INCRUSE inhalációs por

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Incruse és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer az Incruse?

Az Incruse egy umeklidinium-bromid nevű hatóanyagot tartalmaz, amely a hörgőtágítónak (bronhodilatátor) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.

Milyen betegségek esetén alkalmazható az Incruse?

Ezt a gyógyszert krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kezelésére alkalmazzák felnőtteknél. A COPD hosszú lefolyású betegség, amelyben a tüdőben a légutak és légzsákocskák fokozatosan elzáródnak, illetve károsodnak, ami lassan rosszabbodó légzési nehézségekhez vezet. A légzési nehézségekhez hozzájárul a légutakat körülvevő izmok összehúzódása, amely szűkíti a légutakat és gátolja a levegő áramlását.

Ez a gyógyszer gátolja ezen izmok összehúzódását, így megkönnyíti a levegő be- és kiáramlását a tüdőbe. Rendszeres alkalmazásával segítséget nyújt a légzési nehézségek kezelésében és a COPD mindennapi életre gyakorolt hatásának csökkentésében.

Az Incruse nem alkalmazható hirtelen, rohamszerűen jelentkező légszomj vagy sípoló légzés enyhítésére.

Ilyen jellegű rohamok fellépése esetén Önnek gyors hatású tünetenyhítő inhalátort (mint pl. a szalbutamol) kell alkalmaznia.

INCRUSE inhalációs por GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
umeclidinium bromide

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Glaxo Group Limited
Vényköteles?
Járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (1x30 adag inhalátorban)

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók az Incruse alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Incruse-t:

  • ha allergiás az umeklidiniumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Ha úgy gondolja, ez érvényes lehet Önre, ne alkalmazza ezt a gyógyszert, amíg nem beszélt kezelőorvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával:

  • ha Ön asztmás (ne alkalmazza az Incruse-t asztma kezelésére),
  • ha Önnek szívproblémái vannak,
  • ha Önnek szűkzugú zöldhályognak (glaukóma) nevezett szembetegsége van,
  • ha Önnek prosztata megnagyobbodása, vizeletürítési nehézsége, vagy húgyhólyag-elzáródása van,
  • ha Önnek súlyos májproblémái vannak.

Ha úgy gondolja, hogy ezek bármelyike érvényes lehet Önre, beszéljen kezelőorvosával.

Hirtelen jelentkező légzési nehézségek

Ha szorító mellkasi érzés, köhögés, sípoló légzés vagy légszomj alakul ki Önnél közvetlenül az Incruse inhalátor alkalmazása után:

Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, mert súlyos állapot alakulhat ki Önnél, amelyet paradox bronhospazmusnak neveznek.

Szemproblémák az Incruse-kezelés során

Ha az Incruse-kezelés alatt szemfájdalmat vagy a szemében jelentkező kellemetlen érzést észlel, látása átmenetileg homályos, fényudvart észlel, szeme színesen káprázik és egyidejűleg vörös:

Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, mert ezek akut szűkzugú zöldhályogos (glaukómás) roham tünetei lehetnek.

Gyermekek és serdülők

Ez a gyógyszer nem adható gyermekeknek vagy 18 éves kor alatti serdülőknek.

Egyéb gyógyszerek és az Incruse

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösen arról tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha ehhez a gyógyszerhez hasonló más tartós hatású gyógyszert, pl. tiotropiumot szed légzési problémáira. Ön nem használhatja az Incruse-t ezekkel az egyéb gyógyszerekkel egyidejűleg.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha terhes, kivéve, ha kezelőorvosa erre utasítja.

Nem ismert, hogy az Incruse összetevői átjutnak-e az anyatejbe. Ha Ön szoptat, az Incruse alkalmazása előtt feltétlenül beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nem valószínű, hogy az Incruse befolyásolja az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

Az Incruse laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni az Incruse-t

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az ajánlott adag egy belégzés minden nap, a nap azonos időszakában. Önnek naponta csak egyszer kell belélegeznie a gyógyszert, mert annak hatása 24 órán át tart.

Ne alkalmazzon többet annál, mint amennyit kezelőorvosa előírt Önnek.

Alkalmazza rendszeresen az Incruse-t

Nagyon fontos, hogy kezelőorvosa utasításainak megfelelően minden nap alkalmazza az Incruse-t. Ez elősegíti azt, hogy Ön éjjel-nappal tünetmentes legyen.

Ne alkalmazza ezt a gyógyszert hirtelen, rohamszerűen kialakuló légszomj vagy sípoló légzés enyhítésére. Ilyen jellegű rohamok fellépése esetén Önnek gyors hatású tünetenyhítő inhalátort (mint pl. a szalbutamol) kell alkalmaznia.

Hogyan kell alkalmazni az inhalátort

A teljes körű információért lásd a betegtájékoztatóban található \" Használati útmutató lépésről lépésre\" részt.

Az Incruse-t alkalmazása során Ön a száján át a tüdejébe lélegzi be az Ellipta inhalátor segítségével.

Ha tünetei nem javulnak

Ha a COPD tünetei (légszomj, sípoló légzés, köhögés) nem javulnak vagy rosszabbodnak, vagy ha gyakrabban alkalmazza gyorshatású inhalátorát:

a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Incruse-t alkalmazott

Ha véletlenül túl sok gyógyszert alkalmazott, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mivel orvosi segítségre lehet szüksége. Ha lehetséges, mutassa meg az inhalátort, a csomagolást vagy ezt a betegtájékoztatót. A szokásosnál gyorsabb szívverést érzékelhet, látászavar vagy szájszárazság léphet fel.

Ha elfelejtette alkalmazni az Incruse-t

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot a szokásos időpontban alkalmazza. Ha sípoló légzés vagy légszomj lép fel, alkalmazzon gyorshatású inhalátort (pl. szalbutamolt), majd forduljon orvoshoz.

Ha idő előtt abbahagyja az Incruse alkalmazását

Alkalmazza ezt a gyógyszert mindaddig, amíg kezelőorvosa javasolja. A gyógyszer csak addig hat, ameddig Ön alkalmazza. Ne hagyja abba az alkalmazását, amíg kezelőorvosa ezt nem javasolja, még akkor sem, ha jobban érzi magát, mivel tünetei rosszabbodhatnak.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások

10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek:

  • gyorsabb szívverés,
  • fájdalmas és gyakori vizeletürítés (amely húgyúti fertőzés tünete lehet),
  • nátha,
  • orr- és torokfertőzések,
  • köhögés,
  • nyomás- vagy fájdalomérzet az orcákban és a homlokban (amely melléküreg-gyulladás (szinuszitisz) jele lehet),
  • fejfájás.

Nem gyakori mellékhatások

100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek:

  • szabálytalan szívverés,
  • székrekedés,
  • szájszárazság,
  • bőrkiütés,
  • az ízérzés zavara.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell az Incruse-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, a tálcán és az inhalátoron feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A nedvességtől való védelem érdekében az inhalátort tartsa a fóliával lezárt tálcában, és ne nyissa fel a fóliafedelet addig, amíg készen nem áll az első alkalmazásra. Amennyiben felnyitja a tálcát, az inhalátor legfeljebb 6 héten át használható a tálca felnyitásának időpontjától kezdve. Írja fel az inhalátor megsemmisítésének dátumát a címkére, az erre a célra biztosított helyre. A dátumot azonnal fel kell írni, amint az inhalátort eltávolította a tálcáról.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Hűtőszekrényben történő tárolás esetén az inhalátort legalább egy órával az alkalmazása előtt hagyni kell szobahőmérsékletűre melegedni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Incruse

Az Incruse hatóanyaga az umeklidinium-bromid.

55 mikrogramm umeklidinium (65 mikrogramm umeklidinium-bromiddal egyenértékű) kifújt adagonként (a szájfeltétből kiáramló adag).

Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (lásd a 2. pontban \"Az Incruse laktózt tartalmaz\" részt) és magnézium-sztearát.

Milyen az Incruse külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Ellipta inhalátor szürke műanyag testből, világoszöld szájfeltétfedőből és egy adagszámlálóból áll. Az inhalátor egy lehúzható fóliafedéllel ellátott laminált fóliatálcába van csomagolva. A csomagolás nedvességtartalmának csökkentésére a tálcában egy nedvszívó tasak található.

A hatóanyag az inhalátor belsejében, egy fehér port tartalmazó bliszterszalagban található. Minden inhalátorban 7 vagy 30 adag található. 90 (3 db 30) adagos gyűjtőcsomagolás is elérhető. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba az Ön országában.\r

Használati útmutató lépésről lépésre

Mi az az inhalátor?

Az első alkalommal, amikor az Incruse-t alkalmazza, nem szükséges ellenőriznie, hogy az inhalátor megfelelően működik-e; az Ellipta inhalátor előre kimért adagokat tartalmaz és azonnali használatra kész.

Az inhalátor egy tálcába van csomagolva, amely egy nedvszívó tasakot tartalmaz a nedvességtartalom csökkentése céljából. Dobja ki ezt a tasakot - ne egye meg, illetve ne lélegezze be.

Amikor kiveszi az inhalátort a dobozából (a lezárt tálcából), az inhalátor \"zárt\" állásban lesz. Ne nyissa ki, amíg nem áll készen a gyógyszeradag belégzésére. Ha felnyitja a tárcát, írja fel a \"Megsemmisítés dátumát\" az inhalátor címkéjére, az erre a célra biztosított területre. A \"Megsemmisítés dátuma\" 6 hét onnantól számítva, hogy Ön felnyitotta a tálcát. Ezután a dátum után az inhalátor nem használható. A tálca az első felnyitást követően eldobható.

Az inhalátor alábbiakban ismertetett használati útmutatója alkalmazható a 30 adagos és a 7 adagos inhalátorra is.

A gyógyszer alkalmazása előtt olvassa el ezt az útmutatót!

Ha az inhalátor fedelét kinyitja és bezárja a gyógyszer belégzése nélkül, akkor az adag elveszett.

Az elvesztett adag biztonságban az inhalátorban marad, de a továbbiakban már nem lesz belélegezhető.

Nem lehetséges nagyobb adagok véletlenszerű alkalmazása vagy kétszeres adag egyszerre történő belégzése.

1) Készítsen elő egy adagot

Csak akkor nyissa fel a fedelet, ha készen áll az adag alkalmazására.

Ne rázza fel az inhalátort!

  • Húzza le a fedelet addig, amíg egy kattanást hall.

A gyógyszer most készen áll a belégzésre.

Az adagszámláló 1-gyel kisebb számot mutat ennek jelzéseként.

  • Ha az adagszámláló nem mutat 1-gyel kisebb számot, amikor Ön a kattanó hangot hallja, az inhalátor nem fogja kibocsátani a gyógyszert.

Vigye vissza a készüléket a gyógyszerészhez, és kérjen tanácsot.

2) Lélegezze be a gyógyszert

  1. Tartsa az inhalátort távol a szájától, és lélegezzen ki kényelmesen.

Ne lélegezzen vissza az inhalátorba.

  • Vegye a szájfeltétet az ajkai közé, majd szorosan zárja össze körülötte az ajkait.

Ne zárja el az ujjaival a légnyílást.

  • Vegyen egy hosszú, egyenletes, mély lélegzetet. Tartsa vissza a lélegzetét, ameddig tudja (legalább 3-4 másodpercig).
  • Vegye ki az inhalátort a szájából.
  • Lélegezzen ki lassan és gyengéden.

Nem feltétlenül fogja érezni a gyógyszer ízét, illetve bejutását, még akkor sem, ha helyesen használja az inhalátort.

3) Csukja be az inhalátort

Ha meg kívánja tisztítani a szájfeltétet, használjon száraz textíliát, mielőtt lezárja a fedelet.

Csúsztassa felfelé a fedelet addig, amíg el nem fedi a szájfeltétet.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal