MDP por oldatos injekcióhoz

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ MDP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az MDP készletből készített 99mTc-MDP oldatos injekció 99mTc-technecium izotópot tartalmazó diagnosztikus radiogyógyszer (radioaktív steril injekció intravénás beadásra). Felhasználása csak nukleáris medicina osztályokon engedélyezett.

A 99mTc-MDP injekció színtelen oldat, melyet intravénásan juttatnak a szervezetbe. A gyógyszer a vérkeringés útján a csontba kerül, ahol a csont hidroxiapatitjának segítségével abba beépül, lehetővé téve így a csont elváltozásainak a leképezését. Ennek elősegítésére az injekció beadása után körülbelül 1 liter folyadékot kell elfogyasztania

Mivel az injekció kis mennyiségben gamma-sugárzó radioaktív anyagot tartalmaz, gamma kamerákkal kívülről detektálható és az idő függvényében képsorozat készíthető. Ezek a képek pontosan megmutatják a szervekben és a testben a bejuttatott radioaktív izotóp eloszlását, illetve vándorlását.

Ezek a képek értékes információkat adhatnak az orvos számára a csont struktúrájáról és működéséről.

Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

MDP por oldatos injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
Technetium TC-99m sodium pertechnetate

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Izotóp Intézet
Vényköteles?
intézeti gyógyszer
nem vényköteles

Kiszerelések

  • 5 mg (6x)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK AZ MDP ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazzák a MDP-t

  • ha allergiás (túlérzékeny) a készítmény hatóanyagra vagy az MDP készlet egyéb összetevőjére.
  • ha Ön terhes vagy szoptat, kivéve, ha orvosa másként dönt
  • ha még nem múlt el 18 éves kivéve, ha orvosa másként dönt

Fontos, hogy pontosan betartsa az orvosa utasításait mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálat után. Ezzel elkerülhető más személyek sugárveszélynek való kitétele, valamint a környezet radioaktív izotóppal való szennyezése. A radioaktív izotóp a vizeleten, székleten, izzadságon és egyéb testváladékokon keresztül távozik a szervezetből és ezáltal a környezetet időlegesen szennyezi.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A MDP készlet egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Bármilyen ételt vagy italt fogyaszthat.

Terhesség és szoptatás

Az orvosnak meg kell mondania, ha Ön terhes vagy csecsemőt szoptat.

A terhes nőkön alkalmazott radionuklid eljárások sugárzási dózist jelentenek a magzatra. A terhesség során ezért csak elengedhetetlen vizsgálatok végezhetőek el, amikor a várható előny meghaladja az anyára és a gyermekre együttesen jutó kockázatot.

Minthogy szoptatásnál a radioaktivitás bejuthat az anyatejbe is, meg kell fontolni, hogy a vizsgálat nem halasztható-e el addig, amíg az anya fel nem hagy a szoptatással

Ha Ön szoptat, és az orvos a vizsgálat mellett dönt, a szoptatást be kell szüntetni arra az időre, amit az orvos megjelöl. Ez idő alatt a szervezetben levő radioaktív izotóp kiürül.

A szoptatás szüneteltetése idején a csecsemőt mesterségesen kell táplálni.

A szoptatás újra kezdhető, amikor a tejben levő sugárdózis a gyerekre nézve nem nagyobb, mint 1 mSv. A szoptatás újrakezdésének lehetőségéről az orvosnak kell döntenie.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A 99mTc-MDP oldatos injekció nem változtatja meg a gépjárművezetési vagy gépkezelési képességet.

Fontos információk a 99mTc- MDP injekció egyes összetevőiről

A 99mTc-MDP oldatos injekció használata kis sugárdózisnak teszi ki Önt. Annak ellenére, hogy ez a hatás kisebb, mint egyes Röntgen-sugár (X-sugár) vizsgálatok esetén, az orvos mindig figyelembe fogja venni a lehetséges kockázatokat és előnyöket.

Ha kétségei támadnak, fontos, hogy konzultáljon az orvosával, mielőtt megkapná a készítményt.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MDP-T?

A 99mTc-MDP oldatos injekciót a felhasználás helyén (klinikai, kórházi izotóplaboratóriumban) állítják elő a MDP készlet és a radioaktív 99mTc-pertechnetát eluátum elegyítésével.

A diagnosztikumot intravénás injekcióként alkalmazzák. A beadott aktivitás mennyiségét, a leképzés módját és ennek a beadása utáni időpontját az Ön betegségének és a vizsgálat céljának függvényében az orvos határozza meg.

Ha az előírtnál több készítményt adtak be Önnek

Mivel szigorú törvények írják elő a radioaktív anyagok használatát, kezelését és megsemmisítését, a 99mTc-MDP injekció mindig csak kórházban vagy megfelelő intézményben használható. Csak olyan személyek kezelhetik, használhatják és adhatják be az injekciót, akik erre szakosodtak, és megfelelő képzést kaptak a radioaktív anyagok kezelésére vonatkozóan. Ezek a személyek utasítást adnak Önnek mindennemű elővigyázatosság tekintetében, amit a legszigorúbban be kell tartani.

Mivel a 99mTc-MDP oldatos injekciót szigorúan ellenőrzött feltételek mellett alkalmazza az orvos, bármilyen túladagolás valószínűsége kicsi. Ha mégis túladagolják a készítményt, az orvos azt tanácsolja, igyon sok folyadékot, hogy felgyorsuljon a radiofarmakon kiürülése a szervezetből. Az így kiürülő radioaktív anyagokkal való szennyezés elkerülése érdekében fokozott elővigyázatra van szükség, kövesse pontosan orvosa utasításait. Az időlegesen a szervezetben levő és az onnan kiürülő radioaktív a 99mTc-MDP természetes úton veszíti el radioaktivitását.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az 99mTc-MDP injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, kérjük, értesítse orvosát.

Az ionizáló sugárzás rákot és/vagy örökletes betegségeket okozhat. A vizsgálat során alkalmazott aktivitás mennyiségek mellett ezek kialakulásának kicsi a valószínűsége.

Orvosa úgy választja meg az Ön vizsgálatához/kezeléséhez szükséges aktivitást, hogy az annak következményeképp fellépő sugárzási dózis - a kívánt diagnosztikai vagy terápiás eredmény figyelembevételével - a lehető legalacsonyabb legyen.

Ha valami problémája, kétsége támad, konzultáljon az orvosával.

Fontos, hogy orvosának bármilyen más mellékhatásról vagy szokatlan betegségérzetről beszámoljon.

5. HOGYAN KELL AZ MDP-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A kórházi személyzet felelős a készítmény megfelelő tárolásáért és azért, hogy ne adjanak Önnek lejárt idejű készítményt.

A felhasználásra, kezelésre, szállításra nem jogosult személyektől elzárva tartandó.

Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.

99mTc-MDP oldatos injekció legfeljebb 25 °C-on tárolandó, a sugárvédelmi szabályok betartása mellett.

A készítmény a jelzés időpontjától számított 3 órán belül felhasználandó.

A készítményt tartalmazó üvegen fel vannak tüntetve a megfelelő tárolási feltételek és a lejárat időpontja.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az MDP

  • A készítmény hatóanyaga: 5,0 mg metilén-difoszfonsav (MDP) injekciós üvegenként.
  • Egyéb összetevők: ón(II)-klorid-dihidrát, aszkorbinsav, karbamid.
  • A jelzett radioaktív MDP injekció hatóanyaga: 99mTc-MDP

Milyen az MDP készlet külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A MDP injekciós üvege tartalmazza az injekcióhoz való steril pirogénmentes port (liofilizátumot).

A MDP 6 ml-es gumidugóval és alumínium kupakkal, letéphető műnyag tetővel lezárt BEKA injekciós üvegben.

MDP készlet radioaktív gyógyszerkészítményekhez: 6 db port tartalmazó injekciós üveg, és 6 db "radioaktív anyag" jelzéssel ellátott üres címke dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal