LEVOXA 250 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Levoxa és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Levoxa a fluorokinolonok gyógyszerosztályába tartozó szintetikus, baktériumellenes szer.

A Levoxa baktériumok által előidézett olyan fertőzések kezelésére szolgál, amelynek okozói ellen a készítmény hatásos. A tablettákkal kezelhető fertőzések pl. a melléküregek fertőzései, a tüdő- és a húgyúti fertőzések, továbbá bőr- és a prosztata fertőzései.

LEVOXA 250 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Actavis Group
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • (3x)
  • (5x)
  • (3x)
  • (5x)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Levoxa szedése előtt

Ne szedje a Levoxa-t

- ha Ön allergiás (túlérzékeny) a levofloxacinra, egyéb kinolon antibiotikumokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

- ha Ön epilepsziában szenved.

- ha fluorokinolon típusú antibiotikum kezelés alkalmával bármikor ínproblémái (pl. íngyulladás) jelentkeztek.

- ha Ön terhes vagy szoptat.

- ha Ön gyermek vagy serdülőkorú.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Levoxa szedése előtt.

A Levoxa-val végzett kezelés alatt ne tartózkodjon feleslegesen hosszú ideig a napon és ne használjon kvarclámpát vagy szoláriumot. Ez azért fontos, mert néhány betegnél fokozott fényérzékenység alakulhat ki a Levoxa szedése alatt. A Levoxa ritkán íngyulladást és fájdalmat okozhat, különösen időskorú betegeknél és azoknál, akik kortikoszteroidokat szednek. Amennyiben inakat érintő panaszai jelentkeznek a tabletta szedése alatt vagy röviddel utána, azonnal kérjen orvosi segítséget és az ínsérülés elkerülése érdekében a fájdalmas végtagot helyezze nyugalomba.

Fokozódhat a görcsrohamok előfordulásának kockázata, ha Önnél előzőleg bármikor agykárosodás (pl. szélütés vagy súlyos agysérülés) következett be.

Azonnal tájékoztassa orvosát, ha véres hasmenést tapasztal a Levoxa-val végzett kezelés alatt vagy után. Ez a tünet súlyos bélfertőzés (álhártyás vastagbélgyulladás avagy pszeudomembrános kolitisz) jele lehet, amely antibiotikus kezelés után előfordulhat.

Szívproblémák: Körültekintés szükséges az ilyen típusú gyógyszerek alkalmazása során, ha Ön veleszületett QT-szakasz megnyúlásban szenved vagy ez a betegség (ami az EKG-n, vagyis a szívműködés elektromos jeleinek rögzítésén észlelhető) előfordult a családjában, felborult a sóháztartása a vérében (főként, ha alacsony a vér kálium- vagy magnéziumszintje), nagyon lassú a szívverése (úgynevezett "bradikardia"), gyenge a szíve (szívelégtelenség), a kórtörténetében szívroham (miokardiális infarktus) szerepel, ha Ön nőbeteg vagy idős beteg, illetve olyan más gyógyszereket szed, amelyek EKG változásokat idéznek elő (lásd a "Kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" című pont).

Egy bizonyos enzim, a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6-PD) rendellenességében (amely ritka, örökletes betegség) a vörösvérsejtek pusztulása (hemolízis) következhet be a kinolon baktériumellenes szerekkel végzett kezelés alatt, ezért a Levoxa csak kellő elővigyázatossággal használható ezeknél a betegeknél.

Mivel a levofloxacin főként a veséken keresztül választódik ki, vesebetegeknél a Levoxa adagját ennek megfelelően kell beállítani.

Fennállhat az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) veszélye azoknál a cukorbetegnél, akik a Levoxa-val egyidejűleg inzulint vagy szájon át alkalmazott vércukorcsökkentő szert is kapnak. Ezen betegek esetében a vércukorszint gondos, rendszeres ellenőrzése ajánlott.

A Levoxa-val történő kezelés okozhat bizonyos típusú, hirtelen kialakuló idegkárosodást. Ha részleges érzéskiesést vagy csökkent érzékelést tapasztal, kérjük, forduljon kezelőorvosához, és hagyja abba a kezelését, hogy elkerülhető legyen a visszafordíthatatlan állapot kialakulása.

Egyéb gyógyszerek és a Levoxa

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ez különösen vonatkozik az alábbi készítményekre:

- vas-sók (vérszegénység kezelésére használatos), magnézium- vagy alumínium-tartalmú savlekötők (gyomorégés, gyomorfájdalom-elleniszerek) és szukralfát (a gyomorfal nyálkahártyáját védő készítmény) kizárólag a Levoxa bevétele előtt vagy után két órával alkalmazható. Ellenkező esetben csökkenthetik a levofloxacin felszívódását és hatásosságát.

- Mindenképpen tájékoztatnia kell orvosát arról, ha más, olyan gyógyszereket szed, amelyek megváltoztathatják a szívritmust: az úgynevezett antiarritmikumok csoportjába tartozó gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amioadron, szotalol, dofetilid, ibutilid), triciklikus antidepresszánsok, egyes baktérium ellenes szerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak), bizonyos antipszichotikumok.

- a teofíllin (asztma kezelésére szolgáló készítmény), a fenbufen és hasonló nem szteroid gyulladásgátlók a levofloxacinnal együtt adva fokozhatják a görcsrohamokra való hajlamot.

- a probenecid (ízületi gyulladás kezelésére szolgáló szer) és a cimetidin (visszafogja a gyomorsavtermelést) csökkenti a veséken kiválasztódó levofloxacin mennyiségét, főként a vesekárosodásban szenvedőknél.

- ciklosporin (a beültetett szerv kilökődését megakadályozó készítmény) - a levofloxacin elnyújthatja a ciklosporin hatását.

- K-vitamin antagonisták (pl. a warfarin véralvadásgátló szer) és a levofloxacin együttes alkalmazása fokozott vérzékenységet okozhat. A K-vitamin antagonistákkal kezelt betegeknél ellenőrizni kell a véralvadási értékeket.

- ritkán előfordul, hogy bizonyos antibiotikumok csökkentik a fogamzásgátlók hatásosságát.

- a levofloxacinnal kezelt betegeknél az ópiátok vizeletből történő meghatározása hamis pozitív eredményt adhat.

A Levoxa egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Levoxa táplálékkal együtt, vagy attól függetlenül is bevehető.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne szedje a Levoxa-t, ha Ön terhes vagy szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Néhány mellékhatás, pl. a szédülés, álmosság és a látászavarok csökkenthetik a koncentráló- és reakcióképességet. Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha úgy érzi, hogy koncentráló- és reakcióképessége ezt nem teszi lehetővé.

A Levoxa laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, mivel a Levoxa tejcukrot (laktóz) tartalmaz.

3. Hogyan kell szedni a Levoxa-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A kezelés időtartama a fertőzés típusától és súlyosságától függ. A készítmény ajánlott adagja naponta l vagy 2 tabletta. A kezelés időtartama rendszerint nem hosszabb, mint 28 nap.

Csökkent veseműködésű (veseelégtelenségben szenvedő) betegek számára a normál veseműködésűeknél alkalmazott adagnál kisebb adagot írhat fel az orvos.

A tablettákat étkezés alatt vagy az étkezések között bármikor be lehet venni. A tablettákat egy pohár vízzel kell lenyelni. A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.

Ha az előírtnál több Levoxa-t vett be

Ha túl sok Levoxa tablettát vett be, erről azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

A túladagolás tünetei közé tartozhat a szédülés, a zavartság, az eszméletzavar, a görcsrohamok és az émelygés.

Ha elfelejtette bevenni a Levoxa-t

Ha elfelejtette bevenni a soron következő Levoxa-t, a lehető leghamarabb pótolja a hiányt, kivéve, ha már nagyon közel van a következő adag bevételi idejéhez.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott Levoxa adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Levoxa szedését

Igen fontos, hogy akkor fejezze be a filmtabletták szedését, amikor azt orvosa előírta. Ne hagyja abba a kezelést, még akkor sem, ha már az összes tabletta beszedése előtt jobban érzi magát. Amennyiben túl hamar fejezi be a kezelést, állapota rosszabbodhat. Ha a kezelést mellékhatások miatt szakítja meg, erről tájékoztassa orvosát, aki a következő adag bevétele előtt megfelelő tanáccsal látja el Önt.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A megfigyelt mellékhatások gyakoriságuk szerint kerülnek felsorolásra az alábbiakban:

Gyakori (100-ból egynél több, de 10-ből egynél kevesebb betegnél előforduló) mellékhatások:

- Hányinger, hasmenés

- Rendellenes májműködésre utaló változások a vérvizsgálati eredményekben.

Nem gyakori (1000-ből egynél több. de 100-ból egynél kevesebb betegnél előforduló) mellékhatások:

- A készítménynek ellenálló mikroorganizmusok számának növekedése, pl. gombás fertőzés megjelenése.

- A fehérvérsejtek számának csökkenését vagy emelkedését jelző változások a vérképben.

- Fejfájás, szédülés, álmosság, álmatlanság.

- Étvágytalanság, hányás, gyomorfájdalom, és emésztési zavarok.

- A májműködés zavarára utaló változások a vérvizsgálati eredményekben (a bilirubin nevű salakanyag emelkedett szintje a vérben)

- Viszketés, bőrkiütés.

- A veseműködés zavarára utaló változások a vérvizsgálati eredményekben.

- Gyengeség, erőtlenség.

Ritka (1000-ből egynél kevesebb, de 10 000-ből 1-nél több betegnél előforduló) mellékhatások:

- Egy bizonyos fehérvérsejt típus (neutrofilek) számának csökkenése a vérben.

- Csökkent vérlemezkeszám.

- Érzéketlenség vagy szurkáló, zsibbadó érzés

- Akaratlan remegés.

- Generalizált félelem (szorongás).

- Szélsőséges rosszkedv érzése (depresszió)

- Hangulatváltozások.

- Szélsőséges érzelmi zavarok.

- Zavartság.

- Fékezhetetlen izomrángás (görcsroham)

- Szapora szívverés.

- Alacsony vérnyomás.

- Légutak szűkülete, pl. asztma, légzési nehézség.

- Véres hasmenés, amely nagyon ritkán a vékony és vastagbelek súlyos, fájdalmas hasmenéssel járó gyulladását jelezheti.

- Viszkető bőrkiütések.

- Ízületi fájdalom.

- Izomfájdalom.

- Ínrendellenességek, ideértve az íngyulladást is.

Nagyon ritka (10 000-ből egynél kevesebb betegnél előforduló) mellékhatások:

- Egy bizonyos fehérvérsejt típus (neutrofilek) számának súlyos, akut csökkenése. A tünetek közé tartozik többek között a lázas állapot, a száj és torok területén megjelenő fekélyek.

- Allergiás reakciók, ideértve az arc, az ajkak, a torok vagy a nyelv duzzanatát, alacsony vérnyomás és egyéb súlyos allergiás válaszreakciók, tüdőgyulladás.

- Részleges érzékvesztés, csökkent (fizikai) érzékenység, látás- és hallászavarok, ízlelési- és szaglászavarok, képzelgések (nem létező dolgok észlelése, hallása).

- A keringés összeomlása (anafilaxiás sokkhoz hasonló jelenség).

- A vércukorszint túlságosan alacsony szintre csökkenése (hipoglikémia), amelynek főként cukorbetegeknél van megkülönböztetett jelentősége.

- Májgyulladás.

- Előfordulhat a bőr túlzott érzékenysége napfényre és ultraibolya sugarakra.

- Ínszakadás (pl. Achilles-ín). Ez a mellékhatás már a kezelés elkezdése után 48 órával is jelentkezhet, és előfordulhat mindkét végtagon.

- Izomgyengeség, amely különösen fontos tünet lehet egy ritka idegrendszeri betegségben (miaszténia grávisz) szenvedő betegeknél.

- Allergiás vesereakció miatt kialakuló akut veseelégtelenség (intersticiális nefritisz).

- Láz

Elszigeteltó esetek:

- Súlyos, hólyagosodással járó bőrtünetek, pl. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis (Lyell szindróma, amely a bőr hólyagosodásával és hámlásával jár együtt) és eritéma exszudatívum multiforme (hólyagok vagy sebek). A bőrt és a nyálkahártyát együttesen érintő (pl. csalánkiütés, börpír), anafilaxiaszerű (rendkívül súlyos allergiás) reakciók néha már az első adag beadása után bekövetkezhetnek.

- A vérsejteket ért károsodás miatt kialakuló vörösvértestszám-csökkenés (vérszegénység).

- Minden vérsejttípus számának csökkenése.

- Izomsejt-károsodással járó izom reakciók (rabdomiolízis).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

- Kórosan gyors szívverés, életveszélyes szívritmuszavar, a szívritmus változásai (amit "QT-szakasz megnyúlásnak" neveznek és a szív elektromos aktivitását mérő EKG_n lehet látni)

- Beszámoltak a levofloxacin kezelése során kialakuló, súlyos májkárosodásról, beleértve akut májelégtelenséggel járó esteket is, elsősorban súlyos alapbetegségekben (pl. septikémia) szenvedő betegeknél.

Egyéb, a fluorokinolonok alkalmazásával kapcsolatba hozható mellékhatások:

Érbetegségek és tüneteik

A kis erek sejtjeinek változásai (hiperszenzitív vaszkulitisz)

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Idegrendszeri (extrapiramidális) tünetek és egyéb izom-koordinációs zavarok.

Általános tünetek. az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Porfiriás rohamok (az anyagcserét érintő betegség) a porfiriában szenvedő betegeknél.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Levoxa-t tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén, dobozon és tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Levoxa filmtabletta:

- A készítmény hatóanyaga a levof1oxacin. 250 mg levofloxacin (ami 256,23 mg levofloxacin-hemihidrátnak felel meg), illetve 500 mg levofloxacin (ami 512,46 mg levofloxacin-hemihidrátnak felel meg) filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:

Tablettamag: nátrium-sztearil-fumarát, kroszpovidon, vízmentes kolloid szilicium-dioxid, kopovidon, szililezett mikrokristályos cellulóz (98% mikrokristályos cellulóz és 2% kolloid szilícium dioxid).

Tablettabevonat: Opadry II rózsaszín (laktóz-monohidrát, hipromellóz 15 cP, titán-dioxid (E171), triacetin, vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172).

Milyen a Levoxa külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Levoxa 250 mg filmlabletta

Rózsaszínű, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán "L" jelölésseI. Körülbelül 13 mm hosszú és 6 mm széles.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Levoxa 500 mg filmtabletta

Rózsaszínű, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán "L" jelölésseI. Körülbelül 16 mm hosszú és 8 mm széles.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Kiszerelés:

1, 3, 5, 7, 10, 14, 50, 200 db filmtablettát tartalmazó Al/PVC buborékcsomagolás.

50 vagy 100 db filmtablettát tartalmazó, LDPE kupakkal ellátott fehér HDPE tartály.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal