NEULASTA 6 mg oldatos injekció

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEULASTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Neulasta-t a neutropenia (alacsony fehérvérsejtszám) időtartamának és a lázas neutropenia (lázzal társult alacsony fehérvérsejtszám) előfordulásának csökkentésére használják. Ezeket a tüneteket a citotoxikus kemoterápiás kezelés (a gyorsan növekvő sejteket megsemmisítő gyógyszerek alkalmazása) okozhatja. A fehérvérsejtek azért fontosak, mert segítenek szervezetének a fertőzések leküzdésében. Ezek a sejtek nagyon érzékenyen reagálnak a kemoterápiára, ami csökkentheti ezeknek a sejteknek a számát szervezetében. Ha a fehérvérsejtek száma túl alacsony, a szervezet nem rendelkezik elegendő fehérvérsejttel ahhoz, hogy leküzdje a baktériumokat, és ezáltal megnő a fertőzések veszélye.

Kezelőorvosa azért írta fel Önnek a Neulasta-t, hogy a csontvelőt (a csont vérsejteket termelő része) több fehérvérsejt termelésére serkentse, amelyek segítenek szervezetének a fertőzések leküzdésében.

NEULASTA 6 mg oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Amgen Europe B.V.
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x (buborékcsomagolás nélkül))
  • (1x (buborékcsomagolásban tűvédővel))

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A NEULASTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Neulasta-t

- ha túlérzékeny (allergiás) a pegfilgrasztimra, a filgrasztimra, az E. coli-ból kivont fehérjékre vagy a Neulasta egyéb összetevőjére.

A Neulasta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát:

- ha köhög, láza van, vagy nehezen lélegzik;

- ha sarlósejtes vérszegénységben szenved;

- ha fájdalmat érez a baloldali felső hastájon vagy a vállcsúcson;

- ha latex allergiája van. Az előretöltött fecskendő tűvédője egy latex származékot tartalmaz, ami súlyos allergiás reakciót okozhat.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Neulasta-t nem vizsgálták terhes nőknél. Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha:

- terhes;

- úgy gondolja, hogy terhes; vagy

- terhességet tervez.

Ha Neulasta-t alkalmaz, abba kell hagynia a szoptatást.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Neulasta gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatása nem ismert.

Fontos információk a Neulasta egyes összetevőiről

A Neulasta szorbitot (egy cukorfajtát) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni a Neulasta-t. A Neulasta gyakorlatilag nátrium-mentes.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NEULASTA-T?

A Neulasta-t csak felnőtt (18 év feletti) betegek alkalmazhatják.

A Neulasta-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja: egy 6 mg-os szubkután (bőr alá adott) injekció előretöltött fecskendőben, melyet minden kemoterápiás kezelési ciklus végén, az utolsó kemoterápiás dózis beadása után kb. 24 órával kell beadni.

Ne rázza fel erősen a Neulasta-t, mert ez csökkentheti a hatásosságát.

A Neulasta injekció önálló beadása

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa úgy dönt, az Ön számára az a kényelmesebb, ha Ön adja be magának a Neulasta-t. Kezelőorvosa vagy a nővér megmutatja Önnek, hogyan adja be magának az injekciót. Ne próbálkozzon öninjekciózással, ha azt nem gyakorolták Önnel előzetesen.

A Neulasta öninjekciózásával kapcsolatos további tájékoztatásért kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén található útmutatásokat.

Ha az előírtnál több Neulasta-t alkalmazott

Ha az előírtnál több Neulasta-t alkalmazott, értesítse kezelőorvosát, a nővért vagy gyógyszerészét.

Ha elfelejtette beadni magának a Neulasta-t

Ha elfelejtett beadni magának egy adag Neulasta-t, értesítse kezelőorvosát és beszélje meg vele, mikor kell beadnia magának a következő adagot.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Neulasta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi mellékhatások valamelyike vagy azok közül egyszerre több is jelentkezik Önnél:

- vizenyő és duzzadás, mely ritkább vizeletürítéssel járhat, légzési nehézség, a has duzzadása és teltségérzés, valamint általános fáradtság-érzet. Ezek a tünetek általában gyorsan alakulnak ki.

Ezek egy ritka állapot (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet), az úgynevezett "kapilláris szivárgás szindróma" tünetei lehetnek, ami a vér hajszálerekből testbe történő szivárgását okozza, és azonnali orvosi ellátást igényel.

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-nél valószínű, hogy előfordul): - csontfájdalom, és általános fájdalmak, valamint ízületi és izomfájdalmak. Kezelőorvosa tájékoztatja arról, hogy milyen gyógyszert szedjen a csontfájdalom csillapítására.

- hányinger és fejfájás.

Gyakori mellékhatások (10 betegből kevesebb mint 1-nél valószínű, hogy előfordul):

- fájdalom és bőrpír az injekció beadási helyén.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből kevesebb mint 1-nél, de 1000 betegből több mint 1-nél valószínű, hogy előfordul):

- allergiás típusú reakciók, mint például bőrpír és kipirulás, bőrkiütés és viszkető hólyagok a bőrön.

- súlyos allergiás reakciók, beleértve az anafilaxiát (gyengeség érzés, vérnyomásesés, nehézlégzés, az arc megdagadása).

- lépmegnagyobbodás.

- léprepedés. A léprepedés néhány esetben halálos kimenetelű volt. Fontos, hogy haladéktalanul lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, amennyiben a has bal felső oldalán vagy a bal vállban fájdalmat érez, mivel ezek a tünetek a lép rendellenességével lehetnek kapcsolatban.

- légzési panaszok. Ha köhög, láza van, vagy nehezen lélegzik, kérjük, értesítse kezelőorvosát.

- vérképében változások fordulhatnak elő, de ezeket a rutin vérvizsgálatok során kimutatják. A fehérvérsejtek száma rövid ideig magas lehet. A vérlemezkék száma alacsonnyá válhat, ami véraláfutásokat eredményezhet.

- Sweet-szindróma (lázzal járó, szilvakék színű, kiemelkedő, fájdalmas elváltozások a végtagokon és néha az arcon és a nyakon is) fordult elő, de ebben egyéb tényezők is szerepet játszhattak.

- kután vaszkulitisz (a bőrben található erek gyulladása).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A NEULASTA-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a fecskendő címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a Neulasta-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.

A Neulasta a hűtőszekrényből kivéve szobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C) maximum 3 napig tartható el. Ha a fecskendőt kivette a hűtőszekrényből és annak hőmérséklete elérte a szobahőmérsékletet (legfeljebb 30 °C), akkor azt vagy fel kell használni 3 napon belül, vagy meg kell semmisíteni.

Nem fagyasztható! A Neulasta még felhasználható, ha 24 óránál rövidebb időszakon keresztül véletlenül fagypont alatti hőmérsékleten volt.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Ne alkalmazza a Neulasta-t, ha az oldat zavaros vagy szemcséket tartalmaz.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Neulasta

A Neulasta hatóanyaga a pegfilgrasztim. A pegfilgrasztim olyan fehérje, melyet E. coli nevű baktériumokból állítottak elő biotechnológiai úton. A pegfilgrasztim a citokineknek nevezett fehérjék csoportjába tartozik, és nagyon hasonló a szervezet által termelt természetes fehérjéhez (granulocyta- kolónia stimuláló faktor).

A készítmény hatóanyaga a pegfilgrasztim. Minden előretöltött fecskendő 0,6 ml oldatban 6 mg pegfilgrasztimot tartalmaz.

Egyéb összetevők: nátrium-acetát, szorbit (E420), poliszorbát 20 és injekcióhoz való víz.

Milyen a Neulasta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Neulasta oldatos injekció előretöltött fecskendőben (6 mg/0,6 ml).

A csomagolás 1 előretöltött fecskendőt tartalmaz. A fecskendők buborékcsomagolásban vagy anélkül találhatók. A Neulasta tiszta, színtelen oldat.

_______________________________________________________________________

Útmutató a Neulasta előretöltött fecskendővel történő injekciózáshoz

Ez a rész arról tájékoztatja Önt, hogyan kell beadnia magának a Neulasta injekciót. Fontos, hogy ne próbálja meg beadni magának az injekciót, csak akkor, ha azt gyakorolta a kezelőorvosával, a nővérrel vagy gyógyszerészével. Ha kérdése van az injekció beadását illetően, kérjük, forduljon segítségért kezelőorvosához, a nővérhez vagy gyógyszerészéhez.

Hogyan kell Önnek, vagy az Önnek segítő személynek használnia a Neulasta előretöltött fecskendőt?

A Neulasta-t közvetlenül a bőr alatti szövetbe kell beadnia. Ezt szubkután beadott injekciónak is nevezik.

A szükséges felszerelés

A szubkután injekció beadásához a következőkre van szüksége:

- egy új Neulasta előretöltött fecskendőre; és

- alkoholos vagy más hasonló törlőkendőkre.

Mit kell tennie, mielőtt beadja magának a szubkután Neulasta-injekciót?

1. Vegye ki a hűtőszekrényből.

2. Ne rázza fel az előretöltött fecskendőt.

3. Ne vegye le a tűvédőt, csak közvetlenül az injekciózás előtt.

4. Ellenőrizze a fecskendő címkéjén található lejárati időt (EXP). Ne használja a fecskendőt, ha már elmúlt az itt feltüntetett hónap utolsó napja.

5. Ellenőrizze a Neulasta külső megjelenését. Az oldat tiszta, színtelen folyadék. Nem szabad használni az oldatot, ha az szemcséket tartalmaz.

6. Hogy az injekciózás kellemesebb legyen, tartsa szobahőmérsékleten az előretöltött fecskendőt 30 percig, vagy óvatosan tartsa kezében az előretöltött fecskendőt néhány percig. Semmilyen más módon ne melegítse a Neulasta-t (pl. ne melegítse mikrohullámú sütőben vagy forró vízben).

7. Mossa meg alaposan a kezét.

8. Keressen kényelmes, jól megvilágított, tiszta felületet és helyezzen minden szükséges dolgot elérhető távolságba.

Hogyan kell a beadáshoz előkészíteni a Neulasta injekciót?

Mielőtt beadná magának a Neulasta-t, a következőket kell tennie:

1. Fogja meg a fecskendőt és távolítsa el a tűvédőt óvatosan, csavarás nélkül a tűről. Húzza egyenesen, ahogy azt az 1. és 2. ábra mutatja. Ne érintse meg a tűt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját.

2. Lehetséges, hogy kis buborékot észlel az előretöltött fecskendőben. Nem szükséges, hogy injekciózás előtt eltávolítsa a buborékot. Az oldat injekciózása légbuborékkal együtt ártalmatlan.

3. Ezt követően használhatja az előretöltött fecskendőt.

Hova kell beadnia az injekciót?

Az injekció beadására legalkalmasabb helyek:

- a comb felső része; és

- a has, kivéve a köldök körüli területet.

Ha valaki más adja be az injekciót Önnek, akkor azt a felkarja hátsó részébe is adhatja.

Hogyan kell beadnia az injekciót?

1. Fertőtlenítse bőrét alkoholos törlőkendővel.

2. Csippentse hüvelykujja és mutatóujja közé (anélkül, hogy összeszorítaná) a beadási bőrfelületet.

Szúrja be a tűt a bőrbe.

3. A dugattyút lassú, állandó nyomással nyomja be.

4. Miután beadta a folyadékot, húzza ki a tűt és engedje el a bőrt.

5. Ha vércseppet talál a beadás helyén, vattával vagy gézzel letörölheti. A beadás helyét ne dörzsölje. Ha szükséges, sebtapasszal leragaszthatja a beadás helyét.

6. A fecskendőben maradt Neulasta-t nem szabad felhasználni.

Figyelem

Egy fecskendő csak egy injekció beadására használható. Ha bármilyen problémája lenne, kérjen segítséget és tanácsot kezelőorvosától vagy a nővértől.

A használt fecskendők megsemmisítése

- Ne tegye vissza a használt tűre a tűvédőt.

- A használt fecskendők gyermekektől elzárva tartandók!

- A használt fecskendőket a helyi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

_______________________________________________________________________

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal