MOFUDER krém

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Mofuder 1 mg/g krém ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Mofuder 1 mg/g krém az úgynevezett helyileg alkalmazható kortikoszteroidok csoportjába tartozó "erős hatású kortikoszteroid" gyógyszer. Ezek a gyógyszerek a bőr külső felületén jelentkező bőrpírral, viszketéssel, járó különféle problémák kezelésére alkalmazható.

A Mofuder 1 mg/g krém a pszoriázisos bőrelváltozásoknál (kivéve a kiterjedt plakkos pszoriázist) a bőrpír és a viszketés vagy dermatitisz mérséklésére alkalmazható.

A pszoriázis olyan bőrbetegség, amelyre jellemző, hogy viszkető, pikkelyes, rózsaszín foltok jelennek meg a könyökön, a térden, a fejbőrön és a test egyéb területein. A dermatitisz olyan bőrpírral és viszketéssel járó bőrgyulladás, amelyet külső tényezők váltanak ki.

MOFUDER krém GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
PharmaSwiss Ceská
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 1 mg/g (1x15g)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A Mofuder 1 mg/g krém ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Mofuder 1 mg/g krémet

  • ha allergiás (túlérzékeny) a mometazon-furoátra, a Mofuder 1 mg/g krém egyéb összetevőjére vagy más hasonló gyógyszerekre.
  • egyéb bőrbetegségekre, például:
  • rozacea (az arcot érintő bőrprobléma)
  • pattanásos bőr (akne)
  • bőrgyulladás a száj körüli részen (periorális dermatitisz)
  • a végbélnyílás és a nemi szervek viszketése
  • pelenkakiütés
  • ajakherpesz
  • bárányhimlő
  • övsömör
  • oltást követő bőrreakciókra
  • gombás fertőzésekre
  • egyéb bőrfertőzésekre.

Ha bizonytalan a fentieket illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

A Mofuder 1 mg/g krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • ha Ön a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazását követően irritációt, vagy érzékenységet tapasztal a bőrén, ez esetben azonnal hagyjon fel az alkalmazással, és számoljon be erről a kezelőorvosának.
  • ha Ön úgy gondolja, hogy a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazása során fertőzés alakult ki a bőrén, beszélje meg a kezelőorvosánval, aki más típusú gyógyszert írhat fel Önnek.

Kiterjedt bőrfelületek hosszú távú kezelését kerülni kell, különösen gyermekek esetén (lásd a 3. pontot: "Hogyan kell alkalmazni a Mofuder 1 mg/g krémet"). A kezelt bőrfelületet nem szabad párakötéssel lefedni.

Amennyiben Ön pszoriázisos beteg, szükséges a rendszeres, pontos felülvizsgálat.

Ügyeljen arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe!

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a mometazon-furoát hatóanyagú krém befolyásolná más gyógyszerek hatását.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

Ha Ön terhes, vagy teherbe szeretne esni, ne használja a Mofuder 1 mg/g krémet, kivéve, ha a

kezelőorvosa kifejezetten ezt írja elő.

Ne alkalmazza a Mofuder 1 mg/g krémet, ha Ön szoptat, mivel a mometazon átjut az anyatejbe. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy abba kell-e hagynia a szoptatást a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazása alatt. Gondoskodni kell arról, hogy a szoptatott csecsemők ne érintkezzenek a készítménnyel kezelt bőrfelülettel, beleértve a melleket is.

Fontos információk a Mofuder 1 mg/g krém egyes összetevőiről

A készítmény sztearil-alkoholt és propilénglikolt tartalmaz, ami helyi bőrreakciókat (például kontakt dermatitiszt) vagy bőrirritációt okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Mofuder 1 mg/g krémet?

A Mofuder 1 mg/g krémet mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.

A tubus nyílása alumínium membránnal van lezárva, amit úgy tud kinyitni, hogy a megfordított védőkupakot enyhén rányomja a tubus szájára.

A krém alkalmazása előtt és az érintett bőrfelületet a kezét alaposan mossa meg, és óvatosan szárítsa meg. Egy kevés krémet filmszerű rétegben vigyen fel az érintett bőrfelületre, és a közvetlen környékére. Óvatosan masszírozza a bőrbe a krémet. Az alkalmazást követően mosson kezet, kivéve ha az Ön kezén van a kezelendő felület.

Ügyeljen arra, hogy a krém ne kerüljön a szemébe.

Gyermekek:

Gyermekek kezeléskor a készítményt a terápiás hatás elérését biztosító legalacsonyabb dózisban kell alkalmazni legfeljebb 5 napig. A készítmény nem alkalmazható pelenkával fedett bőrfelületen.

Nincs elegendő adat 2 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésével kapcsolatosan, ezért a készítmény alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.

Ha az előírtnál több Mofuder 1 mg/g krémet alkalmazott

Ha Ön (vagy valaki más) véletlenül lenyeli a krémet, elvileg nem okozhat mellékhatásokat. Ha azonban aggódik emiatt, keresse fel a kezelőorvosát, és kérje ki tanácsát.

Ha a krémet a szükségesnél gyakrabban vagy a test nagy kiterjedésű bőrfelületen alkalmazzák, hatással lehet a hormonháztartásra, ami gyermekeknél befolyással lehet a növekedésre és fejlődésre.

Ha nem követte az adagolási útmutatást vagy az orvosa tanácsát, és túl sokáig vagy túl gyakran alkalmazta a készítményt, ezt feltétlenül tudassa orvosával.

Ha elfelejtette alkalmazni a Mofuder 1 mg/g krémet

Ha a krémet elfelejti a megfelelő időben alkalmazni, folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza.

Ha idő előtt abbahagyja a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazását

Ha Ön már hosszabb ideje alkalmazza a Mofuder 1 mg/g krémet, és úgy látja, hogy a bőrproblémája javul, ne hagyja abba hirtelen a krém alkalmazását. Ebben az esetben ugyanis bőrpír alakulhat ki, és Ön égő-, szúró érzést tapasztalhat. Ennek elkerülése érdekében feltétlenül konzultáljon a kezelőorvosával, aki a a kezelés teljes leállításáig fokozatosan fogja csökkenteni Önnél a krém adagját.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Mofuder 1 mg/g krém is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A következő problémák jelentkezhetnek a Mofuder 1 mg/g krém alkalmazása során, ezek gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

Bőrbetegségek és -tünetek: égő-, szúró érzés, viszketés, bizsergés, pattanás, a bőr és a bőr alatti szövetek elvékonyodása, barázdák (striák) kialakulása, a bőr elhalványodása vagy elszíneződése, túlzott szőrnövekedés, a hajhagymák gyulladása, bőrkiütés, száj körüli bőrgyulladás.

Általános tünetek: főleg gyermekek esetén fordulhat elő. Az úgynevezett ACTH (ez a hormon felelős a belső kortikoszteroidok felszabadításáért) szintjének visszafordítható csökkenése jelentkezhet, ami fáradsággal, rossz közérzettel, ödémákkal, rendellenes menstruációs vérzéssel, megemelkedett vérnyomással és gyermekek növekedésének lassulásával jár.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. HOGYAN KELL A Mofuder 1 mg/g krémet TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható!

A z első felbontás után 4 hétig használható.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Mofuder 1 mg/g krémet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Mofuder 1 mg/g krém

A készítmény hatóanyaga 1 mg mometazon-furoát grammonként.

Egyéb összetevők: hexilénglikol, propilénglikol-monopalmitil-sztearát, sztearil-alkohol, ceteareth-20, alumínium-keményítő-oktenil-szukcinát, titán-dioxid (E 171), fehér viasz, vazelin, foszforsav, tisztított víz

Milyen a Mofuder 1 mg/g krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér, vagy csaknem fehér homogén, jellegzetes hexilén-glikol illatú krém.

Kiszerelések:

15g vagy 30 g krém membránnal és csavaros műanyag kupakkal lezárt alumínium tubusban, dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal