LISOPRESS HCT 10 mg/12,5 mg tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Lisopress HCT és milyen betegség esetén alkalmazható?

Lisopress HCT tabletta két hatóanyagot, lizinopril-dihidrátot és hidroklorotiazidot tartalmaz.

A lizinopril és a hidroklorotiazid kombináció a magas vérnyomás kezelésére használatos gyógyszer.

A lizinopril az ún. angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátlók csoportjába tartozik. Ezek a szerek a vérerek tágításával hatnak; ez megkönnyíti a szív számára a vér továbbítását a szervezetben.

A hidroklorotiazid az ún. diuretikumok (vizelethajtók) csoportjába tartozik. Ezek a szerek a vesében leállítják a sók és a víz visszaszívódását a véráramba. Ennek eredményeként fokozódik a vizelettermelés (diurézis), valamint a vizelettel kiürülő só mennyisége, ami elősegíti a vérnyomás csökkentését.

LISOPRESS HCT 10 mg/12,5 mg tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
hydrochlorothiazid, lisinopril

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Richter Gedeon
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (30x)
  • (30x)

A gyógyszermárka további termékei

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Lisopress HCT szedése előtt

Ne szedje a Lisopress HCT-t

- ha több mint 3 hónapos terhes (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Lisopress HCT-t - lásd. a "Terhesség" című részt.);

- ha allergiás a lizinoprilra, a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (további tájékoztatásért lásd a 4. pontot is);

- ha már volt ún. angioödémája (tünetei: viszketés, csalánkiütés, zihálás, a kéz, garat, szájnyálkahártya, szemhéj duzzanata), ami korábbi ACE-gátló kezelés során lépett fel, vagy ACE-gátló kezeléstől függetlenül szerepel a kórelőzményében;

- ha már kezelték ACE-gátlókkal vagy diuretikumokkal és ennek során allergiás reakció lépett fel;

- ha súlyos aorta-szűkülete (aorta-sztenózis), vagy ha nagymértékben megvastagodott a szívizomzata (hipertrófiás kardiomiopátia);

- ha súlyos veseproblémái vannak, pl. képtelen vizeletet elválasztani;

- ha súlyos májbetegségben szenved;

- ha köszvénye van.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lisopress HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

- ha aorta-, vese-verőér-szűkülete (aorta vagy artéria renálisz sztenózisa) van, vagy megvastagodott a szívizomzata (hipertrófiás kardiomiopátia);

- ha bármilyen más szívpanasza (pl. anginája) van;

- ha máj- vagy veseproblémái vannak, vagy dialízisben részesül;

- ha sószegény étrendet tart és kálium-tartalmú sópótlókat vagy káliumpótló készítményeket használ;

- hasmenés vagy hányás esetén;

- ha ún. LDL-aferezis (a vérben lévő koleszterin gépi eltávolítása) előtt áll;

- ha ún. deszenzibilizáló (a méh- vagy darázscsípés okozta allergia hatásait mérséklő) kezelés előtt áll;

- ha cukorbeteg - ez esetben ugyanis az antidiabetikumok (többek között az inzulin) adagjának módosítására lehet szükség a Lisopress HCT szedésének idejére;

- ha korábban olyan allergiás reakció lépett fel, ami nyelési vagy légzési zavarral, továbbá a kéz, láb vagy boka, arc, ajkak, nyelv vagy garat duzzanatával járt;

- ha gyulladásos betegségben, ún. szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) szenved vagy szenvedett - ez az autoimmun betegség a bőrt, a szívet, a tüdőt, a vesét, az ízületeket és az idegrendszert károsíthatja.

- feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A Lisopress HCT szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).

Ha az előbbiek bármelyike érvényes Önre, tájékoztassa erről orvosát, mielőtt bevenné ezt a gyógyszert. Orvosa ez után eldönti, hogy vajon a Lisopress HCT megfelelő-e az Ön számára.

Ha kórházba kerül, mondja el az orvosoknak, főképpen az altatóorvosnak (ha megoperálják), hogy Ön Lisopress HCT tablettát szed. Erről a fogorvosának is be kell számolnia, mielőtt fogászati beavatkozás során érzéstelenítőt kap.

Egyéb gyógyszerek és a Lisopress HCT

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről - elsősorban azonban az orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerekről, mint például:

- diuretikumok (vizelethajtók),

- más, magas vérnyomás kezelésére szolgáló szerek,

- nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok, pl. indometacin, acetilszalicilsav) - ízületi gyulladás, izomfájdalmak, fejfájás, gyulladás, láz kezelésére,

- pszichiátriai kórképek kezelésére szolgáló szerek (pl. lítium, antipszichotikumok, triciklusos antidepresszánsok),

- kálium tabletták, kálium-megtakarító szerek, vagy kálium-tartalmú sópótlók,

- cukorbetegség gyógyszerei (pl. inzulin vagy az orális antidiabetikumok - vércukorszint csökkentésére),

- a központi idegrendszert serkentő szerek (szimpatomimetikumok - pl. efedrin, pszeudoefedrin és szalbutamol) ezek egyes nyálkahártya-duzzanatot lohasztó, köhögést/hűléses panaszokat enyhítő és asztma elleni szerekben találhatók meg,

- a szervezet immunválaszát elnyomó (immunszuppresszív) szerek,

- allopurinol (köszvény gyógyszere),

- alkohol,

- barbiturátok, nyugtatók (álmatlanság vagy epilepszia kezelésére használatos szerek),

- kábító fájdalomcsillapítók (morfinszerű, súlyos fájdalom enyhítésére használatos szerek),

- a magas koleszterinszint csökkentésére adott gyanták,

- szívritmuszavarok kezelésére adott szerek (pl. prokainamid, szotalol),

- ACTH (a mellékvesék normális működésének vizsgálatára adott hormon),

- kortikoszteroidok (különféle betegségek, többek között reuma, ízületi gyulladás, allergiás kórképek, bizonyos bőrbetegségek, asztma és a vér bizonyos betegségeinek kezelésére adott gyógyszerek),

- szívglikozidok,

- trimetoprim (antibiotikum),

- Amfotericin B-t tartalmazó gomba elleni szerek,

- izomlazítók (pl. tubokurarin),

- savkötők (gyomorsav semlegesítésére),

- citosztatikumok (rák kezelésére).

A Lisopress HCT egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

Kérdezze meg orvosát, hogy biztonságos-e alkoholos italokat fogyasztania, mialatt Lisopress HCT tablettát szed. Az alkohol súlyosbíthatja a Lisopress HCT mellékhatásait.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. A Lisopress HCT helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. A Lisopress HCT gyógyszer szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Lisopress HCT-t a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás

Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Lisopress HCT alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa lehetséges, hogy másik készítményt fog választani az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Lisopress HCT nem valószínű, hogy befolyásolja a biztonságos gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Mindazonáltal, csakis azt követően végezzen ilyen, különleges figyelmet igénylő tevékenységeket, miután már kitapasztalta, hogy a gyógyszere miként hat Önre.

3. Hogyan kell szedni a Lisopress HCT-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A lizinopril és hidroklorotiazid kombináció szájon át szedendő tablettaként kerül forgalomba.

A készítmény ajánlott adagja naponta egyszer egy vagy két tabletta, étkezés közben vagy attól függetlenül bevéve.

Az egyenletes hatás biztosítása érdekében fontos, hogy mindig ugyanabban az időben vegye be a Lisopress HCT tablettát.

Alkalmazása gyermekeknél

A Lisopress HCT nem adható gyermekeknek.

Ha az előírtnál több Lisopress HCT-t vett be

Ha a normál adagjánál több tablettát vett be, forduljon orvosához vagy a legközelebbi kórházhoz. Mindig vigye magával a kórházba a tablettákat és a gyógyszer dobozát, mert így az orvos azonosíthatja, hogy Ön mit vett be.

A túladagolás lehetséges tünetei: szédülés, ájulás, homályos látás, szájszárazság, szomjúság, gyengeség, álmosság, nyugtalanság, zavartság, rángógörcsök, izomfájdalmak vagy görcsök, ritka vizeletürítés, gyomorpanaszok, hányás, szapora vagy kalapáló szívverés.

Ha elfelejtette bevenni a Lisopress HCT-t

Vegye be a kihagyott adagot, amint ez eszébe jut. Mindazonáltal, ha már csaknem elérkezett a következő adag bevételének ideje, ne vegye be a kimaradt adagot, hanem folytassa a kezelést az eredeti adagolási rend szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Lisopress HCT szedését

A Lisopress HCT csökkenti a magas vérnyomást, azonban nem gyógyítja meg a betegséget. Folytassa a Lisopress HCT szedését még akkor is, ha jól érzi magát, és ne hagyja abba a szedését, csak ha ezt előbb megbeszélte orvosával. Fontos továbbá követnie minden, orvosától kapott életmóddal kapcsolatos tanácsot, pl. próbáljon meg leszokni a dohányzásról, leadni súlyfeleslegét, többször edzeni, és egészséges étrend szerint táplálkozni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a Lisopress HCT szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha a következők bármelyike előfordul:

- Ha nehézlégzés jelentkezik az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatával, vagy anélkül.

- Ha megduzzad az arca, ajkai, nyelve és/vagy garatja (emiatt nyelési nehézség léphet fel).

- Ha súlyos bőrviszketés jelentkezik (a bőrből kiemelkedő göbök kíséretében).

Gyakori (10 kezelt személyből 1-nél kevesebbet érinthet):

- szédülés vagy bizonytalanság-érzés, legfőképpen hirtelen felállás után,

- fejfájás,

- köhögés,

- túlzott mértékű fáradtság,

- izomgörcsök,

- gyengeség,

- a nemi potencia csökkenése,

- alacsony vérnyomás,

- hasmenés,

- hányás,

- hányinger,

- bőrkiütés,

- a vérvizsgálat májenzimek, epefesték, karbamid-nitrogén és kreatinin szintek emelkedését mutathatja ki.

Nem gyakori (100 kezelt személyből 1-nél kevesebbet érinthet):

- mellkasi panasz,

- szájszárazság,

- köszvény,

- orrfolyás.

Ritka (1000 kezelt személyből 1-nél kevesebbet érinthet):

- a vérvizsgálat a szérum káliumszint emelkedését/csökkenését, a vércukorszint emelkedését és vérszegénységet mutathat ki,

- erős szívverés,

- hasnyálmirigy-gyulladás (lehetséges tünetei: felhasi fájdalom, hányinger, hányás, láz, általános rossz közérzet),

- izomgyengeség,

- súlyos bőrelváltozások (tünetei: bőrpír, hólyagképződés, a bőr hámlása),

- allergiás reakciók (a tüneteket lásd fentebb, "Hagyja abba a Lisopress HCT szedését és azonnal forduljon orvoshoz..." címmel).

Nagyon ritka (10 000 kezelt személyből 1-nél kevesebbet érinthet):

- csökkent fehérvérsejtszám (ezek a vérsejtek küzdik le a fertőzéseket) és vérlemezkeszám (ezek a vérsejtek elősegítik a véralvadást),

- májgyulladás (lehetséges tünetei: felhasi fájdalom/érzékenység, sárgaság, hányinger, hányás, általános rossz közérzet),

- sárgára színeződik a bőre és/vagy a szeme fehérje (sárgaság),

- bélgyulladás.

Lehetséges, hogy orvosa alkalmanként vérmintát vesz Öntől, hogy ellenőrizze, vajon a Lisopress HCT bármiképpen befolyásolta-e az Ön vérképét (vérvizsgálati eredmény). Olykor ezek a változások fáradtságként, torokfájásként nyilvánulhatnak meg, vagy láz, ízületi és izomfájdalom, ízületi vagy nyirokcsomó-duzzanat, ill. napfény-érzékenység kíséretében jelentkezhetnek.

További, a tabletta egyes összetevőivel kapcsolatban bejelentett és esetleg a Lisopress HCT alkalmazása során is fellépő mellékhatások:

Lizinopril

Szívroham vagy agyvérzés -arra hajlamos betegekben, feltehetően a túlzott és hirtelen vérnyomásesés miatt; szapora szívverés; veseelégtelenség; gyomorfájdalom; emésztési zavar; kedélyváltozás; zavart tudatállapot, forgó szédülés, ízérzés- és alvászavar; melléküreg-gyulladás; nehézlégzés (hörgőgörcs, hörgőgyulladás); szőrzet kihullása; csalánkiütés; verejtékezés; viszketés; pikkelysömör; veseproblémák.

Hidroklorotiazid

Étvágytalanság, székrekedés, gyomor-irritáció, nyálmirigyek gyulladása, forgó szédülés, látászavar (mely miatt a tárgyak sárga színben tűnhetnek fel), vörös foltok megjelenése a bőrön, csalánkiütés, légzészavar tüdőgyulladás vagy -vizenyő miatt, nyugtalanság, átmenetileg homályos látás, veseproblémák, cukor ürítése a vizeletben.

A Lisopress HCT további mellékhatásokat is okozhat. Értesítse orvosát, ha bármilyen szokatlan nehézségbe ütközik ennek a gyógyszernek a szedése során.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Lisopress HCT-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lisopress HCT

A készítmény hatóanyagai:

Lisopress HCT 10 mg/12,5 mg tabletta

10 mg lizinopril (10,88 mg lizinopril-dihidrát formájában) és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként.

Lisopress HCT 20 mg/12,5 mg tabletta

20 mg lizinopril (21,76 mg lizinopril-dihidrát formájában) és 12,5 mg hidroklorotiazid tablettánként.

Egyéb összetevők:

Lisopress HCT 10 mg/12,5 mg tabletta

Mannitol (E 421)

indigókármin (E 132)

kukoricakeményítő

hidegen duzzadó keményítő (kukorica)

kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát

hidegen duzzadó kukoricakeményítő (részben előkocsonyásítva)

magnézium-sztearát.

Lisopress HCT 20 mg/12,5 mg tabletta

Mannitol (E 421)

indigókármin (E 132)

sárga vas-oxid (E 172)

kukoricakeményítő

hidegen duzzadó keményítő (kukorica)

kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát

hidegen duzzadó kukoricakeményítő (részben előkocsonyásítva)

magnézium-sztearát.

Milyen a Lisopress HCT külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Tabletta.

Lisopress HCT 10 mg/12,5 mg tabletta

Kerek, lapos, világoskék, metszett élű tabletta, egyik oldalán "C43" jelöléssel ellátva.

Lisopress HCT 20 mg/12,5 mg tabletta

Kerek, lapos, világoszöld, metszett élű tabletta, egyik oldalán "C44" jelöléssel ellátva.

Kiszerelések:

Lisopress HCT 10 mg/12,5 mg tabletta: 30 db tabletta (buborékfóliában).

Lisopress HCT 20 mg/12,5 mg tabletta: 30 db tabletta (buborékfóliában).

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vérnyomáscsökkentők kategóriában