LUCRIN PDS DEPOT 11,25 mg injekció

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció hatóanyaga, a leuprorelin-acetát egy szintetikusan előállított, a központi idegrendszerben ható hormon.

A gyógyszer az alábbi betegségekben alkalmazható:

Férfiak

- A dülmirigy (prosztata) daganatos betegsége esetén.

Nők

- A méhnyálkahártya rendellenes helyen történő tapadása esetén (endometriózis) az endometrium szigetek kisebbednek, az újabb plakkok kialakulása gátlódik, csökken az összenövések száma.

- A méh izomzatának jóindulatú daganata (mióma uteri) esetén hatására a daganat mérete csökken és a daganat által okozott tünetek mérséklődnek (pl. vérzés, kismedencei fájdalmak, nyomás és diszkomfort érzés).

- Az emlő rosszindulatú daganata esetén.

LUCRIN PDS DEPOT 11,25 mg injekció GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
leuprorelin acetate

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
AbbVie
Vényköteles?
szakorvosi ellátás mellett
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót

- ha allergiás (túlérzékeny) a leuprorelin-acetátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére

- ha Ön terhes vagy a kezelés alatt teherbe esett. (A lehetséges magzati károsodás miatt a kezelés idején a terhesség elkerülése érdekében nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni, pl. óvszer).

- ha ismeretlen eredetű hüvelyi vérzése van

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

Prosztata-tumor

A kezelés első néhány hetében a klinikai tünetek esetenként súlyosbodhatnak vagy a prosztata-tumor további jelei és tünetei alakulhatnak ki. Egyes esetekben a csontfájdalom átmeneti fokozódása következhet be, amely tünetileg kezelhető. A kezelés első heteiben szorosan követni kell azon betegek állapotát, akiknek gerincvelői áttétjük van húgyúti elzáródással, vagy anélkül. Amennyiben hasonló tüneteket észlel, keresse fel orvosát.

Szív- és érrendszeri betegségek

Prosztata tumoros betegeknél a kezelés során szívizom-infarktus, agyi érkatasztrófa és hirtelen szívhalál bekövetkezésének fokozott kockázatáról számoltak be. A kockázat csekélynek tűnik. Amennyiben szív-érrendszeri betegségek kialakulására utaló tüneteket észlel, keresse fel orvosát.

Magas vércukorszint, cukorbetegség

A készítmény alkalmazása során férfiaknál magas vércukorszint alakulhat ki és fokozódhat a cukorbetegség kockázata.

Endometriózis/mióma uteri

A kezelés kezdetén a klinikai tünetek súlyosbodhatnak. Súlyos orvosi vagy műtéti beavatkozást szükségessé tevő hüvelyi vérzés kialakulása is bekövetkezhet, ilyen esetben feltétlen jelentkezzen orvosánál.

Terhesség

A készítmény alkalmazásának biztonságosságát terhességben nem igazolták, ezért a terhesség lehetőségét ki kell zárni. Fogamzásgátlásra nem-hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (pl. óvszer).

Csontsűrűség

A kezelés alatt csontritkulás alakulhat ki, amely a tapasztalatok szerint a kezelés abbahagyása után rendeződik.

Görcsök

A kezelések során görcsöket jelentettek. Ezt a kórtörténetükben görcsrohamokban, epilepsziában, agyérbetegségekben, központi idegrendszeri rendellenességekben és daganatokban szenvedő, továbbá bizonyos gyógyszereket (pl. bupropriont vagy egyes depresszió ellenes szereket) szedő nők körében figyelték meg. Olyanoknál is jelentettek görcsöket, akiknél nem fordultak elő az előbb felsorolt állapotok.

A Lucrin fokozott elővigyázatossággla alklamazható

Egyes esetekben a Lucrin-t alkalmazó betegeknél depresszió kialakulását jelentették, mely akár súlyos is lehet. Értesítse kezelőorvosát, amennyiben a Lucrin alkalmazása során depresszív hangulat alakul ki Önnél.

Egyéb gyógyszerek és a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről

Külön tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:

- ösztrogén (hormon) tartalmú gyógyszerek (együttadásuk nem javasolt)

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció terhes nőknek nem adható, a terhességet a kezelés megkezdése előtt ki kell zárni. A kezelés időtartama alatt nem hormonális fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (pl. óvszer).

A Lucrin PDS Depot injekció szoptató anyáknak nem adható.

A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem utalnak adatok arra, hogy a Lucrin PDS Depot hátrányosan befolyásolná az ezekhez szükséges képességeket.

3. Hogyan kell ALKALMAZNI a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót?

A Lucrin PDS Depot injekciót az izomba (intramuszkulárisan), vagy a bőr alá fecskendezett (szubkután) injekció formájában kell alkalmazni.

A készítmény adagolását az orvos fogja megállapítani a betegség fajtájától függően, és az orvos vagy egészségügyi személyzet fogja beadni Önnek.

Előrehaladott prosztata-tumor kezelésére és emlőrák kezelésére 3 havonta 1 Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció ismétlődően.

A méh jóindulatú daganata (mióma uteri) esetén a kezelés időtartama általában hat hónap, vagy ennél rövidebb

Endometriózisban a kezelés időtartama általában hat hónap.

Ha az előírtnál több Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót alkalmaztak

Ha az előírtnál több injekciót kapott, tájékoztassa kezelőorvosát. Nem szabad kétszeres adagot alkalmazni a kihagyott adag pótlására.

Ha elfelejtette alkalmazni a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót

Ha elfelejtették Önnél alkalmazni az injekciót, tájékoztassa kezelőorvosát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi, nemek és szervrendszerek szerint csoportosított mellékhatásokat hozták összefüggésbe a Lucrin PDS Depot injekcióval:

Férfiak

Jó-, rosszindulatú és nem meghatározott daganatok (beleértve a cisztákat és polipokat is): prosztatadaganat fellángolása, a prosztatarák súlyosbodása

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek: testtömeg-gyarapodás, testtömeg-vesztés

Pszichiátriai kórképek: a nemi vágy megszűnése, csökkenése, illetve fokozódása, hangulatváltozások, depresszió. Gyakoriság: hosszú távú használat: gyakori; rövid távú használat: nem gyakori (Bizonyos készítmények és indikációk esetén a saját klinikai vizsgálatok adatai alapján nagyobb gyakoriság lehet indokolt).

Idegrendszeri betegségek és kórképek: fejfájás, izomgyengeség

Érbetegségek és tünetek: értágulat, hőhullámok, vérnyomáscsökkenés, felkelés, felállás esetén bekövetkező vérnyomáscsökkenés

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: bőrszárazság, bőséges verejtékezéss, bőrkiütés, csalánkiütés, rendellenes szőrzetnövekedés, hajrendellenesség, éjszakai verítékezés, hiányos haj- és szőrképződés, a bőr festvényezettségének rendellenessége, hideg veríték, túlzott szőr- és hajnövekedés

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: a mell megnagyobbodása, fokozott érzékenysége, merevedési zavar, herefájdalom, mellduzzanat, mellfájdalom, prosztatafájdalom, a hímvessző duzzanata, hímvessző-rendellenességek, heresorvadás

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: nyálkahártya-szárazság

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei: a PSA (prosztata-specifikus antigén) szint emelkedése, csontsűrűség-csökkenés

Hosszú időtartamú alkalmazás (6 - 12 hónap): cukorbetegség, csökkent glükóztolerancia, emelkedett összkoleszterin-, LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), illetve vérzsír (triglicerid)-szint, súlyosbodott csontritkulás.

Nők

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek: testtömeg-gyarapodás, testtömeg-vesztés

Pszichiátriai kórképek: a nemi vágy megszűnése, csökkenése vagy fokozódása, érzelmi labilitás, ,hangulatváltozások, depresszió. Gyakoriság: hosszú távú használat: gyakori; rövid távú használat: nem gyakori (Bizonyos készítmények és indikációk esetén a saját klinikai vizsgálatok adatai alapján nagyobb gyakoriság lehet indokolt).

Idegrendszeri betegségek és kórképek: fejfájás

Érbetegségek és tünetek: hőhullámok, értágulat, vérnyomáscsökkenés

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek: súlyos májkárosodás

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: pattanások, szeborrea (a bőr fokozott faggyútermelésén és a faggyú összetételének megváltozásán alapuló kórkép), bőrszárazság, csalánkiütés, a bőr rendellenes illata, bőséges verítékezés, rendellenes szőrzetnövekedés, túlzott szőr- és hajnövekedés, hajrendellenesség, ekcéma, körömrendellenesség, éjszakai verítékezés.

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: az emlők megnagyobbodása, hüvelyi vérzés, a menstruáció zavara, kóros menstruáció, emlőduzzanat, emlősorvadás, a nemi szervek váladékozása, hüvelyváladékozás, tejcsorgás, emlőfájdalom, méhvérzés a menstruációs időszakon kívül, a menopauza tünetei, közösülés alatti fájdalom, méhrendellenesség, hüvelygyulladás, bő menstruációs vérzés

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: melegségérzet, ingerlékenység

Laboratóriumi vizsgálatok eredményei: csökkent csontsűrűség

Hosszú időtartamú alkalmazás (6 - 12 hónap): cukorbetegség, csökkent glükóztolerancia, emelkedett összkoleszterin-, LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), illetve vérzsír (triglicerid)-szint, csontritkulás.

Egyedülálló esetekben azonnali túlérzékenységi reakciót jelentettek.

Az alkalmazás helyén fellépő reakciókat, köztük fájdalmat, gyulladást, steril tályogot, keményedést és bevérzést jelentettek.

Jelentettek öngyilkossági gondolatokat és kísérletet is.

Mint e hatóanyagcsoport más képviselőinél, nagyon ritkán az agyalapi mirigy bevérzést jelentették agyalapi mirigy daganatos betegek kezelésének megkezdését követően.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Lucrin PDS Depot 11,25 mg injekciót tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Nem fagyasztható.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lucrin Depot 11,25 mg injekció

- A készítmény hatóanyaga 11,25 mg leuprorelin-acetát az előretöltött kettős fecskendőben.

- Egyéb összetevők: mannit, tejsav-polimerizátum

Oldószer összetétele: poliszorbát 80, karmellóz-nátrium, mannit, tömény ecetsav (pH beállításához), injekcióhoz való víz.

Milyen a Lucrin Depot 11,25 mg injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz előretöltött fecskendőben.

Por: steril, fehér por.

Oldószer: tiszta, színtelen, steril oldat.

Egy kétkamrás előretöltött fecskendő, melynek dugattyúrúd felöli vége színes műanyagból készült. Felső része 1 ml oldószert, alsó része 130 mg port tartalmaz. Az I. tipusú üvegből készült hengert szürke gumidugó két kamrára osztja, melynek két végét szürke gumidugó zárja le. A fecskendő steril injekciós tűvel van ellátva, melyet műanyag védőkupak borít.

1 db fecskendő és dugattyúrúd fehér, műanyag rögzítő tálcában kinyomható felülettel, dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában