METOJECT 50 mg/ml oldatos injekció

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Metoject injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Metoject injekció a következő betegségek kezelésére javallt:

- felnőtt betegek aktív reumás ízületi gyulladása;

- súlyos, aktív fiatalkori, ismeretlen eredetű ízületi gyulladás (idiopátiás juvenilis artritisz) sok ízületet érintő (poliartritiszes) formái, amennyiben a nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerekre (NSAID) adott válasz elégtelen;

- súlyos, makacs, rokkantságot okozó pikkelysömör, amely nem reagál megfelelően más típusú gyógymódokra, például fényterápiára, PUVA-kezelésre és retinoidokra, valamint súlyos pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás felnőtt betegek esetében,

- egyéb gyógyszerekkel megfelelően nem kezelhető enyhe-középsúlyos Crohn-betegség felnőtt betegek esetében.

A reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz = RA) olyan krónikus kollagén betegség, amely az ízületi (szinoviális) hártyák gyulladásával jár. Ezek a hártyák termelik a legtöbb ízület esetében síkosító anyagként szolgáló folyadékot. A gyulladás hatására a hártyák megvastagodnak, az ízület megduzzad.

A juvenilis artritisz gyermekeket és 16 év alatti serdülőket érint. A poliartritiszes formát az jelzi, ha 5 vagy több ízület érintett a betegség első 6 hónapjában.

A pikkelysömörhöz társuló artritisz olyan típusú ízületi gyulladás, amely a bőrön és a körmökön, különösen a kéz- és lábujjak ízületeinek területén megjelenő pikkelysömörös elváltozásokkal jár.

A pikkelysömör gyakori krónikus bőrbetegség, amelyet vastag, száraz, ezüstös színű tapadó pikkelyekkel borított vörös foltok megjelenése jellemez.

A Metoject injekció módosítja és lassítja a betegség súlyosbodását.

A Crohn-betegség egy olyan típusú gyulladásos bélbetegség, amely a gyomor-bél rendszer bármely részét érintheti, és olyan tüneteket okozhat, mint például a hasfájás, hasmenés, hányás, vagy testsúlycsökkenés.

METOJECT 50 mg/ml oldatos injekció GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
medac Gesellschaft für klinische Spezialpräparate
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x0,20 ml)
  • (1x0,30 ml)
  • (1x0,40 ml)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Metoject injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Metoject injekciót, ha

- allergiás a metotrexátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;

- májbetegségben, súlyos vesebetegségben vagy vérképzőszervi betegségben szenved;

- rendszeresen, jelentős mennyiségű alkoholt fogyaszt;

- súlyos fertőzéses megbetegedésben, például gümőkórban (tuberkulózis), HIV-fertőzésben vagy egyéb, immunhiányos tünetegyüttesben szenved;

- gyomor- vagy bélfekélye van;

- terhes vagy szoptat;

- egyidejűleg élő kórokozót tartalmazó vakcinával oltják.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Metoject injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

A Metoject injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

- idős korban vagy leromlott általános egészségi állapot esetén;

- májműködési zavar esetén;

- kiszáradás (vízvesztés) esetén.

Javasolt kontrollvizsgálatok és óvintézkedések:

A Metoject injekció még kis adagban alkalmazva is súlyos mellékhatásokat okozhat. Annak érdekében, hogy ezeket időben felismerjék, orvosának kontroll vizsgálatokat és laboratóriumi vizsgálatokat kell végeznie.

A kezelés előtt:

A kezelés megkezdése előtt vért vesznek, hogy ellenőrizzék, megfelelő-e a vérsejtek száma, a májműködés, a szérum albumin (a vérben lévő fehérje) szintje, és a veseműködés. Kezelőorvosa meggyőződik arról is, hogy Ön nem szenved-e tuberkulózisban (olyan fertőző betegség, amely az érintett szövetben apró gümők megjelenésével jár) és mellkasröntgent is készítenek.

A kezelés ideje alatt:

Az első hat hónapban legalább havonta egyszer, ezt követően pedig legalább három havonta esik majd át a következő vizsgálatokon:

- A száj- és a toroknyálkahártya vizsgálata az esetlegesen megjelenő elváltozások szempontjából

- Vérvizsgálat

- A májműködés ellenőrzése

- A veseműködés ellenőrzése

- A légzőrendszer ellenőrzése, és szükség esetén a légzésfunkció vizsgálata

A metotrexát kihathat az immunrendszerre és a vakcináció eredményességére. Befolyásolhatja az immunológiai tesztek eredményét is. Fellángolhatnak az inaktív, krónikus fertőzések (például övsömör (herpesz zoster), tuberkulózis, hepatitisz B vagy C). A Metoject injekcióval végzett kezelés ideje alatt élő kórokozót tartalmazó vakcinával tilos beoltani a betegeket.

Korábbi besugárzás okozta bőrgyulladás és napégés jelei ismét megjelenhetnek metotrexát-kezelés mellett ("emlékezési reakció"). A pikkelysömörös bőrelváltozások metotrexát és UV-sugárzás együttes alkalmazásának idején súlyosbodhatnak.

Megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók (limfóma), ekkor a kezelést le kell állítani.

A Metoject injekció mellékhatása lehet a hasmenés, ami a kezelés megszakítását teszi szükségessé. Ha hasmenése van, kérjük, beszéljen orvosával.

Egyéb gyógyszerek és a Metoject injekció

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A kezelés hatását befolyásolhatja, ha a Metoject injekciót bizonyos egyéb gyógyszerekkel együttesen alkalmazzák:

- Májkárosító, és a vérképben eltéréseket okozó gyógyszerek, például leflunomid;

- Antibiotikumok (fertőzések megelőzését/leküzdését szolgáló gyógyszerek), például tetraciklinek, kloramfenikol és nem felszívódó, széles spektrumú antibiotikumok, penicillinek, glikopeptidek, szulfonamidok (fertőzések megelőzésére/leküzdésére szolgáló kéntartalmú gyógyszerek), ciprofloxacin és cefalotin;

- Nem-szteroid gyulladásgátlók vagy szalicilátok (fájdalom- és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek);

- Probenecid (köszvény elleni gyógyszer);

- Gyenge szerves savak, például kacsdiuretikumok (vízhajtó tabletták), vagy fájdalom és gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (például acetilszalicilsav, diklofenák és ibuprofén), valamint pirazolok (például metamizol fájdalomcsillapító);

- A csontvelőre nemkívánatos hatásokat kifejtő gyógyszerkészítmények, például trimetoprim-szulfametoxazol (antibiotikum) és pirimetamin;

- Szulfaszalazin (reumaellenes gyógyszer);

- Azatioprin (immunszuppresszív szer, amelyet esetenként a reumatoid artritisz súlyos formáiban alkalmaznak);

- Merkaptopurin (daganatellenes szer);

- Retinoidok (pikkelysömör és más bőrbetegségek kezelésére használatos gyógyszer);

- Teofillin (hörgői asztma és más tüdőbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszer);

- Protonpumpa-gátlók (gyomorproblémák elleni gyógyszerek);

- A vércukorszint csökkentésére használatos gyógyszerek (antidiabetikumok).

A folsavat tartalmazó vitaminok csökkenthetik a kezelés hatékonyságát, ezért ezeket kizárólag kezelőorvosa tanácsára alkalmazza.

Kerülendő az élő kórokozót tartalmazó vakcinákkal történő oltás.

A Metoject injekció egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A Metoject injekcióval végzett kezelés idején az alkoholfogyasztás valamint a kávé, a koffein tartalmú üdítőitalok és a fekete tea túlzott mértékű fogyasztása kerülendő.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség idején a Metoject injekciót tilos alkalmazni. A Metoject injekcióval végzett kezelés időtartama alatt és azt követően még legalább 6 hónapig hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a férfi és nőbetegeknek egyaránt.

Fogamzóképes nők esetében a kezelés megkezdése előtt teljes biztonsággal ki kell zárni a terhesség fennállásának lehetőségét megfelelő vizsgálómódszerek alkalmazásával, például terhességi teszt elvégzésével.

Mivel a metotrexát károsíthatja a géneket, minden terhességet tervező nőnek javasolni kell genetikai tanácsadó centrum felkeresését lehetőleg még a kezelés megkezdése előtt, a férfibetegeknek pedig a sperma terápia előtti lefagyasztását illetően kell tanácsot kérniük.

A szoptatást a Metoject-kezelés megkezdése előtt, illetve a kezelés alatt szüneteltesse.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Metoject injekcióval végzett kezelés alatt előfordulhatnak központi idegrendszeri mellékhatások, például fáradtság és szédülés. Ezért egyes esetekben a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességek romlása tapasztalható. Ha fáradt vagy álmos, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket.

Fontos információk a Metoject injekció egyes összetevőiről

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.

3. Hogyan kell alkalmazni a Metoject injekciót?

Az orvos határozza meg az adagolást, amelyet egyénileg kell beállítani. A kezelés hatása általában csak 4-8 hét után érzékelhető.

A Metoject injekciót hetente csak egyszer kell alkalmazni; a készítmény kizárólag orvos vagy ápoló által vagy felügyelete alatt adható be. Kezelőorvosával együtt ki kell választani a hét egyik megfelelő napját az injekció számára, és minden héten ezen a napon fogja megkapni az injekciót. A Metoject injekció beadható izomba (intramuszkulárisan), vénába (intravénásan) és a bőr alá (szubkután).

Mivel nagyon kevés adat van a gyógyszer gyermekeknél és serdülőknél történő intravénás alkalmazásáról, ezen korcsoportok esetében kizárólag a bőr alá vagy izomba fecskendezhető be.

Az orvos határozza meg a megfelelő adagot az idiopátiás juvenilis artritisz poliartritiszes formáiban szenvedő gyermekeknél és serdülőknél.

A Metoject nem javasolt 3 év alatti gyermekek számára, mivel nincs elegendő tapasztalat ebben a korcsoportban.

Az alkalmazás módja és időtartama

A Metoject injekció hetente egyszer adható!

A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg. A reumás ízületi gyulladás, fiatalkori ismeretlen eredetű ízületi gyulladás, pikkelysömör, pikkelysömörös ízületi gyulladás és Crohn-betegség Metoject injekcióval történő kezelése hosszú távú kezelést jelent.

Kezelése kezdetén a Metoject injekciót egészségügyi személyzet adhatja be Önnek. Bizonyos esetekben orvosa dönthet úgy, hogy megtanítja Önt, hogyan adja be saját magának bőr alá a Metoject injekciót. Ehhez kapcsolódóan Ön megfelelő képzésben fog részesülni.

Semmilyen körülmények között nem szabad megpróbálnia beadnia magának a Metoject injekciót, mielőtt megtanítanák erre.

Kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén található utasításokat.

A gyógyszerkészítményt az egyéb citotoxikus készítményekhez hasonlóan a helyi előírásoknak megfelelően kell kezelni és megsemmisíteni. Az egészségügyi személyzet gyermeket váró tagjai a Metoject injekcióval nem dolgozhatnak és/vagy azt nem adhatják be.

A metotrexát nem kerülhet a bőrre vagy a nyálkahártyára. Szennyeződés esetén az érintett területet bő vízzel azonnal le kell öblíteni.

Ha a Metoject injekció alkalmazása során úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl erős vagy gyenge, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Metoject injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások megjelenésének gyakorisága és súlyossága az adag nagyságától és az alkalmazás gyakoriságától függ. Tekintettel arra, hogy kis adagok mellett is előfordulhatnak súlyos mellékhatások, fontos, hogy orvosa rendszeresen kontrollvizsgálatokat végezzen. Orvosa vizsgálatokat fog végezni a vérképben bekövetkező kóros eltérések (például alacsony fehérvérsejtszám, alacsony vérlemezkeszám, limfóma), valamint a vesét és májat érintő eltérések ellenőrzésére.

Azonnal értesítse orvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, mert ezek súlyos, potenciálisan életveszélyes mellékhatás fellépését jelezhetik, amely sürgős, sajátságos kezelést igényel:

- makacsul fennálló, száraz, improduktív köhögés, légszomj és láz; ezek a tünetek tüdőgyulladás (pneumónia) (gyakori - 10 személy közül legfeljebb 1-et érinthet) jelei lehetnek

- májkárosodás tünetei, mint például a bőr és a szemfehérje besárgulása; a metotrexát krónikus májkárosodást (májzsugor), májszövet-hegesedést (májfibrózis) és zsírmájat (ezek nem gyakori mellékhatások - 100 személy közül legfeljebb 1-et érinthetnek), továbbá májgyulladást (akut hepatitisz) (ritka - 1000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet) és májelégtelenséget (nagyon ritka - 10 000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet) okozhat.

- allergiás tünetek, mint például bőrkiütések, ideértve a bőr kivörösödését és viszketését is, továbbá a kéz, lábfej, boka, arc, ajkak, száj vagy torok duzzanata (ami nyelési vagy légzési nehézségeket okozhat), és ájulásérzet; ezek súlyos allergiás reakciók vagy anafilaxiás sokk jelei lehetnek (ritka - 1000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet)

- vesekárosodás tünetei, mint például a kéz, boka vagy lábfej duzzanata, vagy a vizelés gyakoriságában beálló változások, vagy a vizelet mennyiségének csökkenése, vagy vizelési képtelenség; ezek veseelégtelenséget jelezhetnek (ritka - 1000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet)

- fertőzések tünetei, pl. láz, hidegrázás, sajgás, torokfájás; a metotrexát növelheti a fertőzésekkel szembeni fogékonyságot. Ritka esetekben (1000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet) súlyos fertőzések léphetnek fel, mint például a tüdőgyulladás egy bizonyos típusa (Pneumocystis carinii pneumonia), vagy vérmérgezés (szepszis)

- súlyos hasmenés, vérhányás, vagy fekete, illetve szurokszerű széklet; ezek a tünetek a gyomor-bél rendszer ritka (amely 1000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet), metotrexát által okozott szövődményét, pl. a gyomor-bél rendszer kifekélyesedését jelezhetik

- láz, és általános állapotának súlyos rosszabbodása, vagy hirtelen fellépő láz, amit torok- vagy szájfájás, vagy vizelési problémák kísérnek; nagyon ritka esetben (10 000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet) a metotrexát nagy mértékű fehérvérsejtszám csökkenést (agranulocitózis) és súlyos csontvelő-gátlást okozhat

- váratlan vérzés, pl. vérző fogíny, vér a vizeletben, vérhányás, vagy véraláfutás; ezek súlyos csontvelő-depresszió által okozott súlyos vérlemezkeszám-csökkenést jelezhetnek (nagyon ritka - 10 000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet)

- súlyos bőrkiütés vagy a bőr felhólyagosodása (ez a száját, szemét és nemi szerveit is érintheti); ezek a tünetek nagyon ritkán előforduló (10 000 személy közül legfeljebb 1-et érintő) betegségek, a Stevens-Johnson vagy a "leforrázott bőr" tünetegyüttes (toxikus epidermális nekrolízis) jelei lehetnek

Az alábbiakban az egyéb lehetséges mellékhatások kerülnek felsorolásra:

Nagyon gyakori: 10 személy közül több mint 1-et érinthet

- Szájgyulladás, emésztési zavar, émelygés, étvágycsökkenés

- Emelkedett májenzim-szintek

Gyakori: 10 személy közül legfeljebb 1-et érinthet

- Szájnyálkahártya-fekélyek, hasmenés

- Kiütés, bőrvörösödés, viszketés

- Fejfájás, fáradtság, álmosság

- Tüdőgyulladás (a tüdő allergiás gyulladásos reakciója) alakulhat ki (tünetek: száraz, improduktív köhögés, légszomj és láz)

- Csökkent vérsejt-termelődés, ennek eredményeként pedig alacsonyabb fehérvérsejt- és/vagy vörösvérsejt- és/vagy vérlemezkeszint (leukopénia, anémia, trombocitopénia)

Nem gyakori: 100 személy közül legfeljebb 1-et érinthet

- Torokgyulladás, bélgyulladás, hányás

- Fokozott fényérzékenység, hajhullás, a reumás csomók növekedése, övsömör, érgyulladás, herpeszes bőrkiütések, csalánkiütés

- Cukorbetegség kialakulása

- Szédülés, zavartság, depresszió

- Az albuminszint csökkenése a szérumban

- A vérsejtek és vérlemezkék számának csökkenése a vérben

- A húgyhólyag illetve a hüvely gyulladása vagy kifekélyesedése, a veseműködés károsodása, vizelési zavarok

- Ízületi fájdalom, izomfájdalom, csontritkulás (oszteoporózis)

Ritka: 1000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet

- A bőr fokozott pigmentációja, pattanás, véraláfutások okozta kék foltok

- Allergiás érgyulladás, láz, kötőhártya-gyulladás, fertőzés, lassult sebgyógyulás, az antitestek számának csökkenése a vérben

- Látászavarok

- A szívburok gyulladása, folyadékgyülem a szívburokban

- Alacsony vérnyomás, érelzáródás elakadt vérrög következtében (tromboembóliás események)

- Tüdőfibrózis, légszomj és hörgői asztma, folyadékgyülem a mellhártyában

- Az elektrolit-háztartás zavarai

Nagyon ritka: 1000 személy közül legfeljebb 1-et érinthet

- Súlyos vérzés, a bél heveny, nagymértékű tágulata (toxikus megakolon)

- A körmök fokozott pigmentációja, a szaruképletek gyulladása, a szőrtüszők mélyre terjedő fertőzése (furunkulózis), a hajszálerek látható tágulata

- Az izomba vagy bőr alá beadott injekció helyén kialakult lokális károsodás (steril tályog, zsírszöveti elváltozások kialakulása)

- Látásromlás, fájdalom, erőtlenség vagy zsibbadás illetve bizsergés a karokban és a lábakban, az ízérzés változása (fémes szájíz), görcsök, bénulás, lázzal járó erős fejfájás

- Az ideghártya betegsége (nem gyulladásos szembetegség)

- A szexuális vágy csökkenése, impotencia, férfiaknál az emlők megnagyobbodása (ginekomasztia), kóros ondósejtképződés, menstruációs zavarok, hüvelyi folyás

- Nyirokcsomó-megnagyobbodás (limfóma)

Az intramuszkulárisan beadott metotrexát injekció helyén gyakran nemkívánatos helyi bőrreakciók (égő érzés) vagy károsodás (steril tályog, a zsírszövet bomlása) alakulhat ki. A bőr alá (szubkután) adott metotrexát helyileg jól tolerálható. Csak enyhe fokú helyi bőrreakciókat figyeltek meg, melyek a kezelés során javultak.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Metoject injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az előretöltött fecskendők a külső csomagolásban tárolandók.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Metoject injekció

- A készítmény hatóanyaga a metotrexát: 1 ml oldat 50 mg metotrexátnak megfelelő metotrexát-dinátriumot tartalmaz.

- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.

Milyen a Metoject injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az előretöltött fecskendők átlátszó, sárgásbarna oldatot tartalmaznak.

A Metoject injekció a következő kiszerelésekben kapható:

0,15 ml, 0,2 ml, 0,25 ml, 0,3 ml, 0,35 ml, 0,4 ml, 0,45 ml, 0,5 ml, 0,55 ml vagy 0,6 ml oldatos injekciót tartalmazó előretöltött fecskendők, ráerősített sc. injekciós tűkkel, térfogatbeosztással, valamint alkoholos törlőkkel. 1, 4, 5, 6, 10, 11, 12 vagy 24 darab előretöltött fecskendőt tartalmazó kiszerelésben.

0,15 ml, 0,2 ml, 0,25 ml, 0,3 ml, 0,35 ml, 0,4 ml, 0,45 ml, 0,5 ml, 0,55 ml vagy 0,6 ml oldatos injekciót tartalmazó előretöltött fecskendők, mellékelt sc. injekciós tűkkel, térfogatbeosztással, valamint alkoholos törlőkkel. 1, 4, 5, 6, 10, 11, 12 vagy 24 darab előretöltött fecskendőt tartalmazó kiszerelésben.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Alkalmazási utasítás

Mielőtt beadná magának az injekciót, olvassa el figyelmesen az alábbi utasításokat, és mindig az orvosától, az ápolójától vagy a gyógyszerészétől megtanult injekciós technikát alkalmazza.

Ha bármilyen problémája vagy kérdése lenne ezzel kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét vagy a nővért.

Előkészületek

Az oldat befecskendezése

1. Csomagolja ki az előretöltött fecskendőt, és olvassa el figyelmesen a betegtájékoztatót. Az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten vegye ki a csomagolásából.

A metotrexát nem érintkezhet a bőr felszínével és a nyálkahártyákkal. Ha mégis megtörtént a szennyeződés, az érintett területet bő vízzel azonnal le kell öblíteni.

Ha megsértette magát vagy másvalakit a tűvel, azonnal beszélje ezt meg orvosával, és ne használja az előretöltött fecskendőt.

Megsemmisítés és a készítmény kezelésével kapcsolatos egyéb információk

A gyógyszer és az előretöltött fecskendő kezelését és megsemmisítését a helyi követelményeknek megfelelően kell végezni. Terhes egészségügyi dolgozók nem kezelhetik és/vagy nem adhatják be a Metoject injekciót.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal