosa erről tudomást szerezzen. Lehet, hogy a vérrögképződés kockázatának csökkentése érdekében 4-6 héttel a műtét előtt abba kell hagynia a hormonpótló készítmény alkalmazását. Orvosa fogja megmondani, hogy mikor kezdheti el újra a hormonpótló készítmény szedését.

    Hagyja abba a Novofem szedését

    Ha az alábbi állapotok bármelyikének jelentkezését tapasztalja, hagyja abba a Novofem szedését és azonnal forduljon orvosához:

    - Ha először alakul ki migrén típusú fejfájása.

    - Ha a bőre vagy a szeme besárgul, vagy más májprobléma jelentkezik.

    - Ha vérnyomása jelentősen megemelkedik a Novofem szedése során (a magas vérnyomás tünetei: fejfájás, fáradtság és szédülés)

    - Ha Önnél vérrögképződésre utaló tünet jelentkezik (a láb fájdalmas megdagadása és vörössé válása, hirtelen mellkasi fájdalom, nehézlégzés).

    - Ha gyermeket vár.

    - Ha a 2. pont "Tudnivalók a Novofem szedése előtt" cím alatt felsorolt bármelyik állapot bekövetkezik.

    A Novofem és a rák

    A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártyarák (endometrium rák)

    A hosszabb ideig csak ösztrogén tartalmú hormonpótló kezelésben részesülő, méheltávolításon át nem esett nőknél a méhnyálkahártya túlzott megvastagodásának (endometrium hiperpláziának) és a méhnyálkahártya ráknak (endometriumráknak) a kockázata fokozott.

    Az ösztrogén mellé kiegészítőleg egy progesztagén szedése, mint a Novofem esetében, segít csökkenteni a többletkockázatot.

    Összehasonlításképp

    Méheltávolításon át nem esett, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőknél - átlagban 1000 közül 5 esetében 50 és 65 éves koruk között méhnyálkahártyarákot diagnosztizálnak.

    A méheltávolításon át nem esett, csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést alkalmazó nőknél 1000 közül 10 és 60 közötti esetben diagnosztizálnak méhnyálkahártyarákot 50 és 65 éves koruk között (azaz 5 és 55 többlet eset), az adagtól és az alkalmazás időtartamától függően.

    Emlőrák

    Bizonyítékok alapján felmerül, hogy a kombinált ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelés és feltehetőleg a csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés is növeli az emlőrák kokckázatát. Ez attól függ, hogy mennyi ideig alkalmaz hormonpótló kezelést. A többletkockázat néhány éven belül láthatóvá válik. Mindazonáltal, a kezelés leállítása után néhány (legfeljebb 5) éven belül visszatér a normál értékre.

    Összehasonlításképp

    1000 50 és 79 év közötti, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nő közül 5 éves időszak alatt átlagban 9-14 esetén diagnosztizálnak emlőrákot.

    1000 50 és 79 év közötti, ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelést 5 évig alkalmazó nő közül 13-20 eset lesz (azaz 4-6 többlet eset).

    Rendszeresen ellenőrizze az emlőit. Forduljon orvosához, ha bármilyen változást észlel, mint például:

    - Gödröcske keletkezése a bőrön.

    - Mellbimbó megváltozása.

    - Bármilyen látható vagy érezhető csomó kialakulása.

    Petefészekrák

    A petefészekrák ritka. Hormonpótló kezelést legalább 5-10 évig alkalmazó nőknél a petefészekrák kissé megemelkedett kockázatáról számoltak be.

    1000 50 és 69 év közötti, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nő közül 5 éves időszak alatt átlagban 2 esetén diagnosztizálnak petefészekrákot.

    1000 50 és 69 év közötti, hormonpótló kezelést 5 évig alkalmazó nő közül 2-3 eset lesz (azaz legfeljebb 1 többlet eset).

    A hormonpótló kezelés szívre és vérkeringésre kifejtett hatásai

    Vérrögképződés visszérben (vénás tromboembólia)

    A hormonpótló kezelés 1,3-3-szorosára növeli a visszerekben a vérrögképződés kockázatát, különösen az alkalmazás első évében.

    A vérrögök súlyosak lehetnek, és ha valamelyik a tüdőbe jut mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást vagy akár halált is okozhat.

    Ha az alábbiak közül egy vagy több érvényes Önre általában valószínűbb, hogy vérrög képződik a visszereiben:

    - Időskor.

    - Terhes vagy nemrég volt terhes.

    - Ösztrogént alkalmaz.

    - Önnek vagy valamelyik közvetlen családtagjának valamikor vérrög képződött a lábában, a tüdejében vagy más szervében.

    - Súlyosan túlsúlyos.

    - Szisztémás lupusz eritematozuszban (SLE) szenved.

    - Véralvadási problémája van, ami a vérrögök kialakulását gátló hosszú távú gyógyszeres (antikoaguáns) kezelést igényel.

    - Nagy műtét, sérülés vagy betegség miatt nem képes hosszú ideig állni vagy járni (elhúzódó immobilizáció).

    - Rákban szenved.

    A vérrögképződés tüneteivel kapcsolatban lásd a "Hagyja abba a Novofem szedését" című szakaszt és azonnal forduljon orvoshoz.

    Összehasonlításképp

    1000 ötvenes éveikben járó, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nő közül 5 éves időszak alatt átlagban 4-7 esetében lenne várható vérrögképződés egy visszérben.

    1000 ötvenes éveiben járó, ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelést 5 évig alkalmazó nő közül 9-12 eset lesz (azaz 5 többlet eset).

    Szívbetegség (szívroham)

    Nincs a hormonpótló kezelés szívrohamot megelőző hatását alátámasztó bizonyíték. 60 év feletti ösztrogén-progesztagén hormonpótló kezelést szedő nőknél kissé valószínűbb a szívbetegség kialakulása, mint azoknál, akik nem szednek hormonpótló készítményt.

    Szélütés (sztrók)

    A szélütés kialakulásának kockázata 1,5-szer nagyobb a hormonpótló készítményt alkalmazóknál, mint az azt nem használóknál.

    Összehasonlításképp

    1000 ötvenes éveiben járó, hormonpótló kezelést nem alkalmazó nő közül 5 éves időszak alatt átlagban 8 esetében lenne várható sztrók kialakulása.

    1000 ötvenes éveiben járó, hormonpótló kezelést alkalmazó nő közül 11 eset lesz 5 év alatt (azaz 3 többlet eset).

    Egyéb állapotok

    A hormonpótló kezelés nem előzi meg a memória kiesést. A feltételezhető memória kiesés kockázata valamivel magasabb lehet azoknál a nőknél, akik bármilyen hormonpótló kezelést 65 éves életkoruk után kezdenek el.

    Vérzés a Novofem kezelés alatt

    A Novofem menstruáció-szerű havi vérzést fog okozni, ami rendszerint egy új doboz gyógyszer elkezdésekor jelentkezik. Amennyiben a havi vérzés erősebb, mint rendesen, szólnia kell orvosának. Mindazonáltal néhány nőnél áttöréses vagy pecsételő vérzés is jelentkezhet a Novofem szedésének első néhány hónapjában. Ezek a vérzések különböznek a menstruáció-szerű vérzésektől. A lehető leghamarabb szóljon orvosának, amennyiben áttöréses vagy pecsételő vérzése van és ez tovább tart, mint a kezelés első néhány hónapja, vagy a Novofem kezelés megkezdése után kis idővel jelentkezik, vagy annak ellenére folytatódik, hogy a Novofem szedését abbahagyta.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Néhány gyógyszer csökkentheti a Novofem hatását.

    - A rángógörcs (epilepszia) kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a fenobarbital, a fenitoin és a karbamazepin).

    - A TBC (tuberkulózis) kezelésére szolgáló gyógyszerek (olyanok, mint a rifampicin és a rifabutin).

    - A HIV-fertőzés kezelésére való gyógyszerek (olyanok, mint a nevirapin, az efavirenz, a ritonavir és a nelfinavir).

    - Fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. penicillinek, tetraciklin)

    - Az orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövénykészítmények.

    Más gyógyszerek erősíthetik a Novofem hatását:

    - A ketokonazolt (egy gombaellenes hatóanyagot) tartalmazó gyógyszerek.

    A Novofem befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott ciklosporin terápiát.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Laboratóriumi vizsgálatok

    Ha vérvizsgálatra van szüksége, szóljon orvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy Novofem filmtablettát szed, mert ez befolyásolhatja bizonyos vizsgálatok eredményeit.

    Terhesség és szoptatás

    Terhesség

    Ne szedje a Novofem filmtablettát, ha terhes.

    Ha terhes lesz a Novofem szedése alatt, azonnal hagyja abba a kezelést és forduljon orvosához.

    Szoptatás

    Ne alkalmazza a Novofem filmtablettát szoptatás alatt.

    Kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől mielőtt bármilyen gyógyszert bevenne.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    A Novofem filmtablettának nincs olyan ismert hatása, ami befolyásolná a gépek kezeléséhez vagy a gépjárművezetéshez szükséges képességeket.

    Fontos információk a Novofem egyes összetevőiről

    A Novofem laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NOVOFEM FILMTABLETTÁT?

    A Novofem filmtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    Ha nem másik hormonpótló kezelésről tér át, a Novofem kezelést bármely tetszőleges napon elkezdheti. Ha egy másik hormonpótló kezelésről áll át, kérdezze meg orvosát, hogy mikor kezdje el a Novofem kezelést.

    Naponta egyszer, egy tablettát vegyen be, minden nap lehetőleg ugyanabban az időben.

    Mindegyik naptárdoboz 28 tablettát tartalmaz.

    Az 1 - 16 napig 16 napon keresztül minden nap vegyen be egy piros tablettát.

    A 17 - 28 napig 12 napon keresztül minden nap vegyen be egy fehér tablettát.

    A tablettát egy pohár vízzel vegye be.

    Ha befejezte az egyik naptárdoboz szedését, kezdjen meg egy új naptárdobozt és megszakítás nélkül folytassa azzal kezelést. Az új naptárdoboz használatának elkezdésekor rendszerint menstruáció-szerű vérzés jelentkezik.

    A naptárdoboz használatával kapcsolatos további információkat lásd a "HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ" című részben a betegtájékoztató végén.

    A változó kori (menopauzális) tünetek kezelésekor azt a legalacsonyabb adagot kell a legrövidebb ideig alkalmazni, ami enyhíti az Ön tüneteit.

    Forduljon orvosához, ha a tünetei 3 hónapos kezelés után sem javulnak. A kezelést csak addig folytassa, amíg a kezelés előnyei meghaladják annak kockázatait.

    Ha az előírtnál több Novofem filmtablettát vett be

    Ha az előírtnál több Novofem filmtablettát vett be, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. A Novofem túladagolása rosszullétet vagy hányást okozhat.

    Ha elfelejtette bevenni a Novofem filmtablettát

    Ha a szokásos időben elfelejtette bevenni a tablettáját, vegye be a következő 12 óra során. Ha már több mint 12 óra telt el, a következő nap a szokásos módon vegye be a tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

    Egy adag kihagyása növelheti az áttöréses és a pecsételő vérzés valószínűségét.

    Ha idő előtt abbahagyja a Novofem szedését

    Ha bármilyen okból szeretné abbahagyni a Novofem kezelést, kérjük beszélje meg döntését kezelőorvosával, aki elmagyarázza a kezelés abbahagyásának hatásait és megbeszéli Önnel az egyéb lehetőségeket.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszernek, a Novofem filmtablettának is lehetnek mellékhatásai, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

    Túlérzékenység/allergia (nem gyakori mellékhatás - 1000 nő közül 1-10 beteget érint).

    Bár nem gyakor esemény, túlérzékenység/allergia előfordulhat. A túlérzékenység/allergia jelei között az alábbi tünetek közül egy vagy több jelentkezhet: bőrkiütés, viszketés, duzzanat, nehézlégzés, alacsony vérnyomás (sápadt és hűvös bőr. gyors szívverés), szédülés, izzadás, amik anafilaxiás reakció/sokk jelei lehetnek.

    Ha a felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik, hagyja abba a Novofem szedését és kérjen azonnali orvosi segítséget.

    Az alább felsorolt lehetséges mellékhatások gyakorisága a következő konvenció szerint került meghatározásra:

    Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érint).

    Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint).

    Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint).

    Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint).

    Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint).

    Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

    Nagyon gyakori mellékhatások:

    - Fejfájás.

    - Feszülés érzése az emlőben.

    Gyakori mellékhatások:

    - Emelkedett vérnyomás, magasvérnyomás betegség súlyosbodása.

    - Gombás hüvelyfertőzés (pl. penészgombák jelentkezése).

    - Szédülés, álmatlanság, depresszió.

    - Emésztési zavar (diszpepszia), hasfájás, szélgörcs.

    - Hányinger (rosszullét érzése).

    - Bőrkiütés, viszketés.

    - Hüvelyi vérzés (ld. a 2. pont "Vérzés a Novofem kezelés alatt" szakaszát).

    - Méhfibróma súlyosbodása (jóindulatú méhdaganat).

    - Kéz, ízület és lábduzzanat (ödéma).

    - Testsúlynövekedés.

    Nem gyakori mellékhatások:

    - Migrén.

    - A szexuális vágy megváltozása (libidóváltozás).

    - Perifériás embólia és vérrög képződés (trombózis).

    - Hányás (rosszullét).

    - Epehólyag-betegség vagy epekő.

    - Hajhullás (alopecia).

    - Izomgörcsök.

    Ritka mellékhatások:

    - Allergiás reakciók.

    - Idegesség.

    - Szédülés (vertigo).

    - Hasmenés.

    - Haspuffadás.

    - Akne.

    - Méhfibróma (jóindulatú méhdaganat).

    Nagyon ritka mellékhatások:

    - A méhnyálkahártya kórós megvastagodása (Endometrium hiperplázia).

    - A test és hajszőrzet fokozott növekedése.

    A kombinált hormonpótló készítmények egyéb mellékhatásai

    Az alábbi betegségeket gyakrabban jelentik hormonpótló kezelést alkalmazó nőknél, mint a hormonpótló kezelést nem alkalmazó nőknél.

    - Emlőrák (További információért lásd még a 2. pontban "A hormonpótló kezelés és a rák" valamint az "Emlőrák" című szakaszokat).

    - A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása vagy rákja (endometrium hiperplázia vagy rák) (További információért lásd még a 2. pontban "A hormonpótló kezelés és a rák" valamint "A méhnyálkahártya túlzott megvastagodása (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártya rák (endometriumrák)" című szakaszokat).

    - Petefészekrák (További információért lásd még a 2. pontban "A hormonpótló kezelés és a rák" valamint a "Petefészekrák" című szakaszokat).

    - Vérrög képződés a láb vagy a tüdő visszereiben (vénás tromboembólia) (További információért lásd még a 2. pontban "A hormonpótló kezelés szívre és vérkeringésre kifejtett hatásai" valamint a "Vérrögképződés egy visszérben (vénás tromboembólia)" című szakaszokat).

    - Szívbetegség (További információért lásd még a 2. pontban "A hormonpótló kezelés szívre és vérkeringésre kifejtett hatásai" valamint a "Szívkoszorúér betegség" című szakaszokat).

    - Szélütés (További információért lásd még a 2. pontban "A hormonpótló kezelés szívre és vérkeringésre kifejtett hatásai" valamint a "Szélütés (Sztrók)" című szakaszokat).

    - A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei:

    - A bőrszín sötétedése (kloazma).

    - Súlyos bőrbetegség, ami a szájat és a test egyéb részeit érintheti (eritema multiforme).

    - Vöröses-lilás duzzanatok megjelenése a lábszáron, a combon és kevésbé gyakran a karon. Ízületi és izomfájdalom valamint láz szintén előfordulhat (eritema nodozum).

    - A bőrőn át látható vörös vagy vöröses-barnás pontok megjelenése (vaszkuláris purpura).

    - Várható memóriavesztés, amennyiben a hormonpótló kezelést 65 éves életkor után kezdik el.

    Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A NOVOFEM FIMTABLETTÁT TÁROLNI?

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A címkén és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Novofem filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható! A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában.

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Novofem?

    - A készítmény hatóanyagai az ösztradiol és a noretiszteron-acetát.

    A piros filmtabletta 1 mg ösztradiolt tartalmaz (ösztradiol-hemihidrát formájában).

    A fehér filmtabletta 1 mg ösztradiolt (ösztradiol-hemihidrát formájában) és 1 mg noretiszteron-acetátot tartalmaz.

    - Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, hidroxipropilcellulóz, talkum és magnézium-sztearát.

    Filmbevonat (piros tabletta): hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), propilénglikol és vörös vas-oxid (E172).

    Filmbevonat (fehér tabletta): hipromellóz és triacetin.

    Milyen a Novofem külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

    Fehér tabletta: fehér színű, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta mélynyomású "NOVO 283" jelöléssel az egyik oldalán.

    Piros tabletta: piros színű, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta mélynyomású "NOVO 282" jelöléssel az egyik oldalán.

    Mindegyik 28 tablettás naptárdoboz 16 piros és 12 fehér tablettát tartalmaz.

    Elérhető kiszerelési egységek:

    1x28 db filmtabletta

    3x28 db filmtabletta

    Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

    HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ


    Címkék: NOVOFEM, ,

    További gyógyszerek estradiol, norethist... hatóanyaggal