• Medazepam-teva 10 mg tabletta (50x) adatlap

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MEDAZEPAM-TEVA 10 mg TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Medazepam-TEVA tabletta hatóanyaga a medazepám, amely az úgynevezett benzodiazepin típusú nyugtató, szorongáscsökkentő készítmények közé tartozik.

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: TEVA Gyógyszergyár, Debrecen
    Hatóanyag: medazepam
    Normatív TB támogatás: 0%
    Közgyógyellátásra adható: igen
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: nincs adat

    A készítmény alkalmazható szorongások tüneti kezelésére, valamint pszichoszomatikus betegségek terápiájára, amennyiben a szervi ok kizárható. A medazepam adása csak akkor javasolt, ha a probléma súlyos, vagy ha az állapot rendkívüli szenvedést és nehézségeket okoz a betegnek.

    2. TUDNIVALÓK A MEDAZEPAM-TEVA 10 mg TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza a Medazepam-TEVA 10 mg tablettát:

    - ha Ön allergiás (túlérzékeny) a medazepámra vagy egyéb benzodiazepinekre és származékaikra vagy a Medazepam-TEVA tabletta egyéb összetevőjére.

    - súlyos izomgyengeségben, amely mozgáskorlátozottságot okoz,

    - súlyos légzési elégtelenség esetén,

    - alvási apnoe-szindróma (alvás közbeni légzési rendellenesség, elégtelenség) esetén,

    - súlyos májkárosodás esetén.

    A Medazepam-TEVA 10 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

    - alkohol vagy nyugtatószer mérgezésben,

    - zöld hályog esetén,

    - időskorú és/vagy legyengült betegek esetében.

    Függőség

    A benzodiazepin típusú nyugtatókhoz hasonlóan a medazepám, hosszú távú alkalmazása fizikai és mentális függőség kialakulásához vezethet. A függőség kockázata nő az adag illetve a kezelési időtartam emelésével. Nagyobb a kockázat azoknál a betegeknél, akiknél korábban alkoholizmus és/vagy droghasználat fordult elő. Fizikai függőség esetén a kezelés abbahagyását megvonási tünetek kísérhetik. Ilyen tünet a fejfájás és izomfájdalom, súlyos szorongás és feszültség, alvászavar, nyugtalanság, zavartság és ingerlékenység. Súlyos esetekben az alábbi tünetek fordulnak elő: elszemélytelenedés, a valóságtól való elszakadás, rendkívül érzékeny hallás, végtagokban érzészavar és bizsergésérzések, fény-, hang- és érintési ingerekkel szembeni túlérzékenység, hallucinációk és epilepsziás görcsrohamok. A megvonási tünetek a kezelés befejezése után több nappal is megjelenhetnek.

    Visszatérő szorongás és feszültség

    A medazepám-kezelés abbahagyása esetén egy átmeneti állapot fordulhat elő, amelyben újonnan megjelennek azok a tünetek amelyek korábban szükségessé tették magát a kezelést. A visszatérő tünetek a kezelést megelőzőhöz képest nagyobb intenzitásúak. Az állapotot hangulati ingadozások, álmatlanság és nyugtalanság kísérheti. Mivel a megvonási / visszatérő tünetek kockázata nagyobb az adag gyors csökkentése vagy a kezelés hirtelen megszakítása esetén, javasolt az adag fokozatos csökkentése (a kezelés leépítése).


    További gyógyszerek medazepam hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Altatók, feszültségoldók kategóriában

    Új keresés